witt Posted October 17, 2018 Report Share #1 Posted October 17, 2018 (edited) Chleb orkiszowy z ziarnami i ostropestem Składniki na jeden spory bochenek (foremka 33 x 9 cm mierzone na spodzie foremki): 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 700 2 pełne łyżki (40 g) pestek dyni2 pełne łyżki (40 g) ziaren białego sezamu 2 pełne łyżki (40 g) ziaren czarnego sezamu 4 pełne łyżki (80 g) ziaren słonecznika 2 pełne łyżki (30 g) mielonego ostropestu1½ (15 g) łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży albo ok. 10 g drożdży instant 1 łyżka płynnego miodu 500 ml ciepłej wody (około 45 stopni) można dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek Przygotowanie Do miski wrzucić wszystkie ziarna, ostropest, dodać miód i rozkruszone drożdże, wlać wodę, wymieszać i zostawić na 20 minut. Mąkę wymieszać z solą (pełnoziarnistej nie przesiewam, tylko jasną). Po 20 minutach, gdy będzie widać, że drożdże ruszyły, bo powierzchnia będzie napuszona, dodać do miski z ziarnami mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników – nie trzeba wyrabiać ciasta, tylko dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Zostawić pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia. Foremkę posmarować masłem, niczym nie wysypywać. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, powinno wypełnić foremkę mniej więcej do 2/3 wysokości. Zostawić pod przykryciem na kolejne 20 -30 minut do wyrośnięcia – powinna być pełna foremka.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 50 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć chleb z piekarnika, wyjąć z foremki i zostawić na kratce do odparowania i całkowitego wystudzenia. Ps. Ziarna można sobie dowolnie zmieniać, można dodać siemię lniane, kminek, czarnuszkę itp. Edited November 4, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 17, 2018 Author Report Share #2 Posted October 17, 2018 (edited) Tegoroczne warsztaty na zlocie w Zatomiu Nowym, nauki wykonania i pieczenia chleba na zakwasie prowadzone przez kolegę Chabera jak również wykonanie drożdżówek przez kolegę Karola.Po degustacji, pieczywo i drożdżówki; przepyszne . Edited November 4, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 17, 2018 Report Share #3 Posted October 17, 2018 Chleb orkiszowy z ziarnami i ostropestem Oczywiście przekaże przepis Małgosi Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 17, 2018 Report Share #4 Posted October 17, 2018 (edited) Chlebuś Witku piękniusi, przepisik fajniusi , ale osobiście spróbowałbym zastąpić punkt 1.( 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000) i dać tą orkiszówkę w formie wcześniej przygotowanego zakwasu. Jestem prawie pewien że zarówno walory smakowe, jak i jakość chlebusia przynajmniej dla mnie będą bardziej odpowiednie niż na samych drożdżach . Zakwas ma jednak ogromnie dobroczynny wpływ na jakość wypiekanego chlebka . Edited October 17, 2018 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 17, 2018 Report Share #5 Posted October 17, 2018 ale osobiście spróbowałbym zastąpić Ale to już będzie Twój przepis Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 17, 2018 Report Share #6 Posted October 17, 2018 Tak oczywiście masz po części rację Muskusiu, i nie mam nic przeciwko temu aby go wypróbować komu by to odpowiadało , choć nie uważam aby ew. jedna drobna zmiana, (wariant) dawała podstawy do tego aby cały ten Witkowy piękny chlebuś, i autorski przepis nazywać moim , ale jak mówi przysłowie "Kto bogatemu zabroni" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 17, 2018 Author Report Share #7 Posted October 17, 2018 (edited) orkiszówkę w formie wcześniej przygotowanego zakwasu Nie mam nic przeciwko temu abyś zrobił ten chlebek na zakwasie. Ja również już o tym myślałem po warsztatach chlebowych z Markiem w Wezaju. Ten chlebek na drożdżach jest bardzo smaczny, bo można rożnego rodzaju wariacje piec. Raz z rodzynkami, następnym razem ze śliwką suszoną. Również smakują. Ze śliwką zdobył 2 miejsce w Napoleonowie w tym roku. Edited November 4, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 17, 2018 Report Share #8 Posted October 17, 2018 orkiszówkę w formie wcześniej przygotowanego zakwasu Ja również już o tym myślałem po warsztatach chlebowych z Markiem w Wezaju. Dokładnie tylko tyle miałem na myśli Witku, dokładnie ten sam Twój cudny chlebuś, lecz w nieco odmienionym wariancie, będzie wtedy można mieć ew. podstawy do porównań, wniosków i ocen, myślę że się za to na mnie nie obrazisz . Jako że jak pewnie wiesz, też piekę od paru dziesięcioleci, różne różniste, i coś tam w tej materii "kumam", pozwoliłem sobie na tą małą uwagę, i ew. propozycję wprowadzenia drobnej zmiany, tytułem próby, oczywistość . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 17, 2018 Report Share #9 Posted October 17, 2018 też piekę od paru dziesięcioleci, różne różniste, i coś tam w tej materii "kumam" i każa wymiana doświadczeń jest cenna Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 17, 2018 Author Report Share #10 Posted October 17, 2018 (edited) myślę że się za to na mnie nie obrazisz Nie, nie obrażę się na Ciebie , możesz zmieniać, dodawać co chcesz. Przepis podałem po to, aby każdy mógł z nim robić i zmieniać co chce. Dla mnie jest ważne, że koleżanki i koledzy mogą z niego korzystać.Pozdrowienia Edited June 8, 2021 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 18, 2018 Report Share #11 Posted October 18, 2018 (edited) Witt- czy próbowałeś z innymi mąkami? [ten przepis] Edited October 18, 2018 by beatag Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 18, 2018 Author Report Share #12 Posted October 18, 2018 (edited) próbowałeś z innymi mąkami Nie, ja cały czas robię tylko z mąki orkiszowej ale rożnego rodzaju mąk orkiszowych. Edited October 18, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 18, 2018 Author Report Share #13 Posted October 18, 2018 (edited) Przepis na zdrowy chleb: 500 g mąki np. 7-zbóż1/2 szkl. otręb pszennych1/4 szkl. płatków jęczmiennych1/4 szkl. płatków owsianych1/8 szkl. ziaren słonecznika łuskanego1/8 szkl. ziaren siemienia lnianego2 ząbki czosnkumożna dodać rodzynki, suszone morele lub suszone śliwki jeżeli ktoś lubi7,5 g soli25 g drożdży rozpuszczonych w 1/2 litra letniej wody Sposób wykonania Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami foremki.Zostawić na 1/2 godziny, najlepiej w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem.Piec w temp. 200st. C przez 60 minut.Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków albo lnu lub słonecznika- nic nie szkodzi.Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane.Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy. Na pierwszym planie chlebek orkiszowy, a z tyłu zdrowy chlebek. Edited June 8, 2021 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 20, 2018 Report Share #14 Posted October 20, 2018 (edited) Dziś podejmuje próbę wypieku chlebka orkiszowego,tylko nie mam mąki jasnej typ 700 .Podmienie na zwykłą typ 650. Mam pytanie odnośnie foremki -jaka długość byłaby odpowiednia,bo prawdę mówiąc dawno nie piekłam w zwykłych foremkach.[piekę w garnkach rzymskich lub w garnku żeliwnym]Sorki -pisze u góry jak byk ! Idę do kuchni Edited October 20, 2018 by beatag Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 20, 2018 Author Report Share #15 Posted October 20, 2018 (edited) pisze u góry jak byk Udanego wypieku Beatko. P.S.Po wyjęciu gorącego chlebka, smaruje wierzch zimną wodą. Edited October 20, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 20, 2018 Report Share #16 Posted October 20, 2018 Ja spryskuje spryskiwaczem ,lub smaruje swojskim smalczykiem[jak mam] lub nic nie robie w przypadku chleba z żeliwnego garnka chcąc uzyskać chrupiącą skórkę.Moj chlebek siedzi sobie już w piekarniku . Wygląda cudnie .Przypuszczam ,ze rozkroje go późnym wieczorkiem. Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 20, 2018 Author Report Share #17 Posted October 20, 2018 rozkroje go późnym wieczorkiem Smacznego.. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 20, 2018 Report Share #18 Posted October 20, 2018 Zostało mu jeszcze 18 min ,a coś bardzo rumiany. Nakryłam wierzch folią aluminiową ,zeby się bardzo nie przypiekł. Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 20, 2018 Author Report Share #19 Posted October 20, 2018 zeby się bardzo nie przypiekł Jeżeli zachowałaś podane temperatury pieczenia to nie powinno się nic złego dziać. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 20, 2018 Report Share #20 Posted October 20, 2018 Witt, mozesz pokazac przkroj chlebow ,prosze. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 21, 2018 Report Share #21 Posted October 21, 2018 No to powiem tak -chlebek orkiszowy wyszedł smaczny [jak ktoś lubi orkiszowy smak].Ogromną zaletą tego chleba jest prostota wykonania -żadnego specjalnego wyrabiania - "szast-prast "i gotowe.Ja akurat nie przepadam za smakiem orkiszowych wyrobów ,ale na pewno spróbuje ten przepis zmieniając mąki na pełnoziarnistą i chlebową pszenną. Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 21, 2018 Author Report Share #22 Posted October 21, 2018 (edited) Beatko, orkisz jest mąką pszenną jedynie ciemną mąką i tak jak piszesz trzeba ją lubić. Najważniejsze, że chlebek się udał.Jeżeli nie podchodzi Ci ten rodzaj chlebka to upiecz z przepisu zdrowy chleb, który jest jeszcze łatwiejszy do wykonania, no i jest z normalnej mąki, jaki będzie Ci odpowiadał.Pozdrowienia P.S. Możesz jeszcze zdjęcie przesłać, jeżeli to możliwe? Edited November 30, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted October 22, 2018 Report Share #23 Posted October 22, 2018 Muszę się zaopatrzyć w orkisz i też upiec A przekrój jak wygląda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 23, 2018 Author Report Share #24 Posted October 23, 2018 (edited) Następnym razem, bo ten już zjedzony.Ale może Beata jeszcze ma, bo niedawno piekła? Edited October 23, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 23, 2018 Report Share #25 Posted October 23, 2018 Może wieczorem wstawię fotkę ,bo mi się kabel do zgrywania gdzieś zawieruszyłChlebek wilgotny i z niewielkimi dziurkami w środku. Upiekłam drugi z mąki pszennej pełnoziarnistej i z typ 650 ,ale do nich potrzebowałam nieco więcej wody i ciasto było bardziej zbite i kleiste, Wyszedł też smaczny chlebek tylko trochę się przypiekł. Quote beata Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.