Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A jaką lubisz?. Jak parzoną to parz, jak surową to nie...Parzymy do 68 stopni (jak jest ptasia grypa 72)

 

Poczytaj

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10490-w%C4%99dzenie-drobiu/?hl=kurczak+dziadka&do=findComment&comment=459791

 

+ http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe

i przepis z w/w linku

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-i

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533679
Udostępnij na innych stronach

Mistrzu boję się,że jak ty tak zaczniesz skakać po różnych forach i z tego coś zacznę, z tamtego dołożę a jeszcze sąsiad podpowie jak skończyć to w najlepszym razie może się skończyć obstrukcją. Pamiętaj że chcesz robić pokarm (zapewne jeszcze nie tylko dla siebie)!

Poczytaj na różnych forach -masz do tego absolutne prawo ale zdecyduj się na sugestie i porady tylko jednego (broń Boże nie narzucam że tego - ani też nie wyganiam z naszego :laugh: ).

No i na pewno najpierw czytaj, następnie czytaj ze zrozumieniem, następnie gdy już zrozumiesz to pytaj czy dobrze zrozumiałeś a jak się upewnisz że zrozumiałeś to działaj wg. tego co jest napisane :D

Edytowane przez Bee Gees
ort.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533700
Udostępnij na innych stronach

Wiesz @MistrzMasarski, myślę, że gdzie jak gdzie ale przynajmniej tutaj powinieneś użyć innego nicku ... bo nie daj Boże ktoś Cie "poczyta" i sugerujac się nim uwierzy jak w mantrę w to co piszesz :(   przemyśl to ... może dodaj np przedrostek "przyszły" ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533744
Udostępnij na innych stronach

 

Kolejny mistrz któremu się zdaje że coś wie o przygotowaniu mięsa, a tak naprawdę nie wie nic.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533761
Udostępnij na innych stronach

Okej. Uwdzone. Posmakowane.

W soli pklującej piersi trzymałm 20godzin. Parzyłem,wysuszyłem. Uwędziłem. Zjadłem. Smaczne. Słone w sam raz. Jestem zadowolony. Teraz chciałbym pokusić się zrobić kiełbasę polską.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533781
Udostępnij na innych stronach

Na początek zrób zwykłą i to najbardziej prosta w realizacji. Kiełbasy dojrzewające to wyższa szkoła jazdy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533792
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz chciałbym pokusić się zrobić kiełbasę polską
  zrób wg przepisu na chłopską Szczepana - prosta smaczna - i bardzo trudno coś w niej zepsuć - o ile na dzień dobry nie zaczniesz experymentować

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533873
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobię wszystko na pół, to nie naruszę przepisu?

 

Mistrzu.Podziel wszystko na 10 i możesz nawet zrobić 1 kg tylko trzymaj proporcje 80% karkówki i 20 % boczku

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534061
Udostępnij na innych stronach

Odnoszę od jakiegoś czasu wrażenie, jak gdybyś sobie z nas robił popularne "jaja". ;) Czyżbym się mylił?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534062
Udostępnij na innych stronach

Odnoszę od jakiegoś czasu wrażenie, jak gdybyś sobie z nas robił popularne "jaja"

 

Ja też, ale odpowiedzieć trzeba bo podobno nie ma głupich pytań. :)  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534064
Udostępnij na innych stronach

Nie mierzyć ludzi własną wiedzą i umiejętnościami.....bo można się sromotnie zdziwić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534102
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, dzięki za odpowiedź. I wyrozumiałość. Nie chce być mądrzejszy niż Ci,którzy robią to latami. Tylko martwię się,że te 20% boczku,przy tłustej karkówce da strasznie tłustą kiełbasę. No ale sprawdzę to! Tylko, że naprawdę muszę robić mniejsze ilości, bo może coś zepsuje i będzie nie do jedzenia. Albo nie będzie komu zjeść.

[Dodano: 02 sty 2017 - 10:05]

http://i67.tinypic.com/257gbit.jpg

Moje piersi uwedzone.

 

Nie mogę edytować postu na telefonie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534330
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko martwię się,że te 20% boczku,przy tłustej karkówce da strasznie tłustą kiełbasę. No ale sprawdzę to

 

Ta kiełbasa wcale nie należy do chudych, ale wszystko zależy od włożonego materiału.Są boczki tłuste i chude, są karkówki tłuste i chude i jak chcesz zrobić z tego przepisu kiełbasę chudszą to użyj chudszych materiałów, ale pamiętaj, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku a nie chude mięso.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534445
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko martwię się,że te 20% boczku,przy tłustej karkówce da strasznie tłustą kiełbasę.

Takie stwierdzenie zdradza, że nie jesteś tym za kogo się podajesz. Żaden z nowych zadymiaczy, otrzymawszy wskazówki od starego wyjadacza, nigdy nie zapytałby w pierwszej kolejności o % tłuszczu w kiełbasie, tylko zrobił ją, i dopiero wtedy spytał. Pomyśl. ;)

Chyba muszę Ci się lepiej przyjrzeć.  :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534447
Udostępnij na innych stronach

Chyba muszę Ci się lepiej przyjrzeć. 

 

Ty się przyglądaj a ja będę dalej prowadził dyskusję z mistrzem.Może nam podpowie jak obliczyć ilość tłuszczu w kiełbasie. :D  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534454
Udostępnij na innych stronach

Czytałem trochę temat Chłopskiej Szczepana, popytałem mamy (starej daty) i stąd te informację. Ja nie przepadam za tłustą kiełbasą. Nie mam też lejka do nadziewania jelit, w pobliskim sklepie inwentura, ale dzwoniłem i pytają i mają. Wyjąłem też z szafy już maszynkę 08.

 

Zdradzę wam też,że pracowałem w Masarni, ale jako... mycie i dezynfekcja. I wiem co to kuter,wilk,sepamatic (chyba tak sie pisze) gilotyna, nadziewarka, ilopak(?),cymbry, wiem co to kotły na warzelni, co to taśmy na rozbiorze.. Ale wiem tylko jak to dezynfekować. I że do kutra, szło więcej lodu i proszku z wiadra, niż mięsa.

 

Nie wiem też za kogo mnie macie, ale miło mi. A Arkadiuszowi dziękuję za wyrozumiałość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534470
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem też za kogo mnie macie, ale miło mi.

Jesteśmy na rozdrożu, ale nam również miło. :D Jeszcze trochę Cie pociągniemy za język, a okaże się, że byłeś (jesteś) szefem dużej masarni). :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534471
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście. :D Tutaj znajdziesz Ludzi wszystkich zawodów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534474
Udostępnij na innych stronach

Zdradzę wam też,że pracowałem w Masarni,

To co tu nas będziesz podpytywał :):laugh:  weź flaszkę albo dwie, :D  :D  podejdź do kolegów masarzy (tych co robili na produkcji) i wszytko Ci powiedzą  co i jak i pomogą w pierwszych realizacjach . A co "żywy" kontakt z praktykiem to nie to co przeczytane w necie :) Ja bym tak zrobił na początku a później rozwijał swoje umiejętności w oparciu o bardziej skomplikowane przepisy z tej strony

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534477
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.