Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleba trzeba......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
230 odpowiedzi w tym temacie

#1 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2209 postów

Napisano 17 paź 2018 - 05:26

Chleb orkiszowy z ziarnami i ostropestem

 

 

Składniki na jeden spory bochenek (foremka 33 x 9 cm mierzone na spodzie foremki):

 

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 

300 g mąki orkiszowej jasnej typ 700

2 pełne łyżki (40 g) pestek dyni

2 pełne łyżki (40 g) ziaren białego sezamu

2 pełne łyżki (40 g) ziaren czarnego sezamu

4 pełne łyżki (80 g) ziaren słonecznika

2 pełne łyżki (30 g) mielonego ostropestu

1½ (15 g) łyżeczki soli

30 g świeżych drożdży albo ok. 10 g drożdży instant

1 łyżka płynnego miodu

500 ml ciepłej wody (około 45 stopni)

 

można dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek

 

Przygotowanie

 

Do miski wrzucić wszystkie ziarna, ostropest, dodać miód i rozkruszone drożdże, wlać wodę, wymieszać i zostawić na 20 minut. Mąkę wymieszać z solą (pełnoziarnistej nie przesiewam, tylko jasną). Po 20 minutach, gdy będzie widać, że drożdże ruszyły, bo powierzchnia będzie napuszona, dodać do miski z ziarnami mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników – nie trzeba wyrabiać ciasta, tylko dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Zostawić pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia. Foremkę posmarować masłem, niczym nie wysypywać. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, powinno wypełnić foremkę mniej więcej do 2/3 wysokości. Zostawić pod przykryciem na kolejne 20 -30 minut do wyrośnięcia – powinna być pełna foremka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 50 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć chleb z piekarnika, wyjąć z foremki i zostawić na kratce do odparowania i całkowitego wystudzenia.

Ps. Ziarna można sobie dowolnie zmieniać, można dodać siemię lniane, kminek, czarnuszkę itp.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 04 lis 2019 - 09:08


#2 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2209 postów

Napisano 17 paź 2018 - 06:44

Tegoroczne warsztaty na zlocie w Zatomiu Nowym, nauki wykonania i pieczenia chleba na zakwasie prowadzone przez kolegę Chabera 

jak również wykonanie drożdżówek przez kolegę Karola.

Po degustacji, pieczywo i drożdżówki;  przepyszne :thumbsup: .

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 04 lis 2019 - 09:03


#3 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8945 postów

Napisano 17 paź 2018 - 09:00

Chleb orkiszowy z ziarnami i ostropestem
Oczywiście przekaże przepis Małgosi  ;)  :D 

#4 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6448 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 paź 2018 - 09:21

Chlebuś Witku piękniusi, przepisik fajniusi :D, ale osobiście spróbowałbym zastąpić punkt 1.( 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000) i dać tą orkiszówkę w formie wcześniej przygotowanego zakwasu. Jestem prawie pewien że zarówno walory smakowe, jak i jakość chlebusia przynajmniej dla mnie będą bardziej odpowiednie niż na samych drożdżach :D . Zakwas ma jednak ogromnie dobroczynny wpływ na jakość wypiekanego chlebka :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 17 paź 2018 - 09:23


#5 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8945 postów

Napisano 17 paź 2018 - 09:48

ale osobiście spróbowałbym zastąpić
Ale to już będzie Twój przepis  ;) 

#6 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6448 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 paź 2018 - 09:56

Tak oczywiście masz po części rację Muskusiu, i nie mam nic przeciwko temu aby go wypróbować komu by to odpowiadało :D, choć nie uważam aby ew. jedna drobna zmiana, (wariant) dawała podstawy do tego aby cały ten Witkowy piękny chlebuś, i autorski przepis nazywać moim  :D, ale jak mówi przysłowie "Kto bogatemu zabroni"  :D .



#7 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2209 postów

Napisano 17 paź 2018 - 14:40

orkiszówkę w formie wcześniej przygotowanego zakwasu

 

Nie mam nic przeciwko temu abyś zrobił ten chlebek na zakwasie. Ja również już o tym myślałem po warsztatach chlebowych z Markiem w Wezaju. Ten chlebek na drożdżach jest bardzo smaczny, bo można rożnego rodzaju wariacje piec. Raz z rodzynkami, następnym razem ze śliwką suszoną. Również smakują. Ze śliwką zdobył 2 miejsce w Napoleonowie w tym roku.


Użytkownik witt edytował ten post 04 lis 2019 - 08:55


#8 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6448 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 paź 2018 - 15:14

 

orkiszówkę w formie wcześniej przygotowanego zakwasu

 

Ja również już o tym myślałem po warsztatach chlebowych z Markiem w Wezaju.

