Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

leżakuje kilka tygodni

Co to oznacza?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516909
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to oznacza?

 

Leży na leżaku.... chyba, ale te kilka tygodni powinno nurtować.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516910
Udostępnij na innych stronach

No bo właśnie..... jak leży kilka tygodni, to już raczej ......wyjszło! :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516913
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można zrobić kiełbasę (podwawelska) w 100% z mrożonego mięsa. 50% II z rozbioru łopatki, szynki, leżakuje kilka tygodni. 50% dokupię karkówki, przerwa od zakupu do peklowania 4 dni (taki układ) boje się trzymać w lodówce, chce zamrozić. 

 

A nie możesz kupić karkówki w dniu peklowania. Dzień wcześniej wyjmujesz łopatkę, rozmrażasz powoli w lodówce i razem z karkówką peklujesz.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516921
Udostępnij na innych stronach

W zamrażarce uzbierało się 5 kg II z łopatki. W czwartek wędzę szynki, balerony, polędwice. Chciałem dokupić 5 kg karkówki dorobić kiełbasy i razem wędzić. żeby wszystko zgrać mięso musze zapeklować w poniedziałek. W poniedziałek ubojnia nie sprzedaje, bo nie ma mięsa, dopiero wtorek. Musiałbym kupić dzisiaj i trzymać mięso do poniedziałku. W lodówce 4 dni ? Nie, pozostaje zamrozić – stąd głupie pytanie

- Czy można robić kiełbasę w 100 % z rozmrożonego mięsa

5 kg leży  zamrożone kilka tygodni

5 kg leży  zamrożone 4 dni

 

Ale już po temacie choć pytanie pozostaje. 

Pierwszy raz kupię do wyrobów mięso w Dino mają świeże dostawy w poniedziałek, info z pierwszej ręki, na mięsnym pracuje sąsiadka. Mięso w Dino jest z wewnętrznej hodowli Dino (właściciel Dino od tego zaczynał)  

Zobaczymy co wyjdzie.  :cry:

 

czyli

50 % rozmrozonej II z łopatki

50 % świeżej karkówki z Dino 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516935
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można robić kiełbasę w 100 % z rozmrożonego mięsa

Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać wędliny z zamrożonego mięsa.

 

Dla informacji.

Duża większość mięsa na naszym rynku pochodzi z importowanych, zamrożonych półtusz i po rozmrożeniu oraz rozbiorze trafia na sklepy lub do przerobu.

Zamrażamy de facto drugi raz....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516939
Udostępnij na innych stronach

Pytanie początkującego:

co robię nie tak, że wyroby jakieś takie blade mi wychodzą ?

drewno olcha

osuszanie ok 40 minut temp. 40-50

wędzenie  ok 3h temp. 40-60

drzwi do paleniska otwarte, otwory wentylacyjne też, raczej dym swobodnie przepływa

post-53382-0-19064700-1474382633_thumb.jpg

post-53382-0-86181500-1474382638_thumb.jpg

 

 

 

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517767
Udostępnij na innych stronach

wędzenie  ok 3h temp. 40-60

 

Za krótko wędzisz.Wędź dotąd, aż otrzymasz pożądany kolor i trzymaj temperaturę w granicach 45-55º C. w porywach 60º C.Ja w swoim kibelku wędzę wędzonki min. 6 h.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517768
Udostępnij na innych stronach

Jesli masz inne rodzaje drewna, to pomieszaj przy wedzeni.Ja tak robie juz od lat.Bedac w Austri na urlopie rozmawialem na temat wedzenia z tamtejszym rzeznikiem.On mi powiedzial ze tak wedzi i ja od tego czasu tak robie ku wielkiemu zadowoleniu. :D

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517774
Udostępnij na innych stronach

Pytanie początkującego:

co robię nie tak, że wyroby jakieś takie blade mi wychodzą ?

drewno olcha

osuszanie ok 40 minut temp. 40-50

wędzenie  ok 3h temp. 40-60

drzwi do paleniska otwarte, otwory wentylacyjne też, raczej dym swobodnie przepływa

attachicon.gif11.jpg

attachicon.gif13.jpg

Ustaw otwory ujścia dymu z komory, by nie cofał się przez drzwiczki paleniska. Reszta tak jak pisze arkadiusz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517776
Udostępnij na innych stronach

Dym wali tylko otworami lub przez drzwi... :)

Spróbuję trochę dłużej wędzić. A kiełbasy ile mniej więcej trzymać?

Edytowane przez zzzt

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517809
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dym wali tylko otworami lub przez drzwi...
 

Rzecz w tym, że to ma być tak na pograniczu... żeby prawie uciekał, ale go utrzymać w palenisku i wtedy jest najlepiej :) 

 

 

 

A kiełbasy ile mniej więcej trzymać?
 

Do uzyskania odpowiadającego Ci koloru :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517812
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dym wali tylko otworami lub przez drzwi...

