Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Grzewlod napisał(a):

 

Żeby coś powiedzieć o peklosolance to podaj jej dokładny skład, czy jest klarowna w jakiej temp. jest przechowywana. Zapachu nie wyczujemy przez komputer więc nie ma o czym dyskutować.

 

Łopatka wieprzowa - 1:1 metoda Szczepana 1 dniowa - możliwe że delikatnie więcej peklosoli

 

Ligawa wołowa:

- 1189g mięsa 

- 1059g wody

- 50g peklosoli

 

Schab wieprzowy:

- 1kg mięsa 

- 0,5 litra wody

- 36 gram peklosoli

 

Ligawa i schab są z przepisu "Praktyka u praktyka" z YouTube tylko dodałen troszkę więcej peklosoli.

 

Przechowywanie:

Wszystkie w osobnych naczyniach w lodówce w tym samym miejscu.

Temperatura ustawiona w lodówce - 4 stopnie. Tylko teraz myślę że powinno to stać z tyłu lodówki a stoki blisko drzwi więc pewnie są wąchania temperatury

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970652
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Lucus napisał(a):

Ligawa i schab są z przepisu "Praktyka u praktyka" z YouTube tylko dodałen troszkę więcej peklosoli.

Nie obrażaj się ale Swoje pytanie zadaj Panu z YT, autorowi przepisu. My na forum nie stosujemy jakiś udziwnień poza powszechnie stosowaną technologią 1kg/0,4-0,5l wody i od 7-dmio do 10% roztwór ps.

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 3
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970655
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Nie obrażaj się ale Swoje pytanie zadaj Panu z YT, autorowi przepisu. My na forum nie stosujemy jakiś udziwnień poza powszechnie stosowaną technologią 1kg/0,4-0,5l wody i od 7-dmio do 10% roztwór ps.

 

Rozumiem - jeżeli to drażliwy temat to można wywalić wszystko co pisałem o ligawie i schabie.

 

Łopatkę robiłem natomiast metodą Szczepana z tego forum, który post jest podpięty. I właśnie ta zalewa jako pierwsza miała przeze mnie opisywany zapach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970659
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Lucus napisał(a):

 

Rozumiem - jeżeli to drażliwy temat to można wywalić wszystko co pisałem o ligawie i schabie.

 

Jest wiele drażliwych tematów ale ten się do nich nie zalicza ;) po prostu większość SiBów nie komentuje filmików z YT posiedzisz tu dłużej poczytasz podpatrzysz to sam zrozumiesz...:D

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970661
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Lucus napisał(a):

Łopatka wieprzowa była zalana od razu ale była w sumie po przecenie więc pewnie swoje odleżała w sklepie skoro promocja na nią była 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970679
Udostępnij na innych stronach

Nie idź na skróty tylko czytaj do końca i ze zrozumieniem. Metodą Szczepana jednodniową kiedy się posługiwać można. Dlaczego na tym forum propaguje się dłuższe peklowanie?

Najpierw czytaj, pytaj, dopiero coś rób. 

To rady dla twojego dobra i konsumentów twoich wyrobów. 

Nie bierz tego do siebie osobiście, nie znam ciebie ale chcę ochronić konsumentów twoich wyrobów.

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970681
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Lucus napisał(a):

jeżeli to drażliwy temat to można wywalić wszystko co pisałem o ligawie i schabie

Nie jest to drażliwy temat , tylko bardzo wielu prezenterów wprowadza ludzi w błąd swoją niewiedzą. Było to komentowane 66 tysięcy razy - to się nie dziw. 

Metoda Szczepana - JEDNIODNIOWA - jest przeznaczona do peklowania tzw ratunkowego  dla profesjonalistów. Wyroby tak peklowane są przeznaczone do szybszego zużycia. Zalecane peklowanie minimum to 5 dni a najlepsza opcja to 10-14 dni. Spokojnie poczytaj o peklowaniu , skorzystaj z tabeli DZIADKA dla mniej słonolubnych.  Jak preferujesz wyrażną sól to normalną i PAMIĘTAJ TYLKO PEKLOSÓL 100% !

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970697
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Muski napisał(a):

Nie jest to drażliwy temat , tylko bardzo wielu prezenterów wprowadza ludzi w błąd swoją niewiedzą. Było to komentowane 66 tysięcy razy - to się nie dziw. 

