Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Potrzebuje pilnie porady - wędze w sobote rano, a wlaśnie zauważyłem że moja zalewa peklujaca zaczeła sie lekko pienić i miała takie pływajace glutki, ale nie pachniała jeszcze źle (tak mi sie przynajmniej wydaje). Z mięsem chyba jest wszystko ok, nie śmierdzi i nie jest obślizgłe - jak jeszcze mogę się upewnić?  Dla pewnosci wylałem solanke i się zastanawiami czy juz powiesic mięso w lodówca do odsączania na 36h (moge ustawić temp.3-7 stopni), czy jednak zrobić nowa zalewe i dopiero jutro wieszać? To był 13 dzień(pechowy?) peklowania, 80g peklosoli i soli (40/60%) na litr wody. Podejrzewam że zalewa była za ciepła jak ja wlewalem na samym początku...moje nie dopatrzenie. Aaa, 2 dni temu jeszcze nic z zalewą się nie działo.

Z góry dzieki!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529134
Udostępnij na innych stronach

Kończ peklowanie i jak możesz utrzymaj mięso w jak najniższej temperaturze.

Potem już dalej normalnie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529154
Udostępnij na innych stronach

 

 

80g peklosoli i soli (40/60%) na litr wody

Dionizes zastanawia mnie czy dobrze napisałeś iż peklosoli było tylko 50%. 

Już wielokrotnie była mowa o maksymalnej granicy 50/50 i o ile pamiętam tyczyło się to peklowania drobnych elementów na sucho.

I kolejne pytanie dlaczego nie użyłeś samej peklosoli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529164
Udostępnij na innych stronach

 

80g peklosoli i soli (40/60%) na litr wody

Dionizes zastanawia mnie czy dobrze napisałeś iż peklosoli było tylko 50%. 

Już wielokrotnie była mowa o maksymalnej granicy 50/50 i o ile pamiętam tyczyło się to peklowania drobnych elementów na sucho.

I kolejne pytanie dlaczego nie użyłeś samej peklosoli?

 

właściwie to peklosoli było tylko 40%. Kiedyś znalazłem na tym forum wpis pewnego użytkownika o tym że on stosuje takie własnie proporcje w celu zminimalizowania ilości wsypywanej chemii (czego jestem rownież fanem) i już wielokrotnie stosowałem taką proprcję do peklowanie na mokro i such bez żadnych problemów - nie wiem, może więcej szczęscia niż rozumu, moze taka wystarcza? Fakt , ze różowy kolor, szczególnie w kiełbasie jest już baaaaardzo delikatny. Ryzykuje?

Kończ peklowanie i jak możesz utrzymaj mięso w jak najniższej temperaturze.

Potem już dalej normalnie.

Dzieki za rade , tak też własnie zrobie! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529176
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ryzykuje?

A gdzie tam!

Pobyt na szpitalnym oddziale to w Polsce luksus i wrażenia jakich mało...... :D   

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529192
Udostępnij na innych stronach

...dionizes - umyłeś te mięso aby....? :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529208
Udostępnij na innych stronach

... Ale ...znów pojawia się pytanie... Skąd mięso...? :rolleyes:

Mięso od lokalnego rzeźnika, zawsze było ok.

 

...dionizes - umyłeś te mięso aby....? :cool:

Tak, tak, oczywiście. 

 

Tak jak wcześniej pisałem, podejrzewam że powedem była za ciepła zalewa. Zawsze używam przegotowanej wody i dodaje wywar + sól/peklosól i w momencie wlewania zalewy do mięsa byłem świecie przekonany że jest już wychłodzona....niestety nie była, poczułem jak dociskałem mięso. Sprawdzam temperature zalewy już po wymieszaniu kiedy schłodziła sie od mięsa - 15,5o C - zaryzykuje zostawie (ile miała przed wlaniem?!). No i podejrzewam że właśnie wtedy 'diabeł się nią zainteresował' ;) Eh, niedopatrzenia. Nie mówie że sytuacji  nie uratowała by np. wieksza ilość peklosoli, może czas zwiększyć trochę dawke ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529227
Udostępnij na innych stronach

Masz gdzieś w pobliżu ubojnię...? Optymalny powiadasz...? Ja pekluję przeważnie 5-7 dni...

