Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciemne zapewne na zewnątrz.  :)

A skąd Ty takie proporcje do peklowania wziąłeś ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377493
Udostępnij na innych stronach

Ciemne zapewne na zewnątrz.  :)

A skąd Ty takie proporcje do peklowania wziąłeś ?

tak na zewtątrz .proporcje wziolem z tabelki chyba cos namieszalem jak czytac te tabel morzecie tak lopatologicznie wytlumaczyc , miałem te 3,5 kg mięsa ale 1,4 litra solanki nie zakryło mi calego mięsa  w garku , wiec wlalem 2 litry wody i dodalem 30 g wiecej peklosoli ,do tych gramow podanych w tabelce ,mieso wyrzuciłem :(  

Edytowane przez Bravo12
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377501
Udostępnij na innych stronach

wyrzucił :hmm::facepalm:

matko i córko...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377505
Udostępnij na innych stronach

wyrzucił :hmm::facepalm:

matko i córko...

myślalem że już sie nie nadaje do niczego , naczytałem się o jadzie kiełbasianym,zapach tez mial nie zaciekawy

Edytowane przez Bravo12
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377506
Udostępnij na innych stronach

mięso zrobiło cię ciemne w miejscach gdzie stykało się z e scianką naczynia lub ze sobą - trzeba przekładać

jak mięso wystaje z zalewy to szuka się mniejszego naczynia lub zajmujesz część objętości naczynia za pomocą butelek z wodą

zapach nie za ciekawy - to znaczy że śmierdziało zgnilizną?

prawdopodobnie był to zapach normalnego peklowanego mięsa - specyficzny ale normalny

 

naczytałeś się o jadzie kiełbasianym - to może poczytaj całe forum - tu jest wszystko

 

3,5kg ! :frantics: :frantics:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377511
Udostępnij na innych stronach

mięso zrobiło cię ciemne w miejscach gdzie stykało się z e scianką naczynia lub ze sobą - trzeba przekładać

jak mięso wystaje z zalewy to szuka się mniejszego naczynia lub zajmujesz część objętości naczynia za pomocą butelek z wodą

zapach nie za ciekawy - to znaczy że śmierdziało zgnilizną?

prawdopodobnie był to zapach normalnego peklowanego mięsa - specyficzny ale normalny

 

naczytałeś się o jadzie kiełbasianym - to może poczytaj całe forum - tu jest wszystko

 

3,5kg ! :frantics: :frantics:

kazdy kawalek byl ciemny zrobilo sie tak po polozeniu na kratce do ociekania z wierzchu , jak wyjmowalem z zalewy wszystko wygladalo dobrze , i nie smierdzialo dopiero po ociekaniu tak sie zrobilo , i temperatra w lodówce skoczyla dosc wysoko jutro pekluje od nowa nowe mieso , spróbóje miejszy garnek i tyle wody ile zaleca tabela

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377519
Udostępnij na innych stronach

Tak to jest, jak się używa głupiej tabelki....  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377532
Udostępnij na innych stronach

Tak to jest, jak się używa głupiej tabelki....

początkujący zwasze  ma przekichane , bede próbował dalej nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z miesem , zrobie jeszcze raz jutro zalewe 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377541
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale 1,4 litra solanki nie zakryło mi calego mięsa  w garku
 

 To jesli odpowiednia ilosc plynu , nie zakrywa miesa, to wez plastykowa butelke, napelnij ja woda i wepchaj obok miesa. Podniesie sie poziom mieszanki peklujacej.  mieso bedzie przykryte. Nie dodawaj od siebie nic, a zobaczysz ,ze dobre wedliny zrobisz. 

 Poczytaj troche tutaj ,zwlaszcza jak chcesz dana wedline zrobic, a jak sa pytanioa to pytaj do upadlego ,jesli nie znalazles wczesniej odpowiedzi w tekscie. Tutaj towarzystwo zawsze pomaga, zwlaszcza Ci ,ktorzy doswiedczenie duze maja.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377543
Udostępnij na innych stronach

 

ale 1,4 litra solanki nie zakryło mi calego mięsa  w garku
 

 To jesli odpowiednia ilosc plynu , nie zakrywa miesa, to wez plastykowa butelke, napelnij ja woda i wepchaj obok miesa. Podniesie sie poziom mieszanki peklujacej.  mieso bedzie przykryte. Nie dodawaj od siebie nic, a zobaczysz ,ze dobre wedliny zrobisz. 

 Poczytaj troche tutaj ,zwlaszcza jak chcesz dana wedline zrobic, a jak sa pytanioa to pytaj do upadlego ,jesli nie znalazles wczesniej odpowiedzi w tekscie. Tutaj towarzystwo zawsze pomaga, zwlaszcza Ci ,ktorzy doswiedczenie duze maja.

 

czyalem troche i bardzo przydatne forum jutro zrobie tak jak mowisz dzieki 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-377546
Udostępnij na innych stronach

Jako że po dwóch dniach wertowania forum w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem nie udało mi się jej znaleźć, to zapytowywuję co może być przyczyną, że zarówno z szynki kulki w wadze około 1kg, jak i wędzonego schabu 0,5kg po sparzeniu i ostudzeniu leją się praktycznie soki. Było to moje trzecie wędzenie, dwa pierwsze robione tak samo jeśli chodzi o wędzenie i parzenie. Poprzednie produkcje były jak najbardziej ok jeśli chodzi o ich wilgotność, teraz po przekrojeniu szynki i schabu jak się je nawet delikatnie ściśnie normalnie kapie.

Szynka parzona wg instrukcji Dziadka, polędwica parzona osobno wg instrukcji dla polędwic, a z obu cieknie - gdzie zonk?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378485
Udostępnij na innych stronach

a z obu cieknie - gdzie zonk?

A gdzie kupiłeś mięso? Ociekało tak jak trzeba? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378489
Udostępnij na innych stronach

Mięso..... niestety nastrzyknięte. :mad:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378493
Udostępnij na innych stronach

Mięsko kupowałem w " pewnym źródle" poprzedni zakup też tam dokonany i było ok, to w sklepie niedużej masarni skupującej zwierzaki od lokalnych podkrakowskich hodowców, mają "wyrobioną markę od lat"

Miro, znaczy nastrzyknięte źle przeze mnie?, czy u sprzedawcy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378494
Udostępnij na innych stronach

A jaka była temperatura parzenia i czas? Tu najprawdopodobniej tkwi przyczyna puszczania soków, jeśli ociekanie przebiegło prawidłowo. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378500
Udostępnij na innych stronach

Szynka  1kg +- 0,1kg wrzucona prosto z wędzarni na wrzątek, po 10 min. dolana zimna woda i w temp 80-85C następne 40 min. tak jak nakazuje akademia Dziadka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378516
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka 1kg +- 0,1kg wrzucona prosto z wędzarni na wrzątek, po 10 min. dolana zimna woda i w temp 80-85C następne 40 min.

 

Szynka 1kg +- 0,1kg wrzucona prosto z wędzarni na wrzątek, po 10 min. dolana zimna woda i w temp 80-85C następne 40 min. tak jak nakazuje akademia Dziadka.

 

Nie czytałem akademii Dziadka - ale chyba Dziadek tam nie napisał, że dla szynki ok. 1kg wystarczy parzyć 10+40 minut. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378592
Udostępnij na innych stronach

Szynka  1kg +- 0,1kg wrzucona prosto z wędzarni na wrzątek, po 10 min. dolana zimna woda i w temp 80-85C następne 40 min. tak jak nakazuje akademia Dziadka

 

Co Wy macie z tym wrzątkiem ?

Po co on i na co ? 

Po raz kolejny zapytam.

Jakie białko ma się ściąć, skoro jest już ścięte w wędzarni ?

 

Wrzucenie mięsa na wrzątek, spowoduje wzrost jego temperatury w części zewnętrznej i tym samym przeparzenie mięsa.

A przeparzone mięso, to mięso suche i wiórowate.

 

Czy tego chcemy w wyrobie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378597
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co Wy macie z tym wrzątkiem ? Po co on i na co ? Po raz kolejny zapytam.

 

Miro - Ty nie wiesz po co i na co? :cool:

 

 

 

Wrzucenie mięsa na wrzątek, spowoduje wzrost jego temperatury w części zewnętrznej i tym samym przeparzenie mięsa. A przeparzone mięso, to mięso suche i wiórowate.

 

Oj Miro - czarujesz, jakie przeparzone mięso, suche i wiórowate przez 10 minut jak napisał przemi5, jego jest za soczyste, płynące sokami - chyba nie przeparzył, raczej nie doparzył.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378600
Udostępnij na innych stronach

Może wewnątrz takie jest, ale na zewnątrz wiór !

Czyli gdzieś jest błąd.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378604
Udostępnij na innych stronach

Z akademii Dziadka:

". . . Wrzucenie szynek na gotującą wodę ma na celu natychmiastowe ścięcie białka na ich powierzchni, co nie pozwoli na wypływanie soków z wewnętrznych mięśni szynki, a uczyni ją bardziej soczystą. Zalecany czas gotowania szynek, to okres do 15 min. Ja ten czas skracam do 10 min., ponieważ do wrzątku wkładałem szynki jeszcze gorące, prosto z wędzarni. Po 10 minutach obniżam temperaturę wody do 82 st.C., dolewając do garnka z wędzonkami zimną wodę. W tej temperaturze wędzonki przebywać będą 40 min; a więc łącznie 50 min., czyli tyle, ile zalecają normy gotowania szynek - ok.50 min na 1kg szynki. "

 

 Jako że wszelakie szkoły kończyłem dość dawno, skorzystałem z usług wujka google:

 

ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 6 (61), 95 – 104 EDWARD KOŁAKOWSKI, MAREK WIANECKI, IWONA MILEWSKA 
TEMPERATURA CIEPLNEJ KOAGULACJI BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH RYB I ZWIERZĄT RZEŹNYCH WYBRANYCH GATUNKÓW 
 
. . . Wnioski:
2. Graniczna temperatura koagulacji wszystkich białek mięśniowych badanych ryb 
i zwierząt rzeźnych wyniosła ok. 77 ºC. "
 
no to po mojemu nie zetniemy białka w wędzarni wędząc dymem o temp. 55 - 60 C
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378611
Udostępnij na innych stronach

 

 

a więc łącznie 50 min., czyli tyle, ile zalecają normy gotowania szynek - ok.50 min na 1kg szynki. "

 

A te normy to z jakiego źródła? Fota przekroju szynki była by niezmiernie pomocna. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378620
Udostępnij na innych stronach

zapodaj fotkę , bo tu i PISU i cytat Dziadka ma rację ...(?)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/24/#findComment-378625
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.