@halusia@ Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Upieczony wczoraj żytnio-pszenny na serwatce. No no.... ten chlebek robi na mnie wrażenie Witku.Widzę, że nabierasz coraz większej wprawy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 9 Czerwca 2020 No no Dziękuję Halu, po długich i wytrwałych testach i dużo czytania różnych publikacji o chlebie, dochodzę małymi kroczkami do tego co sobie założyłem.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Pieke od dłuższego czasu chleb żytni na zakawasie z przepisów zamieszczonych w ksiązce CHLEB DOMOWA PIEKARNIA , udająsie sa wyrośniete , ale zytnie są dosc wilgotne , mimo prób nie mogę uzyskac chleba mniej wilgotnego .Dosc długo chleb jest świeży .Może ktos z forumowiczów ma rozwiązanie ?.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Po upieczeniu (ok. 1 godzina, nie mniej) i wyjęciu chlebka z foremki, połóż chlebek na kratce i włóż jeszcze na powrót do piekarnika na 10 - 20 minut 175 stopni C. (zależy od mąki) celem odparowania i dopieczenia. Chleb się wtedy nie maże na nożu i ma znacznie lepszą strukturę. Tak czy inaczej chleb ciemny razowy powinien po pieczeniu odpocząć przed krojeniem ok. 12 godzin, smacznego .Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 12 Czerwca 2020 @Pacan Wojciech, Sprawdz temp upieczonego chleba , powinna miec miedzy 97-98 st C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 12 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, mój kolejny wypiek.Chlebuś pszenno-żytni na zakwasie.Mąki z pełnego przemiału z ziarnami maku, sezamu, słonecznika i czarnuszki.Samo zdrowie A w międzyczasie trochę makaronu z 400g semoilny trzech całych jaj i dwóch żółtek. Pozdrawiam Edytowane 12 Czerwca 2020 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Dzięki za pomoc . sprawdzę .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 13 Czerwca 2020 mój kolejny wypiek Rozkręcasz się na tym urlopie.....brawo. ...chlebuś przecudny, a makaron również , taki lubię najbardziej do rosołku.Pozdrowienia [Dodano: 13 cze 2020 - 14:45] ale zytnie są dosc wilgotne Spróbuj Wojtku zrobić jak napisał Jarek, z tym dopiekaniem na kratce.Ja również tak robię i nie mam w środku wilgotnego (nóż się nie okleja chlebem przy jego krojeniu ). Kroję chleb dopiero na drugi dzień, przez noc po wyjęciu z piekarnika jest owinięty scierką lnianą i tak stygnie do rana.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Ja piekę w proporcji 3/1 Chlebek wychodzi pyszny Link do przepisu podałam w poście nr 200.Dodatek mąki pszennej powoduje,ze chleb nie jest mazisty ,czy mokry.Podobny przepis podawała Alinka -był to chleb z karmelizowaną cebulką .Z jej przepisu wychodziła duża i mniejsza foremka a z tego mojego piekę w dwóch dłuższych. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Ja piekę w proporcji 3/1 Chlebek wychodzi pyszny Link do przepisu podałam w poście nr 200.Dodatek mąki pszennej powoduje,ze chleb nie jest mazisty ,czy mokry.Podobny przepis podawała Alinka -był to chleb z karmelizowaną cebulką .Z jej przepisu wychodziła duża i mniejsza foremka a z tego mojego piekę w dwóch dłuższych.link nie dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Też próbowałem dodac mąki pszennej ostatnio 1050 , niestety nie poprawiło to wilgotności , zrobię jak radzicie , zastanawiam sie nad zmniejszeniem ilości wody ? .Pozdrawiam Edytowane 13 Czerwca 2020 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Ja piekę w proporcji 3/1 Chlebek wychodzi pyszny Link do przepisu podałam w poście nr 200.Dodatek mąki pszennej powoduje,ze chleb nie jest mazisty ,czy mokry.Podobny przepis podawała Alinka -był to chleb z karmelizowaną cebulką .Z jej przepisu wychodziła duża i mniejsza