Skocz do zawartości

Wyroby witta i nie tylko......


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

zapodaj proszę fotkę przekroju.
 

 

Nie ma sprawy Karolu, zapodam.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610011
Udostępnij na innych stronach

Karolu, trochę trwało, ale musiałem zrobić zdjęcie....

 

 

post-86407-0-95820100-1539966452_thumb.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610017
Udostępnij na innych stronach

Witku fajna ale dla mnie to już nie biała tylko różowa.Smak pewnie wspaniały! Ale już teraz wiem jak wygląda po dodaniu peklosoli. Napewno jest bardziej trwała.

Edytowane przez witt
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610020
Udostępnij na innych stronach

jest bardziej trwała.

 

Masz racje Karolu, chodziło mi o trwałość ale wydaje mi się, że nazwa "biała" to nie, że w środku jest biała, bo na samej soli, jest "szara" :thumbsup: ,

tylko chodzi o zewnętrzny kolor kiełbasy. :)

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610022
Udostępnij na innych stronach

Napewno smak super.Nie odbierz jako krytykę mi chodzi tylko o kolor.Pozdrowienia dla Ciebie i Iwonki.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610025
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andrzeju, mieliłem tą białą na zelmerku nr.8

 

 

 Pytałem bo trochę mnie ten szarpak w kiełbasie  białej  zaciekawił .... ale jak to zelmerek to ......  :) 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610028
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie odbierz jako krytykę
 

Karolu, nic takiego nawet mi przez myśl nie przeszło :)

 

 

ale jak to zelmerek to

Małe ilości robię zawsze zelmerkiem, bo nie chce mi się wilka myć.Wilkiem mieliłbym na sitku 13.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610033
Udostępnij na innych stronach

:) A jagody jak są zielone to są czerwone :D

Nie przeszkadza to białej być szarą bo w sumie różowa to też bywa białą... :)

Kiełba gustowną, całkiem sobie przyzwoitą w istocie rzeczy wsamraśna ;)

Kombinatoryka wskazanym traktem....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610056
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kombinatoryka wskazanym traktem...
 

Dziękuję za uznanie, jestem tego samego zdania :thumbsup: Czy szara czy różowa smaczna .......zawsze :)

Pozdrowionka

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610063
Udostępnij na innych stronach

 

 

narobiłeś mi smaka.
 

Woytas...to do dzieła..... :thumbsup: powodzenia.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610067
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kupiłem całą łopatkę, wykroiłem wp.I, wp.II i wp.III. Dodałem wołowinki i podgardla. Mielenie: wp.I sitko-szarpak                 wp. II sitko fi 8 mm                 wp.III i wołowe sitko fi 3 mm                 podgardle sitko fi 6 mm
 

 

Witku nie napisałeś  ile poszczególnych klas  mięsa z łopatki wyszło i ile użyłeś  wołowiny i podgardla do tej kiełbasy.

 

P.S. Ja również taką  kiełbasę robię na peklosoli  (taka bardziej mi smakuje), a żeby nie drażnić ortodoksów    :tongue: nazywam ją kiełbasą  "na biało" . 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610133
Udostępnij na innych stronach

ile poszczególnych klas

Piotr, nie napisałem, bo są różnej wielkości łopatki.

Moja miała ok. 4,6 kg.

Wp. I było ok. 1,6 kg

Wp. II ok. 2,5 kg

Wp. III ok. 0,5 kg + 0,5 kg wołowiny (pręgi) 

Podgardle ok. 1,3 kg

Pozdrowienia dla Ciebie i Magdy

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610139
Udostępnij na innych stronach

PRZYSMAK BOCZKOWY Z SZYNKOWARA PODOBNIE JAK U EFFFY

 


 

Do wykonania tego szynkowara zainspirował mnie przepis EFFFY, a szczególnie wygląd przekroju. Mój nie jest tak ładny jak u EFFFY, ale ja jeszcze się uczę. Robiłem białą kiełbasę i przy okazji użyłem tegoż farszu.

Zmieniłem skład przypraw i składniki bo takie mi odpowiadają, mam nadzieję, że z tego powodu EFFFA się na mnie nie pogniewa. Szynkowar wyszedł bardzo smaczny, a przepis trafił do mojego zbioru i  jest wart wykonania.

