Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zostawić, nie ruszać i tłuszcz wypłynie na górę.

Zebrać łyżką.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-356512
Udostępnij na innych stronach

jumbo jaka zupka ? zupka jest jedna , Wodzionka  :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-356542
Udostępnij na innych stronach

heh - jest niejedna - a ta na niedzwiedzim robi się tak samo jak brokułową

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-356547
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiaj "cygańska" czosnku i majranku nie żałowałem

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-356614
Udostępnij na innych stronach

Eli ja co prawda nie w prozniowym ale w normalnych torebkach takich "strunowych"zamrazam wisnie, jagody ,porzeczki i niektore mam nawet sprzed 2 lat w doskonalej kondycji. Te prozniowe pakowarki maja taka mozliwosc Anti-Crush ,wiec sadze ze beda sie jeszcze lepiej przechowywac niz w zwyklych torbach do zamrazania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-357477
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po przeczytaniu na blogu kol. Miro artykułu o baleronie pasteryzowanym w słoiku, przyszedł mi do głowy pomysł parzenia wędzonek w szynkowarze. Intuicja podpowiada, że wtedy więcej aromatu pozostanie w wyrobie, zamiast przedostać się do wody. Ośmielony tytułem tego wątku, chciałem zapytać - co o tym sądzicie :-) ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361642
Udostępnij na innych stronach

Czemu nie zawsze można spróbować, ciekawy pomysł  ;)

Spróbuj wrzuć foty i jak smakuje, potem Ja też zrobię  :tongue:

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361675
Udostępnij na innych stronach

Problem polega na tym jak to upchniesz w szynkowarze bez krojenia ;)

A nie prościej w woreczku strunowym czy zapakowane próżniowo ...

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361697
Udostępnij na innych stronach

Bogdanop.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7808-teoretyzujacco-sie-stanie/

To parzenie worowe to jest dobry wariant trzeba "tylko" spokojnie wędzić :)

Na złotobrązowo.... :)

Kombinuj kombinuj :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361733
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry :)

 

Jestem nowym użytkownikiem forum i dopiero zaczynam swoją przygodę z wędzeniem. Bardzo a to bardzo lubię wędliny wędzone na "surowo" i chciałbym, takowe wytworzyć i tu moje pytanie?

 

1.Jak sprawdzić, czy wędlina wędzona na surowo jest już gotowa i nie jest zagrożeniem dla zdrowia?

 

Rozumiem, że działanie antybakteryjne ma temperatura i samo działanie soli i saletry a wiec w przypadku wędlin parzonych i pieczonych te dwa procesy eliminują szkodliwą florę bakteryjną , a jak jest w przypadku wędlin "surowych" czy samo działanie dymu jest tu wystarczające?

 

2.Czy proces wędzenia zimnym dymem musi być ciągły, czy można przeprowadzać go na raty (powiedzmy 10 godzinne a może krótsze)?

Edytowane przez majangorzów
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361771
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze kupować dobry surowiec do wyrobu wędlin, unikać promocji.

Do wyrobu wędlin surowych lepsze jest mięsko ze zwierząt starszych, nie z chudych młodzieniaszków.

Wyroby surowe mimo wszystko najlepiej przygotowywać w okresie jesienno-zimowo-wczesnowiosennym.

Z tym długim wędzeniem wędlin zimnym dymem nie należy przesadzać, można go przeprowadzać etapami. 

Działanie antybakteryjne w tego typu wyrobach to przede wszystkim "czysty" surowiec i sól z saletrą lub peklosól oraz bakteriostatyczne działanie składników dymu.

A wyrób surowy po uwędzeniu należy ocenić organoleptycznie najlepiej w dobę po wędzeniu.

 

Ja też jestem nowy....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361775
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedz :)

 

Jako, że jestem nowy no to i trochę upierdliwy , wiec jeżeli można, na co należy zwrócić uwagę przy organoleptycznej ocenie ( co powinno niepokoić a co po za smakiem, świadczyć o jakości i gotowości  wyrobu do spożycia )?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-361778
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy też moga być gołe ytongi

 

Nie nie mogą Ytong musi być zabezpieczony np. tynkiem.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363303
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ytong musi być zabezpieczony np. tynkiem.

