beatag Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 19 Maja 2015 No cóż -faktycznie trochę czasu minęło i może sa dziś bogatsi w doświadczenia jednak i wtedy głosy sa podzielone -Dziadek pisze ,ze nie ma żadnego uzasadnienia luzowanie spręzynki po parzeniu [chociaż ja mam wersję ,którą się nie da luzować ], Arkadiusz się wypowiada,ze luzuje i jest ok. Sam nacisk też mam nie regulowany [mniej mięsa ,czy wsadu -mniejszy nacisk] więc ten problem tez odpada .Zastanawiam sie jeszcze tylko ,czy parzyć w osłonce ,czy bez? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 20 Maja 2015 Dziadek pisze ,ze nie ma żadnego uzasadnienia luzowanie spręzynki po parzeniu [chociaż ja mam wersję ,którą się nie da luzować ], Arkadiusz się wypowiada,ze luzuje i jest ok Jak komuś miałbym wierzyć, to chyba wiesz komu, zwłaszcza 5 lat temu. Dziadek jest tylko jeden Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 20 Maja 2015 Ja co prawda nie robilam szynki w szynkowarze ale karkowke peklowana na mokro przez 5 dni ,wkladalam do woreczka zawsze wychodzi dobra ,ale karkowka to nie szynka wiec efekt napewno inny. zawsze do szynkowaru uzywam woreczka latwiej mi wyjmowac, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 20 Maja 2015 Electro, karkówka to jest baleron, a baleron szynką być nie może przecież . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 20 Maja 2015 Ja też myślę zrobić w woreczku choćby ze wzgędu na łatwiejsze wyjmowanie .Ciekawe jak dużo będzie się różnić w smaku od tej normalnie parzonej w wodzie? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 20 Maja 2015 U nas karkowka z szynkowara ,wyparla pieczony, szczegolnie ze ja lubie baleron a tak mam chociaz namiastke,po wakacjach bede robila wedzony ..mam juz nawet jeden przepis upatrzony ten od" Malgos" w oslonce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 21 Maja 2015 ZERO !!! I tego Unia kochana chciała !!! Mam to szczęście że u nas jest masarnia gdzie przyjeżdża żywiec i biją na miejscu. Dziękuję Wszystkim za pomoc. Ja też myślę zrobić w woreczku choćby ze wzgędu na łatwiejsze wyjmowanie .Ciekawe jak dużo będzie się różnić w smaku od tej normalnie parzonej w wodzie? No to czekamy na opis wrażeń. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 21 Maja 2015 problemem przy parzeniu w szynkowarze całych elementów jest kształt szynkowara i danego elementu, jesli już ma zostać "wolne miejsce to kombinuj tak żeby było od góry , woreczka użyj bo lepiej się to potem wyjmuje. Dla ułatwienia możesz przed wsadzeniem do szynkowara uplastycznić mięsień tłuczkiem do miecha , wtedy łatwiej nabiera kształtu "puszki" do peklowania takiego elementu sugeruję więcej soli i dodatek cukru - wyjdzie coś a'la PolishHam więc smak wtedy będzie inny niż parzonej klasycznie Aha szynkowara nigdy nie luzuję przed całkowitym ostygnięciem ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 21 Maja 2015 Robiąc co nie co do Gąsiorowa, jedną z szynek postanowiłem parzyć w szynkowarze.Owinąłem tylko folią spożywczą i do wody, której powierznia była wyżej jak wsad w szynkowarze. Już po wyjęciu z parzenia można było popróbować okrutnie słonego sosiku.Po całkowitym wystudzeniu w tzw. pustkach, była słona galaretka.Szynka wyszła twardsza (zwłaszcza od góry szynkowara gdzie docisk nie miał styczności z wodą) niż pozostałe, parzone normalnie. Pewnie wszystko kwestią wprawy ale mi to nie podpasowało. Tradycja to tradycja Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 21 Maja 2015 Ja ten mięsień szynkowy prawie idealnie dopasowałam kształtem do szynkowara .Już się pekluje bez cukru dałam na 0,9 kg 30 g peklosoli i ok.400ml wody.szyneczka będzie leżakować z 10 dni.Obawiam się tylko tej twardości ,bo nie mam w tej przykryweczce dziurki na termometr , a tak na czuja ,czy na cm powierzchni nie bardzo się sprawdza , ale chyba poproszę o przewiercenie tej dziury na termometr i będe parzyć do 70 w środku . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Arkadiusz się wypowiada,ze luzuje i jest ok Może to były moje początki i brak doświadczenia bo teraz nic nie luzuję a wręcz dociskam lub zostawiam tak jak było. Edytowane 21 Maja 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 22 Maja 2015 Słuchajcie -podczas przekładania kiełbasek w wędzarni zauważyłam ,ze 2 sztuki sa pękniete .Jak je sparzyć po wędzeniu? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 22 Maja 2015 Normalnie, nic nie powinno jej być. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 22 Maja 2015 zapakowac tez mozna prozniowo i spazyc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 22 Maja 2015 Tak myślałam ,ze przełożę je do woreczków ,bo pęknięcia spore...[ winę zrzucam na jelita z kauflandu...bo mi brakło ,bo temp osuszania miałam prawidłową.] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 22 Maja 2015 Beata ja kupuje zazwyczaj w marketach ,ale w Kauflandie nie kupowalam ( nie lubie tego tworu)ostatnie mam z Carrefour ,ja nie robie duzo cienkich kielbas to i nie mam moze za wiele doswiadczen zlych Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 22 Maja 2015 Mnie też pierwszy raz pękły .A moze już wczoraj nie zauważyłam??,bo nadziewałam późno.Ja tez robię małe ilości i ostatnio przerzuciłam się na szersze kiełbasy [krakowska, szynkowa ,tatrzańska lisiecka] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 22 Maja 2015 No wlasnie takie ,latwiej sie kroi na kanapki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 22 Maja 2015 Kurcze -znowu z prędkosci zapakowałam ja odsysając całkowicie powietrze-nie wiem,czy nie lepiej byłoby ja tylko zgrzać?-ale nic -to tylko 2 kawałki .Nie pamietam dokładnie ile ją parzyć w tym worku? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 22 Maja 2015 no to natnij rog wpusc powietrze i zgrej ponownie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 22 Maja 2015 Powinno być odessane, skąd pomysł aby było powietrze? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 22 Maja 2015 No to jestem uratowana.Parza się odessane.NIGDY WIĘCEJ ŻADNYCH JELIT Z KAUFLANDU!!!Słuchajcie -przy wyjmowaniu kiełbas rwały się w połowie pętka...Parzyłam jak zawsze temp.wody 75 stopni -parzenie 20-25 min do uzyskania 70 stopni w środku.Co jest grane??... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 22 Maja 2015 .Co jest grane??. Trzeba wyciągać delikatnie szczególnie jak są długie pętka.Kiełbasa zaraz po parzeniu jest dość krucha i to się zdarza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 22 Maja 2015 No ,ale z żadnymi innymi jelitami nie zdarzały mi się takie historie , dlatego jelitom z Kauflandu mówię NIE.Faktycznie -te pętka były razem dosyć długie ,a ja się z nimi zbytnio nie cyrtoliłam ,ale ...prawie cała wina leży po stronie jelit...I jeszcze jedna ciekawostka mnie dziś spotkała -te jelita w ogóle się nie przyklejały do farszu -jak upadła mi jedna kiełbaska to część wyleciała na podłogę bez jelita ...Natomiast wiejska pieczona -robiona w grubszym jelicie wyszła "prima sort" [ na razie ocena z wyglądu ...] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 23 Maja 2015 Jak kiełbasa wisi w pętkach np. na kiju to weź sznurek i przełóż przez wszystkie kiełbaski i zrób długą pętle. Jak wkładasz do parzenia to wszystkie kiełbaski masz związane i potem wyciągasz za ten sznurek i problemu nie ma. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/45/#findComment-426741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.