Baca Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1926 Opublikowano 30 Listopada 2016 to fakt ale jeżeli się pisze o gotowaniu to rozsądek podpowiada około 100 a nie 80 , wygląda na to, że obaj mieliśmy rację Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-528941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dionizes Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1927 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Witam wszystkich!Potrzebuje pilnie porady - wędze w sobote rano, a wlaśnie zauważyłem że moja zalewa peklujaca zaczeła sie lekko pienić i miała takie pływajace glutki, ale nie pachniała jeszcze źle (tak mi sie przynajmniej wydaje). Z mięsem chyba jest wszystko ok, nie śmierdzi i nie jest obślizgłe - jak jeszcze mogę się upewnić? Dla pewnosci wylałem solanke i się zastanawiami czy juz powiesic mięso w lodówca do odsączania na 36h (moge ustawić temp.3-7 stopni), czy jednak zrobić nowa zalewe i dopiero jutro wieszać? To był 13 dzień(pechowy?) peklowania, 80g peklosoli i soli (40/60%) na litr wody. Podejrzewam że zalewa była za ciepła jak ja wlewalem na samym początku...moje nie dopatrzenie. Aaa, 2 dni temu jeszcze nic z zalewą się nie działo.Z góry dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1928 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Kończ peklowanie i jak możesz utrzymaj mięso w jak najniższej temperaturze.Potem już dalej normalnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1929 Opublikowano 1 Grudnia 2016 80g peklosoli i soli (40/60%) na litr wody Dionizes zastanawia mnie czy dobrze napisałeś iż peklosoli było tylko 50%. Już wielokrotnie była mowa o maksymalnej granicy 50/50 i o ile pamiętam tyczyło się to peklowania drobnych elementów na sucho.I kolejne pytanie dlaczego nie użyłeś samej peklosoli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dionizes Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1930 Opublikowano 1 Grudnia 2016 80g peklosoli i soli (40/60%) na litr wodyDionizes zastanawia mnie czy dobrze napisałeś iż peklosoli było tylko 50%. Już wielokrotnie była mowa o maksymalnej granicy 50/50 i o ile pamiętam tyczyło się to peklowania drobnych elementów na sucho.I kolejne pytanie dlaczego nie użyłeś samej peklosoli? właściwie to peklosoli było tylko 40%. Kiedyś znalazłem na tym forum wpis pewnego użytkownika o tym że on stosuje takie własnie proporcje w celu zminimalizowania ilości wsypywanej chemii (czego jestem rownież fanem) i już wielokrotnie stosowałem taką proprcję do peklowanie na mokro i such bez żadnych problemów - nie wiem, może więcej szczęscia niż rozumu, moze taka wystarcza? Fakt , ze różowy kolor, szczególnie w kiełbasie jest już baaaaardzo delikatny. Ryzykuje?Kończ peklowanie i jak możesz utrzymaj mięso w jak najniższej temperaturze.Potem już dalej normalnie.Dzieki za rade , tak też własnie zrobie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1931 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ryzykuje? A gdzie tam!Pobyt na szpitalnym oddziale to w Polsce luksus i wrażenia jakich mało...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1932 Opublikowano 1 Grudnia 2016 właściwie to peklosoli było tylko 40%. Maxell już gdzieś pisał o bezpiecznym kompromisie i było to 50/50.Chodzi o uniemożliwienie rozwoju bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1933 Opublikowano 1 Grudnia 2016 ... Ale ...znów pojawia się pytanie... Skąd mięso...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1934 Opublikowano 2 Grudnia 2016 ...dionizes - umyłeś te mięso aby....? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dionizes Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1935 Opublikowano 2 Grudnia 2016 ... Ale ...znów pojawia się pytanie... Skąd mięso...? Mięso od lokalnego rzeźnika, zawsze było ok. ...dionizes - umyłeś te mięso aby....? Tak, tak, oczywiście. Tak jak wcześniej pisałem, podejrzewam że powedem była za ciepła zalewa. Zawsze używam przegotowanej wody i dodaje wywar + sól/peklosól i w momencie wlewania zalewy do mięsa byłem świecie przekonany że jest już wychłodzona....niestety nie była, poczułem jak dociskałem mięso. Sprawdzam temperature zalewy już po wymieszaniu kiedy schłodziła sie od mięsa - 15,5o C - zaryzykuje zostawie (ile miała przed wlaniem?!). No i podejrzewam że właśnie wtedy 'diabeł się nią zainteresował' Eh, niedopatrzenia. Nie mówie że sytuacji nie uratowała by np. wieksza ilość peklosoli, może czas zwiększyć trochę dawke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_oli Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1936 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Panowie, jaki jest optymalny czas peklowania i gdzie najlepiej zaopatrzyć się w pekosól? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1937 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Masz gdzieś w pobliżu ubojnię...? Optymalny powiadasz...? Ja pekluję przeważnie 5-7 dni... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_oli Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1938 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Masz gdzieś w pobliżu ubojnię...? Optymalny powiadasz...? Ja pekluję przeważnie 5-7 dni... ubojnię? nie mam pojęcia - w ubojni kupuje się pektosól? próbuję zrozumieć od czego ma zależeć długość peklowania i jaką długość wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1939 Opublikowano 2 Grudnia 2016 w ubojni kupuje się pektosól? PEKLOSÓL Ja kupuje u Mira www.wyroby-domowe.pl Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_oli Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1940 Opublikowano 2 Grudnia 2016 w ubojni kupuje się pektosól?PEKLOSÓL Ja kupuje u Mira www.wyroby-domowe.pl Dzięki za polecenie sklepu, jak już będę robił zakupy to w co jeszcze się zaopatrzyć?Mam wędzarnie , siatki, haczyki, termometr z możliwością wbijania w mięsoCzy stosować nastrzykiwanie?Będę wędził szynkę oraz karczek jeśli ma to jakieś znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1941 Opublikowano 2 Grudnia 2016 jaki jest optymalny czas peklowaniahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-ściągawka-dla-początkujących/?p=529101 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1942 Opublikowano 2 Grudnia 2016 ...w marketach (u mnie w Tesco) jest PEKLOSÓL w paczkach po 660 gramów - cena ok 3zł.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1943 Opublikowano 2 Grudnia 2016 w ubojni kupuje się pektosól?PEKLOSÓL Ja kupuje u Mira www.wyroby-domowe.pl Miro ogłosił na FB, że nie ma peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1944 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Peklosól można zakupić praktycznie w każdym firmowym sklepie lokalnej masarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1945 Opublikowano 2 Grudnia 2016 ubojnię? nie mam pojęcia No to od czego zaczynasz...? w ubojni kupuje się pektosól? Ja kupuję w ubojni ...na sklepie ...Firma ,,HURTIMEX'' Balin... I weż... nie ziewaj jak gadasz... Pozdro Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1946 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Miro ogłosił na FB, że nie ma peklosoli. Bo szewc bez butów chodzi.Sięgam do słoika, a tam przeciąg..... Dobrze że mi sąsiadka pożyczyła. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robal Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1947 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witam wszystkich serdecznie Na początku dziękuję za wszystkie odpowiedzi na mojego pierwszego posta Wędzarnia wybudowana i sprawdzona, cug jest, temperaturę ok 70 stopni osiągnąłem bez większego problemu (wiem, wędzimy w niższej) więc uznaje się sprzęt nadaje się do pracy. Mięso już się pekluje, moje pierwsze wędzenie zapanowałem na przyszłą sobotę ... Jednak prawdziwa okazja do śmiechu następuje teraz, jak moi drodzy jak poznać, że mięsko jest już odpowiednio osuszone oraz oraz co najważniejsze, że jest już uwędzone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1948 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Osuszone - ma się nie pocić, czyli jak dotkniesz łapą ma być suche Wędzi się do odpowiedniego koloru - jak uznasz, że już ładne, to koniec wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1949 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Witam ! Mam zamiar zrobić na Święta Szynkę , tzw. "kulkę" około 1,5 kg w tzw siatce.Oczywiście będzie peklowana na mokro 7 dni w zalewie z soli peklowej wg Kalkulatora - > wersja mniej słona. Nastrzyków nie będzie bo nie mam czym zrobić Dylemat jak do tego się zabrać bo czytałem rożne przepisy ?1. Czy najpierw gotować 15 min a potem parzyć w temp 80 C ?2. Czy wystarczy włożyć do "gara" z zimną wodą i po osiągnięciu temp 80 C utrzymywać temp wody 80 C tak długo aż w środku osiągnie i tu nie wiem czy ma być 70 C czy 60 C w środku szynki ? Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-530065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1950 Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) ad1. ...matko i córko... ad2 . ..nagrzewasz wodę do 80* ,wkładasz (co chcesz) i parzysz do.68* w środku... .....W Grudziądzu są apteki?.... - to za 1,50 kupisz najgrubszą igłę i strzykawkę - albo jak dajesz krew w laborze na badania to po prostu wysęp.... A tak w ogóle to widać że tylko pytasz - wszystko już jest napisane przecież, ale nie chce się szukać.... Edytowane 8 Grudnia 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-530067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.