 

Dokładnie tylko tyle miałem na myśli Witku, dokładnie ten sam Twój cudny chlebuś, lecz w nieco odmienionym wariancie, będzie wtedy można mieć ew. podstawy do porównań, wniosków i ocen, myślę że się za to na mnie nie obrazisz :D . Jako że jak pewnie wiesz, też piekę od paru dziesięcioleci, różne różniste, i coś tam w tej materii "kumam", pozwoliłem sobie na tą małą uwagę, i ew. propozycję wprowadzenia drobnej zmiany, tytułem próby, oczywistość :D .



#9 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8945 postów

Napisano 17 paź 2018 - 16:26

też piekę od paru dziesięcioleci, różne różniste, i coś tam w tej materii "kumam"
:thumbsup:  :clap: i każa wymiana doświadczeń jest cenna :thumbsup: 

#10 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2209 postów

Napisano 17 paź 2018 - 18:20

myślę że się za to na mnie nie obrazisz

 

Nie, nie obrażę się na Ciebie :) , możesz zmieniać, dodawać co chcesz. Przepis podałem po to, aby każdy mógł z nim robić i zmieniać co chce. Dla mnie jest ważne, że koleżanki i koledzy mogą z niego korzystać.

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 08 cze 2021 - 03:11


#11 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2044 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 18 paź 2018 - 11:28

Witt- czy próbowałeś z innymi mąkami? [ten przepis]


Użytkownik beatag edytował ten post 18 paź 2018 - 11:29


#12 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2209 postów

Napisano 18 paź 2018 - 12:23

próbowałeś z innymi mąkami

 

Nie, ja cały czas robię tylko z mąki orkiszowej ale rożnego rodzaju mąk orkiszowych.


Użytkownik witt edytował ten post 18 paź 2018 - 12:23


#13 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2209 postów

Napisano 18 paź 2018 - 16:46

Przepis na zdrowy chleb:

 

500 g mąki  np. 7-zbóż

1/2 szkl.  otręb pszennych

1/4 szkl. płatków jęczmiennych

1/4 szkl. płatków owsianych

1/8 szkl. ziaren słonecznika łuskanego

1/8 szkl. ziaren siemienia lnianego

2 ząbki czosnku

można dodać rodzynki, suszone morele lub suszone śliwki jeżeli ktoś lubi

7,5 g soli

25 g drożdży rozpuszczonych w 1/2 litra letniej wody

 

Sposób wykonania

 

Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami foremki.

Zostawić na 1/2 godziny, najlepiej w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem.

Piec w temp. 200st. C przez 60 minut.

Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków albo lnu lub słonecznika- nic nie szkodzi.

Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane.

Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy.

 

Na pierwszym planie chlebek orkiszowy, a z tyłu zdrowy chlebek.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 08 cze 2021 - 03:12


#14 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2044 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 20 paź 2018 - 12:27

Dziś podejmuje próbę wypieku chlebka orkiszowego,tylko nie mam mąki jasnej typ 700 .Podmienie na zwykłą typ 650. Mam pytanie odnośnie foremki -jaka długość byłaby odpowiednia,bo prawdę mówiąc dawno nie piekłam w zwykłych foremkach.[piekę w garnkach rzymskich lub w garnku żeliwnym]

Sorki -pisze u góry jak byk ! :facepalm:

Idę do kuchni


Użytkownik beatag edytował ten post 20 paź 2018 - 12:30


#15 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2209 postów

Napisano 20 paź 2018 - 15:51

pisze u góry jak byk

 

Udanego wypieku Beatko. :thumbsup:

P.S.Po wyjęciu gorącego chlebka, smaruje wierzch zimną wodą.


Użytkownik witt edytował ten post 20 paź 2018 - 15:52


#16 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2044 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 20 paź 2018 - 16:05

Ja spryskuje spryskiwaczem ,lub smaruje swojskim smalczykiem[jak mam] lub nic nie robie w przypadku chleba z żeliwnego garnka chcąc uzyskać chrupiącą skórkę.

Moj chlebek siedzi sobie już w piekarniku . Wygląda cudnie .Przypuszczam ,ze rozkroje go późnym wieczorkiem.



#17 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2209 postów

Napisano 20 paź 2018 - 16:29

rozkroje go późnym wieczorkiem
 

Smacznego..



#18 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2044 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 20 paź 2018 - 16:35

Zostało mu jeszcze 18 min ,a coś bardzo rumiany. Nakryłam wierzch folią aluminiową ,zeby się bardzo nie przypiekł.



#19 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2209 postów

Napisano 20 paź 2018 - 17:40

zeby się bardzo nie przypiekł
 

Jeżeli zachowałaś podane temperatury pieczenia to nie powinno się nic złego dziać. :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM
  • **VIP**
  • 5126 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 paź 2018 - 20:58

Witt, mozesz pokazac przkroj chlebow ,prosze.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych