miro Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 17 Października 2014 Ciemne zapewne na zewnątrz. A skąd Ty takie proporcje do peklowania wziąłeś ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo12 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Ciemne zapewne na zewnątrz. A skąd Ty takie proporcje do peklowania wziąłeś ?tak na zewtątrz .proporcje wziolem z tabelki chyba cos namieszalem jak czytac te tabel morzecie tak lopatologicznie wytlumaczyc , miałem te 3,5 kg mięsa ale 1,4 litra solanki nie zakryło mi calego mięsa w garku , wiec wlalem 2 litry wody i dodalem 30 g wiecej peklosoli ,do tych gramow podanych w tabelce ,mieso wyrzuciłem Edytowane 17 Października 2014 przez Bravo12 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 17 Października 2014 wyrzucił matko i córko... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo12 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) wyrzucił matko i córko...myślalem że już sie nie nadaje do niczego , naczytałem się o jadzie kiełbasianym,zapach tez mial nie zaciekawy Edytowane 17 Października 2014 przez Bravo12 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) mięso zrobiło cię ciemne w miejscach gdzie stykało się z e scianką naczynia lub ze sobą - trzeba przekładaćjak mięso wystaje z zalewy to szuka się mniejszego naczynia lub zajmujesz część objętości naczynia za pomocą butelek z wodązapach nie za ciekawy - to znaczy że śmierdziało zgnilizną?prawdopodobnie był to zapach normalnego peklowanego mięsa - specyficzny ale normalny naczytałeś się o jadzie kiełbasianym - to może poczytaj całe forum - tu jest wszystko 3,5kg ! :frantics: Edytowane 17 Października 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo12 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 17 Października 2014 mięso zrobiło cię ciemne w miejscach gdzie stykało się z e scianką naczynia lub ze sobą - trzeba przekładaćjak mięso wystaje z zalewy to szuka się mniejszego naczynia lub zajmujesz część objętości naczynia za pomocą butelek z wodązapach nie za ciekawy - to znaczy że śmierdziało zgnilizną?prawdopodobnie był to zapach normalnego peklowanego mięsa - specyficzny ale normalny naczytałeś się o jadzie kiełbasianym - to może poczytaj całe forum - tu jest wszystko 3,5kg ! :frantics:kazdy kawalek byl ciemny zrobilo sie tak po polozeniu na kratce do ociekania z wierzchu , jak wyjmowalem z zalewy wszystko wygladalo dobrze , i nie smierdzialo dopiero po ociekaniu tak sie zrobilo , i temperatra w lodówce skoczyla dosc wysoko jutro pekluje od nowa nowe mieso , spróbóje miejszy garnek i tyle wody ile zaleca tabela Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 17 Października 2014 Tak to jest, jak się używa głupiej tabelki.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo12 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 17 Października 2014 Tak to jest, jak się używa głupiej tabelki....początkujący zwasze ma przekichane , bede próbował dalej nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z miesem , zrobie jeszcze raz jutro zalewe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 17 Października 2014 ale 1,4 litra solanki nie zakryło mi calego mięsa w garku To jesli odpowiednia ilosc plynu , nie zakrywa miesa, to wez plastykowa butelke, napelnij ja woda i wepchaj obok miesa. Podniesie sie poziom mieszanki peklujacej. mieso bedzie przykryte. Nie dodawaj od siebie nic, a zobaczysz ,ze dobre wedliny zrobisz. Poczytaj troche tutaj ,zwlaszcza jak chcesz dana wedline zrobic, a jak sa pytanioa to pytaj do upadlego ,jesli nie znalazles wczesniej odpowiedzi w tekscie. Tutaj towarzystwo zawsze pomaga, zwlaszcza Ci ,ktorzy doswiedczenie duze maja. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo12 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 17 Października 2014 ale 1,4 litra solanki nie zakryło mi calego mięsa w garku To jesli odpowiednia ilosc plynu , nie zakrywa miesa, to wez plastykowa butelke, napelnij ja woda i wepchaj obok miesa. Podniesie sie poziom mieszanki peklujacej. mieso bedzie przykryte. Nie dodawaj od siebie nic, a zobaczysz ,ze dobre wedliny zrobisz. Poczytaj troche tutaj ,zwlaszcza jak chcesz dana wedline zrobic, a jak sa pytanioa to pytaj do upadlego ,jesli nie znalazles wczesniej odpowiedzi w tekscie. Tutaj towarzystwo zawsze pomaga, zwlaszcza Ci ,ktorzy doswiedczenie duze maja. czyalem troche i bardzo przydatne forum jutro zrobie tak jak mowisz dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 22 Października 2014 Jako że po dwóch dniach wertowania forum w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem nie udało mi się jej znaleźć, to zapytowywuję co może być przyczyną, że zarówno z szynki kulki w wadze około 1kg, jak i wędzonego schabu 0,5kg po sparzeniu i ostudzeniu leją się praktycznie soki. Było to moje trzecie wędzenie, dwa pierwsze robione tak samo jeśli chodzi o wędzenie i parzenie. Poprzednie produkcje były jak najbardziej ok jeśli chodzi o ich wilgotność, teraz po przekrojeniu szynki i schabu jak się je nawet delikatnie ściśnie normalnie kapie.Szynka parzona wg instrukcji Dziadka, polędwica parzona osobno wg instrukcji dla polędwic, a z obu cieknie - gdzie zonk? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 22 Października 2014 a z obu cieknie - gdzie zonk?A gdzie kupiłeś mięso? Ociekało tak jak trzeba? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 22 Października 2014 Mięso..... niestety nastrzyknięte. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 22 Października 2014 Mięsko kupowałem w " pewnym źródle" poprzedni zakup też tam dokonany i było ok, to w sklepie niedużej masarni skupującej zwierzaki od lokalnych podkrakowskich hodowców, mają "wyrobioną markę od lat"Miro, znaczy nastrzyknięte źle przeze mnie?, czy u sprzedawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 22 Października 2014 A jaka była temperatura parzenia i czas? Tu najprawdopodobniej tkwi przyczyna puszczania soków, jeśli ociekanie przebiegło prawidłowo. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 22 Października 2014 Szynka 1kg +- 0,1kg wrzucona prosto z wędzarni na wrzątek, po 10 min. dolana zimna woda i w temp 80-85C następne 40 min. tak jak nakazuje akademia Dziadka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 22 Października 2014 Szynka 1kg +- 0,1kg wrzucona prosto z wędzarni na wrzątek, po 10 min. dolana zimna woda i w temp 80-85C następne 40 min. Szynka 1kg +- 0,1kg wrzucona prosto z wędzarni na wrzątek, po 10 min. dolana zimna woda i w temp 80-85C następne 40 min. tak jak nakazuje akademia Dziadka. Nie czytałem akademii Dziadka - ale chyba Dziadek tam nie napisał, że dla szynki ok. 1kg wystarczy parzyć 10+40 minut. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 22 Października 2014 Szynka 1kg +- 0,1kg wrzucona prosto z wędzarni na wrzątek, po 10 min. dolana zimna woda i w temp 80-85C następne 40 min. tak jak nakazuje akademia Dziadka Co Wy macie z tym wrzątkiem ?Po co on i na co ? Po raz kolejny zapytam.Jakie białko ma się ściąć, skoro jest już ścięte w wędzarni ? Wrzucenie mięsa na wrzątek, spowoduje wzrost jego temperatury w części zewnętrznej i tym samym przeparzenie mięsa.A przeparzone mięso, to mięso suche i wiórowate. Czy tego chcemy w wyrobie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 22 Października 2014 Co Wy macie z tym wrzątkiem ? Po co on i na co ? Po raz kolejny zapytam. Miro - Ty nie wiesz po co i na co? Wrzucenie mięsa na wrzątek, spowoduje wzrost jego temperatury w części zewnętrznej i tym samym przeparzenie mięsa. A przeparzone mięso, to mięso suche i wiórowate. Oj Miro - czarujesz, jakie przeparzone mięso, suche i wiórowate przez 10 minut jak napisał przemi5, jego jest za soczyste, płynące sokami - chyba nie przeparzył, raczej nie doparzył. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 22 Października 2014 Może wewnątrz takie jest, ale na zewnątrz wiór !Czyli gdzieś jest błąd. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 22 Października 2014 Z akademii Dziadka:". . . Wrzucenie szynek na gotującą wodę ma na celu natychmiastowe ścięcie białka na ich powierzchni, co nie pozwoli na wypływanie soków z wewnętrznych mięśni szynki, a uczyni ją bardziej soczystą. Zalecany czas gotowania szynek, to okres do 15 min. Ja ten czas skracam do 10 min., ponieważ do wrzątku wkładałem szynki jeszcze gorące, prosto z wędzarni. Po 10 minutach obniżam temperaturę wody do 82 st.C., dolewając do garnka z wędzonkami zimną wodę. W tej temperaturze wędzonki przebywać będą 40 min; a więc łącznie 50 min., czyli tyle, ile zalecają normy gotowania szynek - ok.50 min na 1kg szynki. " Jako że wszelakie szkoły kończyłem dość dawno, skorzystałem z usług wujka google: ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 6 (61), 95 – 104 EDWARD KOŁAKOWSKI, MAREK WIANECKI, IWONA MILEWSKA TEMPERATURA CIEPLNEJ KOAGULACJI BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH RYB I ZWIERZĄT RZEŹNYCH WYBRANYCH GATUNKÓW . . . Wnioski:2. Graniczna temperatura koagulacji wszystkich białek mięśniowych badanych ryb i zwierząt rzeźnych wyniosła ok. 77 ºC. " no to po mojemu nie zetniemy białka w wędzarni wędząc dymem o temp. 55 - 60 C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 22 Października 2014 a więc łącznie 50 min., czyli tyle, ile zalecają normy gotowania szynek - ok.50 min na 1kg szynki. " A te normy to z jakiego źródła? Fota przekroju szynki była by niezmiernie pomocna. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 22 Października 2014 Jako że to cytat jak widać z akademii Dzidka to jego należało by spytać która z PN to kreśla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 22 Października 2014 zapodaj fotkę , bo tu i PISU i cytat Dziadka ma rację ...(?) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 22 Października 2014 Już kiedyś się zastanawiałem nad tym i mi wyszło, że przepis Dziadka dotyczy całej dużej szynki.Nas raczej interesuje taka około 1 kilograma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.