Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

 

Mam do przerobu młodego dzika. Podczas patroszenia przedziurawiłem jelito grube i troche się narobiło bałaganu. Czy można jakoś domyć to mięso? Było moczone w zimnej wodzie około 3 godzin i sporo zapachu odeszło. Teraz trafiło do zamrażarki na full. Ma być przeznaczone na pieczone i kiełbasę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-274150
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał pieskom.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-274158
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-274160
Udostępnij na innych stronach

W przypadku gdy sztuka została trafiona "na miękkie", należy usunąć pozostałości treści przewodu pokarmowego, a nawet powycinać nożem te części, które zostały zanieczyszczone kałem.

chodziło o tę informację? Temat jest długi i jeszcze nie zdążyłem go dokończyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275044
Udostępnij na innych stronach

zobaczyłem że trochę skamieniała czy to jeszcze nadaje się do użytku

Pewnie, że się nadaje. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275732
Udostępnij na innych stronach

witam miesiąc temu kupiłem peklosól ,po powrocie z szpitala zobaczyłem że trochę skamieniała czy to jeszcze nadaje się do użytku

Do użytku się nadaje, ale w przyszłości możesz zrobić tak jak ja.

Ja zakupiłem od miro 25 kilo peklosoli , przesypałem ją do butelek po wodzie . Butelki szczelnie zakręcone, wilgoć nie dochodzi :smile:

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275873
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie odnośnie parzenia. Czy można ten proces przeprowadzać w piekarniku? Czy jest różnica pomiędzy wodą o temp 82 stopni, a powietrzem o tej samej temp? Wygodniej byłoby robić w piekarniku.. Może i mniej by z tych wędzonek uciekało, niż w przypadku parzenia w wodzie?
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275920
Udostępnij na innych stronach

Jeśli tak uważasz, to nie parz wcale, tylko zrób podpiekanie w wędzarni. Ubytki wody i stopień wysuszenia wędzonek powinny być na podobnym poziomie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275921
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, tylko jeszcze nigdy w wędzarni nie podpiekałem i nie chcę eksperymentować z podpiekaniem na wędzonkach świątecznych ;) Z pewnością za jakiś czas postaram się to opanować. Ciężko jest zapewne utrzymać w wędzarni temperaturę 82 stopni. Czy wtedy również liczy się 50-60 minut / kg szynki?
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275926
Udostępnij na innych stronach

Pozostaje Ci tylko parzenie w wodzie. Pewna i bezstresowa opcja.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275927
Udostępnij na innych stronach

Pulek, Nie. ważna jest temperatura wewnątrz szynki która powinna mieć 68 stopni,moja rada zacznij od parzenia bo to i łatwiejsze i pewniejsze szczególnie na początku .Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275931
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie odnośnie parzenia. Czy można ten proces przeprowadzać w piekarniku? Czy jest różnica pomiędzy wodą o temp 82 stopni, a powietrzem o tej samej temp? Wygodniej byłoby robić w piekarniku.. Może i mniej by z tych wędzonek uciekało, niż w przypadku parzenia w wodzie?

Z kursu płetwonurka pamiętam, że wymiana cieplna w wodzie zachodzi ok. 20 razy szybciej niż w powietrzu, zatem kalkulując czas i zużytą energię potrzebną do osiągnięcia właściwej temp. naszych wyrobów właściwym jest zastosowanie wody jako przewodnika cieplnego.

Co do soczystości wyrobu, pokusiłem się o małe doświadczenie i w moim subiektywnym odczuciu, wyroby parzone w wodzie są bardziej soczyste. Wynika to pewnie z utraty wody w wyrobie podczas uzyskiwania temp. właściwej dla danego asortymentu za pomocą ogrzanego powietrza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275939
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim. W takim razie póki co tradycyjnie do gara, a po świętach można pobawić się w eksperymenty na małych ilościach..
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275958
Udostępnij na innych stronach

I to jest to. :D Powodzenia i smacznych, soczystych szyneczek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275960
Udostępnij na innych stronach

Ubytki wody i stopień wysuszenia wędzonek powinny być na podobnym poziomie.

Na podobnym do czego?.Do parzenia w wodzie?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275961
Udostępnij na innych stronach

Czytaj uważnie. Pisałem o piekarniku i dopiekaniu w wedzarni. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275962
Udostępnij na innych stronach

Czytaj uważnie. Pisałem o piekarniku i dopiekaniu w wedzarni

Dlatego, że czytam uważnie :wink: to zapytałem bo ja to zrozumiałem inaczej.Wolałem się upewnić.

A tak na marginesie jaki jest sens wyciągać wędzonki z wędzarni i piec w piekarniku jak można to samo zrobić w wędzarni.

 

[ Dodano: Sro 20 Mar, 2013 17:29 ]

Jeśli tak uważasz, to nie parz wcale, tylko zrób podpiekanie w wędzarni. Ubytki wody i stopień wysuszenia wędzonek powinny być na podobnym poziomie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275963
Udostępnij na innych stronach

może nie może gogrzać wędzarni

A skąd taki wniosek?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275969
Udostępnij na innych stronach

2-3 dni na sucho.

Witam ponownie,

 

chciałem się jeszcze dopytać, czy można peklowanie przedłużyć do 4-5 dni ?

Czy trzeba dać wtedy mniej peklosoli ?

 

Przypomnę, że chodzi o kiełbasę podwawelską z tej receptury LINK

 

Pytam, bo szkoda mi mrozić mięso na 2 dni a nie mam możliwości późniejszego zakupu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-276467
Udostępnij na innych stronach

Peklo soli daj tyle co w przepisie,przechowywanie w lodówce,mięso dobrze ubite w pojemniku i nakryj folią Alu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-276472
Udostępnij na innych stronach

WITAM !!!

jestem tu nowy i szukam odpowiedzi na pytanie a mianowicie w czoraj wedziłem kiełbase pierwszy raz i wyszła mi miejscami pusta i troche sucha na około 5kg szynki dałem 1kg boczku tłustego i około 0.6kg słoniny mielonej na gubym sitku chyba 10 i chciałem sie dowiedziec co zle zrobilem bo po za tym była smaczna jelita po nakuwałem cienka igła a i około pół litra wody dałem prosze o pomoc!!!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-276551
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.