 

 

 Albo wyłożyć deską . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363320
Udostępnij na innych stronach

reddevil , uzytkuję wedzarnie z YTONGA od wielu lat , pracuje z tym materialem na co dzień , poprostu buduje z tego materiału obiekty, wszystkie obawy jakie wyrazili koledzy w swych postach sa przejaskrawione , jesli masz nie pokryta wedzarnie od srodka wyprawą nic sie nie stanie , a wrecz nie ma takiej potrzeby by ponosić naklady i prace , wedząc okopci sie sciana-pokryje sadza , ktora jest tłusata , w srodku nie masz jeziorka by gwaltownie naciagala sciana wilgocia.Z zewnatrz nie tynkuj klasycznym tynkiem  cementowym , ten material pod taki tynk potrzebuje specjalnego przygotowania - gruntu warstwy szczepnej - specjalny grunt z ziarnem ,by pokryc zewnetrzna  stronę wez przeszlifuj sciane grubym papierem sciernym lub tarka do gazobetonów jesli masz dostep do narzedzi, zmiec pył szczotka , kup w CASTORAMIE grunt - ATLAS ,  CERESIT C 17 lub inny o tych samych własciowsciach , pomaluj sciane gruntem , kup jednoczesnie  klej do docieplen ( wydajnosc 6 kg / m2 ) , siatke do zbrojenia  wypraw cementowych - tez do docieplenia ( w CASTORMIE lub hurtowni beda wiedziec  jaka ) , klej rozmieszaj wg,przepisu  na opakowaniu ,musisz  tez miec mala kielenke oraz pace zembata metalowa z zebami 6 - 10 mm , nałóż na zagruntowana sciane  pacą  klej na szerokosc siatki z zapasem -10 cm , nastepnie , musisz wtopic siatke w nałozony klej ( druga strona pacy ktora ma prosta krawedz , czynnosci takie same jak przy tapetowaniu sciany  ), drugi bryt siatki robisz tak samo zakladajac siatke na siatke  10 cm , musisz wycisnac klej pomiedzy oczka siatki i wygładzic powierzchnie . Wczesniej jesli masz narozniki mozna nałozyc narozniki z siatka do docieplen tez do kupienia , by miec proste krawedzie naroży. Po wykonaniu wtopienia siatki mozesz na drugi dzien nałozyc jeszcze jedna warstwe kleju by uzyskac gładką powierzchnię ,Potem jesli jest taka potrzeba mozna połozyc fakture z tynku mineralnego przeznaczonego do docielen lub silikatowego- koszt 5,60 zl / kg - wydajność 2,6 kg/ m2 , wczesniej trzeba zagruntowac powierzchnie sciany  pod kolor jaki chcesz, Tynk silikatowy jest latwy w utrzymaniu czystości .Njawazniejsze  ,to to bys miał dobra izolacje poziomą pod YTONG , ktory musi stoć na fundamencie  , sciana powinna zaczynać okolo 10 cm na gruntem oraz dobre zadaszenie .Pozdrawiam w razie pytań  pisz na pw , maila lub zadzwon.Powodzenia 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363419
Udostępnij na innych stronach

Jestem nowy,  z miejsca chciałbym się z wszystkimi przywitać. Zamówiłęm sobie małą wędzarnię z allegro: http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-promocja-i4447123021.html . Za jakiś czas chciałbym sobie coś uwędzić. Jednak mam pytanie co do sprawy ilości wody którą zalewamy mięso. W tabelce podane jest że na 1kg mięsa przypada 0.4l wody. W tym powiedzmy 100ml odlewamy żeby w nich zagotować przyprawy. W pozostałej zimnej przegotowanej lub nie wodzie rozpuszczamy peklosól ? a potem dolewamy pozostały przecedzony wywar i studzimy? Tu zastanawiają mnie też  2 inne rzeczy czy 04l wody na 1kg mięsa to nie za mało ? Czy taka ilość jest w stanie przykryć mięso? Wlewałem tyle do dosyć wąskiego pojemnika i mam wrażenie że jest to zbyt mała ilość wody do przykrycia 1kg kawałka. Sam już nie wiem..Drugie moje pytanie dotyczy nastrzykiwania. Wodę do niego bierzemy z całej puli potrzebnego płynu i nastrzykujemy na początku przed włożeniem do zalewy ? Powiedzmy peklujemy 5 dni według tabeli i zalecane jest nastrzyknięcie 1.5 raza 90ml. Czyli nastrzykujemy na początku 2 razy? Raz 60 ml a raz 30 ?

 

Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje bardzo prozaiczne pytania :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363644
Udostępnij na innych stronach

Pytania nie prozaiczne, taka tabelka, ja z niej nigdy nie korzystałem, a ilość wody przypadająca na kg mięsa mieści się ,w przedziale od 0,6 do 0,8 litra na kilogram, nie stosuję żadnych przypraw psujących smak mięsa, ale kolega mój kupujący często mięso z promocji pomaga sobie przyprawami.    :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363645
Udostępnij na innych stronach

Czyli po prostu zwiększyć ilość wody do 0.6 na kg zamiast 0.4 i mięso będzie wtedy ładnie przykryte ? I czy nastrzykiwać przed włożeniem do zalewy ?

Edytowane przez wojtek933
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363647
Udostępnij na innych stronach

Jak na pięć dni to tak, może zwiększyć ilość solanki, można minimalnie obniżyć jej stężenie, bo z tego co piszą uczeni tabela jest dla słono-lubnych.:cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/18/#findComment-363648
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.