Skocz do zawartości

Chleba trzeba......


Rekomendowane odpowiedzi

Alinko ,znalazlam na internecie link . Chyba tam mozna kupic 

https://e-maka.pl/produkty-z-zyta-maka-zytnia/27-maka-zytnia-pytlowa-t-720-1-kg.html

Można Aniu kupić i w wielu innych miejscach

ale taka mąka pytlowa o której wspominał Mariusz,

to już raczej pomarzyć sobie o niej można.

Mąki żytniej 720, czyli z definicji pytlowej używam na codzień

i jakby tu powiedzieć, wydaje mi się, że to wcale nie jest mąka pytlowa.

Będąc kilka lat temu u przyjaciół na Podkarpaciu, 

miałam takową prawdziwie pytlową mąkę w dłoni.Prosto z lokalnego młynaa

Miała zupełnie inną strukturę, nie wiem nawet jak to opisać.

W pierwszym momencie, po roztarciu w palcach, myślałam że to ziemniaczana :)

Takie przynajmniej odniosłam wrażenie.

Trzeba by się było przyjrzeć technologii bo na pewno dzisiejszy pytel w zakładzie produkcyjnym

to jest zupełnie inny niż te niegdysiejsze w małych młynach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653020
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 235
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja kupuję mąkę we młynie . W sumie  w tym chlebie z mojego ostatniego zdjęcia  1/5 to mąka żytnia razowa 2000, 2/5  to mąką żytnia ( akurat teraz mieli tylko typ500 )  a kolejne 2/5 to mąka pszenna typ750.

 

Może przy następnej "produkcji " zrobię fotorelację bo ta która jest gdzieś na forum jest sprzed 10 lat  i trochę robię już inaczej :rolleyes:   z tego wynika ,że mój zaczyn ma ponad 10 lat  :facepalm:

Edytowane przez witt

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653021
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli gdzieś, obok siebie macie czynny stary młyn taki z prawdziwego zdarzenia to warto podjechać i spytać się czy oferują mąkę pytlową, a może i inne gatunki?

Fakt, w takim młynie minimalna ilość to najczęściej 25kg, ale piekąc często chleb moment i mąka zniknie :)

 

...ale taka mąka pytlowa o której wspominał Mariusz,

to już raczej pomarzyć sobie o niej można.

Mąki żytniej 720, czyli z definicji pytlowej używam na codzień

i jakby tu powiedzieć, wydaje mi się, że to wcale nie jest mąka pytlowa.

Będąc kilka lat temu u przyjaciół na Podkarpaciu, 

miałam takową prawdziwie pytlową mąkę w dłoni.Prosto z lokalnego młynaa

Miała zupełnie inną strukturę, nie wiem nawet jak to opisać.

W pierwszym momencie, po roztarciu w palcach, myślałam że to ziemniaczana :)

 

Alinko, dobre odniosłaś wrażenie ponieważ mąka pytlowa nie bez powodu jest jedną z najdroższych mąk ponieważ jest wielokrotnie mielona, w lokalnym młynie dziadek nie za często decydował się na mąkę pytlową czy to na mąkę jaglaną.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653026
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fakt, w takim młynie minimalna ilość to najczęściej 25kg, ale piekąc często chleb moment i mąka zniknie

Młyn nawet jeśli jest, jak to piszesz z prawdziwego zdarzenia, to mieli to do czego ma dostęp . U mnie są to mąki pszenne i razowe w dodatku nigdy nie wiem jaki typ akurat będzie  - te bardziej popularne są zwykle dostępne  i  pakowane po kilogramie czasem udaje się kupić inne typy luzem w ilości np 5 kg.

 

 

 

 

w lokalnym młynie dziadek nie za często decydował się na mąkę pytlową czy to na mąkę jaglaną.

We wszystkich opisach mąką pytlowa to mąka żytnia typ 720 po prostu ( tak jak Alinka pisze) a  mąka jaglana  jest z kolei prosa i co najwyżej może stanowić dodatek  . 

