Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż -faktycznie trochę czasu minęło i może sa dziś bogatsi w doświadczenia  jednak i wtedy głosy sa podzielone -Dziadek pisze ,ze nie ma żadnego uzasadnienia luzowanie spręzynki po parzeniu [chociaż ja mam wersję ,którą się nie  da luzować ], Arkadiusz się wypowiada,ze luzuje i jest ok. Sam nacisk też mam nie regulowany [mniej mięsa ,czy wsadu -mniejszy nacisk] więc ten problem tez odpada .Zastanawiam sie jeszcze tylko ,czy parzyć w osłonce ,czy bez?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426081
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziadek pisze ,ze nie ma żadnego uzasadnienia luzowanie spręzynki po parzeniu [chociaż ja mam wersję ,którą się nie  da luzować ], Arkadiusz się wypowiada,ze luzuje i jest ok

 

Jak komuś miałbym wierzyć, to chyba wiesz komu, zwłaszcza 5 lat temu. Dziadek jest tylko jeden  :)

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426087
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda nie robilam szynki w szynkowarze ale karkowke peklowana na mokro przez 5 dni ,wkladalam do woreczka zawsze wychodzi dobra ,ale karkowka to nie szynka wiec efekt napewno inny. zawsze do szynkowaru uzywam woreczka latwiej mi wyjmowac,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426099
Udostępnij na innych stronach

Ja też myślę zrobić w woreczku choćby ze wzgędu na łatwiejsze wyjmowanie .Ciekawe jak dużo będzie się różnić w smaku od tej normalnie parzonej w wodzie?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426115
Udostępnij na innych stronach

U nas karkowka z szynkowara ,wyparla pieczony, szczegolnie ze ja lubie baleron a tak mam chociaz namiastke,po wakacjach bede robila wedzony ..mam juz nawet jeden przepis upatrzony  ten od" Malgos" w oslonce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426117
Udostępnij na innych stronach

 

 

ZERO !!! I tego Unia kochana chciała !!!

Mam to szczęście że u nas jest masarnia gdzie przyjeżdża żywiec i biją na miejscu.

 

Dziękuję Wszystkim za pomoc.


 

 

Ja też myślę zrobić w woreczku choćby ze wzgędu na łatwiejsze wyjmowanie .Ciekawe jak dużo będzie się różnić w smaku od tej normalnie parzonej w wodzie?

No to czekamy na opis wrażeń. :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426351
Udostępnij na innych stronach

problemem przy parzeniu w szynkowarze całych elementów jest kształt szynkowara i danego elementu, jesli już ma zostać "wolne miejsce to kombinuj tak żeby było od góry , woreczka użyj bo lepiej się to potem wyjmuje. Dla ułatwienia możesz przed wsadzeniem do szynkowara uplastycznić mięsień tłuczkiem do miecha , wtedy łatwiej nabiera kształtu "puszki" do peklowania takiego elementu sugeruję więcej soli i dodatek cukru - wyjdzie coś a'la PolishHam więc smak wtedy będzie inny niż parzonej klasycznie ;) 

Aha szynkowara nigdy nie luzuję przed całkowitym ostygnięciem ...  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426358
Udostępnij na innych stronach

Robiąc co nie co do Gąsiorowa, jedną z szynek postanowiłem parzyć w szynkowarze.Owinąłem tylko folią spożywczą i do wody, której powierznia była wyżej jak wsad w szynkowarze. Już po wyjęciu z parzenia można było popróbować okrutnie słonego sosiku.Po całkowitym wystudzeniu w tzw. pustkach, była słona galaretka.Szynka wyszła twardsza (zwłaszcza od góry szynkowara gdzie docisk nie miał styczności z wodą) niż pozostałe, parzone normalnie. Pewnie wszystko kwestią wprawy ale mi to nie podpasowało. Tradycja to tradycja  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426374
Udostępnij na innych stronach

Ja ten mięsień szynkowy prawie  idealnie dopasowałam kształtem do szynkowara .Już się pekluje bez cukru dałam na 0,9 kg 30 g peklosoli i ok.400ml wody.szyneczka będzie leżakować z 10 dni.Obawiam się tylko tej twardości ,bo nie mam w tej przykryweczce dziurki na termometr , a tak na czuja ,czy na cm powierzchni  nie bardzo się sprawdza , ale chyba poproszę o przewiercenie tej dziury na termometr i będe parzyć do 70 w środku .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426384
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz się wypowiada,ze luzuje i jest ok

 

 

Może to były moje początki  i brak doświadczenia bo teraz nic nie luzuję a wręcz dociskam lub zostawiam tak jak było. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426438
Udostępnij na innych stronach

zapakowac tez mozna prozniowo i spazyc 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426579
Udostępnij na innych stronach

Tak myślałam ,ze przełożę je do woreczków ,bo pęknięcia spore...[ winę zrzucam na jelita z kauflandu...bo mi brakło ,bo temp osuszania miałam prawidłową.]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426581
Udostępnij na innych stronach

Beata ja kupuje zazwyczaj w marketach ,ale w Kauflandie nie kupowalam ( nie lubie tego tworu)ostatnie mam z Carrefour ,ja nie robie duzo cienkich kielbas to i nie mam moze za wiele doswiadczen zlych :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426582
Udostępnij na innych stronach

Mnie też pierwszy raz pękły .A moze już wczoraj nie zauważyłam??,bo nadziewałam późno.

Ja tez robię małe ilości i ostatnio przerzuciłam się na szersze kiełbasy [krakowska, szynkowa ,tatrzańska  lisiecka]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426587
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie takie ,latwiej sie kroi na kanapki  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426588
Udostępnij na innych stronach

Kurcze -znowu z prędkosci zapakowałam ja odsysając całkowicie powietrze-nie wiem,czy nie lepiej byłoby ja tylko zgrzać?-ale nic -to tylko 2 kawałki .Nie pamietam dokładnie ile ją parzyć w tym worku?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426590
Udostępnij na innych stronach

no to natnij rog wpusc powietrze i zgrej ponownie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426593
Udostępnij na innych stronach

No to jestem uratowana.Parza się odessane.

NIGDY WIĘCEJ  ŻADNYCH JELIT Z KAUFLANDU!!!

Słuchajcie -przy wyjmowaniu kiełbas rwały się w połowie pętka...Parzyłam jak zawsze temp.wody 75 stopni -parzenie 20-25 min do uzyskania 70 stopni w środku.Co jest grane??...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426600
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Co jest grane??.

 

Trzeba wyciągać delikatnie szczególnie jak są długie pętka.Kiełbasa zaraz po parzeniu jest dość krucha i to się zdarza.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426608
Udostępnij na innych stronach

No ,ale z żadnymi innymi jelitami nie zdarzały mi się takie historie , dlatego jelitom z Kauflandu mówię NIE.

Faktycznie -te pętka były razem dosyć długie ,a ja się z nimi zbytnio nie cyrtoliłam ,ale ...prawie cała wina leży po stronie jelit...I jeszcze jedna ciekawostka mnie dziś spotkała -te jelita w ogóle się nie przyklejały do farszu -jak upadła mi jedna kiełbaska to część wyleciała na podłogę bez jelita ...

Natomiast wiejska pieczona  -robiona w grubszym jelicie wyszła "prima sort" [ na razie ocena z wyglądu ...]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426609
Udostępnij na innych stronach

Jak kiełbasa wisi w pętkach np. na kiju to weź sznurek i przełóż przez wszystkie kiełbaski i zrób długą pętle. Jak wkładasz do parzenia to wszystkie kiełbaski masz związane i potem wyciągasz za ten sznurek i problemu nie ma.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426741
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.