Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Trzymajmy się zasad technologi tradycyjnej w tym przypadku. Tania i sprawdzona, a przede wszystkim bezpieczna. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-295946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Trzymajmy się zasad technologi tradycyjnej w tym przypadku. Tania i sprawdzona, a przede wszystkim bezpieczna. :grin: Czego sie nie robi dla dobra forum.. :wink: Skoczyłem właśnie do sklepu i kupiłem to to: Najtańsze co mieli. Mam kilka polędwiczek zamrożonych i zrobie jak ten pan na filmiku.. Dlaczego mnie to interesuje..? Ana dlatego ze mam małą lodówkę w której jest kamionka z ogórkami, makrela wędzona i serek pleśniowy. Boje się że suche peklowanie tradycyjne, w takim sąsiedztwie innych wyrobów, zepsuje proces peklowania suchego.. Zalożę temat, zrobię fotorelację i albo rybki albo p...ki.... (polędwiczki) :tongue: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-295948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmo Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Witam kochani jako że jestem młodym sledzikiem zaczynającym na forum nie mogę założyć nowego wątku a nie znalazłem odpowiedzi dopisuję moje pytanie tutaj: zaczynam moją zabawę z wędzeniem i mam chyba banalne pytanie: wędzie na gorąco na youtube widziałem że jako paliwo część osób stosuje węgiel drzewny + trociny + drewno z tego co wyczytałem drewno do rozpałki i temperatury a trociny wytwarzają dym ale po co ten węgiel drzewny co on daje ? utrzymuje żar ? mniej traci się paliwa w postaci drewna ? wędzonki mają inny smak ? bo nie wiem czy muszę dać ten węgiel drzewny do wędzenia na gorącą czy wystarczą same zrąbki + kawałki drewna ??? i pytanie do wędzenia zakupiłem Olchę ma korę lepiej ją zadrzeć ? czy można spokojnie z korą wędzić ? tylko nie śmiejcie się z moich pytań wiem że są banalne ale ja naprawdę zaczynam i chcę dołączyć do braci wędzarniczych i takich specjalistów jak wy zacznę na początek od kurczaka jak zakwasze lub osmolle zamiast wędzić może żonka mnie nie zabiaje niż bym szynke zniszczył Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 maxmo, zadałeś parę pytań, ale nie napisałeś w czym (w jakiej wędzarni) będziesz wędzić. Do wędzenia na gorąco nie potrzeba (raczej), ani węgla drzewnego, ani trocin - wystarczy drewno. Wędzić można drewnem z korą, ale trzeba pamiętać żeby było ono (wraz z korą) "zdrowe". Bez wiedzy w jakiej wędzarni (z jakim paleniskiem) będziesz wędził trudno coś więcej doradzić. Tutaj jest sporo wiadomości : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4054&highlight=drewno++w%EAdzenia Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmo Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Rozumiem zakupiłem cos takiego http://allegro.pl/v75-grill-weglowy-wedzarnia-stal-termostat-75x40cm-i3469441014.html V75 GRILL WĘGLOWY WĘDZARNIA STAL TERMOSTAT 75x40cm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 zakupiłem cos takiegoNo i tu mamy problem, bo ..... ........ to nie jest wędzarnia :rolleyes: . Co prawda można w tym coś podpiec i "okadzić" dymem, ale z prawdziwym wędzeniem (bez doświadczenia) i wędzarni chociażby z beczki to będzie problem. Na razie postępuj zgodnie z instrukcją tego urządzenia, a efekty "smakowe" powinny być w miarę zadowalające. Jest to przede wszystkim grill, w którym można ponadto co nieco poddymić i tak to musisz traktować. Mimo wszystko nie zniechęcaj się - popróbuj trochę podymić w tym grillu, a jak się tobie spodoba to będziesz mógł pomyśleć o czymś innym. