miro Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zostawić, nie ruszać i tłuszcz wypłynie na górę.Zebrać łyżką. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-356512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 7 Czerwca 2014 jumbo jaka zupka ? zupka jest jedna , Wodzionka Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-356542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 7 Czerwca 2014 heh - jest niejedna - a ta na niedzwiedzim robi się tak samo jak brokułową Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-356547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 8 Czerwca 2014 U mnie dzisiaj "cygańska" czosnku i majranku nie żałowałem Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-356614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Czy ktos z was przechowywal owoce w prozniowym opakowaniu? dzisiaj zerwalam czeresnie i mam ich duzo ,bo az 30kg , nie chce robic tylko przetworow? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-357421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Eli ja co prawda nie w prozniowym ale w normalnych torebkach takich "strunowych"zamrazam wisnie, jagody ,porzeczki i niektore mam nawet sprzed 2 lat w doskonalej kondycji. Te prozniowe pakowarki maja taka mozliwosc Anti-Crush ,wiec sadze ze beda sie jeszcze lepiej przechowywac niz w zwyklych torbach do zamrazania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-357477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 15 Lipca 2014 Po przeczytaniu na blogu kol. Miro artykułu o baleronie pasteryzowanym w słoiku, przyszedł mi do głowy pomysł parzenia wędzonek w szynkowarze. Intuicja podpowiada, że wtedy więcej aromatu pozostanie w wyrobie, zamiast przedostać się do wody. Ośmielony tytułem tego wątku, chciałem zapytać - co o tym sądzicie :-) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 15 Lipca 2014 Czemu nie zawsze można spróbować, ciekawy pomysł Spróbuj wrzuć foty i jak smakuje, potem Ja też zrobię Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 15 Lipca 2014 Problem polega na tym jak to upchniesz w szynkowarze bez krojenia A nie prościej w woreczku strunowym czy zapakowane próżniowo ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 16 Lipca 2014 Bogdanop.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7808-teoretyzujacco-sie-stanie/To parzenie worowe to jest dobry wariant trzeba "tylko" spokojnie wędzić Na złotobrązowo.... Kombinuj kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majangorzów Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 16 Lipca 2014 (edytowane) Dzień dobry Jestem nowym użytkownikiem forum i dopiero zaczynam swoją przygodę z wędzeniem. Bardzo a to bardzo lubię wędliny wędzone na "surowo" i chciałbym, takowe wytworzyć i tu moje pytanie? 1.Jak sprawdzić, czy wędlina wędzona na surowo jest już gotowa i nie jest zagrożeniem dla zdrowia? Rozumiem, że działanie antybakteryjne ma temperatura i samo działanie soli i saletry a wiec w przypadku wędlin parzonych i pieczonych te dwa procesy eliminują szkodliwą florę bakteryjną , a jak jest w przypadku wędlin "surowych" czy samo działanie dymu jest tu wystarczające? 2.Czy proces wędzenia zimnym dymem musi być ciągły, czy można przeprowadzać go na raty (powiedzmy 10 godzinne a może krótsze)? Edytowane 16 Lipca 2014 przez majangorzów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 16 Lipca 2014 Po pierwsze kupować dobry surowiec do wyrobu wędlin, unikać promocji.Do wyrobu wędlin surowych lepsze jest mięsko ze zwierząt starszych, nie z chudych młodzieniaszków.Wyroby surowe mimo wszystko najlepiej przygotowywać w okresie jesienno-zimowo-wczesnowiosennym.Z tym długim wędzeniem wędlin zimnym dymem nie należy przesadzać, można go przeprowadzać etapami. Działanie antybakteryjne w tego typu wyrobach to przede wszystkim "czysty" surowiec i sól z saletrą lub peklosól oraz bakteriostatyczne działanie składników dymu.A wyrób surowy po uwędzeniu należy ocenić organoleptycznie najlepiej w dobę po wędzeniu. Ja też jestem nowy.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majangorzów Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 16 Lipca 2014 Dzięki za szybką odpowiedz Jako, że jestem nowy no to i trochę upierdliwy , wiec jeżeli można, na co należy zwrócić uwagę przy organoleptycznej ocenie ( co powinno niepokoić a co po za smakiem, świadczyć o jakości i gotowości wyrobu do spożycia )? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 16 Lipca 2014 Przeczytaj jeszcze parę razy co napisał Pis i pojmiesz, ja dodam, należy na zimno wędzić rzadkim dymem. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 17 Lipca 2014 Ocena organoleptyczna to wygląd i smak. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reddevill Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 25 Lipca 2014 mam zzrobioną wędzarnie z ytongów - moje pytanie brzmi: czy w środku czymś ją wyłożyć ? Czy też moga być gołe ytongi ? Cytuj Franc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 25 Lipca 2014 Czy też moga być gołe ytongi Nie nie mogą Ytong musi być zabezpieczony np. tynkiem. