Einshell Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 wędzenie, studzenie, próżnia, mrożenie, parzenie) No jak to...? Wszyscy tak robią i jest Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-417908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Wróbel w tym systemie zabezpieczam się na lato...Odmarażanie w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-417909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Domyślałem się że pewnie tak można ale wolałem się upewnić. Walory smakowe będą pewnie też lepsze od tylko odmrożonej.No i teraz mam pewność.Dzięki bardzo Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-417915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Poczytałem o ociekaniu ale ma kilka pytan co do mojego przypadku . Dziś idę na noc do pracy mięso pekluje się 9 dzien z nastrzykiem . Jutro wrócę około 7:00 o 11:00 - 11.30 wstane i mam zamiar rozgrzewać wędzarnie . Wyciągnąć wszystko z solanki i niech ocieka w lodówce do jutra aż zacznę wędzić czy wyciągnać jutro rano ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-418016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 . Wyciągnąć wszystko z solanki i niech ocieka w lodówce do jutra Ja bym wyciągnoł na noc i do lodówki Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-418021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Rano jak wrócisz wyciąg z lodówki i powieś na kijach.Jak się wyśpisz, mięso nabierze temperatury i się wstępnie osuszy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-418031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jeśli Ci Miro radzi wyjąć rano to ja bym dokładnie wytarła ręcznikami papierowymi.Ja z reguły wyjmuję mięso wieczorem -osuszam ręcznikami papierowymi ,sznuruję ,lub wrzucam w siatki [trochę z tym schodzi ,więc jak zaczniesz rano to się nie wyśpisz] i wieszam na kijach w budynku gospodarczym.Wędze na drugi dzień koło południa. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-418045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jednak wyciągałem dzis 10 min temu ociekają w lodowce rano szkoda mi czasu a moze uda się wstać o 10:00 i zacząć wędzić no zobaczymy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-418078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Jak zrobić dużo skwarek? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja się nie znam, ale może użyć do tego dużo słoniny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Przepuść przez maszynkę do mięsa (sitko z dużymi oczkami). Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Piksiak, to będzie lipa nie skwarki. Słonina musi być krojona nożem w kostkę . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 A faktycznie, jeszcze jak Paweł ma ze 20 kg słoniny to jeszcze mu tępy nóż trzeba dać Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja robiąc smalec ze skwarkami nie używam maszynki-co prawda robię małe ilości [kilka małych słoiczków] ,ale wszystko kroję nożem -czyli słoninę ,boczek i łatki wieprzowe.Mam wtedy dużo skwarków... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja się nie znam, ale może użyć do tego dużo słoniny? Myślałem, że boczku czy coś. Bo nie chcę dużo smalcu, tylko dużo skwarek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Użyj boczek.Tylko go nie miel a pokrój. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Użyj boczek.Tylko go nie miel a pokrój.Tak zrobię. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 pytanie o jakie skwarki Ci chodzi? zjarane mięsne czy chrupiące tłuszczowe? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 chrupiące tłuszczowe?A jeśli chodzi o te właśnie, to ile trzeba stopić słoniny żeby mieć z kilogram skwarek? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Maad, dnia 12 Kwie 2015 - 20:04, napisał: chrupiące tłuszczowe? A jeśli chodzi o te właśnie, to ile trzeba stopić słoniny żeby mieć z kilogram skwarek?Zależy od topliwości słoniny. Jeśli będzie pozyskana z bardzo mięsnej półtuszy to, z 2-3 kg tłuszczu do topienia ( w bardzo mięsnej półtuszy nie ma typowej słoniny) otrzymasz około 1 kg skwarek. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Maad, dnia 12 Kwie 2015 - 20:04, napisał: chrupiące tłuszczowe? A jeśli chodzi o te właśnie, to ile trzeba stopić słoniny żeby mieć z kilogram skwarek?Zależy od topliwości słoniny. Jeśli będzie pozyskana z bardzo mięsnej półtuszy to, z 2-3 kg tłuszczu do topienia ( w bardzo mięsnej półtuszy nie ma typowej słoniny) otrzymasz około 1 kg skwarek. Dziękuję Andrzeju. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 tłuszcz musi być twardy, np. z karkuwtedy ma więcej tłuszczy nienasyconych o wyższej temperaturze topnienia - wytapiają się składowe bardziej miękkie i zostaje chrupiący "szkielet" Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Witam, wszystkich, mam jedno pytanie z serii głupich Wyczytałem że proces parzenia trwa około 1h na 1kg miesa. Jeżeli jednak parzę naraz powiedzmy 5kg mięsa w jednym garnku to czas parzenia będzie wynosił 5h? czy jednak całość wsadu parzyć godzinę? Lub jeszcze inaczej, w zależności od największej wędzonki, powiedzmy ma 1,3kg to tyle parzę całość? Najlepiej parzyć osobno? Czy moze razem? Pozdrawiam wszystkich początkujących i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Wędzonki parzysz dobierając je wagowo, np: 3 szt po ok. 0,6 kg, 4 szt. po ok 1 kg itd. Związujesz posortowane wędzonki razem jednym sznurkiem - czyli 3 szt. po 0,6 kg razem wiążesz i 4 szt. po 1 kg razem aby łatwo było wyciągnąć. Wbijasz termometr w wędzonkę i parzysz do określonej temperatury, jak dojdzie wyciągasz za sznurek wszystkie naraz i wbijasz termometr do następnej wg wagi. Powtarzasz to aż skończysz parzenie. Jak nie masz termometru to przelicz na godziny. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Ale na pewno NIE !!! Jeżeli jednak parzę naraz powiedzmy 5kg mięsa w jednym garnku to czas parzenia będzie wynosił 5h? To już bardziej proces parzenia trwa około 1h na 1kg miesa jeśli nie masz termometru . Pozdrawiam . Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.