 

Składniki:

1 kg boczku świeżego

1,2 kg farszu na kiełbasę białą (wp. I; wp.II; wp.III)

Peklosól/sól 50/50 16g

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

Czubryca czerwona 1 g  do farszu

Pieprz naturalny 1,5 g

Papryka słodka 1,5 g

Gałka muszkatołowa 1 g

0,2 l wody

Mąka ziemniaczana 30 g  do farszu

 

Wykonanie:

 

Boczek i farsz peklowałem przez 24 godz. na sucho w lodówce. Praskę wyłożyłem folią spożywczą z naddatkiem, aby po napełnieniu zawinąć górę.

Następnie ułożyłem pasujący plaster boczku na dno praski. (Ja obsypałem czubrycą dno praski przed włożeniem boczku), a następnie górną część boczku.

Na to nałożyłem warstwę farszu i na górę obsypanym boczkiem z obu stron czubrycą, przykryłem farsz. Zamknąłem praskę i wstawiłem na następne 24 godz. do lodówki. Po tym czasie parzyłem w  75°C przez okres ok. 3 godzin. 

post-86407-0-88915000-1540188381_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610312
Udostępnij na innych stronach

 

PRZYSMAK BOCZKOWY Z SZYNKOWARA PODOBNIE JAK U EFFFY

Jak to się stało, że tego wcześniej nie widziałam :D Piękny wyrób :)

 

Oczywiście, że się nie pogniewa - przepisy są po to aby dostosować je pod siebie. Fajnie zagospodarowałeś mięso po "różowej" kiełbasce :) Jedyne co mogę tylko zaproponować to parzenie do temp wyrobu a nie na czas :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610384
Udostępnij na innych stronach

 

 

przepisy są po to aby dostosować je pod siebie
 

Dziękuję, Twój przepis jest naprawdę wyśmienity :clap: , z tym parzeniem to mam już wypróbowane, ale masz racje,

powinno się parzyć do temperatury wewnątrz wyrobu. :thumbsup:

Pozdrowionka

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610427
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na frankfurterki

Naczytałem się rożnych przepisów i postanowiłem zrobić w/g następującego przepisu:

 

Wp. I  2 kg ( mięso z szynki )

Wp. II 2 kg ( mięso ze ścinków boczku łopatki, szynki )

Peklosól  21 g / kg

 

Peklowanie na sucho 48 godz.

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

Cukier                       2 g

Pieprz naturalny        2 g

Gałka muszkatołowa 1 g  

 

Jelita baranie kaliber 22/24 mm

 

Osadzanie 12 godz. w temp. 8-10°C

Osuszanie ok. 1/2 godz. temp. 25-30°C

Wędzenie: zimnym dymem 22°C przez 6-12 godz. lub do koloru,  zrębki olcha-buk.

post-86407-0-22644400-1540800060_thumb.jpg

post-86407-0-90375200-1540800102_thumb.jpg

post-86407-0-79341400-1540800138_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611280
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Karolu. Zabierałem się do niej dłuższy czas, ale odwagi brakowało :rolleyes: , no i wreszcie się odważyłem. Nie było tak źle. :thumbsup:

Jest smaczna, dla mnie ciut za chuda. Następnym razem wezmę tłuściejszą wp II. Jak sam nie zrobisz to nie wiesz jaka wyjdzie.

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611284
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszystko do regulacji
 

 

Masz racje Waldku, dlatego zawsze trzeba samemu wykonać, aby do swojego gustu i smaku następnym razem dopasować i będzie git. :thumbsup:

Pozdrowienia dla Ciebie i Małgosi.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611289
Udostępnij na innych stronach

 

 

muszą smakować
 

Smakują  :thumbsup: , ja lubię parzone, a LP surowe. Obydwie strony zgodzone  :D

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611293
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na frankfurterki

Naczytałem się rożnych przepisów i postanowiłem zrobić w/g następującego przepisu:

 

Wp. I  2 kg ( mięso z szynki )

Wp. II 2 kg ( mięso ze ścinków boczku łopatki, szynki )

Peklosól  21 g / kg

 

Peklowanie na sucho 48 godz.

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

Cukier                       2 g

Pieprz naturalny        2 g

Gałka muszkatołowa 1 g  

 

Jelita baranie kaliber 22/24 mm

 

Osadzanie 12 godz. w temp. 8-10°C

Osuszanie ok. 1/2 godz. temp. 25-30°C

Wędzenie: zimnym dymem 22°C przez 6-12 godz. lub do koloru,  zrębki olcha-buk.

Super. :clap:

Na jakich sitkach mieliłeś mięso.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611295
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.