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmo Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 To chyba nie jest prawda zakupiłem tą wędzarnie bo ten Pan na Youtube ma podobną i wędzi http://www.youtube.com/watch?v=7BriRtz670s jest on doświadczony w wędzeniu jego filmy ogląda sporo osób i jest mentorem dla początkujących, moja jest podobna tylko poprostu mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 To chyba nie jest prawda zakupiłem tą wędzarnie bo ten Pan na Youtube ma podobną i wędzi jest on doświadczony w wędzeniu jego filmy ogląda sporo osób i jest mentorem dla początkujących, moja jest podobna tylko poprostu mniejsza.No to sprawa wyjaśniona. Proponuję skontaktować się z tym Panem i obgadać szczegóły. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 i jest mentorem dla początkującychCześć Maxmo... Ten Twój "mentor", to bajkopisarz, wprowadzający w błąd ludzi chcących zacząć przygode z wędzeniem..!!! Powiem nawet że przez swoje durne filmiki na YT, zagraża innym zdrowie. Ten pan nie ma zielonego pojęcia o czym gada..!!! Mam też małą wędzarke przenośną "teleskopową", ale zanim cokolweik zaczełem w niej robić, zapoznałem się tutaj na forum z podstawami wędzenia co i Tobie gorąco polecam.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmo Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Gregtom dziękuje pocieszyłeś mnie że tez masz małą wędzarkę i idzie na nie wędzić (co więcej czytałem wczoraj artykuły i obecnie coraz popularniejsze są wędzarki takie pionowe, i wcale nie trzeba mieć starej beczki z przewodem doprowadzącym dym) mimo że inni mnie wyśmiali z moją niby wędzarką, poddam się to co udało mi się ustalić bo nikt mi nie odpisał nie trzeba stosować węgla drzewnego (niektórzy go stosują aby utrzymać żar) 1. będę wędził samym drewnem olcha z korą (regulacja temperatury przez zwiększanie żaru, lub wyciąganie żaray jeżlei będzie za wysoka, podobno w tego typu wędzarni można też regulować temperaturę przez poprostu otwracie dzwiczek 2. dym zwiększanie jego ilości tu mam problem bo jedni piszą że dokładają poprostu zmoczone drewno aby zwiększyć ilość dymu i wszystko jest OK nic im się nie zaparza, drudzy piszą że poprostu dosypać trocin suchych tutaj nie wiem co jest lepsze ? 3. kurczaka dzień wcześniej wsadzę do solanki na noc 4. rano go sparzę 10 minut w 80C z warzywami w garneczku osuszę i powinien byc gotowy do wędzenia 5. i problem z temperaturą tego nadal nie rozumiem Wirus pisze aby sobie zobaczył instrukcję, ale tam nic nie ma napisane chcę go uwędzić na gorąco i zdrowo aby nikt z rodzinki się nie zatruł, ten Pan wędzi w temperaturze 90 C w internecie wyczytałem że to już bardziej pieczenie niż wędzenie tylko nadal nie wiem jaka ma być temperatura, dla kurczaka chyba nie trzeba stosować suszenia jak dla kiełbasy (podsuszania) i na jakie fazy to podzielić temperaturowe, bo chcę wędzić na gorąco równoczesnie z pieczeniem Gregtom masz jakieś rady z doświadczenia wędzenia kurczaka na gorąco w twojej przenosnej wędzarce ? P.S dla czego piszesz że można zatruć się jego sposobem z tego co wyczytałem on stosuje Wędzenie z równoczesnym pieczeniem i przecież nie jest to grożne dla zdrowia, poprostu jedna z metod wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 witaj maxmoteż jestem początkującym miłośnikiem domowych dobrych wyrobówswoją przygodą z wędzeniam zacząłem jakieś dwa lata temuteraz mogę się pochwalić, że w końcu zaczynam rozumieć cały złożony proces przygotowania mięska aby przeistoczyło się ono w pyszną wędlinęco do produkcji to myślę, że jeszcze parę lat i nie będę sie jej wstydził pochwalę się na forum swoimi wyrobamitak jak wszystko wymaga dużej wiedzy i długiego treningu moja skromna rada jako początkującegoczerp pełnymi garściami z wiedzy i doświadczenia bardziej doświadczonych Kolegów zadymiaczy pozdrowienia i wiele cierpliwościale przede wszystkim udanych wyrobów Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmo Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Tak szukam problem w tym że nigdzie nie ma opisu jak używać takie małe wędzarki przenośne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Kochani.. Na naszym forum nikt się z nikogo nie wyśmiewa ani nie kpi. Wiedza dalej przekazywana przez mistrzów tego rzemiosła, nie pozwala na porównanie tego pana z YT jako "nestora dla początkujących wędliniarzy", bo opowiada on prawie zawsze głupoty i brednie..! Teraz o zatruwaniu.. Zobaczcie proszę inne jego filmiki.! Np. Jak wędzi całego kurczaka (osmolony), jak nadziewa kiełbasę (nie chce się patrzeć) i jak ją dalej wędzi (kiełbacha w wędzarce a on ją dopiero rozpala).. Temperatury wędzenia szynek/baleronów i to powyżej 100 stopni C. :shock: . Klasyfikacja mięs (chyba nawet nie wie o co chodzi).. Wszystko co on robi jest osmolone i dlatego napisalem o zatruwaniu.. Dzisiaj napisze jak pokonalem moją "teleskopówę" i podam kilka tricków, ale wieczorem.. :wink: Tak szukam problem w tym że nigdzie nie ma opisu jak używać takie małe wędzarki przenośneMaxmo.. Poczekaj do wieczora i się nie nerwuj.. :smile: Dodam tylko że nawet uwędzić możesz w kartonie od telewizora i to jest na naszym forum opisane.. hihi :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 ...Zobaczcie proszę inne jego filmiki.!...No, ale to WŁAŚNIE tak DZIAŁA!!! :grin: "małpa" widzi i powtarza, powtarza i ......... :tongue: :lol: (Uwaga - nie dotyczy szanownego grona) Demokracja to "hitry" pomysł JEST. :wink: :clap: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmo Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Ok super więc czekam Gregtom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 witaj Darinooczywiście żartowałem Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmo Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 "małpa" widzi i powtarza, nie dziwię się jeżeli nigdzie nie można poszukać informacji jak wędzić w takich małych przenośnych wędzarkach, są coraz bardziej popularne wystarczy zobaczyć sprzedaż na allegro, ale tylko ten Pan na youtube podaje jakieś informacje i przynajmniej pomaga, a gdzie się nie zapytać na forach to jest człowiek wyśmiewany że to nie jest wędzarka, a ludzie nawet w domach wędzą biorą garnek trochę trocin i w mieszkaniu wędzą, więc szanowne grono wędzące na beczkach i wymurowanych wędzarniach nie nazywajcie nasz małpami tylko pomóżcie jak wędzić w takich wędzarkach... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 maxmo, widzisz niepotrzebnie sie unosisz . Poszedłeś inną drogą niz było by najlepiej .Zamiast wcześniej poczytać wiadomości na temat tej "wędzarni" ty najpierw kupiłeś a potem szukasz wyjścia z impasu w którym się znalazłeś. Skoro jak twierdzisz - sprzedawca pomaga, to tak jak radził Maxell, zwróć się do niego , jeśli jednak nie chcesz tego robić to cierpliwie poczekaj aą coś na ten temat napisze Gregtom, lub napisz do niego PW Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 ... jak wędzić w takich wędzarkach...Tak samo jak w średnich, jeno skala "na 1 kiełbasę" :tongue: Po prostu wszystko w "mysiej" skali! BTW Zresztą to faktycznie nie jest głupi pomysł. :wink: Zamiast przygotować 1 kg, robimy 100 gram i CIESZYMY się, mniej surowca, materiałów, drewna itp. :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Sorrki za zwłokę z odpowiedzią.. (takie życie) :wink: Przy kupnie mojej "teleskopówy" wiedziałem