witt Opublikowano 19 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Października 2018 zapodaj proszę fotkę przekroju. Nie ma sprawy Karolu, zapodam. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Października 2018 Karolu, trochę trwało, ale musiałem zrobić zdjęcie.... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Października 2018 (edytowane) Witku fajna ale dla mnie to już nie biała tylko różowa.Smak pewnie wspaniały! Ale już teraz wiem jak wygląda po dodaniu peklosoli. Napewno jest bardziej trwała. Edytowane 24 Maja 2019 przez witt Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Października 2018 (edytowane) jest bardziej trwała. Masz racje Karolu, chodziło mi o trwałość ale wydaje mi się, że nazwa "biała" to nie, że w środku jest biała, bo na samej soli, jest "szara" ,tylko chodzi o zewnętrzny kolor kiełbasy. Pozdrowienia Edytowane 24 Maja 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Października 2018 Napewno smak super.Nie odbierz jako krytykę mi chodzi tylko o kolor.Pozdrowienia dla Ciebie i Iwonki. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Października 2018 Andrzeju, mieliłem tą białą na zelmerku nr.8 Pytałem bo trochę mnie ten szarpak w kiełbasie białej zaciekawił .... ale jak to zelmerek to ...... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Października 2018 Nie odbierz jako krytykę Karolu, nic takiego nawet mi przez myśl nie przeszło ale jak to zelmerek to Małe ilości robię zawsze zelmerkiem, bo nie chce mi się wilka myć.Wilkiem mieliłbym na sitku 13.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Października 2018 Małe ilości robię zawsze zelmerkiem, bo nie chce mi się wilka myć Dokładnie jak i ja Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Października 2018 A jagody jak są zielone to są czerwone Nie przeszkadza to białej być szarą bo w sumie różowa to też bywa białą... Kiełba gustowną, całkiem sobie przyzwoitą w istocie rzeczy wsamraśna Kombinatoryka wskazanym traktem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Października 2018 Kombinatoryka wskazanym traktem... Dziękuję za uznanie, jestem tego samego zdania Czy szara czy różowa smaczna .......zawsze Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Października 2018 Bez znaczenia czy biała czy różowa. Bardzo fajna kiełbasa i narobiłeś mi smaka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Października 2018 narobiłeś mi smaka. Woytas...to do dzieła..... powodzenia. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Października 2018 Kupiłem całą łopatkę, wykroiłem wp.I, wp.II i wp.III. Dodałem wołowinki i podgardla. Mielenie: wp.I sitko-szarpak wp. II sitko fi 8 mm wp.III i wołowe sitko fi 3 mm podgardle sitko fi 6 mm Witku nie napisałeś ile poszczególnych klas mięsa z łopatki wyszło i ile użyłeś wołowiny i podgardla do tej kiełbasy. P.S. Ja również taką kiełbasę robię na peklosoli (taka bardziej mi smakuje), a żeby nie drażnić ortodoksów nazywam ją kiełbasą "na biało" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Października 2018 (edytowane) ile poszczególnych klasPiotr, nie napisałem, bo są różnej wielkości łopatki.Moja miała ok. 4,6 kg.Wp. I było ok. 1,6 kgWp. II ok. 2,5 kgWp. III ok. 0,5 kg + 0,5 kg wołowiny (pręgi) Podgardle ok. 1,3 kgPozdrowienia dla Ciebie i Magdy Edytowane 12 Listopada 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 22 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Października 2018 (edytowane) PRZYSMAK BOCZKOWY Z SZYNKOWARA PODOBNIE JAK U EFFFY Tu jest oryginał: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/?hl=efffy Do wykonania tego szynkowara zainspirował mnie przepis EFFFY, a szczególnie wygląd przekroju. Mój nie jest tak ładny jak u EFFFY, ale ja jeszcze się uczę. Robiłem białą kiełbasę i przy okazji użyłem tegoż farszu.Zmieniłem skład przypraw i składniki bo takie mi odpowiadają, mam nadzieję, że z tego powodu EFFFA się na mnie nie pogniewa. Szynkowar wyszedł bardzo smaczny, a