ziaaiz Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Marca 2013 Witajcie Mam do przerobu młodego dzika. Podczas patroszenia przedziurawiłem jelito grube i troche się narobiło bałaganu. Czy można jakoś domyć to mięso? Było moczone w zimnej wodzie około 3 godzin i sporo zapachu odeszło. Teraz trafiło do zamrażarki na full. Ma być przeznaczone na pieczone i kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-274150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Marca 2013 Ja bym dał pieskom. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-274158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 11 Marca 2013 Tutaj znajdziesz odpowiedź: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9409 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-274160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaaiz Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Marca 2013 W przypadku gdy sztuka została trafiona "na miękkie", należy usunąć pozostałości treści przewodu pokarmowego, a nawet powycinać nożem te części, które zostały zanieczyszczone kałem. chodziło o tę informację? Temat jest długi i jeszcze nie zdążyłem go dokończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Marca 2013 witam miesiąc temu kupiłem peklosól ,po powrocie z szpitala zobaczyłem że trochę skamieniała czy to jeszcze nadaje się do użytku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Marca 2013 zobaczyłem że trochę skamieniała czy to jeszcze nadaje się do użytku Pewnie, że się nadaje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Marca 2013 witam miesiąc temu kupiłem peklosól ,po powrocie z szpitala zobaczyłem że trochę skamieniała czy to jeszcze nadaje się do użytku Do użytku się nadaje, ale w przyszłości możesz zrobić tak jak ja. Ja zakupiłem od miro 25 kilo peklosoli , przesypałem ją do butelek po wodzie . Butelki szczelnie zakręcone, wilgoć nie dochodzi :smile: Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Marca 2013 Mam pytanie odnośnie parzenia. Czy można ten proces przeprowadzać w piekarniku? Czy jest różnica pomiędzy wodą o temp 82 stopni, a powietrzem o tej samej temp? Wygodniej byłoby robić w piekarniku.. Może i mniej by z tych wędzonek uciekało, niż w przypadku parzenia w wodzie? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Marca 2013 Jeśli tak uważasz, to nie parz wcale, tylko zrób podpiekanie w wędzarni. Ubytki wody i stopień wysuszenia wędzonek powinny być na podobnym poziomie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Marca 2013 Masz rację, tylko jeszcze nigdy w wędzarni nie podpiekałem i nie chcę eksperymentować z podpiekaniem na wędzonkach świątecznych Z pewnością za jakiś czas postaram się to opanować. Ciężko jest zapewne utrzymać w wędzarni temperaturę 82 stopni. Czy wtedy również liczy się 50-60 minut / kg szynki? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Marca 2013 Pozostaje Ci tylko parzenie w wodzie. Pewna i bezstresowa opcja. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Marca 2013 Pulek, Nie. ważna jest temperatura wewnątrz szynki która powinna mieć 68 stopni,moja rada zacznij od parzenia bo to i łatwiejsze i pewniejsze szczególnie na początku .Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Marca 2013 Mam pytanie odnośnie parzenia. Czy można ten proces przeprowadzać w piekarniku? Czy jest różnica pomiędzy wodą o temp 82 stopni, a powietrzem o tej samej temp? Wygodniej byłoby robić w piekarniku.. Może i mniej by z tych wędzonek uciekało, niż w przypadku parzenia w wodzie? Z kursu płetwonurka pamiętam, że wymiana cieplna w wodzie zachodzi ok. 20 razy szybciej niż w powietrzu, zatem kalkulując czas i zużytą energię potrzebną do osiągnięcia właściwej temp. naszych wyrobów właściwym jest zastosowanie wody jako przewodnika cieplnego. Co do soczystości wyrobu, pokusiłem się o małe doświadczenie i w moim subiektywnym odczuciu, wyroby parzone w wodzie są bardziej soczyste. Wynika to pewnie z utraty wody w wyrobie podczas uzyskiwania temp. właściwej dla danego asortymentu za pomocą ogrzanego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Marca 2013 Dzięki wszystkim. W takim razie póki co tradycyjnie do gara, a po świętach można pobawić się w eksperymenty na małych ilościach.. Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Marca 2013 I to jest to. Powodzenia i smacznych, soczystych szyneczek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Marca 2013 Ubytki wody i stopień wysuszenia wędzonek powinny być na podobnym poziomie. Na podobnym do czego?.Do parzenia w wodzie? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Marca 2013 Czytaj uważnie. Pisałem o piekarniku i dopiekaniu w wedzarni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Marca 2013 Czytaj uważnie. Pisałem o piekarniku i dopiekaniu w wedzarniDlatego, że czytam uważnie :wink: to zapytałem bo ja to zrozumiałem inaczej.Wolałem się upewnić.A tak na marginesie jaki jest sens wyciągać wędzonki z wędzarni i piec w piekarniku jak można to samo zrobić w wędzarni. [ Dodano: Sro 20 Mar, 2013 17:29 ]Jeśli tak uważasz, to nie parz wcale, tylko zrób podpiekanie w wędzarni. Ubytki wody i stopień wysuszenia wędzonek powinny być na podobnym poziomie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Marca 2013 arkadiusz, może nie może gogrzać wędzarni to takiej temperatury żeby podpiec? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Marca 2013 może nie może gogrzać wędzarni A skąd taki wniosek? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-275969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Marca 2013 2-3 dni na sucho. Witam ponownie, chciałem się jeszcze dopytać, czy można peklowanie przedłużyć do 4-5 dni ? Czy trzeba dać wtedy mniej peklosoli ? Przypomnę, że chodzi o kiełbasę podwawelską z tej receptury LINK Pytam, bo szkoda mi mrozić mięso na 2 dni a nie mam możliwości późniejszego zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-276467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Marca 2013 chciałem się jeszcze dopytać, czy można peklowanie przedłużyć do 4-5 dni ? Czy trzeba dać wtedy mniej peklosoli ?Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-276471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Marca 2013 Peklo soli daj tyle co w przepisie,przechowywanie w lodówce,mięso dobrze ubite w pojemniku i nakryj folią Alu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-276472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Marca 2013 Dziękuje bardzo za szybkie odpowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-276512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek180686 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Marca 2013 WITAM !!!jestem tu nowy i szukam odpowiedzi na pytanie a mianowicie w czoraj wedziłem kiełbase pierwszy raz i wyszła mi miejscami pusta i troche sucha na około 5kg szynki dałem 1kg boczku tłustego i około 0.6kg słoniny mielonej na gubym sitku chyba 10 i chciałem sie dowiedziec co zle zrobilem bo po za tym była smaczna jelita po nakuwałem cienka igła a i około pół litra wody dałem prosze o pomoc!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/3/#findComment-276551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.