ANNAM Posted January 2, 2020 Report Share #76 Posted January 2, 2020 Chleb na drozdzach. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 2, 2020 Report Share #77 Posted January 2, 2020 (edited) i drożdże aby ciasto wyrosło w miarę szybko, następnie piekę ... to co ja jem ? Udzieliłam już odpowiedzi na to pytanie w poście #60 cyt ...No właśnie i tak naprawdę Twój chleb to jest chleb na drożdzach z dodatkiem zaczynu a nie chleb na zaczynie , który wyrasta dzięki procesowi fermentacji Fajnie ,że Wam smakuje ale o tę świadomość czyli znajomość teorii i cały czas chodzi i może na zachętę byś spróbował bez drożdży Edited January 2, 2020 by witt Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 2, 2020 Report Share #78 Posted January 2, 2020 następnie piekę ... to co ja jem ? Już miałeś wyjaśnione .. Twój chleb też jest typem chleba na drożdżach a nie na zaczynie/zakwasie Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 2, 2020 Author Report Share #79 Posted January 2, 2020 Robię identycznie jak Olga, a mój chlebek wygląda tak Bardzo ładny chlebek Halusiu.... , podoba mi się.To może, jeżeli można prosić, podałabyś krok po kroku jego wykonanie? Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 2, 2020 Report Share #80 Posted January 2, 2020 @halusia@, dnia 02 Sty 2020 - 20:25, napisał: Robię identycznie jak Olga, a mój chlebek wygląda tak Bardzo ładny chlebek Halusiu.... , podoba mi się. To może, jeżeli można prosić, podałabyś krok po kroku jego wykonanie? Dziękuję Witku .Przepis jest bardzo prosty, wszystkie skladniki mieszasz drewnianą łyżką. CHLEB PSZENNO ŻYTNI - mąka pszenna typ 550 - 80%- mąka żytnia lub razowa - 20 %- 2 łyżki oleju- 3 łyżeczki soli- 1 szkl otręb żytnich- 1/2 szkl siemię lniane- 1/2 szkl pestek słonecznika lub dyni- 100 g migdałówWykonanie:Wymieszać na sucho składniki sypkie , dodać 2 łyzki oleju. Włożyć zaczyn , dodać litr ciepłej wody .Wymieszać na jednolitą masę i zostawić na 1 godz.Natłuścić dwie foremki keksówki, włożyć ciasto , przykryć ręcznikiem i zostawić na 12 godz. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godz.Uwaga!!Nie zapomnieć odłożyć zaczyn do następnego pieczenia 3-4 łyżki. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 2, 2020 Report Share #81 Posted January 2, 2020 - mąka żytnia lub razowa - 20 % Domyślam się że zabrakło Ci słowa ...białai że powinno być maka żytnia biała 720 lub razowa 2ooo Halinka, zostawiasz zaczyn z ciasta przed dodaniem oleju? czy z olejem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 3, 2020 Author Report Share #82 Posted January 3, 2020 (edited) Przepis jest bardzo prosty,Dziękuję Ci Halinko, przepis naprawdę bardzo prosty.A jak postępujesz z zaczynem? Dokarmiasz go przed dodaniem do ciasta? Czy tak postępujesz z nim jak napisałaś? Edited January 3, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 3, 2020 Report Share #83 Posted January 3, 2020 @halusia@, dnia 02 Sty 2020 - 21:59, napisał: - mąka żytnia lub razowa - 20 % Domyślam się że zabrakło Ci słowa ...biała i że powinno być maka żytnia biała 720 lub razowa 2ooo Dokładnie Alinko, dziękuję. Halinka, zostawiasz zaczyn z ciasta przed dodaniem oleju? czy z olejem? Alinko, z olejem, taki przepis dostałam ze Śląska. A jak postępujesz z zaczynem? Dokarmiasz go przed dodaniem do ciasta? Czy tak postępujesz z nim jak napisałaś? Absolutnie nie dokarmiam. Odkładam 3-4 łyżki jak w przepisie i zaczyn leży w lodówce i czeka do następnego wypieku. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 3, 2020 Author Report Share #84 Posted January 3, 2020 czeka do następnego wypieku. Dziękuję Halinko za odpowiedź. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 3, 2020 Report Share #85 Posted January 3, 2020 Dokładnie Alinko, dziękuję. Sądząc ze zdjęcia to jest z dodatkiem mąki żytniej białej(chlebowej).?Chlebek, którym mnie kiedyś częstowałaś gdzieś na zlocie był dużo ciemniejszy,i tamten zapewne był z dodatkiem żytniej razowej.Dobrze myślę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted January 3, 2020 Report Share #86 Posted January 3, 2020 (edited) Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem ..... moja śp babcia piekła do ostatniej chwili chleb, i patrząc na jej ciężką pracę, a właściwie to był moment i chleb gotowy, dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb, z chrupiącą skórką na wierzchu, i dodatkowo wytwarzała kilka gatunków chleba, z bułkami włącznie, a to wszystko z różnych gatunków mąki pamiętam jak będąc dzieciakiem dziadek sadzał mnie na worek ze zbożem który był na rowerze i jechaliśmy do młyna w celu zmielenia zboża na różne rodzaje mąki..... zapamiętałem smak wszystkich wypieków babci, ale najbardziej uwielbiałem chleb pytlowy, posmarowany masłem produkcji made in dziadek i do tego szklanka mleka lub maślanki .... także kochani, mniej dysputy i nowinek technologicznych a więcej tradycyjnych metod wypiekania a będziemy długo żyli czego wszystkim życzę Edited January 3, 2020 by witt Quote Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 3, 2020 Report Share #87 Posted January 3, 2020 przepis naprawdę bardzo prosty. Witku i jest bardzo smaczny nawet kilkudniowy.Jadłam w wydaniu '' z dodatkiem mąki żytniej razowej''.Z mąką żytnią chlebową zapewne jest jeszcze lepszy bo lżejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 3, 2020 Report Share #88 Posted January 3, 2020 dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb Rozumiem, że Ty też potrafisz - bez namaszczenia Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 3, 2020 Report Share #89 Posted January 3, 2020 Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem ..... moja śp babcia piekła do ostatniej chwili chleb, i patrząc na jej ciężką pracę, a właściwie to był moment i chleb gotowy, dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb, z chrupiącą skórką na wierzchu, i dodatkowo wytwarzała kilka gatunków chleba, z bułkami włącznie, a to wszystko z różnych gatunków mąki pamiętam jak będąc dzieciakiem dziadek sadzał mnie na worek ze zbożem który był na rowerze i jechaliśmy do młyna w celu zmielenia zboża na różne rodzaje mąki..... zapamiętałem smak wszystkich wypieków babci, ale najbardziej uwielbiałem chleb pytlowy, posmarowany masłem produkcji made in dziadek i do tego szklanka mleka lub maślanki .... także kochani, mniej dysputy i nowinek technologicznych a więcej tradycyjnych metod wypiekania a będziemy długo żyli czego wszystkim życzę No właśnie ale...1. konia z rzędem temu komu uda się kupiś mąkę pytlową2. jedyny w zasięgu pracujący jeszcze nie dawno młyn już nie pracujeZ dobrej mąki, dobry chleb będzie, nie inaczeja my mamy to co mamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 3, 2020 Author Report Share #90 Posted January 3, 2020 Z mąką żytnią chlebową zapewne jest jeszcze lepszy bo lżejszy Olgi chlebek mi na takiego wygląda Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted January 3, 2020 Report Share #91 Posted January 3, 2020 (edited) dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chlebRozumiem, że Ty też potrafisz - bez namaszczenia Anno, nie atakuj mnie, jesteś moderatorem i nie przystoi takie zachowanie napisałem swoje zdanie i wspomnienia, a Ty nie musisz się z tym zgadzać. Edited January 3, 2020 by MariuszB Quote Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 3, 2020 Report Share #92 Posted January 3, 2020 Olgi chlebek mi na takiego wygląda odniosłam się do chlebka Halusi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted January 3, 2020 Author Report Share #93 Posted January 3, 2020 Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem To może mógłbyś nam podać przepis na chleb Twojej Babci lub Dziadka dla porównania, czy to czasem też nie był zwykły chleb .[Dodano: 03 sty 2020 - 19:05] Olgi chlebek mi na takiego wyglądaodniosłam się do chlebka Halusi Tak, wiem Alinko, ale porównując zdjęcia chleba Olgi (jest dużo ciemniejszy jak Halusi, wiadomo dlaczego) wydaje mi się, że jest pieczony w większości z mąki żytniej. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 3, 2020 Report Share #94 Posted January 3, 2020 Anno, nie atakuj mnie, jesteś moderatorem i nie przystoi takie zachowanie napisałem swoje zdanie i wspomnienia, a Ty nie musisz się z tym zgadzać. Przepraszam Cię, że nie uszanowałam Twojego wspomnienia.Trochę inaczej zinterpretowałam Twoją wypowiedź Za dobrym chlebem naszych babć stały doświadczenia wielu pokoleń.A my musimy dywagować, czasami podpierać się teorią (co nie jest takie złe) i wymieniać nasze, współczesne doświadczenia.Największą wg mnie "stratą" w odniesieniu do warunków naszych babć, jest ubytek w środowisku bakterii, które - choć niewidoczne, choć nieuświadomione - robiły swoją dobrą robotę.Jeszcze raz Cię przepraszam Mariuszu Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 3, 2020 Report Share #95 Posted January 3, 2020 większości z mąki żytniej. jeśli chleb jest ciemniejszy to Olga zapewne użyła mąki żytniej razowej.Z mąki żytniej białej (chlebowej) powstanie jasny chlebuś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 3, 2020 Report Share #96 Posted January 3, 2020 Sądząc ze zdjęcia to jest z dodatkiem mąki żytniej białej(chlebowej).? Chlebek, którym mnie kiedyś częstowałaś gdzieś na zlocie był dużo ciemniejszy, Alinko używam mąki żytniej typ 720 Chlebek mógł być ciemniejszy w zależności od dodanych otrębów .W przepisie są podane żytnie, ten który próbowałaś na zlocie mógł być z innymi już teraz nie pamiętam z jakimi. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted January 3, 2020 Report Share #97 Posted January 3, 2020 Tak właśnie sądziłam ze zdjęcia.Typ 720 to mąka biała, chlebowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 3, 2020 Report Share #98 Posted January 3, 2020 Alinko ,znalazlam na internecie link . Chyba tam mozna kupic https://e-maka.pl/produkty-z-zyta-maka-zytnia/27-maka-zytnia-pytlowa-t-720-1-kg.html Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted January 3, 2020 Report Share #99 Posted January 3, 2020 Anno, nie atakuj mnie, jesteś moderatorem i nie przystoi takie zachowanie napisałem swoje zdanie i wspomnienia, a Ty nie musisz się z tym zgadzać.Przepraszam Cię, że nie uszanowałam Twojego wspomnienia.Trochę inaczej zinterpretowałam Twoją wypowiedź Za dobrym chlebem naszych babć stały doświadczenia wielu pokoleń.A my musimy dywagować, czasami podpierać się teorią (co nie jest takie złe) i wymieniać nasze, współczesne doświadczenia.Największą wg mnie "stratą" w odniesieniu do warunków naszych babć, jest ubytek w środowisku bakterii, które - choć niewidoczne, choć nieuświadomione - robiły swoją dobrą robotę.Jeszcze raz Cię przepraszam Mariuszu Anno, OK. nie ma problemu... nic się nie stało, nie myli się ten, co nic nie robi Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebemTo może mógłbyś nam podać przepis na chleb Twojej Babci lub Dziadka dla porównania, czy to czasem też nie był zwykły chleb .Oczywiście że był to zwykły chleb, kiedyś nie robiono chleba z takimi dodatkami jak dzisiaj, wypiekano tylko chleb razowy, chleb żytni, pszenny i pszenno-żytni stosując różne rodzaje mąki, latem chleb u babci owinięty w liście chrzanu to była codzienność, dzisiaj chciałbym choć tydzień przebywać z nimi ....... jak odwiedzę swoją 92 letnią mamę to przepiszę przepis i podam.Do dziś pamiętam drewnianą dzieżę z pozostawionym kawałkiem ciasta i przykrytą lnianą ściereczką, tak samo jak zakwas do żuru w kamiennym garnku, przykryty drewnianą pokrywką z dziurką w środku i kwirlejką pamiętam te zapachy..... eeech.... dziadków już dawno nie ma, pozostały wspomnienia [Dodano: 03 sty 2020 - 20:18]Ja w różne kasze i mąkę zaopatruję się tutaj bo mam w miarę blisko http://www.mlynystoislaw.pl/ W mąkę pytlową zaopatrywałem się tutaj, ale dość dawno u nich nie kupowałem https://e-maka.pl/10-produkty-z-zyta-maka-zytnia Quote Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 3, 2020 Report Share #100 Posted January 3, 2020 mąka biała, chlebowa Pewnie z dwa chlebki upiekłem .... na tym się nie znam .... ale coś mogę powiedzieć . Typ mąki np . żytnia 720 jest typem mąki . Dodatek do nazwy ...biała chlebowa jest to dodatek handlowy . Dobrze by było operować typem mąki a nie nazwami handlowymi .... zresztą podobnie jest z nazwami mięsa gdzie czasami dochodzi do niepotrzebnych nieporozumień . Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.