Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę... W sobotę chce ruszać mocno z budową kibelka.
Nie chce powielać tematów na forum.

Moglibyście wskoczyć do tematu Wedzarnia kibelek Scauta w dziale wedzarnie relacje z budowy?

Mam tam sporo pytan odnośnie budowy z którą nie mogę sobie poradzić.

Z góry dziękuję.

Edytowane przez EAnna

Otwierany dach to proszenie się o kłopot. Gdzieś kiedyś wyliczałem jego ciężar. Trzeba siły aby podnieść. Otwierana wersja to również inna konstrukcja. Dopuść że mocno powieje i może go poderwać. Unikniesz tego tylko konstrukcja jest bardziej skomplikowana. Zrobisz dodatkowe otwory w szczytach i unikniesz tego. Prosciej i taniej. W sumie Sibą starczaja otwory boczne. Możesz robić wszystko tylko czy jest sens.

Otwory boczne to wg mnie najlepsze rozwiązanie. Nie ma problemy z sciekaniem smoly do środka oraz z kiszeniem dymu (jeśli są zrobione po obu stronach). I dach otwierany zbędny.

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

chciał bym zbudować komorę wedzarnicza z suporex czy budował już ktoś z suporex?

Odpowiedni temat masz TUTAJ

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Witam, czytałem , pytałem , uczyłem się na forum , oto moje postępy ????

[Dodano: 22 sie 2019 - 18:35]

Palenisko standard , rura 200 pod samą blachą będzie z boku głęboko do wędzarni. Długość rury tyle ile ściana i do środka wędzarni. Blachę który mam to 40-30 i 1 otwór z fajerka pełną . Boje się ze za dużo ciepła pójdzie na grzanie blachy i fałszywe powietrze. Prosiłbym wypowiedz osoby czy któraś tak kombinowała z blacha. Chyba ze myślicie ze to błąd to dam sobie spokój.

Ja bym nie robił opcji z gotowaniem, będziesz musiał obniżyć temperaturę wędzarni to żona niczego nie ugotuje bo za niska temperatura. Poza tym, zamiast ogrzewać wędzarnię będziesz oddawał ciepło przez blachę. Ale może ktoś tak już ma i sprawuje się dobrze. nie wiadomo jak sie nie sprawdzi, tylko po co na sobie. Pozdrawiam

Palenisko standard , rura 200 pod samą blachą będzie z boku głęboko do wędzarni. Długość rury tyle ile ściana i do środka wędzarni. Blachę który mam to 40-30 i 1 otwór z fajerka pełną . Boje się ze za dużo ciepła pójdzie na grzanie blachy i fałszywe powietrze. Prosiłbym wypowiedz osoby czy któraś tak kombinowała z blacha. Chyba ze myślicie ze to błąd to dam sobie spokój.

Ja bym nie robił opcji z gotowaniem, będziesz musiał obniżyć temperaturę wędzarni to żona niczego nie ugotuje bo za niska temperatura. Poza tym, zamiast ogrzewać wędzarnię będziesz oddawał ciepło przez blachę. Ale może ktoś tak już ma i sprawuje się dobrze. nie wiadomo jak sie nie sprawdzi, tylko po co na sobie. Pozdrawiam
O takie coś mi wyszło ,

post-97554-0-28832500-1566495114_thumb.jpeg

post-97554-0-98196300-1566495150_thumb.jpeg

post-97554-0-34546700-1566495317_thumb.jpeg

Edytowane przez Daro122
Jeśli masz tam z tyłu miejsce to postaw sobie jeszcze wędzarnie może Ci się kiedyś przyda gdy będziesz chciał sobie coś uwędzić

Daro, czym spajasz kamień?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Pytam, gdyż mam duży budynek gospodarczy, którego ściany są wykonane z kamienia polnego z niewielką ilością cegły (narożniki itp.). Wiek spowodował, iż część zaprawy w niektórych miejscach wykruszyła się. Chciałbym go odrestaurować, gdyż bardzo mi się podoba.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Na Allegro kup sobie rękaw do fugowania. Wykrusz stara zaprawę i zrób nowa fugę . Myśle ze to najszybszy i najłatwiejszy sposób . Bo budowanie to długa czasowo praca. Edytowane przez Daro122

Czy budując komory wedzarnicze w swoich kibelkach kladziecie deski zewn i wewn odwrotnie?- czytaj np ba zewnątrz poziomo o pijane A od środka pionowo?

Czy jest to wskazane z jakichś powodów?

Jeśli nie - to czy deski zewn i wewn jeśli są w tym samym.kierunku to macie przesunięte żeby pioro/wpust nie był w tym samym miejscu?

Jak izolujecie drzwi i dach? Wełna czy tez deski od.zewn i wewn? Nie jest problem jak drzwi są obite dwiema warstwami desek że są ciężkie i się opuszczają?

