miro Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1801 Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) leżakuje kilka tygodniCo to oznacza? Edytowane 15 Września 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1802 Opublikowano 15 Września 2016 Co to oznacza? Leży na leżaku.... chyba, ale te kilka tygodni powinno nurtować..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1803 Opublikowano 15 Września 2016 No bo właśnie..... jak leży kilka tygodni, to już raczej ......wyjszło! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1804 Opublikowano 15 Września 2016 Czy można zrobić kiełbasę (podwawelska) w 100% z mrożonego mięsa. 50% II z rozbioru łopatki, szynki, leżakuje kilka tygodni. 50% dokupię karkówki, przerwa od zakupu do peklowania 4 dni (taki układ) boje się trzymać w lodówce, chce zamrozić. A nie możesz kupić karkówki w dniu peklowania. Dzień wcześniej wyjmujesz łopatkę, rozmrażasz powoli w lodówce i razem z karkówką peklujesz. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1805 Opublikowano 16 Września 2016 W zamrażarce uzbierało się 5 kg II z łopatki. W czwartek wędzę szynki, balerony, polędwice. Chciałem dokupić 5 kg karkówki dorobić kiełbasy i razem wędzić. żeby wszystko zgrać mięso musze zapeklować w poniedziałek. W poniedziałek ubojnia nie sprzedaje, bo nie ma mięsa, dopiero wtorek. Musiałbym kupić dzisiaj i trzymać mięso do poniedziałku. W lodówce 4 dni ? Nie, pozostaje zamrozić – stąd głupie pytanie- Czy można robić kiełbasę w 100 % z rozmrożonego mięsa5 kg leży zamrożone kilka tygodni5 kg leży zamrożone 4 dni Ale już po temacie choć pytanie pozostaje. Pierwszy raz kupię do wyrobów mięso w Dino mają świeże dostawy w poniedziałek, info z pierwszej ręki, na mięsnym pracuje sąsiadka. Mięso w Dino jest z wewnętrznej hodowli Dino (właściciel Dino od tego zaczynał) Zobaczymy co wyjdzie. czyli50 % rozmrozonej II z łopatki50 % świeżej karkówki z Dino Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1806 Opublikowano 16 Września 2016 Czy można robić kiełbasę w 100 % z rozmrożonego mięsa Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać wędliny z zamrożonego mięsa. Dla informacji.Duża większość mięsa na naszym rynku pochodzi z importowanych, zamrożonych półtusz i po rozmrożeniu oraz rozbiorze trafia na sklepy lub do przerobu.Zamrażamy de facto drugi raz.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1807 Opublikowano 16 Września 2016 Czy można robić kiełbasę w 100 % z rozmrożonego mięsaNic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać wędliny z zamrożonego mięsa. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1808 Opublikowano 16 Września 2016 Właściciel Dino nie rozpoczynał tak jak myślisz i mówisz (piszesz). Fakt faktem, ze większość mięsa mają z własnych ubojni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-516944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1809 Opublikowano 20 Września 2016 Pytanie początkującego:co robię nie tak, że wyroby jakieś takie blade mi wychodzą ?drewno olchaosuszanie ok 40 minut temp. 40-50wędzenie ok 3h temp. 40-60drzwi do paleniska otwarte, otwory wentylacyjne też, raczej dym swobodnie przepływa Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1810 Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) wędzenie ok 3h temp. 40-60 Za krótko wędzisz.Wędź dotąd, aż otrzymasz pożądany kolor i trzymaj temperaturę w granicach 45-55º C. w porywach 60º C.Ja w swoim kibelku wędzę wędzonki min. 6 h. Edytowane 20 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1811 Opublikowano 20 Września 2016 Jesli masz inne rodzaje drewna, to pomieszaj przy wedzeni.Ja tak robie juz od lat.Bedac w Austri na urlopie rozmawialem na temat wedzenia z tamtejszym rzeznikiem.On mi powiedzial ze tak wedzi i ja od tego czasu tak robie ku wielkiemu zadowoleniu. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1812 Opublikowano 20 Września 2016 Pytanie początkującego:co robię nie tak, że wyroby jakieś takie blade mi wychodzą ?drewno olchaosuszanie ok 40 minut temp. 40-50wędzenie ok 3h temp. 40-60drzwi do paleniska otwarte, otwory wentylacyjne też, raczej dym swobodnie przepływa11.jpg13.jpgUstaw otwory ujścia dymu z komory, by nie cofał się przez drzwiczki paleniska. Reszta tak jak pisze arkadiusz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1813 Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Dym wali tylko otworami lub przez drzwi... Spróbuję trochę dłużej wędzić. A kiełbasy ile mniej więcej trzymać? Edytowane 20 Września 2016 przez zzzt Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1814 Opublikowano 20 Września 2016 Dym wali tylko otworami lub przez drzwi... Rzecz w tym, że to ma być tak na pograniczu... żeby prawie uciekał, ale go utrzymać w palenisku i wtedy jest najlepiej A kiełbasy ile mniej więcej trzymać? Do uzyskania odpowiadającego Ci koloru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1815 Opublikowano 21 Września 2016 Do uzyskania odpowiadającego Ci koloru no i wszystko