szrekPL Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 24 Listopada 2024 Możesz też wrzucić fotkę całości... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 24 Listopada 2024 8 minut temu, szrekPL napisał(a): Możesz też wrzucić fotkę całości... I dalej nie poczujesz zapachu 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 24 Listopada 2024 16 minut temu, Grzewlod napisał(a): Żeby coś powiedzieć o peklosolance to podaj jej dokładny skład, czy jest klarowna w jakiej temp. jest przechowywana. Zapachu nie wyczujemy przez komputer więc nie ma o czym dyskutować. Łopatka wieprzowa - 1:1 metoda Szczepana 1 dniowa - możliwe że delikatnie więcej peklosoli Ligawa wołowa: - 1189g mięsa - 1059g wody - 50g peklosoli Schab wieprzowy: - 1kg mięsa - 0,5 litra wody - 36 gram peklosoli Ligawa i schab są z przepisu "Praktyka u praktyka" z YouTube tylko dodałen troszkę więcej peklosoli. Przechowywanie: Wszystkie w osobnych naczyniach w lodówce w tym samym miejscu. Temperatura ustawiona w lodówce - 4 stopnie. Tylko teraz myślę że powinno to stać z tyłu lodówki a stoki blisko drzwi więc pewnie są wąchania temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) 7 minut temu, Lucus napisał(a): Ligawa i schab są z przepisu "Praktyka u praktyka" z YouTube tylko dodałen troszkę więcej peklosoli. Nie obrażaj się ale Swoje pytanie zadaj Panu z YT, autorowi przepisu. My na forum nie stosujemy jakiś udziwnień poza powszechnie stosowaną technologią 1kg/0,4-0,5l wody i od 7-dmio do 10% roztwór ps. Edytowane 24 Listopada 2024 przez Grzewlod 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 24 Listopada 2024 9 minut temu, Grzewlod napisał(a): Nie obrażaj się ale Swoje pytanie zadaj Panu z YT, autorowi przepisu. My na forum nie stosujemy jakiś udziwnień poza powszechnie stosowaną technologią 1kg/0,4-0,5l wody i od 7-dmio do 10% roztwór ps. Rozumiem - jeżeli to drażliwy temat to można wywalić wszystko co pisałem o ligawie i schabie. Łopatkę robiłem natomiast metodą Szczepana z tego forum, który post jest podpięty. I właśnie ta zalewa jako pierwsza miała przeze mnie opisywany zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 24 Listopada 2024 1 minutę temu, Lucus napisał(a): Rozumiem - jeżeli to drażliwy temat to można wywalić wszystko co pisałem o ligawie i schabie. Jest wiele drażliwych tematów ale ten się do nich nie zalicza po prostu większość SiBów nie komentuje filmików z YT posiedzisz tu dłużej poczytasz podpatrzysz to sam zrozumiesz... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 24 Listopada 2024 10 minut temu, szrekPL napisał(a): filmików z YT Zdecydowana większość przepisów z filmów z YT to knot. 2 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 24 Listopada 2024 2 godziny temu, Lucus napisał(a): Łopatka wieprzowa była zalana od razu ale była w sumie po przecenie więc pewnie swoje odleżała w sklepie skoro promocja na nią była Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 24 Listopada 2024 Szukaj błędów to ważne. Tanie rzeczy są tylko dla bogatych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 24 Listopada 2024 Nie idź na skróty tylko czytaj do końca i ze zrozumieniem. Metodą Szczepana jednodniową kiedy się posługiwać można. Dlaczego na tym forum propaguje się dłuższe peklowanie? Najpierw czytaj, pytaj, dopiero coś rób. To rady dla twojego dobra i konsumentów twoich wyrobów. Nie bierz tego do siebie osobiście, nie znam ciebie ale chcę ochronić konsumentów twoich wyrobów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) Godzinę temu, Lucus napisał(a): jeżeli to drażliwy temat to można wywalić wszystko co pisałem o ligawie i schabie Nie jest to drażliwy temat , tylko bardzo wielu prezenterów wprowadza ludzi w błąd swoją niewiedzą. Było to komentowane 66 tysięcy razy - to się nie dziw. Metoda Szczepana - JEDNIODNIOWA - jest przeznaczona do peklowania tzw ratunkowego dla profesjonalistów. Wyroby tak peklowane są przeznaczone do szybszego zużycia. Zalecane peklowanie minimum to 5 dni a najlepsza opcja to 10-14 dni. Spokojnie poczytaj o peklowaniu , skorzystaj z tabeli DZIADKA dla mniej słonolubnych. Jak preferujesz wyrażną sól to normalną i PAMIĘTAJ TYLKO PEKLOSÓL 100% ! Edytowane 24 Listopada 2024 przez Muski 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 24 Listopada 2024 2 minuty temu, Muski napisał(a): Nie jest to drażliwy temat , tylko bardzo wielu prezenterów wprowadza ludzi w błąd swoją niewiedzą. Było to komentowane 66 tysięcy razy - to się nie dziw. Metoda Szczepana - JEDNIODNIOWA - jest przeznaczona do peklowania tzw ratunkowego dla profesjonalistów. Wyroby tak peklowane są przeznaczone do szybszego zużycia. Zalecane peklowanie minimum to 5 dni a najlepsza opcja to 10-14 dni. Spokojnie poczytaj o peklowaniu , skorzystaj z tabeli DZIADKA dla mniej słonolubnych. Lub jak preferujesz wyrażną sól to normalną i PAMIĘTAJ TYLKO PEKLOSÓL 100% ! Rozumiem, dziękuję. Postaram się poprawić. Czy dobrze zrobię jak: 1. Wszystko wyleję 2. Wszystko wymyje i wyparze 3. Zrobię nową zalewę 4. Wsadzę na tył lodówki Teraz mam jeszcze zagwozdke odnośnie lodówki. Ustawiona na 4 stopnie, ale jak wsadziłem na godzinę termometr z szynkowar to wskazuje 12 stopni (przy otwieraniu lodówki wzrasta do 15) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 24 Listopada 2024 12 minut temu, Lucus napisał(a): Teraz mam jeszcze zagwozdke odnośnie lodówki. Ustawiona na 4 stopnie, ale jak wsadziłem na godzinę termometr z szynkowar to wskazuje 12 stopni (przy otwieraniu lodówki wzrasta do 15) To bardzo ważne - reżim temperaturowy to podstawa sprawdź dokładnie lodówkę - może konieczny serwis Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 24 Listopada 2024 15 minut temu, Muski napisał(a): To bardzo ważne - reżim temperaturowy to podstawa sprawdź dokładnie lodówkę - może konieczny serwis Właśnie testuję. Niby inteligentna diagnostyka w lodówce niczego nie wykrywa, ale wsadziłem 3 termometry (2 do mięs i 1 pokojowy) i wszystkie pokazują 10-12 stopni także coś chyba nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 24 Listopada 2024 26 minut temu, Lucus napisał(a): Ustawiona na 4 stopnie, ale jak wsadziłem na godzinę termometr z szynkowar to wskazuje 12 stopni (przy otwieraniu lodówki wzrasta do 15) Te termometry mechaniczne bo zakładam że taki posiadasz nie są zbyt dokładne żeby nie napisać że do d...y, poza tym może zbyt często otwierasz tą lodóweczkę i stąd wahania temperatury, sprawdź innym bardziej dokładnym termometrem bo może rzeczywiście jak pisał Muski potrzebny serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 24 Listopada 2024 Patrz pan jaka to technika. U mnie na drzwiach chłodziarki wyświetlacz pokazuje 0C. A mierzę własnym termometrem i niespodzianka 4 C. Komora zero jak sama nazwa wskazuje -1C😁 37 minut temu, Lucus napisał(a): Teraz mam jeszcze zagwozdke odnośnie lodówki. Ustawiona na 4 stopnie, ale jak wsadziłem na godzinę termometr z szynkowar to wskazuje 12 stopni (przy otwieraniu lodówki wzrasta do 15) Termometr w szynkowarze pokazuje temperaturę wewnątrz szynkowaru. Nie wiem jaki masz termometr ale dla pewności włóż go na noc do lodówki i rano sprawdź wynik. Dla pewności zaspawać drzwi.🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucus Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 24 Listopada 2024 45 minut temu, quadro555 napisał(a): Patrz pan jaka to technika. U mnie na drzwiach chłodziarki wyświetlacz pokazuje 0C. A mierzę własnym termometrem i niespodzianka 4 C. Komora zero jak sama nazwa wskazuje -1C😁 Termometr w szynkowarze pokazuje temperaturę wewnątrz szynkowaru. Nie wiem jaki masz termometr ale dla pewności włóż go na noc do lodówki i rano sprawdź wynik. Dla pewności zaspawać drzwi.🤣 Nie wiem jak interpretować wiadomość o twoich pomiarach - że nie zmierzę tego termometrem? Termometr z szynkowara w pokoju co do stopnia pokazuje mi +/- 1 stopień taką samą temperaturę w pokoju co termometr pokojowy i czujnik w termostacie, także chyba nie mierzy tak tragicznie żeby nagle się o 8 stopni mylić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 24 Listopada 2024 13 minut temu, Lucus napisał(a): Nie wiem jak interpretować wiadomość o twoich pomiarach - że nie zmierzę tego termometrem? Termometr z szynkowara w pokoju co do stopnia pokazuje mi +/- 1 stopień taką samą temperaturę w pokoju co termometr pokojowy i czujnik w termostacie, także chyba nie mierzy tak tragicznie żeby nagle się o 8 stopni mylić No to niestety chlodziarka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.