Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2001 Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) A jaką lubisz?. Jak parzoną to parz, jak surową to nie...Parzymy do 68 stopni (jak jest ptasia grypa 72) Poczytajhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10490-w%C4%99dzenie-drobiu/?hl=kurczak+dziadka&do=findComment&comment=459791 + http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowei przepis z w/w linkuhttp://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-i Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2002 Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Mistrzu boję się,że jak ty tak zaczniesz skakać po różnych forach i z tego coś zacznę, z tamtego dołożę a jeszcze sąsiad podpowie jak skończyć to w najlepszym razie może się skończyć obstrukcją. Pamiętaj że chcesz robić pokarm (zapewne jeszcze nie tylko dla siebie)!Poczytaj na różnych forach -masz do tego absolutne prawo ale zdecyduj się na sugestie i porady tylko jednego (broń Boże nie narzucam że tego - ani też nie wyganiam z naszego ).No i na pewno najpierw czytaj, następnie czytaj ze zrozumieniem, następnie gdy już zrozumiesz to pytaj czy dobrze zrozumiałeś a jak się upewnisz że zrozumiałeś to działaj wg. tego co jest napisane Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Bee Gees ort. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2003 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Nie. No ten będzie tylko dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2004 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Wiesz @MistrzMasarski, myślę, że gdzie jak gdzie ale przynajmniej tutaj powinieneś użyć innego nicku ... bo nie daj Boże ktoś Cie "poczyta" i sugerujac się nim uwierzy jak w mantrę w to co piszesz przemyśl to ... może dodaj np przedrostek "przyszły" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2005 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Wędzi się. Jedno co wiem. To że będę musiał przerobić moją "wędzarnię". Ciężko trzymać jednakową temperaturę. I kupić dobre termometry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2006 Opublikowano 29 Grudnia 2016 http://www.grupy.senior.pl/Roztwor-do-piersi-z-kurczaka,t,385298,p,4,8.html Kolejny mistrz któremu się zdaje że coś wie o przygotowaniu mięsa, a tak naprawdę nie wie nic. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2007 Opublikowano 29 Grudnia 2016 http://www.grupy.sen...5298,p,4,8.html Należy unikać takich stron!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2008 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Okej. Uwdzone. Posmakowane. W soli pklującej piersi trzymałm 20godzin. Parzyłem,wysuszyłem. Uwędziłem. Zjadłem. Smaczne. Słone w sam raz. Jestem zadowolony. Teraz chciałbym pokusić się zrobić kiełbasę polską. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2009 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Na początek zrób zwykłą i to najbardziej prosta w realizacji. Kiełbasy dojrzewające to wyższa szkoła jazdy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2010 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Teraz chciałbym pokusić się zrobić kiełbasę polską zrób wg przepisu na chłopską Szczepana - prosta smaczna - i bardzo trudno coś w niej zepsuć - o ile na dzień dobry nie zaczniesz experymentować Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-533873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2011 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Poszukalem przepis na forum. Tam chyba receptura jest na 10kg.. Kto to u mnie zje. Jak zrobię wszystko na pół, to nie naruszę przepisu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2012 Opublikowano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Jak zrobię wszystko na pół, to nie naruszę przepisu? Mistrzu.Podziel wszystko na 10 i możesz nawet zrobić 1 kg tylko trzymaj proporcje 80% karkówki i 20 % boczku Edytowane 31 Grudnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2013 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Odnoszę od jakiegoś czasu wrażenie, jak gdybyś sobie z nas robił popularne "jaja". Czyżbym się mylił? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2014 Opublikowano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Odnoszę od jakiegoś czasu wrażenie, jak gdybyś sobie z nas robił popularne "jaja" Ja też, ale odpowiedzieć trzeba bo podobno nie ma głupich pytań. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2015 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Nie mierzyć ludzi własną wiedzą i umiejętnościami.....bo można się sromotnie zdziwić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2016 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Arkadiusz, dzięki za odpowiedź. I wyrozumiałość. Nie chce być mądrzejszy niż Ci,którzy robią to latami. Tylko martwię się,że te 20% boczku,przy tłustej karkówce da strasznie tłustą kiełbasę. No ale sprawdzę to! Tylko, że naprawdę muszę robić mniejsze ilości, bo może coś zepsuje i będzie nie do jedzenia. Albo nie będzie komu zjeść. [Dodano: 02 sty 2017 - 10:05]http://i67.tinypic.com/257gbit.jpgMoje piersi uwedzone. Nie mogę edytować postu na telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2017 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Tylko martwię się,że te 20% boczku,przy tłustej karkówce da strasznie tłustą kiełbasę. No ale sprawdzę to Ta kiełbasa wcale nie należy do chudych, ale wszystko zależy od włożonego materiału.Są boczki tłuste i chude, są karkówki tłuste i chude i jak chcesz zrobić z tego przepisu kiełbasę chudszą to użyj chudszych materiałów, ale pamiętaj, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku a nie chude mięso. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2018 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Tylko martwię się,że te 20% boczku,przy tłustej karkówce da strasznie tłustą kiełbasę. Takie stwierdzenie zdradza, że nie jesteś tym za kogo się podajesz. Żaden z nowych zadymiaczy, otrzymawszy wskazówki od starego wyjadacza, nigdy nie zapytałby w pierwszej kolejności o % tłuszczu w kiełbasie, tylko zrobił ją, i dopiero wtedy spytał. Pomyśl. Chyba muszę Ci się lepiej przyjrzeć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2019 Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Chyba muszę Ci się lepiej przyjrzeć. Ty się przyglądaj a ja będę dalej prowadził dyskusję z mistrzem.Może nam podpowie jak obliczyć ilość tłuszczu w kiełbasie. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2020 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Czytałem trochę temat Chłopskiej Szczepana, popytałem mamy (starej daty) i stąd te informację. Ja nie przepadam za tłustą kiełbasą. Nie mam też lejka do nadziewania jelit, w pobliskim sklepie inwentura, ale dzwoniłem i pytają i mają. Wyjąłem też z szafy już maszynkę 08. Zdradzę wam też,że pracowałem w Masarni, ale jako... mycie i dezynfekcja. I wiem co to kuter,wilk,sepamatic (chyba tak sie pisze) gilotyna, nadziewarka, ilopak(?),cymbry, wiem co to kotły na warzelni, co to taśmy na rozbiorze.. Ale wiem tylko jak to dezynfekować. I że do kutra, szło więcej lodu i proszku z wiadra, niż mięsa. Nie wiem też za kogo mnie macie, ale miło mi. A Arkadiuszowi dziękuję za wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2021 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Nie wiem też za kogo mnie macie, ale miło mi. Jesteśmy na rozdrożu, ale nam również miło. Jeszcze trochę Cie pociągniemy za język, a okaże się, że byłeś (jesteś) szefem dużej masarni). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2022 Opublikowano 2 Stycznia 2017 A tacy tutaj przesiadują? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2023 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Oczywiście. Tutaj znajdziesz Ludzi wszystkich zawodów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2024 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Szefowie to raczej w stołki ..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2025 Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Zdradzę wam też,że pracowałem w Masarni,To co tu nas będziesz podpytywał weź flaszkę albo dwie, podejdź do kolegów masarzy (tych co robili na produkcji) i wszytko Ci powiedzą co i jak i pomogą w pierwszych realizacjach . A co "żywy" kontakt z praktykiem to nie to co przeczytane w necie Ja bym tak zrobił na początku a później rozwijał swoje umiejętności w oparciu o bardziej skomplikowane przepisy z tej strony Edytowane 2 Stycznia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/81/#findComment-534477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.