przepis trafił do mojego zbioru i jest wart wykonania. Składniki:1 kg boczku świeżego1,2 kg farszu na kiełbasę białą (wp. I; wp.II; wp.III)Peklosól/sól 50/50 16g Przyprawy na 1 kg farszu:Czubryca czerwona 1 g do farszuPieprz naturalny 1,5 gPapryka słodka 1,5 gGałka muszkatołowa 1 g0,2 l wodyMąka ziemniaczana 30 g do farszu Wykonanie: Boczek i farsz peklowałem przez 24 godz. na sucho w lodówce. Praskę wyłożyłem folią spożywczą z naddatkiem, aby po napełnieniu zawinąć górę.Następnie ułożyłem pasujący plaster boczku na dno praski. (Ja obsypałem czubrycą dno praski przed włożeniem boczku), a następnie górną część boczku.Na to nałożyłem warstwę farszu i na górę obsypanym boczkiem z obu stron czubrycą, przykryłem farsz. Zamknąłem praskę i wstawiłem na następne 24 godz. do lodówki. Po tym czasie parzyłem w 75°C przez okres ok. 3 godzin. Edytowane 24 Maja 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Października 2018 PRZYSMAK BOCZKOWY Z SZYNKOWARA PODOBNIE JAK U EFFFYJak to się stało, że tego wcześniej nie widziałam Piękny wyrób Oczywiście, że się nie pogniewa - przepisy są po to aby dostosować je pod siebie. Fajnie zagospodarowałeś mięso po "różowej" kiełbasce Jedyne co mogę tylko zaproponować to parzenie do temp wyrobu a nie na czas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Października 2018 przepisy są po to aby dostosować je pod siebie Dziękuję, Twój przepis jest naprawdę wyśmienity , z tym parzeniem to mam już wypróbowane, ale masz racje,powinno się parzyć do temperatury wewnątrz wyrobu. Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-610427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) Przyszedł czas na frankfurterkiNaczytałem się rożnych przepisów i postanowiłem zrobić w/g następującego przepisu: Wp. I 2 kg ( mięso z szynki )Wp. II 2 kg ( mięso ze ścinków boczku łopatki, szynki )Peklosól 21 g / kg Peklowanie na sucho 48 godz. Przyprawy na 1 kg farszu:Cukier 2 gPieprz naturalny 2 gGałka muszkatołowa 1 g Jelita baranie kaliber 22/24 mm Osadzanie 12 godz. w temp. 8-10°COsuszanie ok. 1/2 godz. temp. 25-30°CWędzenie: zimnym dymem 22°C przez 6-12 godz. lub do koloru, zrębki olcha-buk. Edytowane 31 Maja 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Października 2018 Witek śliczne!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) Dzięki Karolu. Zabierałem się do niej dłuższy czas, ale odwagi brakowało , no i wreszcie się odważyłem. Nie było tak źle. Jest smaczna, dla mnie ciut za chuda. Następnym razem wezmę tłuściejszą wp II. Jak sam nie zrobisz to nie wiesz jaka wyjdzie.Pozdrowienia Edytowane 17 Lipca 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Października 2018 ciut za chuda ale to wszystko do regulacji Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Października 2018 wszystko do regulacji Masz racje Waldku, dlatego zawsze trzeba samemu wykonać, aby do swojego gustu i smaku następnym razem dopasować i będzie git. Pozdrowienia dla Ciebie i Małgosi. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Października 2018 Piękny kolor, muszą smakować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Października 2018 muszą smakować Smakują , ja lubię parzone, a LP surowe. Obydwie strony zgodzone Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Października 2018 Przyszedł czas na frankfurterkiNaczytałem się rożnych przepisów i postanowiłem zrobić w/g następującego przepisu: Wp. I 2 kg ( mięso z szynki )Wp. II 2 kg ( mięso ze ścinków boczku łopatki, szynki )Peklosól 21 g / kg Peklowanie na sucho 48 godz. Przyprawy na 1 kg farszu:Cukier 2 gPieprz naturalny 2 gGałka muszkatołowa 1 g Jelita baranie kaliber 22/24 mm Osadzanie 12 godz. w temp. 8-10°COsuszanie ok. 1/2 godz. temp. 25-30°CWędzenie: zimnym dymem 22°C przez 6-12 godz. lub do koloru, zrębki olcha-buk.Super. Na jakich sitkach mieliłeś mięso. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/2/#findComment-611295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.