Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrób tylko jedno wygrzewanie. Potem daj drewno liściaste. Po jednym paleniu zapach żywiczny nie powinien się utrzymywać długo. Niektórzy stosują drewno iglaste do każdorazowego wygrzewania komory przed osuszaniem i wędzeniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-660994
Udostępnij na innych stronach

1. Wywal te zrębki niewiadomego pochodzenia (pewnie mają dodatek oleju). Uzywaj tylko sprawdzonych, najlepiej olchowych lub z drzew owocowych.

2. Spróbuj wędzić bez jakichkolwiek przypraw. Mięso peklowane tylko peklosolą rozpuszczoną w wodzie.

Coś wygląda mi na to, że felerne są te zrębki.

Zrób próbę i daj znać. Możesz, aby było szybko, kupić białą w sklepie (chodzi jedynie o posmak). Wędź zgodnie z reżimem technologicznym dla danego rodzaju wyrobu.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-660997
Udostępnij na innych stronach

A czyściłeś dokładnie komorę po wędzeniu ryb?

Pierwsze dymienie robił bez ryb, a zapach ryby był .

 

 

A wiesz co? Spróbuj ją wygrzać (z pustą komorą) drewnem iglastym. Może zdominuje rybi zapach.

 

A nie będzie wtedy za bardzo "żywicznie" ? Nie chciałbym wpaść z deszczu pod rynnę. Ale tak chcę się pozbyć tego zapachu, że chętnie spróbuję.

 

Moja komora jest z drewna iglastego i bez blach ... nie czuję żywicy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-660998
Udostępnij na innych stronach

I zapomniałem dodać - w środku wędzarnia jest wybita olchą... tak przynajmniej to było opisane jaku kupowałem deski. jak dla mnie z wyglądu raczej liściaste i raczej nie dąb - moja wiedza tu skromna jest niestety.

 

Co do czyszczenia to po ostatnim wędzeniu ryb faktycznie, deflektor, taki od borniaka wyczyściłem na błysk. On w miarę ładnie zbiera to co kapie z wkładu, ale komorę faktycznie potraktowałem troszkę po macoszemu :( Choć był i przed wędzeniem ryb.

Edytowane przez piotrasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-660999
Udostępnij na innych stronach

Zrób próbę z innymi zrębkami i bez dodatkowych przypraw. Zobaczymy co będzie. Z tego co piszesz, powinno być ok.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661000
Udostępnij na innych stronach

Ten makrelowy zapach to nie kwestia wędzenia kiedyś ryb. Wielokrotnie wędziłem mięso razem z makrelami rozmrażanymi z Makro. 

Nie było na mięsie zapachu makreli, ty bardziej nie ma później przy wędzeniu samego mięsa.

Ja na początek zmieniłbym zrębki - kup świeże z innego źródła - być może te Twoje były zawilgocone i stąd kłopot.

Druga rzecz to zmiana przy osuszaniu i wędzeniu - najpierw ociekanie - mięso wisi przez 3-4h, później osuszanie w wędzarni

przy sporym ruchu powietrza i temperaturze 35-40 stopni - powinno wystarczyć 1h, później wędzenie - 40-45 stopni do koloru. 

Wg. mnie te Twoje wędzonki wyglądają na upieczone - nie powinno być takiej ususzonej/upieczonej skórki.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661002
Udostępnij na innych stronach

Tak też zrobię. Doczyszczę całą komorę tak jak tylko się to da. Zaopatrzę się w inne zrębki i zrobię test za kilka dni.

Wypalać jeszcze profilaktycznie sosnowym przed wędzeniem, czy na razie spróbować tylko zmienić zrębki?

 

Romii,

u mnie faktycznie ociekanie byle pewnie z 10 do 12h. ale osuszanie raczej przy sporym ruchu powietrza - mam dość spore 3 otwory na dole ścianek bocznych i ścianki tylnej.

Ale spróbuję skrócić i ociekanie do tych 3-4h i osuszenie do maks 1h - uchylę jeszcze drzwiczki jak trzeba będzie. Też tak coś czułem że ten czas jakoś za długi m i przy osuszaniu wychodzi.

Wędzenie 40-45 - nie za nisko? Obstawiam że wiesz co piszesz i nie kwestionuję tego - chętnie spróbuję.

Edytowane przez piotrasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661003
Udostępnij na innych stronach

Wypalać jeszcze profilaktycznie sosnowym przed wędzeniem, czy na razie spróbować tylko zmienić zrębki?

Na początek zmieć całkowicie zrębki. Wypalanie może nie będzie już potrzebne. Oczywiście nie dawaj teraz przypraw.

Pamiętaj, aby zrębki były świeże i suche.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661008
Udostępnij na innych stronach

Ok, zrobię bez wypalania.

 

To jeszcze jedno pytanie:

 

 

 

rano całość trafiła do wędzarni na osuszanie i tu myślę, że popełniam pierwszy błąd - całość trafia do wędzarni w temperaturze otoczenia (ostatnio 5 stopni) i dopiero wtedy włączam grzałkę na grzanie do 50stopni (temperatura zalecana w ściądze dla początkujących).

 

Czy popełniam tu jakiś błąd? Czy wędzarnia (elektryczna) do osuszania musi być wygrzana czy mogę włączyć grzałkę dopiero jak już włożę mięso do środka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661009
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia musi być przed osuszaniem wygrzana. Po włożeniu zimnego mięsa, zanim temperatury komory i mięsa się wyrównają, może (i będzie) na powierzchni mięsa pojawiac się rosa. Osuszamy do momentu, aż ona zniknie i mięso będzie miało suchą powierzchnię.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661010
Udostępnij na innych stronach

To może potrwać dość długo, ale się nie spiesz.