foremka a z tego mojego piekę w dwóch dłuższych.link nie dziala http://sisters4cooking.przepisy.net/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-2 Ja piekę tak jak w przepisie -nie dodaje drożdzy Edytowane 14 Czerwca 2020 przez witt Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Pieke od dłuższego czasu chleb żytni na zakawasie z przepisów zamieszczonych w ksiązce CHLEB DOMOWA PIEKARNIA , udająsie sa wyrośniete , ale zytnie są dosc wilgotne , mimo prób nie mogę uzyskac chleba mniej wilgotnego . Po pierwsze jakich typów mąk żytnich używasz . Zmniejsz ilość wody i być może zmień typ mąki albo proporcje ,oczywiście dodatek mąki pszennej poprawił by ten mankament . Ja piekę chleby żytnio - pszenne w proporcji 3:2 . Edytowane 14 Czerwca 2020 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Do pieczenia chleba żytniego używam mąki żytniej 720 i 2000 . Teraz udało misie kupić make pszenną 750 . będę próbował piec chleb mieszany , przyznam , że na wniosek rodziny , gdyż mnie najbardziej odpowiada chleb żytni , jesli masz doświadczenie jak wykonać chleb żytni mniej wilgotny , proszę o radę . Pozdrawiam Edytowane 14 Czerwca 2020 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 14 Czerwca 2020 W jakiej ilości dajesz poszczególne typy mąki ? Zredukuj lub zrezygnuj z razowej czyli typ 2000 użyj tylko tej 720 . Podaj przepis według którego pieczesz ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Witamwykorzystaj przepis ze strony rozmaitoscikulinarnehalusizosi.blogspot.compozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Ja sam zakwas robię z mąki razowej typ 2000.C Chleb tak jak pisałam wcześniej robię z mąk żytniej 720 i pszennej 650.Tego zakwasu daję 2 czubate łyżki.Reszta jak w przepisie wyzej.Chleb polecam spróbować. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Składniki na chleb właściwy:• 350 g zakwasu• 200 g mąki żytniej razowej typ 2000• 600 g mąki żytniej typ 720 • 700 ml ciepłej wody• 20 g soli (2 łyżeczki)Robię wg. tego przepisu . Wcześniej robię zakwas którego zawsze mam w lodówce okolo 500 g , Edytowane 14 Czerwca 2020 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Spróbuj zastąpić razową mąkę mąką t 720 i nieco zredukować ilość wody .Tu jest moja fotorelacja - może będzie Ci pomocna https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25?do=findComment&comment=653236 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Dziękuje , wczoraj nie mogłem dostac sie na forum , ale będe teraz piekł to skorzystam z rad.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 3 Lipca 2020 Bardzo interesująca lektura, którą znalazłem na naszym forum.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14400-chleb-domowego-wypieku-przepisy/Przyjemności w czytaniu Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 3 Lipca 2020 Bardzo interesująca lektura, którą znalazłem na naszym forum. https://wedlinydomow...pieku-przepisy/Przyjemności w czytaniu Chętnie przysiądę przy niej, tylko skąd wziąć tyle czasu na emeryturze Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 3 Lipca 2020 na emeryturze Halu, na emeryturze zawsze brakuje czasu , mogę coś o tym powiedzieć, a Ty chyba również Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 3 Lipca 2020 oj napewno ..zawsze od kad maja mama jest na emeryturze nazeka na brak czasu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 3 Lipca 2020 Halu, na emeryturze zawsze brakuje czasu , mogę coś o tym powiedzieć, a Ty chyba również Pozdrowienia Teraz już tak Witku, mogę coś powiedzieć... ale jest fajnie oj napewno ..zawsze od kad maja mama jest na emeryturze nazeka na brak czasu Czyli piszemy prawdę Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.