Skocz do zawartości

Wyroby witta i nie tylko......


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Wygląda

Dziękuję, ale okaże się za kilka dni co mi tak naprawdę wyszło. :)

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658126
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mnie smakuje ten a"la koryciński świeży ,bez leżakowania

Ja również chętnie jem taki świeży, ale chcę uzyskać dużo dziurek po przekrojeniu i dlatego kilka dni przetrzymuję w lodówce. :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658139
Udostępnij na innych stronach

Witku.. przetrzymując ser w lodówce możesz nie uzyskać pożądanego efektu . W lodówce bakterie odpoczywają. Taki efekt powinieneś otrzymać leżakując ser przez 24 godz. albo i dłużej w temperaturze pokojowej....

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658141
Udostępnij na innych stronach

 

 

przez 24 godz. albo i dłużej w temperaturze pokojowej.

OK. Andrzejku  :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658149
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zebrało mi się znowu po pierwszych niepowodzeniach na ser a´la koryciński. Musi jeszcze przez kilka dni w lodówce dojrzewać.

 

I tak trzymaj Witku, grunt się nie poddawać  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658173
Udostępnij na innych stronach

grunt się nie poddawać

Dziękuję , i tak też robię. :)

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658182
Udostępnij na innych stronach

 

 

W lodówce bakterie odpoczywają. Taki efekt powinieneś otrzymać leżakując ser przez 24 godz. albo i dłużej w temperaturze pokojowej....

To jest podstawa dla tego typu sera. On powinien nieco spuchnąć od gazów.

Poza tym fermentacja zmienia strukturę kazeiny na lżej strawną.

Dodatkowo następuje redukcja cukru mlekowego, co jest zbawienne dla trzustki i okrągłego brzusia   :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658211
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest podstawa dla tego typu sera.

Trzymałem tym razem serek 48 godz. w temperaturze pokojowej i poszedł dopiero do lodówki.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658256
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Trochę odmiany. Tym razem szynkowar,  wieprzowo- drobiowy z zielonym pieprzem marynowanym.

Przepis:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17009-mielonka-wieprzowo-drobiowa/
 

post-86407-0-96936100-1584124172_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-659913
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę odmiany.

 

 

Nie przepadam za drobiem typu cycki kurzęce ale zestawik  super się  prezentuje . :thumbsup::clap:

 

Pozdrawiam i smacznego :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-659915
Udostępnij na innych stronach

 

 

zestawik super się prezentuje

Dziękuje Andrzejku, miałem chwilowo dość wędzonego i dlatego ten szynkowar. Jest naprawdę smaczny.  :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-659918
Udostępnij na innych stronach

SMARÓWKA Z BOCZKU I SŁONINY
 
1 kg tłustego boczku świeżego
(jeżeli boczek jest chudy można dodać 200 g słoniny)
3 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
szczypta majeranku
inne zioła w/g uznania
1/4 szklanki wody
Boczek i (słoninę) mielimy na sitku 4 mm. Wszystko wkładamy do garnka, cebulę kroimy w piórka,
zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu do czasu aż cebula się rozgotuje (ok. 1 godz.)
Po 30 min. dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jeszcze gorącą smarówkę wkładamy do słoiczków, zostawiamy do wystudzenia.
Następnie wkładamy do lodówki i na drugi dzień jest gotowa do spożycia.
Do smarówki można dodawać różne zioła w/g uznania smakowego.

post-86407-0-96836000-1584600517_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-660433
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mnie również naszło na paprykarza a'la szczecińskiego.

Posiłkowałem się tym przepisem:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3672-wyroby-z-puszki-i-słoika-wg-zbója-madeja/page-30#entry662824
 

post-86407-0-02561000-1587789108_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664645
Udostępnij na innych stronach

na wygląd gitara

Smakuje również dobrze :thumbsup: , następnym razem jednak dodam więcej chili, bo dodałem tylko 0,5 g/kg.

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664708
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smakuje również dobrze :thumbsup:

I to najważniejsze :D

 

 

odałem tylko 0,5 g/kg.

Ja tyle daję, ale mi ta ilość wystarcza. Jadłem z dodatkiem 1g/kg, ale za pikantne jak dla mnie. Oczywiście każdy robi na swój smak, i o to chodzi :D

 

 

proponuję 2g/kg

Waldziu, po takiej ilości to na drugi dzień "oko" mocno piecze qrcze :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664742
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: proponuję 2g/kg

 

 

 

Waldziu, po takiej ilości to na drugi dzień "oko" mocno piecze qrcze

 

 

I bez kremu ani rusz :frantics::D 

 

 

Ja daję 1g /kg farszu .

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664743
Udostępnij na innych stronach

 

 

I bez kremu ani rusz :frantics::D

:laugh: :laugh:

 

Poza tym, po mojemu, większa ilość ostrej papryki przytłumi ogólny smak paprykarzu.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664751
Udostępnij na innych stronach

proponuję 2g/kg

Waldziu, wydaje mi się, że jak dla mnie chyba byłoby ciut za dużo, ale smaki są różne.  :thumbsup:

 

większa ilość ostrej papryki przytłumi ogólny smak paprykarzu
Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664766
Udostępnij na innych stronach

Trochę kiełbaski sąsiedzkiej, tak ją nazwałem, bo była dla sąsiada.

Przepis:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kiełbasa-sąsiedzka/
 

post-86407-0-14244100-1587974638_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664962
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę kiełbaski sąsiedzkiej, tak ją nazwałem, bo była dla sąsiada.

 

He he he, nazwa bardzo mi się podoba :D , a wędlina wygląda smacznie.  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-665080
Udostępnij na innych stronach

 

 

He he he

Sąsiad zadowolony, a to najważniejsze.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-665083
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.