PePe Posted October 29, 2018 Report Share #51 Posted October 29, 2018 Jak je parzysz? Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 29, 2018 Author Report Share #52 Posted October 29, 2018 (edited) Na jakich sitkach mieliłeś mięso. wojs40, mieliłem wp. I na sitku 13, a wp. II na 10. Mieliłem zelmerkiem i dlatego odbiegało to od wielkości jakie podawane były w przepisach.Gdzieś raz wyczytałem, że przy mieleniu mięsa zelmerkiem trzeba podnieść o jeden lub dwa wymiary wielkość sitka. [Dodano: 29 paź 2018 - 12:41] Jak je parzysz? PePe, parzę je w temp. 80°C przez okres 10-15 min. i na talerz. Edited November 30, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted October 29, 2018 Report Share #53 Posted October 29, 2018 Dzięki, ja parzę w trochę inny sposób, układam kiełbaski na patelni (na całej jej powierzchni) zalewam wodą na wysokość batonów na to łyżka dobrego masła i parzę do wygotowania wody. Trwa to trochę dłużej, ale są wyśmienite . Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 29, 2018 Author Report Share #54 Posted October 29, 2018 na to łyżka dobrego masła i parzę do wygotowania wody. Brzmi wyśmienicie PePe , muszę Twój sposób wypróbować. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 29, 2018 Report Share #55 Posted October 29, 2018 układam kiełbaski na patelni (na całej jej powierzchni) zalewam wodą na wysokość batonów na to łyżka dobrego masła i parzę do wygotowania wody To jest klasyczny sposób podgrzewania tych kiełbasek stosowany na Śląsku. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 29, 2018 Author Report Share #56 Posted October 29, 2018 (edited) sposób podgrzewania tych kiełbasek stosowany na Śląsku. Pochodzę ze Śląska, ale nigdy w taki sposób parzonych tych kiełbasek nie jadłem i dlatego chętnie wypróbuję. Edited October 29, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 29, 2018 Report Share #57 Posted October 29, 2018 (edited) O tym sposobie pisał już na forum Marek z Bielska (chyba)Ja znam go z domu. Edited October 29, 2018 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 29, 2018 Author Report Share #58 Posted October 29, 2018 Ja go nie znam, bo za dziecka u mnie w domu takich rarytasów się nie jadło. Teraz mogę wypróbować Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 29, 2018 Report Share #59 Posted October 29, 2018 O tym sposobie pisał już na forum Marek z Bielska (chyba) Na 100% Marek pisał Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted October 30, 2018 Report Share #60 Posted October 30, 2018 Ładne. :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 30, 2018 Author Report Share #61 Posted October 30, 2018 Ładne. Dzięki jac 007, tylko się zmobilizować i zrobić. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 30, 2018 Report Share #62 Posted October 30, 2018 (edited) O tym sposobie pisał już na forum Marek z Bielska (chyba)Ja znam go z domu.Eanno pisał o tym kol.Miro bądź Koszu dawno temu...Robią, bądź robili na wodzie z parzenia jeszcze tzw. tanią bida-zupkę p.s. Witt jest temat do omówienia przez święta.pozdrawiam Marek [Dodano: 30 paź 2018 - 10:36]Witt takie miałem w Bukowienie u Radka w 2013https://img1.aukcjoner.pl/gallery/012509680/1_f.jpg?1362253529 Edited November 30, 2019 by witt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 30, 2018 Author Report Share #63 Posted October 30, 2018 https://img1.aukcjon....jpg?1362253529 Ładne te z Bukowiny u Radka Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted October 31, 2018 Report Share #64 Posted October 31, 2018 Przyszedł czas na frankfurterki.... Ile metrów jelit 20-22 potrzebnych jest aby upchać 4 kg farszu? Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted October 31, 2018 Report Share #65 Posted October 31, 2018 (edited) Już nie mogę edytować swojego postu, muszę napisać w nowym, otóż znalazłem fajne opracowanie:https://www.wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Edited October 31, 2018 by wojs40 Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 31, 2018 Author Report Share #66 Posted October 31, 2018 znalazłem fajne opracowanie wojs40, opracowanie jest naprawdę fajne i praktyczne, można określić mniej więcej potrzebną długość jelit na określony wyrób.Dzięki Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 31, 2018 Report Share #67 Posted October 31, 2018 (edited) Ile metrów jelit 20-22 potrzebnych jest aby upchać 4 kg farszu? w rolkę 30 mb jelita baraniego - mieści się ok 5 kg farszu Edited November 12, 2019 by witt Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 31, 2018 Author Report Share #68 Posted October 31, 2018 5 kg farszu Możliwe, nigdy nie mierzyłem Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 1, 2018 Author Report Share #69 Posted November 1, 2018 (edited) Do teściowej w odwiedziny nie można z pustymi rękoma, wczorajszy wykon.Od dołu zdjęcia: kiełbasa Dziadka pieczona i parzona, moja chłopska i z lewej u góry kiełbasa bez przepisu z całą gorczycą. Edited May 24, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted November 1, 2018 Report Share #70 Posted November 1, 2018 To się teściowa ucieszy.Witek wykonanie pełen szacun! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 1, 2018 Report Share #71 Posted November 1, 2018 u góry kiełbasa bez przepisu z cala gorczyca Czytam to tak : Znam zasady i zrobiłem wg własnego smaku . I o to też chodzi - nie zawsze robimy wg utartego przepisu - możemy mieć własny gust i smak To tak jak rozmawialiśmy nt. nalewek Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 1, 2018 Author Report Share #72 Posted November 1, 2018 (edited) Znam zasady i zrobiłem wg własnego smaku Poniekąd też prawda Waldku, dzięki za opinię [Dodano: 01 lis 2018 - 08:30] To się teściowa ucieszyDzięki Karolu, jakoś trzeba sobie plusy wyrabiać. Edited November 1, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 2, 2018 Author Report Share #73 Posted November 2, 2018 (edited) Kiełbasa wieprzowa z całą gorczycą Na farsz:Wp. I 0,7 kg sitko szarpak lub 16 mmWp.II A 3,2 kg sitko 10 mmWp. III 0,8 kg sitko 4 mmPodgardle 0,3 kg sitko 5 mm Przyprawy na 1 kg farszu: Peklosól/sól 18 g 50 / 50Pieprz naturalny 2,5 gCzosnek świeży 3 gCukier 2 gGorczyca cała 1 gWoda 0,3 litra na całość Czosnek blendowany z wodą i dodany do mieszania.Peklowanie 24 godziny na sucho.Osadzanie 2 godziny.Osuszanie w wędzarni ok. 40 min. przy temp. 40°C.Wędzenie do koloru w temp. 45 -55°C.Parzenie w temp. 72-75°C przez okres 25-30 min. (68°C-72°C w batonie). Kiełbasa wyszła na mój smak bardzo dobra, następnym razem dodam 1 g/kg gorczycy więcej. Edited November 12, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 9, 2018 Author Report Share #74 Posted November 9, 2018 (edited) Tak wygląda kiełbasa Dziadka, która po wędzeniu była parzona, a następnie 14 dni suszona w temp. 16-18 °C, wilgotności nie sprawdzałem. Edited November 9, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted November 9, 2018 Report Share #75 Posted November 9, 2018 Jak oglądam Wasze wyroby to zbiera mnie na następne podejście do kiełbas. Wcześniejsze podejścia to porażka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.