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 25 Lipca 2014 Ytong musi być zabezpieczony np. tynkiem. Albo wyłożyć deską . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 25 Lipca 2014 ale z zewnątrz to też bym polecał je wytynkować również z zewnątrz.... bo jak dostaną sporo wilgoci to je zaraz szlak trafi!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) reddevil , uzytkuję wedzarnie z YTONGA od wielu lat , pracuje z tym materialem na co dzień , poprostu buduje z tego materiału obiekty, wszystkie obawy jakie wyrazili koledzy w swych postach sa przejaskrawione , jesli masz nie pokryta wedzarnie od srodka wyprawą nic sie nie stanie , a wrecz nie ma takiej potrzeby by ponosić naklady i prace , wedząc okopci sie sciana-pokryje sadza , ktora jest tłusata , w srodku nie masz jeziorka by gwaltownie naciagala sciana wilgocia.Z zewnatrz nie tynkuj klasycznym tynkiem cementowym , ten material pod taki tynk potrzebuje specjalnego przygotowania - gruntu warstwy szczepnej - specjalny grunt z ziarnem ,by pokryc zewnetrzna stronę wez przeszlifuj sciane grubym papierem sciernym lub tarka do gazobetonów jesli masz dostep do narzedzi, zmiec pył szczotka , kup w CASTORAMIE grunt - ATLAS , CERESIT C 17 lub inny o tych samych własciowsciach , pomaluj sciane gruntem , kup jednoczesnie klej do docieplen ( wydajnosc 6 kg / m2 ) , siatke do zbrojenia wypraw cementowych - tez do docieplenia ( w CASTORMIE lub hurtowni beda wiedziec jaka ) , klej rozmieszaj wg,przepisu na opakowaniu ,musisz tez miec mala kielenke oraz pace zembata metalowa z zebami 6 - 10 mm , nałóż na zagruntowana sciane pacą klej na szerokosc siatki z zapasem -10 cm , nastepnie , musisz wtopic siatke w nałozony klej ( druga strona pacy ktora ma prosta krawedz , czynnosci takie same jak przy tapetowaniu sciany ), drugi bryt siatki robisz tak samo zakladajac siatke na siatke 10 cm , musisz wycisnac klej pomiedzy oczka siatki i wygładzic powierzchnie . Wczesniej jesli masz narozniki mozna nałozyc narozniki z siatka do docieplen tez do kupienia , by miec proste krawedzie naroży. Po wykonaniu wtopienia siatki mozesz na drugi dzien nałozyc jeszcze jedna warstwe kleju by uzyskac gładką powierzchnię ,Potem jesli jest taka potrzeba mozna połozyc fakture z tynku mineralnego przeznaczonego do docielen lub silikatowego- koszt 5,60 zl / kg - wydajność 2,6 kg/ m2 , wczesniej trzeba zagruntowac powierzchnie sciany pod kolor jaki chcesz, Tynk silikatowy jest latwy w utrzymaniu czystości .Njawazniejsze ,to to bys miał dobra izolacje poziomą pod YTONG , ktory musi stoć na fundamencie , sciana powinna zaczynać okolo 10 cm na gruntem oraz dobre zadaszenie .Pozdrawiam w razie pytań pisz na pw , maila lub zadzwon.Powodzenia Edytowane 26 Lipca 2014 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reddevill Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 26 Lipca 2014 Dziękuje za rady? Cytuj Franc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek933 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 27 Lipca 2014 Jestem nowy, z miejsca chciałbym się z wszystkimi przywitać. Zamówiłęm sobie małą wędzarnię z allegro: http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-promocja-i4447123021.html . Za jakiś czas chciałbym sobie coś uwędzić. Jednak mam pytanie co do sprawy ilości wody którą zalewamy mięso. W tabelce podane jest że na 1kg mięsa przypada 0.4l wody. W tym powiedzmy 100ml odlewamy żeby w nich zagotować przyprawy. W pozostałej zimnej przegotowanej lub nie wodzie rozpuszczamy peklosól ? a potem dolewamy pozostały przecedzony wywar i studzimy? Tu zastanawiają mnie też 2 inne rzeczy czy 04l wody na 1kg mięsa to nie za mało ? Czy taka ilość jest w stanie przykryć mięso? Wlewałem tyle do dosyć wąskiego pojemnika i mam wrażenie że jest to zbyt mała ilość wody do przykrycia 1kg kawałka. Sam już nie wiem..Drugie moje pytanie dotyczy nastrzykiwania. Wodę do niego bierzemy z całej puli potrzebnego płynu i nastrzykujemy na początku przed włożeniem do zalewy ? Powiedzmy peklujemy 5 dni według tabeli i zalecane jest nastrzyknięcie 1.5 raza 90ml. Czyli nastrzykujemy na początku 2 razy? Raz 60 ml a raz 30 ? Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje bardzo prozaiczne pytania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 27 Lipca 2014 Pytania nie prozaiczne, taka tabelka, ja z niej nigdy nie korzystałem, a ilość wody przypadająca na kg mięsa mieści się ,w przedziale od 0,6 do 0,8 litra na kilogram, nie stosuję żadnych przypraw psujących smak mięsa, ale kolega mój kupujący często mięso z promocji pomaga sobie przyprawami. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek933 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 27 Lipca 2014 (edytowane) Czyli po prostu zwiększyć ilość wody do 0.6 na kg zamiast 0.4 i mięso będzie wtedy ładnie przykryte ? I czy nastrzykiwać przed włożeniem do zalewy ? Edytowane 27 Lipca 2014 przez wojtek933 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 27 Lipca 2014 Jak na pięć dni to tak, może zwiększyć ilość solanki, można minimalnie obniżyć jej stężenie, bo z tego co piszą uczeni tabela jest dla słono-lubnych. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.