 

Z tego co mi się udało ustalić to przynajmniej w rejonie gdzie mieszkam gospodynie  wypiekały chleb właśnie raz w tygodniu , zostawiając  jako starter zeskrobki w dzieży ( "nie bawiły"się w żadne dokarmiania ani trójfazowe zakwaszanie  ) , używając mąki pszennej i żytniej raczej niższych typów a nie z wysokiego przemiału.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653029
Udostępnij na innych stronach

 

 

używając mąki pszennej i żytniej raczej niższych typów a nie z wysokiego przemiału.

Co masz Olgo na myśli pisząc ''z wysokiego przemiału''?

Bardziej zmieloną i odsianą czy mniej zmieloną, pełnoziarnistą?

 

Im niższy typ tym mąka bardziej biała, delikatna np tortowa typ 450 

czyli prawie całkowicie oczyszczona, pozyskana tylko z bielma,

nie zawierająca w swoim składzie otrąb.

Chleby które piekla moja babcia, czy ciocia, która piecze do tej pory były/są raczej ciemne i ciężkie.

Wg mojego rozumowania były/są pieczone z mąk o wyższych typach

bo przecież im wyższy typ tym mąka i chleb ciemniejszy.

 

A może tak było/jest że zalezy to od danego rejonu? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653035
Udostępnij na innych stronach

Alinko, typy mąki rozumiem tak jak Ty  i tak jak się prawidłowo powinno :D

 

Ja miałam jeszcze szczęście próbować chleba , który piekła Babcia mojego męża  w  prawdziwym piecu chlebowym ( ze 40 lat temu :rolleyes: ). Niestety wtedy dokładny przepis mnie nie interesował - znacznie później dopytywałam Teściową  jako "zorientowaną" .

Natomiast chleb był zdecydowanie jaśniejszy niż ten co ja  obecnie wypiekam i generalnie był z mąki pszennej ( myślę ,że to był typ650 /720) z niewielkim dodatkiem żytniej i oczywiście bez ziaren. Piekła cztery blachy mniej więcej o wymiarach 40X25cm .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653042
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję mąkę w młynie . W sumie  w tym chlebie z mojego ostatniego zdjęcia  1/5 to mąka żytnia razowa 2000, 2/5  to mąką żytnia ( akurat teraz mieli tylko typ500 )  a kolejne 2/5 to mąka pszenna typ750.

 

Może przy następnej "produkcji " zrobię fotorelację bo ta która jest gdzieś na forum jest sprzed 10 lat  i trochę robię już inaczej :rolleyes:   z tego wynika ,że mój zaczyn ma ponad 10 lat  :facepalm:

Niedaleko mojej miejscowości również jest młyn i to już trochę starawy. Można u nich kupić mąkę żytnią typ 720 i 2000 oraz pszenną typ 500 i 1850.

 

To tak jak nam podałaś Olgo, pieczesz chlebek z migdałami z mąki żytnio- pszennej w stosunku 3:2.

 

Będziemy zobowiązani jeżeli chodzi o Twoją fotorelację, no i uznanie dla Ciebie i Twojego 10-cio letniego zaczynu. :thumbsup::clap:

 

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653075
Udostępnij na innych stronach

 

 

To tak jak nam podałaś Olgo, pieczesz chlebek z migdałami z mąki żytnio- pszennej w stosunku 3:2.

 

Poza migdałami, które wyraźnie widać :D  dodaję słonecznik, siemię i nasiona chia ( bo kupiłam kilgram do deserów i okazało się ,że to spora ilość  :laugh: ) .  Tak  -  proporcje żytniej do pszennej są  jak 3:2 .

 

 

 

Będziemy zobowiązani jeżeli chodzi o Twoją fotorelację

 

Dziś zrobiłam zdjęcia i króciutkie filmiki  - może uda mi się zamieścić .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653148
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś zrobiłam zdjęcia i króciutkie filmiki - może uda mi się zamieścić .

