Gość Efffa Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Lutego 2019 Warto jednak sie dzielic innym przyprawianiem zeby nasza kuchnia nie byla jednostajna i zeby mozna bylo sprobowac czegos niby identycznego a smakowo innego. to właśnie uwielbiam w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-622551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) A ja uważam,że jeśli robi się jakieś wariacje na temat tak klasycznego wyrobu to nie wypada posługiwać się jego oryginalną nazwą bo może to wprowadzić w bład. Edytowane 3 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-622558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) A ja uważam,że jeśli robi się jakieś wariacje na temat tak klasycznego wyrobu to nie wypada posługiwać się jego oryginalną nazwą bo może to wprowadzić w bład.Paprykarz Szczeciński to nazwa zastrzeżona. Ale niech będzie, że to pasta rybna z warzywami i ryżem. To jeszcze dołożę dziegciu do beczki miodu i dopowiem, że prawdziwy paprykarz to tylko z ryb dalekomorskich, z ostrą papryczką pimą i przyprawą harissą. Wszystko inne bez tych komponentów to nie paprykarz. Edytowane 3 Lutego 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-622559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Co do składu rybnego to był on zmienny od mięsa z obróbki kostek rybnych mrożonych gowika poprzez mintaja i mirunę https://pl.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeciński Edytowane 3 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-622564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Lutego 2019 Co do składu rybnego to był on zmienny od mięsa z obróbki kostek rybnych mrożonych gowika poprzez mintaja i mirunę https://pl.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczecińskiWikipedia nie najlepsze źródło, to "encyklopedia", do której każdy może coś dołożyć. Naukowo jest zabronione podawanie jej jako źródła, ale to tak na marginesie. A to prawda, że paprykarz to był wyrób na utylizowanie resztek, ale resztek nadających się do dalszej konsumpcji, nie mylić z odpadami. Ot Gryf, taki pomysłowy Dobromir [Dodano: 03 lut 2019 - 22:07]Aaaa no i "warzywa", wydaje mi się, że całkiem możliwe jest, że w tej pomidorowej paście był jakiś akcent w formie włoszczyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-622566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Lutego 2019 A dodatek czosnku do ryby. Jak spróbujesz (czosnek lekko przysmażony) to może zmienisz zdanie. Takie ośmiorniczki (to nie ryby ale ta sama rodzina smaków) ze smażonym na ghee czosnkiem w obfitości to jest kulinarny odlot Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-622589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 4 Lutego 2019 Aniu daj spokój.Paprykarz szczeciński z czesnkiem toż to profanacja. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-622590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 4 Lutego 2019 @EAnna, albo krewetki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-622595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 4 Lutego 2019 Aniu daj spokój.Paprykarz szczeciński z czesnkiem toż to profanacja. A się tego szczecińskiego uczepiłeś, pomimo iż nic o szczecinskim nie pisałam, właśnie z tego względu, żeby nazwa nie była myląca. Paprykarz to pasta z rybami i ryżem, Szczeciński stricte wg wskazującej nazwy bo to etymologiczne dopełnienie. Pokaż mi tu szybko paprykarz Szczeciński z pimą i harissą, bo tylko takie coś można nazwać szczecińskim. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-622605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 18 Marca 2019 Śledzie z żurawiną i orzechami Składniki:Zalewa:1 szklanka wody2 goździki1 listek laurowy2 kulki ziela angielskiego4 kulki pieprzu1/3 szkl octuDodatkowo:250 g płatów śledziowych a'la matias1 cebula czerwona50 g żurawiny50 g orzechów włoskicholej Przygotowanie:W garnuszku umieścić wodę i przyprawy, zagotować. Na małym palniku pogotować około 5 min, ostudzić. Gdy będzie chłodne, dodać ocet. Śledzie pokroić na kawałki 2 cm, włożyć do zalewy. Moczyć aż zbieleją, około 2 godzin. Odsączyć z zalewy.Cebulę pokroić w piórka, na sicie sparzyć wrzątkiem. W słoiku układać cebulkę, żurawinę, orzechy, śledzie - aż do skończenia składników. Na końcu zalać olejem aż do zakrycia składników. Słoiki wstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepsze po kilku dniach gdy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-626857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 18 Marca 2019 Smacznego! I możesz powtórzyć zamiennie ze śliwką suszoną(lub wędzoną) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-626859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 18 Marca 2019 Efffa ale kolorowo...super. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-626863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 19 Marca 2019 Pięknie i bardzo smacznie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-626923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 24 Maja 2019 Śledzie w przyprawy curry, z szalotką i ogórkiem konserwowym. Lekko zamarynowane, moczone w wodzie z octem bo tylko tak wstępnie przygotowane śledzie jestem w stanie zjęść - śledzie wymoczone tylko w wodzie mają dla mnie za dużo smaku śledzia w śledziu :P oczywiście, można je tylko wymoczyć w wodzie z nadmiaru soli a resztę jak niżej. Przepis oryginał ze strony https://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sledzie/sledzie_w_curry/przepis.html Ja robiłam tak: Składniki:250 g filetów śledziowych (ok 2 filety)1 szklanka wody1/3 szklanki octu Dodatkowo: 1 szalotka lub 1/4 dużej cebuli1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych1/2 łyżeczki przyprawy curry2 łyżeczki soku z cytryny2 łyżeczki cukru1/3 szklanki olejuPrzygotowanie:Filety śledziowe pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Wodę wymieszać z octem i zalać pokrojone śledzie. Moczyć około 3 godziny aż śledzie zbieleją. Odsączyć. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem na sicie. Sok z cytryny wymieszać z cukrem aż się rozpuści, dodać przyprawę curry i olej, wymieszać. Włożyć do tej zalewy śledzie i wymieszać. W słoiku na dnie ułożyć pokrojoną cebulkę, następnie śledzie oraz pokrojone ogórki konserwowe, zalać resztą zalewy. Przy większej ilości można ułożyć kilka warstw w jednym słoiku. Słoiki ze śledziami przełożyć do lodówki na kilka dni aż nabiorą pełnego smaku. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 24 Maja 2019 Effa przecudna fotorelacja !Jestem pod wielkim wrażeniem Twojego wszechstronnego kunsztu.Mam nadzieje,ze kiedyś się nam dane będzie osobiście poznać. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 24 Maja 2019 Effa przecudna fotorelacja !Jestem pod wielkim wrażeniem Twojego wszechstronnego kunsztu.Mam nadzieje,ze kiedyś się nam dane będzie osobiście poznać.Dziękuję za miłe słowa ja taka niezlotowa kobita, ale może kiedyś Halinie uda się mnie namówić :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 24 Maja 2019 ja taka niezlotowa kobita, ale może kiedyś Halinie uda się mnie namówić :) Z Halinka było podobnie..tez miała opory przed spotkaniami w tzw. realu. Namówiłam ja i popatrz ..nie ma zlotu bez Halinki.Namawiam Ciebie na korzystanie z wiedzy naszych Sióstr i Braci podczas zlotów. Tego nie da się opisać..atmosfera..wiedza.. To trzeba samemu przeżyć! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 24 Maja 2019 Dziękuję za miłe słowa ja taka niezlotowa kobita, ale może kiedyś Halinie uda się mnie namówić Wciąż dążę do tego Ewa, mam nadzieję że się uda Z Halinka było podobnie..tez miała opory przed spotkaniami w tzw. realu. Namówiłam ja i popatrz ..nie ma zlotu bez Halinki. Oj tak, pierwszy zlot w Napoleonowie na, który namówiła mnie Małgosia.Oj co do wszystkich zlotów, nie jest to możliwe, ale uwielbiam i jeśli tylko mogę, korzystam. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Oj tak, pierwszy zlot w Napoleonowie na, który namówiła mnie Małgosia.Halinko..to był 2010 rok ,prawda? Ale ten czas zasuwa.. Edytowane 24 Maja 2019 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 24 Maja 2019 Halinko..to był 2010 rok ,prawda? Ale ten czas zasuwa.. Dokładnie Małgosiu, minęło kawał czasu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Maja 2019 250 g płatów śledziowych a'la matias To maja być płaty solone i już wymoczone w wodzie? Czy wystarczy moczenie w tej przygotowanej zalewie? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Maja 2019 250 g płatów śledziowych a'la matiasTo maja być płaty solone i już wymoczone w wodzie? Czy wystarczy moczenie w tej przygotowanej zalewie?Ja nigdy nie moczę w samej wodzie, tylko w ten sposób co podałam. Moczę od razu po zakupie w wodzie z octem - nie lubię smaku takich czystych śledzi, musi być dla mnie ciut podmarynowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 28 Maja 2019 Fajny przepis, też lubię takie śledzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Pstrąg z masłem pietruszkowym Składniki:2 średnie pstrągisól, pieprz, płatki chili2 ząbki czosnku4 łyżki miękkiego masła1 łyżka posiekanej natki pietruszki4 plasterki cytrynyPrzygotowanie:Wypatroszone pstrągi umyć i osuszyć. Ostrym nożem naciąć rybę w kilku miejscach. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony oraz w środku. W miseczce wymieszać miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki i odrobiną płatków chili. Zostawić dwie łyżeczki maślanej pasty do posmarowania pstrąga z wierzchu a resztę rozsmarować wewnątrz pstrągów. Do każdego pstrąga włożyć po dwa plasterki cytryny i rozmasować na skórce pozostawione wcześniej masło. Na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia ułożyć pstrągi nacięciem do góry. Ryby wstawić do piekarnika na środkowy poziom, nagrzanego do temperatury 220oC i piec 15 -20 minut w zależności od wielkości ryby, dla mniejszych pstrągów starczy już 15 min, średnie zapiekać 20 minut. Pod koniec pieczenia można wstawić blachę wyżej grzałki górnej i chwilkę podpiec do zarumienia skórki. Podawać skropione sokiem z cytryny, z ulubionymi dodatkami: sałatki, surówki, pieczone lub gotowane warzywa. Podałam z brokułem i kalafiorem: różyczki brokuła i kalafiora przełożyłam do miseczki, wymieszałam z 2 łyżkami stopionego masła, oprószyłam solą. Ułożyłam na blasze obok ryby, zapiekałam razem z rybą. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-632871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 28 Lipca 2019 Dostałam od teścia 4 szt, ponad 7 kg wagi. Złowione dziś, świeżynka, zważone i opłata uiszczona bo to na stawach hodowlanych. Chciałabym uwędzić - jakieś rady i patenty? Sama solanka czy może jakieś przyprawy? Zawsze miałam to źródło sprawdzone, mułu przy smażonych czuć nie było ale czy tu przy wędzonych dodatkowo jakieś zabiegi są potrzebne? Aha, na fb jedna opinia, że to dziki karp. Ja się na rybach nie znam ale czy to wygląda na dzikie karpie? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/4/#findComment-636199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.