 

Wędzarnia to nie lokomotywa.Nie trzeba wcale dużo dymu, żeby wszystko ładnie uwędzić.Wystarczy lekkie dymienie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517961
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jutro moje pierwsze wędzenie w mojej prowizorce, palenisko i kanał z ułożonej cegły, na końcu kanału stoi beczka. Kilka dni temu robiłem testowe odpalenie i nie miałem problemu z utrzymywaniem temperatury 50C jak i regulacją w górę i dół, temperaturę mierzę na w samym środku beczki, ale nie o tym mowa, potrzebuję uzyskać odpowiedzi na pytania:

- proces osuszania ma się odbywać przy otwartej beczce (bez koca na wierzchu)?

- szynki i boczki już wiszą i do rana będą ociekać, czy osuszanie jest wówczas konieczne?

- przypiekanie też robić przy otwartej beczce?

- czy beczkę można nagrzać np brzozą (do wędzenia mam wiśnię)?

- kupiłem serek capri, ile czasu powinien się wędzić?

- ile czasu powinno się wędzić mięso w beczce? 5 - 6h wystarczy?

 

Dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519419
Udostępnij na innych stronach

Coś Ty Człowieku robił od chwili zarejestrowania się na tym forum, skoro jutro pierwszy raz masz wędzić, a pytasz o podstawy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519421
Udostępnij na innych stronach

- proces osuszania ma się odbywać przy otwartej beczce (bez koca na wierzchu)?

- tak ale nie całkowitym otwarciu , ma być swobodny przepływ ,  lepiej sprawdzają się deski które możesz rozsuwać

- szynki i boczki już wiszą i do rana będą ociekać, czy osuszanie jest wówczas konieczne?

  tak  nawet jeżeli są suche osuszanie to również wyrównanie temperatury mięso do temp wędzarni.

- czy beczkę można nagrzać np brzozą (do wędzenia mam wiśnię)?

-tak na wszelki wypadek okoruj.

- kupiłem serek capri, ile czasu powinien się wędzić?

  - do koloru.

- ile czasu powinno się wędzić mięso w beczce? 5 - 6h wystarczy?

- wędzisz "do koloru" pewnie gdzieś w tych ramach czasowych  ale to sam ocenisz i zmierzysz czas

Dziękuję za pomoc.

proszę bardzo

skoro jutro pierwszy raz masz wędzić, a pytasz o podstawy?

  to bym sobie wziął do przemyślenia  na przyszłość,  trochę późno pytasz.

 

Nie wiem jaka jutro ma być pogoda (pewnie nie będzie padać) ale powinieneś mieć blachę na wszelki wypadek aby przykryć wędzarnie jak będzie padać deszcz .

Powodzenia :thumbsup:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519425
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź, forum śledzę cały czas od zarejestrowania, dużo wiadomości naraz, ale to jak z nauką, wkuwanie nic nie da, najlepsza jest praktyka. Do przykrycia mam worki jutowe i deski, w razie deszczu wędzarnia będzie "pod dachem".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519430
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie. Wędzenie wg mnie udane, mięso wędziłem 7h, serki 3h, na rozgrzanie poszły 2 szczapy brzozy okorowanej, na wędzenie 6 szczap wiśni, temperatura wędzenia 48 - 55C. Serek, polędwica nieparzona i słonina poszły w połowie zaraz po wyjęciu :) Szynka i boczek po parzeniu czekają na spróbowanie, zaraz idę robić śniadanie. Na wiosnę budowa grilowędzarni, a do wiosny beczka :)


Zapomniałem dodać, solanka wg receptury pradziadka i wujka masarza, mięso po części nastrzykiwane w solance leżało 5 dni.

post-70102-0-45460600-1475131569_thumb.jpg

post-70102-0-41925600-1475131573_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519648
Udostępnij na innych stronach

Po parzeniu ciemnieją więc można jak parzysz trochę mniej zadymić . Ogólnie  o key  :thumbsup:  . Podpatrz jak "sznuruje" się siatkę , będziesz mniej jej zużywał (nie "tracił" na końcówki i ładniej wygląda). 5 dni trochę mało ( tz. wystarczy a jak masz kłopot z  miejscem w lodowce- lodówce "temperatura" to nic nie poradzisz lepiej krócej ale w dobrej temperaturze, dłuższe peklowanie daje subtelniejszy smak)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519653
Udostępnij na innych stronach

Szukam patentu jak ładnie (równo itp nie tak jak szczypcami)  wygiąć  haki do wędzonek . Wyposażenie warsztatowe jest (podstawowe bez przesady :) ). Drut nierdzewka  fi 2,2 mm do 4 mm

 

P.S

Mile widziany film lub zdjęcia poglądowe :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519736
Udostępnij na innych stronach

Kawałek deski parę dokręconych wkrętów jako opór, ze dwa kółka o średnicy na jaką chcesz wywijać i do przodu ...

Miałem zdjęcia w swoim temacie beczki ale na "żabie" i szlak je trafił :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519755
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.