Trzymamy kciuki... :thumbsup::clap:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653166
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzymamy kciuki... :thumbsup:

 

Niestety dowiedziałam się , że  nasze forum nie obsługuje plików wideo wrzucanych bezpośrednio na nasz serwer. Muszę dorobić w takim razie zdjęć albo jakoś przerobić całość ( a biegła w tym nie jestem)- na filmikach chciałam pokazać konsystencję "obudzonego" zaczynu jak i potem ciasta właściwego :hmm: 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653190
Udostępnij na innych stronach

nasze forum nie obsługuje plików wideo

Bardzo szkoda, ale jak nie można to nie można :( . Wierzę, że napewno coś wymyślisz Olgo. :thumbsup:

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653192
Udostępnij na innych stronach

Bardzo szkoda, ale jak nie można to nie można :( . Wierzę, że napewno coś wymyślisz Olgo. :thumbsup: Pozdrowienia

 

Coś tam wymęczyłam  :(  -   fotorelacja tu  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25?do=findComment&comment=653236

Edytowane przez witt

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653240
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak odwiedzę swoją 92 letnią mamę to przepiszę przepis i podam.
 

Przede wszystkim pozdrów i uściskaj mamę od nas.  :)  A my cierpliwie czekamy na ten i być może jeszcze inne przepisy Twojej mamy młodości :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-653242
Udostępnij na innych stronach

 

@halusia@, dnia 02 Sty 2020 - 20:25, napisał: Robię identycznie jak Olga, a mój chlebek wygląda tak Bardzo ładny chlebek Halusiu.... , podoba mi się. To może, jeżeli można prosić, podałabyś krok po kroku jego wykonanie?

 

Dziękuję Witku .

Przepis jest bardzo prosty, wszystkie skladniki mieszasz drewnianą łyżką. 

 

CHLEB PSZENNO ŻYTNI

 

- mąka pszenna typ 550 - 80%

- mąka żytnia lub razowa - 20 %

- 2 łyżki oleju

- 3 łyżeczki soli

- 1 szkl  otręb żytnich

- 1/2 szkl  siemię lniane

- 1/2 szkl  pestek słonecznika lub dyni

- 100 g migdałów

Wykonanie:

Wymieszać na sucho składniki sypkie , dodać 2 łyzki oleju. Włożyć zaczyn , dodać litr ciepłej wody .

Wymieszać na jednolitą masę i zostawić na 1 godz.

Natłuścić dwie foremki keksówki, włożyć ciasto , przykryć ręcznikiem i zostawić na 12 godz. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godz.

Uwaga!!

Nie zapomnieć odłożyć zaczyn do następnego pieczenia 3-4 łyżki.

 

 

@halusia

Podaj,  proszę Halinko wagę mąki.

Chodzi mi o to czy to jest np 0,8kg mąki pszennej i 0,2 żytniej

czy mniej lub więcej.

Ile ważą u ciebie 3 łyżeczki soli?

Jakie wymiary mają Twoje foremki?

Sądzę ze zdjęcia wyżej,  że porcja jest na dwie foremki.

:hug:  :hug:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654022
Udostępnij na innych stronach

Chlebek pieczony w/g przepisu Olgi,

  przygotowany do wypieku.

post-86407-0-14924900-1579324766_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654530
Udostępnij na innych stronach

przygotowany do wypieku.

 

Witt, ale pięknie wyrosły.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654531
Udostępnij na innych stronach

ale pięknie wyrosły.

Dzięki Sebastian, jednak im trochę jeszcze brakowało. :D Miałem za mało czasu, aby odczekać jeszcze 0,5 godziny.  :)

Pozdrowienia

[Dodano: 18 sty 2020 - 08:05]

I tak wygląda chlebek po upieczeniu. 

Jest bardzo smaczny.

post-86407-0-71414300-1579331109_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654537
Udostępnij na innych stronach

Chlebek pieczony w/g przepisu Olgi,

 

Chlebek nieco opdał i zrobiła się łódeczka , czyżby przegarował ?

