Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Marku chyba zaproszę Cię do pomocy :lol:

Edytko jak "Siem Cieszem"! :lol: :grin:

 

Czy zastosujemy recepte Ks. Adama Bonieckiego:

"Róbta co chceta!" :thumbsup: :tongue: :grin:

 

Czy "będziem" robić "po bożemu"? :wink: :lol: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295442
Udostępnij na innych stronach

5,5kg kosci i 13,5 kg skor i tluszczu )

Piękny materiał na kaszankę. :cool:

trzy miesiące temu mój tata ściął drzewo owocowe mirabelkę czy te drzewo się nadaje do wędzenia?

 

ewentualnie zostało nam trochę dębu ale czy one jest odpowiednie do schabu, szynki i boczku?

Dębowe drewno to nie jest najlepszy pomysł!

Suche drewno dębowe lepsze do wędzenia niż mokra mirabelka. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295444
Udostępnij na innych stronach

Kupiłam dzisiaj mięsko :grin: małą ilość dla początkującej :rolleyes:

 

Pani w sklepie sprzedała mi boczek z kością więc wyciełam kość

i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295480
Udostępnij na innych stronach

Mógł zostać z kością, ale jak juz wycięłaś, to nie ma się co zastanawiać. Taki też będzie dobry.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295482
Udostępnij na innych stronach

:grin: wędzę tylko dębem i na pewno innego drewna nie zastosuję :grin: tylko musi być dąb z rok sezonowany :grin:

 

A każdy robi jak i co chce :grin: :grin: :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295483
Udostępnij na innych stronach

...zostało nam trochę dębu ale czy one jest odpowiednie...

Droga Edyto! Dębowe drewno to nie jest najlepszy pomysł! :tongue: :grin:

 

Doskonale nadaje "siem" przykładowo do wyrobu trumien czy beczek,

ale do wędzenia już mniej. :wink: :grin:

 

BTW

Jakie PIĘKNE imię! :thumbsup: :tongue: :grin:

.

Nie pisz głupot , a najlepiej wcale nie pisz znafffco :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295486
Udostępnij na innych stronach

To jest dobre- boczek z kością. Jak się nazywa taki boczek z kością?

Oczywiście i nawet ma fachową nazwę żeberka wędzone (bardzo modne w USA). Po wytrybowaniu żeber zostaje boczek wędzony lub gotowany. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295502
Udostępnij na innych stronach

...Nie pisz głupot...

No jeśli ktoś ma tzw. "dziczyznę",

gdzie pod taką nazwą kryją się

resztki doczesne STAREGO SAMCA w okresie RUJKI,

to owszem drewno dębowe jest "cool". :tongue: :grin:

 

Ja mam SZLACHETNE podniebienie,

wiec drewno dębowe do DELIKATESÓW,

pasuje jak "onuce" do butów biegowych. :tongue: :grin:

 

No ale w "amber-goldlandii" zawsze może być inaczej. :wink:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295527
Udostępnij na innych stronach

Ja mam SZLACHETNE podniebienie,

wiec drewno dębowe do DELIKATESÓW,

pasuje jak "onuce" do butów biegowych.

Oj marek, marek... na to szlachetne podniebienie, to tylko dąb... pozdrawiam

PS jest temat "wszystko o drewnie do wędzenia" w dziale dla początkujacych... warto sobie poczytać, przypomnieć... no...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295529
Udostępnij na innych stronach

...tylko dąb...

Nieee, no można i tak. :tongue:

 

W końcu sa i tacy co twierdza,

że tylko chleb z margaryną jest doskonałą

przystawką do bimbru! :tongue: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295531
Udostępnij na innych stronach

:grin: Marku :grin: :grin: :grin: przybywaj do Gąsiorowa :grin: bom bardzo ciekaw w jakich ,,sofiksach,, przyjedziesz :grin: tam dopiero dasz PRAWDZIWĄ SZKOŁĘ WĘDZENIA :grin:

 

Kaziu wędzarnię szykuje na TWÓJ PRZYJAZD :grin: będzie jeszcze dziewicą :grin:

 

Lasu tam jest w bród :grin: podaj tylko jakie drewno uszykować :grin:

 

Smalec,chleb i bimber zapewniamy :thumbsup: ogórki kiszone z dębowej beczki :thumbsup: :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295584
Udostępnij na innych stronach

Marku przybywaj do Gąsiorowa bom bardzo ciekaw w jakich ,,sofiksach,, przyjedziesz tam dopiero dasz PRAWDZIWĄ SZKOŁĘ WĘDZENIA

Kaziu wędzarnię szykuje na TWÓJ PRZYJAZD będzie jeszcze dziewicą

Lasu tam jest w bród podaj tylko jakie drewno uszykować

Smalec,chleb i bimber zapewniamy ogórki kiszone z dębowej beczki

Nic dodać, nic ująć :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295838
Udostępnij na innych stronach

mam pytanko.

 

Zaplanowałam zrobić kabanosy drobiowe z przepisu. nie bardzo wiem jaka jest ilość soli i przypraw w stosunku do mięsa.

 

czy zdanie:"Waga całkowita stanowi podstawę do odważania wszystkich składników dodawanych w czasie produkcji kabanosów" oznacza, że z przepisu na kg mięsa mam dać 0,1kg peklosoli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295863
Udostępnij na innych stronach

Skąd Ci wyszło 0,1 kg peklosoli na 1 kg mięsa???

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295866
Udostępnij na innych stronach

Podaj mi link do przepisu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295869
Udostępnij na innych stronach

A co to jest, u samej góry: "(z 5 kg mięsa)."?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295871
Udostępnij na innych stronach

Ale proponuje nie dodawać już tej soli warzonej umieszczonej w dalszej części przepisu. Tę ilość 20 g/kg peklosoli możesz także na początek, zminiejszyć do 18 lub 19 g/kg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295882
Udostępnij na innych stronach

O tym samym pomyślałam, przeliczyłam to na gramy i stwierdziłam, że dużo tego. Zawsze do kiełbaski (co prawda wieprzowej) daję 17 g/kg taka słoność nam pasuje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295884
Udostępnij na innych stronach

Mam takie pytanko dotyczace peklowania na sucho.

Gdzieś czytałem, że peklowane mięso po wymieszaniu z solą/peklosolą należy włożyć do foliowych woreczków, zakręcić i tak włożyc do lodówki na czas peklowania.

Z kolei też gdzieś czytałem, że przy peklowaniu na sucho musi być dostęp powietrza do peklowanego mięsa.

Jak to powinno być prawidłowo? :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295943
Udostępnij na innych stronach

przy peklowaniu na sucho musi być dostęp powietrza do peklowanego mięsa

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295944
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.