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529248
Udostępnij na innych stronach

Masz gdzieś w pobliżu ubojnię...? Optymalny powiadasz...? Ja pekluję przeważnie 5-7 dni...

 

ubojnię? nie mam pojęcia - w ubojni kupuje się pektosól? :yawn:

próbuję zrozumieć od czego ma zależeć długość peklowania i jaką długość wybrać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529252
Udostępnij na innych stronach

 

 

w ubojni kupuje się pektosól?

PEKLOSÓL :)  Ja kupuje u Mira   www.wyroby-domowe.pl

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529253
Udostępnij na innych stronach

 

w ubojni kupuje się pektosól?

PEKLOSÓL :)  Ja kupuje u Mira   www.wyroby-domowe.pl

 

Dzięki za polecenie sklepu, jak już będę robił zakupy to w co jeszcze się zaopatrzyć?

Mam wędzarnie :D, siatki, haczyki, termometr z możliwością wbijania w mięso

Czy stosować nastrzykiwanie?

Będę wędził szynkę oraz karczek jeśli ma to jakieś znaczenie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529255
Udostępnij na innych stronach

...w marketach (u mnie w Tesco) jest PEKLOSÓL w paczkach po 660 gramów - cena ok 3zł....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529261
Udostępnij na innych stronach

 

 

ubojnię? nie mam pojęcia
  No to od czego zaczynasz...? :rolleyes:

 

w ubojni kupuje się pektosól? :yawn:
Ja kupuję w ubojni ...na sklepie ...Firma ,,HURTIMEX'' Balin... :cool:  I weż... nie ziewaj jak gadasz... Pozdro :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529348
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro ogłosił na FB, że nie ma peklosoli.

Bo szewc bez butów chodzi.

Sięgam do słoika, a tam przeciąg..... :D 

Dobrze że mi sąsiadka pożyczyła. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529350
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie

 

Na początku dziękuję za wszystkie odpowiedzi na mojego pierwszego posta :)

 

Wędzarnia wybudowana i sprawdzona, cug jest, temperaturę ok 70 stopni osiągnąłem bez większego problemu (wiem, wędzimy w niższej) więc uznaje się sprzęt nadaje się do pracy. Mięso już się pekluje, moje pierwsze wędzenie zapanowałem na przyszłą sobotę ...

 

Jednak prawdziwa okazja do śmiechu następuje teraz, jak moi drodzy jak poznać, że mięsko jest już odpowiednio osuszone oraz oraz co najważniejsze, że jest już uwędzone :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529625
Udostępnij na innych stronach

Osuszone - ma się nie pocić, czyli jak dotkniesz łapą ma być suche :) 

Wędzi się do odpowiedniego koloru - jak uznasz, że już ładne, to koniec wędzenia :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-529630
Udostępnij na innych stronach

Witam !

 

Mam zamiar zrobić na Święta Szynkę , tzw. "kulkę" około 1,5 kg w tzw siatce.

Oczywiście będzie peklowana na mokro 7 dni w zalewie z soli peklowej wg Kalkulatora - > wersja mniej słona. Nastrzyków nie będzie bo nie mam czym zrobić  :(

Dylemat jak do tego się zabrać bo czytałem rożne przepisy ?

1. Czy najpierw gotować 15 min a potem parzyć w temp 80 C ?

2. Czy wystarczy włożyć do "gara" z zimną wodą i po osiągnięciu temp 80 C  utrzymywać temp wody 80 C tak długo aż w środku osiągnie i tu nie wiem czy ma być 70 C czy 60 C  w środku szynki ? 

 

Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-530065
Udostępnij na innych stronach

ad1. ...matko i córko... :facepalm:

ad2 . ..nagrzewasz wodę do 80* ,wkładasz (co chcesz) i parzysz do.68* w środku... :cool:

 

.....W Grudziądzu są apteki?....

 - to za 1,50 kupisz najgrubszą igłę i strzykawkę :tongue:

- albo jak dajesz krew w laborze na badania to po prostu wysęp.... :devil:

 

A tak w ogóle to widać że tylko pytasz - wszystko już jest napisane przecież, ale nie chce się szukać.... :cry:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/78/#findComment-530067
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.