Jump to content

Chleba trzeba......


witt

Recommended Posts

  • Replies 235
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

i drożdże aby ciasto wyrosło w miarę szybko, następnie piekę ... to co ja jem ?

 

Udzieliłam już odpowiedzi na to pytanie  w poście  #60  :)  cyt ...

No właśnie i tak naprawdę Twój chleb to jest chleb na drożdzach z dodatkiem zaczynu a nie chleb na zaczynie , który wyrasta dzięki procesowi fermentacji

 

 

 

Fajnie ,że Wam smakuje ale o tę świadomość czyli znajomość teorii i cały czas chodzi i może na zachętę byś spróbował bez drożdży  :D

Edited by witt

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Robię identycznie jak Olga, a mój chlebek wygląda tak

Bardzo ładny chlebek Halusiu.... :thumbsup:, podoba mi się.

To może, jeżeli można prosić, podałabyś krok po kroku jego wykonanie?

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

 

 

@halusia@, dnia 02 Sty 2020 - 20:25, napisał: Robię identycznie jak Olga, a mój chlebek wygląda tak Bardzo ładny chlebek Halusiu.... , podoba mi się. To może, jeżeli można prosić, podałabyś krok po kroku jego wykonanie?

 

Dziękuję Witku .

Przepis jest bardzo prosty, wszystkie skladniki mieszasz drewnianą łyżką. 

 

CHLEB PSZENNO ŻYTNI
 
- mąka pszenna typ 550 - 80%
- mąka żytnia lub razowa - 20 %
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki soli
- 1 szkl  otręb żytnich
- 1/2 szkl  siemię lniane
- 1/2 szkl  pestek słonecznika lub dyni

- 100 g migdałów


Wykonanie:


Wymieszać na sucho składniki sypkie , dodać 2 łyzki oleju. Włożyć zaczyn , dodać litr ciepłej wody .
Wymieszać na jednolitą masę i zostawić na 1 godz.
Natłuścić dwie foremki keksówki, włożyć ciasto , przykryć ręcznikiem i zostawić na 12 godz. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godz.
Uwaga!!
Nie zapomnieć odłożyć zaczyn do następnego pieczenia 3-4 łyżki.
 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

Przepis jest bardzo prosty,

Dziękuję Ci Halinko, przepis naprawdę bardzo prosty.

A jak postępujesz z zaczynem? Dokarmiasz go przed dodaniem do ciasta? Czy tak postępujesz z nim jak napisałaś?

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

 

 

@halusia@, dnia 02 Sty 2020 - 21:59, napisał: - mąka żytnia lub razowa - 20 % Domyślam się że zabrakło Ci słowa ...biała i że powinno być maka żytnia biała 720 lub razowa 2ooo

 

Dokładnie Alinko, dziękuję.

 

 

Halinka, zostawiasz zaczyn z ciasta przed dodaniem oleju? czy z olejem?

 

Alinko, z olejem, taki przepis dostałam ze Śląska.

 

 

 

A jak postępujesz z zaczynem? Dokarmiasz go przed dodaniem do ciasta? Czy tak postępujesz z nim jak napisałaś?

 

Absolutnie nie dokarmiam. Odkładam 3-4 łyżki jak w przepisie  i zaczyn leży w lodówce i czeka do następnego wypieku. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dokładnie Alinko, dziękuję.

Sądząc ze zdjęcia to jest z dodatkiem mąki żytniej białej(chlebowej).?

Chlebek, którym mnie kiedyś częstowałaś gdzieś na zlocie był dużo ciemniejszy,

i tamten zapewne był z dodatkiem żytniej razowej.

Dobrze myślę?

Link to comment
Share on other sites

Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem :tongue:

 

..... moja śp babcia piekła do ostatniej chwili chleb, i patrząc na jej ciężką pracę, a właściwie to był moment i chleb gotowy, dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb, z chrupiącą skórką na wierzchu, i dodatkowo wytwarzała kilka gatunków chleba, z bułkami włącznie, a to wszystko z różnych gatunków mąki :clap: pamiętam jak będąc dzieciakiem dziadek sadzał mnie na worek ze zbożem który był na rowerze i jechaliśmy do młyna w celu zmielenia zboża na różne rodzaje mąki..... zapamiętałem smak wszystkich wypieków babci, ale najbardziej uwielbiałem chleb pytlowy, posmarowany masłem produkcji made in dziadek i do tego szklanka mleka lub maślanki :clap: .... także kochani, mniej dysputy i nowinek technologicznych a więcej tradycyjnych metod wypiekania a będziemy długo żyli czego wszystkim życzę ;):)

Edited by witt

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Link to comment
Share on other sites

 

 

dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb

Rozumiem, że Ty też potrafisz - bez namaszczenia   :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem :tongue:

 

..... moja śp babcia piekła do ostatniej chwili chleb, i patrząc na jej ciężką pracę, a właściwie to był moment i chleb gotowy, dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb, z chrupiącą skórką na wierzchu, i dodatkowo wytwarzała kilka gatunków chleba, z bułkami włącznie, a to wszystko z różnych gatunków mąki :clap: pamiętam jak będąc dzieciakiem dziadek sadzał mnie na worek ze zbożem który był na rowerze i jechaliśmy do młyna w celu zmielenia zboża na różne rodzaje mąki..... zapamiętałem smak wszystkich wypieków babci, ale najbardziej uwielbiałem chleb pytlowy, posmarowany masłem produkcji made in dziadek i do tego szklanka mleka lub maślanki :clap: .... także kochani, mniej dysputy i nowinek technologicznych a więcej tradycyjnych metod wypiekania a będziemy długo żyli czego wszystkim życzę ;):)

No właśnie ale...