Tutaj masz krok po kroku, jak nalezy postępować i jakich reżimów przestrzegać: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14417-akademia-dziadkacz%C4%99%C5%9B%C4%87-07-w%C4%99dzonki-peklowanie-w%C4%99dzenie-i-gotowanie/

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661012
Udostępnij na innych stronach

 

 

Osuszamy do momentu, aż ona zniknie i mięso będzie miało suchą powierzchnię.

Ale nie "jak pergamin". Najbardziej chodzi o tę rosę. Powierzchnia (szczególnie kiełbas) powinna być leciutko klejąca, wtedy nie tworzy się sucha skórka pod jelitem a wędlina dobrze łapie kolor.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661014
Udostępnij na innych stronach

I właśnie ja myślałem, że jak mięso i wędzarnia będą miały podobną temperaturę i jak temperatura będzie stopniowo podnoszona to uniknę "wykraplania" tej rosy.

Ale coś mi tu nie do końca pasowało więc wolałem się upewnić. Dzięki. Plan działania przygotowany, jutro spróbuję kupić jakieś mięsko i do peklowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661015
Udostępnij na innych stronach

 

 

1.a. na ostatnie 3 dni wymiana zalewy

 

A to po co .?Gdzie to wyczytałeś ?.Czyżby zalewa była popsuta bo tylko w tym przypadku wymienia się solankę na świeżą.

 

 

 

Wędzenie 40-45 - nie za nisko?

 

Wędź jak wędziłeś.Osuszaj w tej samej temperaturze tylko krócej.Powodem rybiegu posmaku może być brudna wędzarnia po wędzeniu ryb lub mięso o rybim posmaku ( niektórzy karmią mączką rybną).Kiedyś mi się takie trafiło.Zrąbki możesz mi podesłać .Chętnie przytulę. :)

A jeszcze jedno.Mięso ma trafić do wygrzanej wędzarni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661016
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj materiał z linka, który podałem i całą Akademię Dziadka (pozostałe rozdziały - są w tym podlinkowanym dziale).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661017
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj i zrób jak pisałem, oraz wg wytycznych Dziadka. Daj znać jak wyszło. Życzę powodzenia i czekam na efekt.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661018
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Maxell,

to już nawet kilka razy czytałem ,skarbnica wiedzy dla takich jak ja. Chętnie przeczytam jeszcze raz, bo ciągle błędy popełniam. Mam nadzieję że wyciągnę z tego wnioski.

Najgorsze jest to że przy osuszaniu faktycznie trzeba by "pomacać" u kogoś ten pierwszy raz, tak żeby mieć jakiś punkt odniesienia. Wszędzie wszyscy piszą że musi być dobrze osuszone i faktycznie może to sobie wziąłem za bardzo do serca. Spróbuję zrobić tak jak napisała EAnna.

 

 

 

Napisano minutę temu piotrasz, dnia 23 Marz 2020 - 19:41, napisał: 1.a. na ostatnie 3 dni wymiana zalewy A to po co .?Gdzie to wyczytałeś ?.Czyżby zalewa była popsuta bo tylko w tym przypadku wymienia się solankę na świeżą.

 

Gdzieś czytałem i niestety utkwiło mi w pamięci, że peklowanie z przyprawami nie kończy się dobrze, nawet przy peklowani tylko tygodniowym, tak jak ja to robiłem Dlatego z przyprawami robię tylko 3 dni, i to nie z samymi przyprawami a z wywarem z przypraw. Może coś źle przeczytałem i/lub zrozumiałem i faktycznie nie potrzebnie teraz sieję panikę czy zamęt... nie przeczę i nie upieram się przy tym, ale naprostujcie mnie proszę jak można wcześniej robić z wywarem.


[Dodano: 23 mar 2020 - 22:16]

 

 

Zrąbki możesz mi podesłać .Chętnie przytulę.
Jak się okaże że po zmianie zrębek efekt makreli minął to są Twoje :) Ale nie wszystkie, część zostawię sobie do wędzenia ryb - zapach już jest ;) 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661020
Udostępnij na innych stronach

Tym razem nie dawaj żadnego wywaru. Zrób solankę tylko z wody i peklosoli. Nie wymieniaj solanki, chyba, że się zepsuje, ale to mało prawdopodobne, jeśli będziesz przestrzegał higieny i temperatury przechowywania (4-6 st.C). Oczywiście mięso całe musi być przykryte solanką. Daj tez nastrzyk.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661021
Udostępnij na innych stronach

Czekam z niecierpliwością. :D Powodzenia.

Jeden z tematów Akademii dotyczy produkcji kiełbasy. Przeczytaj także.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661024
Udostępnij na innych stronach

Do chorizo możesz dać granulat,ale przymusu nie ma.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661067
Udostępnij na innych stronach

Cześć, nie widziałem tu działu typu "przywitaj się" więc ten uznałem za odpowiedni. Buduję wędzarnię elektryczna, małą, na balkon. Materiał, sterowanie to dla mnie nie problem. Pytanie mam jedno : posiadam 4 grzałki po 500W proste długości 45 cm. Ile grzałek użyć (pi razy oko) aby nie przedobrzyć i by nie było za mało do nieizolowanego walca długości 55cm i srednicy 27cm? ewentualnie założę nowy wątek ze zdjęciami z budowy Edytowane przez rafał18031988jesu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/121/#findComment-661587
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.