Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

wędzenie, studzenie, próżnia, mrożenie, parzenie)
  No jak to...?  :rolleyes:  :facepalm:  Wszyscy tak robią  i jest :thumbsup::cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-417908
Udostępnij na innych stronach

Domyślałem się że pewnie tak można ale wolałem się upewnić. Walory smakowe będą pewnie też lepsze od tylko odmrożonej.

No i teraz mam pewność.

Dzięki bardzo :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-417915
Udostępnij na innych stronach

Poczytałem o ociekaniu ale ma kilka pytan co do mojego przypadku . Dziś idę na noc do pracy mięso pekluje się 9 dzien z nastrzykiem . Jutro wrócę około 7:00 o 11:00 - 11.30 wstane i mam zamiar rozgrzewać wędzarnie . Wyciągnąć wszystko z solanki i niech ocieka w lodówce do jutra aż zacznę wędzić czy wyciągnać jutro rano ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-418016
Udostępnij na innych stronach

Rano jak wrócisz wyciąg z lodówki i powieś na kijach.

Jak się wyśpisz, mięso nabierze temperatury i się wstępnie osuszy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-418031
Udostępnij na innych stronach

Jeśli Ci Miro radzi wyjąć rano to ja bym dokładnie wytarła ręcznikami papierowymi.Ja z reguły wyjmuję mięso wieczorem -osuszam ręcznikami papierowymi ,sznuruję ,lub wrzucam w siatki [trochę z tym schodzi ,więc jak zaczniesz rano to się nie wyśpisz] i wieszam na kijach w budynku gospodarczym.Wędze na drugi dzień koło południa.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-418045
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jak zrobić dużo skwarek?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419565
Udostępnij na innych stronach

Piksiak, to będzie lipa nie skwarki. Słonina musi być krojona nożem w kostkę .:D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419587
Udostępnij na innych stronach

Ja robiąc smalec ze skwarkami nie używam maszynki-co prawda robię małe ilości [kilka małych słoiczków] ,ale wszystko kroję nożem -czyli słoninę ,boczek i łatki wieprzowe.Mam wtedy  dużo skwarków...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419592
Udostępnij na innych stronach

Ja się nie znam, ale może użyć do tego dużo słoniny? :D

Myślałem, że boczku czy coś. Bo nie chcę dużo smalcu, tylko dużo skwarek.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419611
Udostępnij na innych stronach

Użyj boczek.Tylko go nie miel a pokrój.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419612
Udostępnij na innych stronach

Użyj boczek.Tylko go nie miel a pokrój.

Tak zrobię. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419614
Udostępnij na innych stronach

pytanie o jakie skwarki Ci chodzi? zjarane mięsne czy chrupiące tłuszczowe?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419624
Udostępnij na innych stronach

chrupiące tłuszczowe?

A jeśli chodzi o te właśnie, to ile trzeba stopić słoniny żeby mieć z kilogram skwarek?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419627
Udostępnij na innych stronach

Maad, dnia 12 Kwie 2015 - 20:04, napisał: chrupiące tłuszczowe? A jeśli chodzi o te właśnie, to ile trzeba stopić słoniny żeby mieć z kilogram skwarek?

Zależy od topliwości słoniny. Jeśli będzie pozyskana z bardzo mięsnej półtuszy to, z 2-3 kg tłuszczu do topienia ( w bardzo mięsnej półtuszy nie ma typowej słoniny) otrzymasz około 1 kg skwarek.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419630
Udostępnij na innych stronach

 

Maad, dnia 12 Kwie 2015 - 20:04, napisał: chrupiące tłuszczowe? A jeśli chodzi o te właśnie, to ile trzeba stopić słoniny żeby mieć z kilogram skwarek?

Zależy od topliwości słoniny. Jeśli będzie pozyskana z bardzo mięsnej półtuszy to, z 2-3 kg tłuszczu do topienia ( w bardzo mięsnej półtuszy nie ma typowej słoniny) otrzymasz około 1 kg skwarek.

 

Dziękuję Andrzeju.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419633
Udostępnij na innych stronach

tłuszcz musi być twardy, np. z karku

wtedy ma więcej tłuszczy nienasyconych o wyższej temperaturze topnienia - wytapiają się składowe bardziej miękkie i zostaje chrupiący "szkielet"

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419634
Udostępnij na innych stronach

Witam, wszystkich, mam jedno pytanie z serii głupich :)

Wyczytałem że proces parzenia trwa około 1h na 1kg miesa. Jeżeli jednak parzę naraz powiedzmy 5kg mięsa w jednym garnku to czas parzenia będzie wynosił 5h? czy jednak całość wsadu parzyć godzinę? Lub jeszcze inaczej, w zależności od największej wędzonki, powiedzmy ma 1,3kg to tyle parzę całość? Najlepiej parzyć osobno? Czy moze razem?

 

Pozdrawiam wszystkich początkujących i nie tylko :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419922
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki parzysz dobierając je wagowo, np: 3 szt po ok. 0,6 kg, 4 szt. po ok 1 kg itd. Związujesz posortowane wędzonki razem jednym sznurkiem - czyli 3 szt. po 0,6 kg razem wiążesz i 4 szt. po 1 kg razem aby łatwo było wyciągnąć. Wbijasz termometr w wędzonkę i parzysz do określonej temperatury, jak dojdzie wyciągasz za sznurek wszystkie naraz i wbijasz termometr do następnej wg wagi. Powtarzasz to aż skończysz parzenie. Jak nie masz termometru to przelicz na godziny.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419926
Udostępnij na innych stronach

  :facepalm: Ale na pewno NIE !!!

 

Jeżeli jednak parzę naraz powiedzmy 5kg mięsa w jednym garnku to czas parzenia będzie wynosił 5h?
  To już bardziej

 

proces parzenia trwa około 1h na 1kg miesa
  jeśli nie masz termometru . Pozdrawiam .
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/41/#findComment-419927
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.