1. konia z rzędem temu komu uda się kupiś mąkę pytlową

2. jedyny w zasięgu pracujący jeszcze nie dawno młyn już nie pracuje

Z dobrej mąki, dobry chleb będzie, nie inaczej

a my mamy to co mamy

Link to comment
Share on other sites

 

dziwię się że bez tego wszystkiego o czym tu z namaszczeniem piszecie potrafiła zrobić wspaniały i smaczny chleb

Rozumiem, że Ty też potrafisz - bez namaszczenia   :frantics:

 

Anno, nie atakuj mnie, jesteś moderatorem i  nie przystoi takie zachowanie :facepalm: napisałem swoje zdanie i wspomnienia, a Ty nie musisz się z tym zgadzać.

Edited by MariuszB

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Link to comment
Share on other sites

 

 

Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem

To może mógłbyś nam podać przepis na chleb Twojej Babci lub Dziadka dla porównania, czy to czasem też nie był zwykły chleb :D.


[Dodano: 03 sty 2020 - 19:05]

 

Olgi chlebek mi na takiego wygląda

odniosłam się do chlebka Halusi  

 

Tak, wiem Alinko, ale porównując zdjęcia chleba Olgi (jest dużo ciemniejszy jak Halusi, wiadomo dlaczego) wydaje mi się, że jest pieczony w większości z mąki żytniej.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

 

 

Anno, nie atakuj mnie, jesteś moderatorem i  nie przystoi takie zachowanie napisałem swoje zdanie i wspomnienia, a Ty nie musisz się z tym zgadzać.

Przepraszam Cię, że nie uszanowałam Twojego wspomnienia.

Trochę inaczej zinterpretowałam Twoją wypowiedź  :facepalm:  

Za dobrym chlebem naszych babć stały doświadczenia wielu pokoleń.

A my musimy dywagować, czasami podpierać się teorią (co nie jest takie złe) i wymieniać nasze, współczesne doświadczenia.

Największą wg mnie "stratą" w odniesieniu do warunków naszych babć, jest ubytek w środowisku bakterii, które - choć niewidoczne, choć nieuświadomione - robiły swoją dobrą robotę.

Jeszcze raz Cię przepraszam Mariuszu  :hug:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

 

 

Sądząc ze zdjęcia to jest z dodatkiem mąki żytniej białej(chlebowej).? Chlebek, którym mnie kiedyś częstowałaś gdzieś na zlocie był dużo ciemniejszy,

 

Alinko używam mąki żytniej typ 720 

Chlebek mógł być ciemniejszy w zależności od dodanych otrębów .

W przepisie są podane żytnie, ten  który próbowałaś na zlocie mógł być z innymi już teraz nie pamiętam z jakimi. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

 

Anno, nie atakuj mnie, jesteś moderatorem i  nie przystoi takie zachowanie napisałem swoje zdanie i wspomnienia, a Ty nie musisz się z tym zgadzać.

Przepraszam Cię, że nie uszanowałam Twojego wspomnienia.

Trochę inaczej zinterpretowałam Twoją wypowiedź  :facepalm:  

Za dobrym chlebem naszych babć stały doświadczenia wielu pokoleń.

A my musimy dywagować, czasami podpierać się teorią (co nie jest takie złe) i wymieniać nasze, współczesne doświadczenia.

Największą wg mnie "stratą" w odniesieniu do warunków naszych babć, jest ubytek w środowisku bakterii, które - choć niewidoczne, choć nieuświadomione - robiły swoją dobrą robotę.

Jeszcze raz Cię przepraszam Mariuszu  :hug:

 

Anno, OK. nie ma problemu... nic się nie stało, nie myli się ten, co nic nie robi :flowers::hug:

 

 

 

Tyle stron dyskusji nad zwykłym chlebem

To może mógłbyś nam podać przepis na chleb Twojej Babci lub Dziadka dla porównania, czy to czasem też nie był zwykły chleb :D.

Oczywiście że był to zwykły chleb, kiedyś nie robiono chleba z takimi dodatkami jak dzisiaj, wypiekano tylko chleb razowy, chleb żytni, pszenny i pszenno-żytni stosując różne rodzaje mąki, latem chleb u babci owinięty w liście chrzanu to była codzienność, dzisiaj chciałbym choć tydzień przebywać z nimi :( .......  jak odwiedzę swoją 92 letnią mamę to przepiszę przepis i podam.

Do dziś pamiętam drewnianą dzieżę z pozostawionym kawałkiem ciasta i przykrytą lnianą ściereczką, tak samo jak zakwas do żuru w kamiennym garnku, przykryty drewnianą pokrywką z dziurką w środku i kwirlejką :) pamiętam te zapachy..... eeech....   dziadków już dawno nie ma, pozostały wspomnienia  :) 

[Dodano: 03 sty 2020 - 20:18]

Ja w różne kasze i mąkę zaopatruję się tutaj bo mam w miarę blisko http://www.mlynystoislaw.pl/

W mąkę pytlową zaopatrywałem się tutaj, ale dość dawno u nich nie kupowałem https://e-maka.pl/10-produkty-z-zyta-maka-zytnia

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Link to comment
Share on other sites

 

 

mąka biała, chlebowa

 

 Pewnie z dwa chlebki upiekłem  ;) .... na tym się nie znam .... ale coś mogę powiedzieć . Typ mąki np . żytnia 720  jest typem mąki . Dodatek  do nazwy ...biała chlebowa jest to dodatek handlowy . Dobrze by było operować typem mąki a nie nazwami handlowymi .... zresztą podobnie jest z nazwami mięsa  gdzie czasami dochodzi do niepotrzebnych nieporozumień . :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.