Czy budując komory wedzarnicze w swoich kibelkach kladziecie deski zewn i wewn odwrotnie?- czytaj np ba zewnątrz poziomo o pijane A od środka pionowo?

Czy jest to wskazane z jakichś powodów?

Jeśli nie - to czy deski zewn i wewn jeśli są w tym samym.kierunku to macie przesunięte żeby pioro/wpust nie był w tym samym miejscu?

Jak izolujecie drzwi i dach? Wełna czy tez deski od.zewn i wewn? Nie jest problem jak drzwi są obite dwiema warstwami desek że są ciężkie i się opuszczają?

Deski kladziesz tak aby woda nis zaciekala pod nie. Nie trzeba zmieniac ukladu po wewnetrznej i zewnetrznej stronie.

Miedzy deskamk musi byc pustka powietrzna - nawet  mala ale wskazana.

Izolacji nie rób.

Drzwiczki najlepiej zeby nie byly zbyt ciezkie. Moze uzyc od wewnatrz cienkiej klepki. 

Nie jest problem jak drzwi są obite dwiema warstwami desek że są ciężkie i się opuszczają?

To zawsze jest problem. 

Ustabilizuj drzwi prawidłowo zamontowaną zetką.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Chcę się dowiedzieć o ułożenie deski na zewnątrz. Mam deskę pióro-wpust. Układać ją pionowo czy poziomo? Wewnętrzną położyłem poziomo. Czy jeśli warstwa zewnętrzna i wewnętrzna będzie ułożona w ten sam sposób to będzie problem?

Pamiętaj tylko na zewnątrz piórem do góry. Inaczej między deski będzie wpadać woda.

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...

Przepraszam, nie wiem czy to jest dobre miejsce na zadanie tego pytania ale jestem tu zupełnie nowy. Właśnie rozpocząłem budowę wędzarni z grilem, itp. Z tego forum zaczerpnąłem wiele pożytecznych wskazówek, dzięki którym musiałem zmienić pierwotne plany. Moja wędzarnia ma być murowana z paleniskiem pośrednim i dodatkowym paleniskiem kanałowym. Co do wymiarów, założeń co do samego wędzenia, trochę już wiem, ale zastanawiam się nad stropem nad paleniskiem, pomiędzy paleniskiem i komorą wędzarniczą. Bo jak wyczytałem, nie powinna ona zbytnio kumulować ciepła... Jak to zrobić?. Myślałem o stropie betonowym z osadzoną rurą dymową, ale przecież taki strop będzie kumulował ciepło i może robić za tzw. katalizator, deflektor czy jak tam zwał. Innego natomiast trudno sobie wyobrazić, bo przecież drewniany to chyba nie? - jeden kolega z forum opisywał, że podczas wygrzewania stropik mu się spalił. Czy ewentualnie z tym kumulowaniem ciepła w stropie paleniska to nie ma co przesadzać. Palenisko wewnątrz będzie miało wymiary około 70x70x70 cm. W środku stropu rura dymowa 200 mm z szybrem, w bocznej ściance paleniska, pod sufitem planuję zrobić płaskie wejście płaskiego kanału dymowego z drugiego paleniska (technologicznie ma to być podwójna, płaska rura ze stali nierdzewnej o wymiarach 50 mm x 250 mm  - łącznie 50 x 500 mm o długości około 80 cm z lekkim spadkiem w kierunku drugiego paleniska, ocieplona z obu stron wełną mineralną). Proszę doświadczonych zadymiarzy o opinię na temat tego nieszczęsnego stropu, czy powinienem kombinować z tym nie kumulowaniem w nim ciepła czy po prostu wykonać taki strop jako betonowy, lekko zazbrojony ? Proszę o sugestie, gdyż po kilkugodzinnym studiowaniu innych wpisów nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. 

Witam wszystkich

Jestem w trakcje budowy pierwszej wędzarni i mam taki problem

Nie wiem gdzie mogę dostać takie zaślepki do regulacji wentylacji jak na zdjęciu na dole,lub ja fachowo się one nazywają.

Witam wszystkich

Jestem w trakcje budowy pierwszej wędzarni i mam taki problem

Nie wiem gdzie mogę dostać takie zaślepki do regulacji wentylacji jak na zdjęciu na dole,lub ja fachowo się one nazywają.

Szukaj czegoś w tym stylu

https://allegro.pl/oferta/kratka-wentylacyjna-125mm-regulowana-a4-00383-7594790225?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

https://allegro.pl/oferta/kratka-wentylacyjna-regulowana-nierdz-sr-fi-100-mm-7746892570?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Piękny, letni salon  :clap:

Tam to się będzie działo   :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles