Gość Efffa Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Października 2018 Śledzie cytrusowe Składniki:8 filetów śledziowych solonych a la matjas2 cytryny1 łyżka cukru pudru100 ml oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 cebula (u mnie czerwona)kolorowy pieprz Do moczenia śledzi:1 szklanka zimnej wody0,5 szklanki octuPrzygotowanie: Śledzie moczyć w zimnej wodzie z octem przez ok 3 godziny, następnie osączyć i wysuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Filety pokroić w skośne kawałki i oprószyć pieprzem. Cebulę pokroić w krążki, wyłożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Następnie przelać zimną wodą. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę a następnie wycisnąć z niej sok. Drugą cytrynę pokroić na plasterki, a następnie każdy plasterek w ćwiartki. Sok z cytryny, cukier puder oraz olej wymieszać, dodać startą skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Przygotować dwa słoiki - na dnie słoików ułożyć plasterek cebuli, wyłożyć część śledzi, ułożyć cytryny i polać łyżką cytrynowej mikstury. Warstwy powtórzyć. Słoiki zakręcić i odstawić do lodówki na min. 3 dni. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Października 2018 Sledzie ..moje ulubione w takiej wersji z cytryna jeszczenie jadlam wiec napewno skozystam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Października 2018 Śledzie cytrusowe Wyśmienicie wyglądają, a o smak to już nie pytam, bo śledź zawsze smakuje, a jeszcze tak przyrządzony. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Października 2018 Śledzie cytrusowe Przepisik jest, więc będą śledzie pod inną postacią jak zawsze. Ewa Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Października 2018 Śledzie cytrusowe Dzieki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Października 2018 Polecam Wam serdecznie śledzie w innej, orzeźwiającej odsłonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Października 2018 śledzie w innej, orzeźwiającej odsłonie Zrobie na pewno tylko ,czy skórka z albedo nie odda goryczy ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Października 2018 Śledzie to w sumie jedyne ryby które naprawdę lubię. Przepis godny powtórzenia. Mam tylko obawę co do zalewy. Też zawsze moczę śledzie, ale w znacznie delikatniejszej zalewie i 1,5 max 2 h. Ryby się wybielają, stają się jędrne ale bez posmaku octu co moim zdaniem psuje smak śledzi. Ale to zależy od gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) śledzie w innej, orzeźwiającej odsłonie Zrobie na pewno tylko ,czy skórka z albedo nie odda goryczy ?Mi akurat nie przeszkadza, ani w cytrynach ani w pomaranczach. Zawsze możesz wyfiletować[Dodano: 23 paź 2018 - 22:34]Mam tylko obawę co do zalewy.Ogólnie oryginalny przepis jest na śledzie takie prosto z beczki lub tylko w zimnej wodzie. Ogólnie śledzie jem dopiero od kilku lat, to była zmora mojego dzieciństwa. Nie zjem takiego, który trąci surowością dlatego moczę je prawie marynując. Jeśli masz ochotę zrobić to wymocz tak jak lubisz Edytowane 23 Października 2018 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Października 2018 Ciekawy pomysł.Będą w sobotę robione. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) .Też zawsze moczę śledzie, ale w znacznie delikatniejszej zalewie i 1,5 max 2 h. Ryby się wybielają, stają się jędrne ale bez posmaku octu. Woytas, czy może mógłbyś również podać swój wariant moczenia śledzików ? Przepis moczenia wg. Efffy jest faktycznie deczko mocnawy, ale sam przepis ciekawy, śledziki górna półka, wyglądają przesmaczniście .Myślę że ciekawy byłby też sposób (wariant) wykonania tych cytrynowych smakowitości ze śledzi świeżych, tak jak np. rolmopsy. Edytowane 24 Października 2018 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Przyznam że zawsze robię "na oko". Jakieś 2,5 litra wody zagotowuję i wlewam ok 3 /4 szklanki octu. W wystudzoną zalewę wrzucam śledzie. Moim zdaniem takie proporcje wystarczą do ścęcia śledzi, słoność trzeba regulować czasem trzymania w zalewie. Ja lubię słone i wyraźnie śledziowe i taki czas jaki podałem dla mnie wystarczy.Dodam jeszcze że do klasycznych w oleju dodaję oprócz cebuli świeży koperek, to niesamowicie podbija i wzbogaca smak.Proporcje na ok 1,5 kg płatów Edytowane 24 Października 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Października 2018 Ja robiąc śledzie w oleju [bo takie najbardziej lubimy] robię zalewę 6:1 i też je trzymam krótko w tej zalewie .Dodaje do nich trochę ziół prowansalskich cebulki i szczypiorku. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) Ogólnie oryginalny przepis jest na śledzie takie prosto z beczkiCzyli solone. Te których używasz, nie są solone tylko w zalewie solankowej z różnościami, to co tam jest na pewno nie da się wymoczyć:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=576921Kup śledzie świeże, zrób sama solankę np. 110 gramów soli na litr wody, potrzymaj przez 2-3 doby i potem zrób wg tego przepisu. No i trochę mi tu brakuje cytrusów. Na pewno smak takich śledzi będzie zdecydowanie lepszy. Edytowane 25 Października 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) Ogólnie oryginalny przepis jest na śledzie takie prosto z beczkiCzyli solone. Te których używasz, nie są solone tylko w zalewie solankowej z różnościami, to co tam jest na pewno nie da się wymoczyć:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=576921Kup śledzie świeże, zrób sama solankę np. 110 gramów soli na litr wody, potrzymaj przez 2-3 doby i potem zrób wg tego przepisu. No i trochę mi tu brakuje cytrusów. Na pewno smak takich śledzi będzie zdecydowanie lepszy. Echhhh ... cytujesz, poprawiasz ale nie doczytałeś wyżej. Wiem, jakie śledzie były używane. Dyskusja powyżej toczyła się moczenia w wodzie z octem, czyli sposobu, którym ja zawsze przygotowuje. Ze względu na smak śledzia takiego czystego, którego niezbyt lubię, stosuję proporcję wody z octem nie ma wymoczenie a na zamarynowanie go. A ten cytat o śledziach z beczki dotyczył tego, że nie jest koniecznym ówczesne marynowanie a można tylko wymoczyć takie świeże z beczki, solone luz z zalewy solankowej, jakie kto ma lub lubi. A cytrusy - cytryna i limonka, ale limonki nie miałam akurat w tych na zdj. Edytowane 25 Października 2018 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Października 2018 Echhhh ... cytujesz, poprawiasz ale nie doczytałeś wyżej Echhhh, czyba nie zrozumiałaś o czym piszę. Ale oczywiście robisz z jakich śledzi chcesz, to kwestia świadomości tego co się je. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Października 2018 Dzisiaj kupiłem wiaderko śledzi w małym markecie z kwiatkiem w nazwie bo cena była atrakcyjna. 8 płatów filetów ala matias waży 530g. Teraz moczą się w jednym litrze zalewy octowej 1:10. Nigdy nie moczyłem płatów śledziowych w wodzie z octem, dlatego jestem troche nieufny. Matiasy kupione w "Rybolu" zawsze moczę 1godz. i czterdzieści pięć minut - jak robię śledzie wg przepisu Henia. Za 15 minut spróbuję śledzie na słoność... A dalej to już dokładnie wg przepisu Efffy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Października 2018 Echhhh, czyba nie zrozumiałaś o czym piszę. Ale oczywiście robisz z jakich śledzi chcesz, to kwestia świadomości tego co się je. Tak jak wpływ na mięso, które kupuję do wyrobów mam, czy też owoców lub warzyw z własnego ogrodu tak z rybami muszę liczyć na asortyment w moim mieście. I nawet w największej centrali rybnej, gdzie mają świeże rybki śledzia takiego świeżego w innym okresie niż przed świętami Bożonarodzeniowymi nie widziałam nigdy. No w takiej pipidówie przyszło mi niestety mieszkać[Dodano: 25 paź 2018 - 20:31]Dzisiaj kupiłem wiaderko śledzi w małym markecie z kwiatkiem w nazwie bo cena była atrakcyjna. 8 płatów filetów ala matias waży 530g. Teraz moczą się w jednym litrze zalewy octowej 1:10. Nigdy nie moczyłem płatów śledziowych w wodzie z octem, dlatego jestem troche nieufny. Matiasy kupione w "Rybolu" zawsze moczę 1godz. i czterdzieści pięć minut - jak robię śledzie wg przepisu Henia. Za 15 minut spróbuję śledzie na słoność... A dalej to już dokładnie wg przepisu Efffy. Kwestia wymoczenia to już indywidualne gusta. Ja w ogóle śledzie jem od kilku lat dopiero, bo jak mama robiła to mi nigdy nie smakowały - za dużo smaku śledzia w śledziu :P jedyne, stąd to marynowanie. Jak będziesz robić, to cytrusy (możesz dać też inne, limonka, pomarańcza) dobrze wyszoruj i sparz, żeby tego sztucznego wosku nie było na skórce. A jeśli nie lubisz goryczki albedo to możesz wyfiletować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Października 2018 Próbuj -jak lubisz kwaśne cytrusowe smaki Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Października 2018 Ewa , ja mam podobny problem ze sledziami jak ty.( za dużo smaku śledzia w śledziu )U mnie niestety tylko sledzie w oleju takie filety.Alemoze kupie i zrobie z Twojego przepisu, Cytrusy na podworku ( wczoraj zerwalismy 2 torby cytryn, bo drzewo musi odpoczac a juz kwiaty wiaze), lemonka ma jeszcze kilka owocow, pomarancza u sasiadki nadal sa wiec zrobie.Podoba mi sie bardzo ta gra kolorow , a danie typowo wigilijne. Dziekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Października 2018 Podoba mi sie bardzo ta gra kolorow , a danie typowo wigilijne. Dziekuje Teraz to ja Wigili nie muszę mieć aby śledziami się zajadać Chyba nawet poza sezonem smakują mi lepiej Zazdroszczę tych cytrusów przed domem. Teraz spojrzałam, że w Australii mieszkasz - cudnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Października 2018 Zrobiłem prawie jak w przepisie. Nie miałem czerwonej cebuli więc dałem zwykłą. Pietruszkę miałem zamrożoną czyli ciapowatą, pieprz miał być kolorowy (specjalnie kupiłem) a był tak trochę, a poza tym ile tego pieprzu sypać, żeby było ładnie. Reszta bez zmian. Jak zwykle musiałem upychać śledzie w słoiku 500ml, a ten na zdjęciu ma pojemność nawet 545 ml. Moim zdaniem miałem za mało zalewy. Po trzech dniach spróbuję jaki mają smak, a zresztą nieważne – liczy się zabawa i eksperymentowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Października 2018 @Efffa, chcesz miec bardziej swiateczne smaki sledzia do swojego przepisu dodaj kawalek kory cynamonu i gozdziki i beda super Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) 2018-10-25_cytrusowe sledzie 01.jpgMoim zdaniem miałem za mało zalewy Ta zalewa to nie jest taka że śledzie pływają w niej. Nią się polewało warstwy śledzi, delikatnie otacza i spływa. Daj znać czy Ci smakowały. W zmienionej proporcji octu będzie inny smak niż te co robiłam, bo te moje to jak marynowane z posmakiem cytryny. Ale miejmy nadzieję, że Ci posmakują. Wyglądają fajnie. Cebula bez znaczenia, pieprz też - a ilość, do oprószenia. Jakbyś sobie pomidora przyprawiał. Tutaj gramatura jest bez większego znaczenia, wg gustu [Dodano: 26 paź 2018 - 17:04]@Efffa, chcesz miec bardziej swiateczne smaki sledzia do swojego przepisu dodaj kawalek kory cynamonu i gozdziki i beda super W swoim repertuarze też mam takie śledzie korzenne. Dwie wersje, które lubię - jedne w pomidorach z korzennymi przyprawami a drugie z jabłkami, goździkami i cynamonem Edytowane 26 Października 2018 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Października 2018 My jemu w swieta duzo sledzi ale wiekszosc jest takich na szwedzka modle, dosc slodkie jak co dla niektorych . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.