Pacan Wojciech Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Edyta30, trzymam kciuki , bez obaw najwyzej bedzie wyrob troche ciemniejszy lub jasny , ale własny Pozdrawiam :lol: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Marku chyba zaproszę Cię do pomocy :lol:Edytko jak "Siem Cieszem"! :lol: :grin: Czy zastosujemy recepte Ks. Adama Bonieckiego: "Róbta co chceta!" :thumbsup: :tongue: :grin: Czy "będziem" robić "po bożemu"? :wink: :lol: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 5,5kg kosci i 13,5 kg skor i tluszczu ) Piękny materiał na kaszankę. trzy miesiące temu mój tata ściął drzewo owocowe mirabelkę czy te drzewo się nadaje do wędzenia? ewentualnie zostało nam trochę dębu ale czy one jest odpowiednie do schabu, szynki i boczku? Dębowe drewno to nie jest najlepszy pomysł! Suche drewno dębowe lepsze do wędzenia niż mokra mirabelka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edyta30 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Kupiłam dzisiaj mięsko :grin: małą ilość dla początkującej :rolleyes: Pani w sklepie sprzedała mi boczek z kością więc wyciełam kośći teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Mógł zostać z kością, ale jak juz wycięłaś, to nie ma się co zastanawiać. Taki też będzie dobry. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 :grin: wędzę tylko dębem i na pewno innego drewna nie zastosuję :grin: tylko musi być dąb z rok sezonowany :grin: A każdy robi jak i co chce :grin: :grin: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 ...zostało nam trochę dębu ale czy one jest odpowiednie...Droga Edyto! Dębowe drewno to nie jest najlepszy pomysł! :tongue: :grin: Doskonale nadaje "siem" przykładowo do wyrobu trumien czy beczek, ale do wędzenia już mniej. :wink: :grin: BTW Jakie PIĘKNE imię! :thumbsup: :tongue: :grin: . Nie pisz głupot , a najlepiej wcale nie pisz znafffco :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 To jest dobre- boczek z kością. Jak się nazywa taki boczek z kością?Oczywiście i nawet ma fachową nazwę żeberka wędzone (bardzo modne w USA). Po wytrybowaniu żeber zostaje boczek wędzony lub gotowany. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 ...Nie pisz głupot...No jeśli ktoś ma tzw. "dziczyznę", gdzie pod taką nazwą kryją się resztki doczesne STAREGO SAMCA w okresie RUJKI, to owszem drewno dębowe jest "cool". :tongue: :grin: Ja mam SZLACHETNE podniebienie, wiec drewno dębowe do DELIKATESÓW, pasuje jak "onuce" do butów biegowych. :tongue: :grin: No ale w "amber-goldlandii" zawsze może być inaczej. :wink: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Ja mam SZLACHETNE podniebienie, wiec drewno dębowe do DELIKATESÓW, pasuje jak "onuce" do butów biegowych. Oj marek, marek... na to szlachetne podniebienie, to tylko dąb... pozdrawiam PS jest temat "wszystko o drewnie do wędzenia" w dziale dla początkujacych... warto sobie poczytać, przypomnieć... no... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 ...tylko dąb...Nieee, no można i tak. :tongue: W końcu sa i tacy co twierdza, że tylko chleb z margaryną jest doskonałą przystawką do bimbru! :tongue: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 :grin: Marku :grin: :grin: :grin: przybywaj do Gąsiorowa :grin: bom bardzo ciekaw w jakich ,,sofiksach,, przyjedziesz :grin: tam dopiero dasz PRAWDZIWĄ SZKOŁĘ WĘDZENIA :grin: Kaziu wędzarnię szykuje na TWÓJ PRZYJAZD :grin: będzie jeszcze dziewicą :grin: Lasu tam jest w bród :grin: podaj tylko jakie drewno uszykować :grin: Smalec,chleb i bimber zapewniamy :thumbsup: ogórki kiszone z dębowej beczki :thumbsup: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Marku przybywaj do Gąsiorowa bom bardzo ciekaw w jakich ,,sofiksach,, przyjedziesz tam dopiero dasz PRAWDZIWĄ SZKOŁĘ WĘDZENIA Kaziu wędzarnię szykuje na TWÓJ PRZYJAZD będzie jeszcze dziewicą Lasu tam jest w bród podaj tylko jakie drewno uszykować Smalec,chleb i bimber zapewniamy ogórki kiszone z dębowej beczki Nic dodać, nic ująć :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 mam pytanko. Zaplanowałam zrobić kabanosy drobiowe z przepisu. nie bardzo wiem jaka jest ilość soli i przypraw w stosunku do mięsa. czy zdanie:"Waga całkowita stanowi podstawę do odważania wszystkich składników dodawanych w czasie produkcji kabanosów" oznacza, że z przepisu na kg mięsa mam dać 0,1kg peklosoli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Skąd Ci wyszło 0,1 kg peklosoli na 1 kg mięsa??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Taka ilość podana jest w przepisie. Nie mam pojęcia jaką ilość surowca brać pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Podaj mi link do przepisu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=445&Itemid=4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 A co to jest, u samej góry: "(z 5 kg mięsa)."? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 :blush: dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Ale proponuje nie dodawać już tej soli warzonej umieszczonej w dalszej części przepisu. Tę ilość 20 g/kg peklosoli możesz także na początek, zminiejszyć do 18 lub 19 g/kg Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 O tym samym pomyślałam, przeliczyłam to na gramy i stwierdziłam, że dużo tego. Zawsze do kiełbaski (co prawda wieprzowej) daję 17 g/kg taka słoność nam pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Mam takie pytanko dotyczace peklowania na sucho.Gdzieś czytałem, że peklowane mięso po wymieszaniu z solą/peklosolą należy włożyć do foliowych woreczków, zakręcić i tak włożyc do lodówki na czas peklowania.Z kolei też gdzieś czytałem, że przy peklowaniu na sucho musi być dostęp powietrza do peklowanego mięsa. Jak to powinno być prawidłowo? :question: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 przy peklowaniu na sucho musi być dostęp powietrza do peklowanego mięsa Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Maxellu.. A co powiesz o tej metodzie peklowania na sucho..? tu link: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/7/#findComment-295945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.