Metoda Szczepana - JEDNIODNIOWA - jest przeznaczona do peklowania tzw ratunkowego  dla profesjonalistów. Wyroby tak peklowane są przeznaczone do szybszego zużycia. Zalecane peklowanie minimum to 5 dni a najlepsza opcja to 10-14 dni. Spokojnie poczytaj o peklowaniu , skorzystaj z tabeli DZIADKA dla mniej słonolubnych. Lub jak preferujesz wyrażną sól to normalną i PAMIĘTAJ TYLKO PEKLOSÓL 100% !

 

Rozumiem, dziękuję.

Postaram się poprawić.

Czy dobrze zrobię jak:

1. Wszystko wyleję

2. Wszystko wymyje i wyparze

3. Zrobię nową zalewę

4. Wsadzę na tył lodówki

 

Teraz mam jeszcze zagwozdke odnośnie lodówki.

Ustawiona na 4 stopnie, ale jak wsadziłem na godzinę termometr z szynkowar to wskazuje 12 stopni (przy otwieraniu lodówki wzrasta do 15)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970700
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Lucus napisał(a):

Teraz mam jeszcze zagwozdke odnośnie lodówki.

Ustawiona na 4 stopnie, ale jak wsadziłem na godzinę termometr z szynkowar to wskazuje 12 stopni (przy otwieraniu lodówki wzrasta do 15)

To bardzo ważne - reżim temperaturowy to podstawa  sprawdź dokładnie lodówkę - może konieczny serwis 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970706
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Muski napisał(a):

To bardzo ważne - reżim temperaturowy to podstawa  sprawdź dokładnie lodówkę - może konieczny serwis 

 

Właśnie testuję. Niby inteligentna diagnostyka w lodówce niczego nie wykrywa, ale wsadziłem 3 termometry (2 do mięs i 1 pokojowy) i wszystkie pokazują 10-12 stopni także coś chyba nie tak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970716
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, Lucus napisał(a):

Ustawiona na 4 stopnie, ale jak wsadziłem na godzinę termometr z szynkowar to wskazuje 12 stopni (przy otwieraniu lodówki wzrasta do 15)

Te termometry mechaniczne bo zakładam że taki posiadasz nie są zbyt dokładne żeby nie napisać że do d...y, poza tym może zbyt często otwierasz tą lodóweczkę i stąd wahania temperatury, sprawdź innym bardziej dokładnym termometrem bo może rzeczywiście jak pisał Muski  potrzebny serwis.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970717
Udostępnij na innych stronach

Patrz pan jaka to technika. U mnie na drzwiach chłodziarki wyświetlacz pokazuje 0C. A mierzę własnym termometrem i niespodzianka 4 C.

Komora zero jak sama nazwa wskazuje -1C😁

37 minut temu, Lucus napisał(a):

Teraz mam jeszcze zagwozdke odnośnie lodówki.

Ustawiona na 4 stopnie, ale jak wsadziłem na godzinę termometr z szynkowar to wskazuje 12 stopni (przy otwieraniu lodówki wzrasta do 15)

Termometr w szynkowarze pokazuje temperaturę wewnątrz szynkowaru. Nie wiem jaki masz termometr ale dla pewności włóż go na noc do lodówki i rano sprawdź wynik.  Dla pewności zaspawać drzwi.🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970721
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, quadro555 napisał(a):

Patrz pan jaka to technika. U mnie na drzwiach chłodziarki wyświetlacz pokazuje 0C. A mierzę własnym termometrem i niespodzianka 4 C.

Komora zero jak sama nazwa wskazuje -1C😁

Termometr w szynkowarze pokazuje temperaturę wewnątrz szynkowaru. Nie wiem jaki masz termometr ale dla pewności włóż go na noc do lodówki i rano sprawdź wynik.  Dla pewności zaspawać drzwi.🤣

Nie wiem jak interpretować wiadomość o twoich pomiarach - że nie zmierzę tego termometrem?

 

Termometr z szynkowara w pokoju co do stopnia pokazuje mi  +/- 1 stopień taką samą temperaturę w pokoju co termometr pokojowy i czujnik w termostacie, także chyba nie mierzy tak tragicznie żeby nagle się o 8 stopni mylić

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970742
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Lucus napisał(a):

Nie wiem jak interpretować wiadomość o twoich pomiarach - że nie zmierzę tego termometrem?

 

Termometr z szynkowara w pokoju co do stopnia pokazuje mi  +/- 1 stopień taką samą temperaturę w pokoju co termometr pokojowy i czujnik w termostacie, także chyba nie mierzy tak tragicznie żeby nagle się o 8 stopni mylić

No to niestety chlodziarka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/31/#findComment-970748
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.