jasne Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1816 Opublikowano 21 Września 2016 Dym wali tylko otworami lub przez drzwi... Wędzarnia to nie lokomotywa.Nie trzeba wcale dużo dymu, żeby wszystko ładnie uwędzić.Wystarczy lekkie dymienie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-517961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitner Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1817 Opublikowano 27 Września 2016 Witam Jutro moje pierwsze wędzenie w mojej prowizorce, palenisko i kanał z ułożonej cegły, na końcu kanału stoi beczka. Kilka dni temu robiłem testowe odpalenie i nie miałem problemu z utrzymywaniem temperatury 50C jak i regulacją w górę i dół, temperaturę mierzę na w samym środku beczki, ale nie o tym mowa, potrzebuję uzyskać odpowiedzi na pytania:- proces osuszania ma się odbywać przy otwartej beczce (bez koca na wierzchu)?- szynki i boczki już wiszą i do rana będą ociekać, czy osuszanie jest wówczas konieczne?- przypiekanie też robić przy otwartej beczce?- czy beczkę można nagrzać np brzozą (do wędzenia mam wiśnię)?- kupiłem serek capri, ile czasu powinien się wędzić?- ile czasu powinno się wędzić mięso w beczce? 5 - 6h wystarczy? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1818 Opublikowano 27 Września 2016 Coś Ty Człowieku robił od chwili zarejestrowania się na tym forum, skoro jutro pierwszy raz masz wędzić, a pytasz o podstawy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1819 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) - proces osuszania ma się odbywać przy otwartej beczce (bez koca na wierzchu)?- tak ale nie całkowitym otwarciu , ma być swobodny przepływ , lepiej sprawdzają się deski które możesz rozsuwać - szynki i boczki już wiszą i do rana będą ociekać, czy osuszanie jest wówczas konieczne? tak nawet jeżeli są suche osuszanie to również wyrównanie temperatury mięso do temp wędzarni. - czy beczkę można nagrzać np brzozą (do wędzenia mam wiśnię)?-tak na wszelki wypadek okoruj. - kupiłem serek capri, ile czasu powinien się wędzić? - do koloru. - ile czasu powinno się wędzić mięso w beczce? 5 - 6h wystarczy?- wędzisz "do koloru" pewnie gdzieś w tych ramach czasowych ale to sam ocenisz i zmierzysz czas Dziękuję za pomoc.proszę bardzo skoro jutro pierwszy raz masz wędzić, a pytasz o podstawy? to bym sobie wziął do przemyślenia na przyszłość, trochę późno pytasz. Nie wiem jaka jutro ma być pogoda (pewnie nie będzie padać) ale powinieneś mieć blachę na wszelki wypadek aby przykryć wędzarnie jak będzie padać deszcz .Powodzenia Edytowane 27 Września 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitner Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1820 Opublikowano 27 Września 2016 Dzięki za odpowiedź, forum śledzę cały czas od zarejestrowania, dużo wiadomości naraz, ale to jak z nauką, wkuwanie nic nie da, najlepsza jest praktyka. Do przykrycia mam worki jutowe i deski, w razie deszczu wędzarnia będzie "pod dachem". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitner Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1821 Opublikowano 29 Września 2016 Witam ponownie. Wędzenie wg mnie udane, mięso wędziłem 7h, serki 3h, na rozgrzanie poszły 2 szczapy brzozy okorowanej, na wędzenie 6 szczap wiśni, temperatura wędzenia 48 - 55C. Serek, polędwica nieparzona i słonina poszły w połowie zaraz po wyjęciu Szynka i boczek po parzeniu czekają na spróbowanie, zaraz idę robić śniadanie. Na wiosnę budowa grilowędzarni, a do wiosny beczka Zapomniałem dodać, solanka wg receptury pradziadka i wujka masarza, mięso po części nastrzykiwane w solance leżało 5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1822 Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Po parzeniu ciemnieją więc można jak parzysz trochę mniej zadymić . Ogólnie o key . Podpatrz jak "sznuruje" się siatkę , będziesz mniej jej zużywał (nie "tracił" na końcówki i ładniej wygląda). 5 dni trochę mało ( tz. wystarczy a jak masz kłopot z miejscem w lodowce- lodówce "temperatura" to nic nie poradzisz lepiej krócej ale w dobrej temperaturze, dłuższe peklowanie daje subtelniejszy smak) Edytowane 29 Września 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1823 Opublikowano 29 Września 2016 Jest dobrze tak trzymaj Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1824 Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Szukam patentu jak ładnie (równo itp nie tak jak szczypcami) wygiąć haki do wędzonek . Wyposażenie warsztatowe jest (podstawowe bez przesady ). Drut nierdzewka fi 2,2 mm do 4 mm P.SMile widziany film lub zdjęcia poglądowe Edytowane 29 Września 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1825 Opublikowano 29 Września 2016 Kawałek deski parę dokręconych wkrętów jako opór, ze dwa kółka o średnicy na jaką chcesz wywijać i do przodu ...Miałem zdjęcia w swoim temacie beczki ale na "żabie" i szlak je trafił Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/73/#findComment-519755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.