Nie mniej jednak bardzo mi się podoba . Brawo Witku  :clap:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654566
Udostępnij na innych stronach

 

 

czyżby przegarował ?

Nie Halu, za mało wyrósł, bo nie mogłem dłużej czekać, musiałem wyjechać, a brakowało mu jeszcze ok. 0,5 godziny. 

Następnym razem będzie ok.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654568
Udostępnij na innych stronach

 

 

miałam takową prawdziwie pytlową mąkę w dłoni.Prosto z lokalnego młynaa Miała zupełnie inną strukturę, nie wiem nawet jak to opisać. W pierwszym momencie, po roztarciu w palcach, myślałam że to ziemniaczana

Czyli drobno mielona. Kilka lat temu spotkałem taką mąkę: typ 720 marki Tesco wyprodukowaną przez  GoodMills Polska. Przypuszczałem, że to są wytrzepki z filtrów odpylających :)

 

Wtedy chciałem porównać mąki żytnie różnych producentów - były cztery typ 720 i jedna typ 580. W ciągu tygodnia wyprowadziłem od zera pięć różnych zakwasów i upiekłem  chleby 100% żytnie à la chleb chleb lubelski http://adampiekarz.blogspot.com/2014/06/chleb-lubelski.html. Eksperyment nie do końca się udał, bo córa zabrała wszystkie chleby :devil: , więc brak oceny sensorycznej. Natomiast konsystencja ciasta, czas wyrastania i zewnętrzny wygląd praktycznie nie wykazywały różnic.

 

Jedyne co mi się rzuciło w oczy, to że zakwas na mące Tesco dojrzał w czasie o dwie godziny krótszym niż na pozostałych mąkach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654594
Udostępnij na innych stronach

typ 720 mąki

Mi się wydaje, że ten typ mąki 720, jaką ja używam to chyba jest pytlowa, ale nie jestem na 100% pewien. Następnym razem jak będę w młynie to zapytam młynarza o tą nazwę.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654624
Udostępnij na innych stronach

Maka pytlowa - nazwa pochodzi od staregio typu urzadenia do przesiewania(zwany pytel) maki, kaszek i otrab otrzymywanych w trakcie pracy tzw. walcy mlynskich. Inaczej mowiac jest to maka przesiewana/odsiewana. Taka maka jest barwy niemal bialej/nawet mozna okreslic z poswiata seledynka. Wieksza ilosc zachowuje sie  niemal jak plyn. Bardzo pylista i bardzo mialka. Maka pytlowa byla uzyskiwana w mlynach podczas przemialu na walcah mlynskich podczas gdy maka razowa byla uzyskiwana najczesciej w zarnach kamiennych. Pytel to najczesciej kilku metrowy czworobok lezacy pod niewielkim katem i obracajacy sie wokol wlasnej osi ok 8-10 obr/min. podzielony na sekcje, gdzie kazda sekcja byla obciagnieta inna gestoscia tzw. gazy mlynskiej. Przemial byl najczesciej dzielony na pytlu na 4 frakcje z czego tzry wracaly do dalszego przemialu. Zyto najczesciej w starszych mlynach przechodzilo 3 lub 4 razy przez przemial na walcach. W bylych czasach nie byl znany podzial mak na obecne klasy ( oznacza to ile popiolow pozostaje ze spalenia okreslonej ilosci maki - czym wyzsza liczba tym gorsza maka). Najczesciej w mlynach wiejskich rolnik przywozacy 100 kg zyta czy pszenicy otrzymywal 50 kg maki, 45 kg otrab ( 5 kg zostawalo mlynarzowi na tzw. rozkurz). I na takich mlynach - jako ciekawostke) - obowiazywala zasada zamiatania do wewnatrz mlyn a nie na zewnatrz -zgodnie z powiedzeniem - co chlop na butach do mlyna przyniosl to w worku musial to zabrac spowrotem :D

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/page/5/#findComment-654641
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.