i liczyłem się z tym że za dużo do tej wędzarki nie napcham. Raz że mieszkam w bloku i nie mam gdzie wędzić a dwa że mieszkam sam z synem który jest młodej generacji i woli inne rzeczy podjadać.. Maxmo.. Obserwowałem i czytałem na naszym forum jak to SiB wędzą swoje pyszności w swoich wędzarniach i w ogóle o co tam chodzi.. Więc tak i to raczej podstawa.!: Materiał do wędzenia, musi być osuszony.. Jeśli powierzchnia będzie wilgotna/lepka, to cząsteczki dymu, "pstrykające" iskierki z paleniska i sadze, osiądą na powierzchni wyrobu i je zakwaszą podczas dalszego wędzenia.. Deflektor.. W moim przypadku jest to tacka aluminiowa (do grillowania), umieszczona nad paleniskiem (ale nie za blisko), która w tak małej komorze rozprowadza równomiernie dymek.. Termometr.. Bez tego "ani rusz" dla początkjących. Twój w tym zestawie jest do tyłka. Pokazuje temperature dopiero od 50 °C.. Czyli niedokładny przy pomierze temp. w wędzarce.. Rozpałka.. Rozpalam w palenisku szczapki drewna aby wygrzać wędzarkę. Jak się nagrzeje i wytworzy żar to zawieszam "dobro" przy otwartych spustach aby temp. wsadu troszkę dorównała temperaturze w komorze wędzarniczej i aby dalej osuszyć powierzchnię. Rozpalam szczapki nawet zapalniczką albo wytłoczkami z opakowań jaj. Potem zasypuje do połowy mączką albo zrębkami, biorę piwko w garść i i patrzę na termometr jak w telewizję oby utrzymać w wędzarce zakres temperatury od 45 do 55 stopni.. Pierwsze próby.. Kupiłem najtańszą surową białą kiełbase w markecie za kilka zł. i na niej testowałem cały proces osuszania i wędzenia.. :grin: Każda wędzarka/wędzarnia inaczej działa..! Aha.. Nawet jak się wykąpiesz i zmienisz ciuchy, to i tak bedziesz zalatywal dymkiem.. hahaha. .. :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmo Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Dziękuję za rady, kilka ciekawych informacji mi podałeś, reszta pewnie metodą prób i błędów do czegoś dojdę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 maxmo, a zastanawiałeś sie nad dodatkowym źródłem ciepła np: elektryczna grzałka , lub palnik gazowy od spodu tegoż urządzenia :question: Wtedy problem temperatury masz rozwiązany , tzn. łatwiej zapanujesz nad jej skokami takie jest moje zdanie , oczywiście mogę się mylić ale może jednak nie Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-297776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 21 Listopada 2013 Witam,wędzę od jakiegoś czasu głównie szynki,boczki,słonine,żeberka.Kilka razy robiłem kiełbase i wyszła ok.Jak robiłem kiełbase to wieczorem poprzedniego dnia mieliłem wyrabiałem, dodawałem przyprawy a następnego dnia rano dodawałem czosnek mieszałem nadziewałem w kiszki i rozpalałem wędzarke a w miedzy czasie to sobie obsychało no i dalej obsuszanie itd...Czosnek dodawałem rano w dzień wedenia bo mi powiedziano że z czosnkiem może zakisnąć.To co mnie nurtuje to czy mogę wieczorem wyrobić kiełbase z czosnkiem napchnąć kiszki a rano następnego dnia wędzić?Było by mi tak wygodniej przygotować wszystko wieczorem a rano pojechać na działkę i od rana sobie wędzić a nie tracić czasu rano na nadziewanie tym bardziej że dzień już krótki a i na działkę muszę kawałek jechać.Czy przy obecnej temperaturze mogę na noc zostawić to na balkonie lub w lodówce czy jednak trzymać się tego co mi powiedziano.Pozdrawiam Darek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-315050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 21 Listopada 2013 Możesz spokojnie bez żadnych obaw. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-315053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 21 Listopada 2013 powiedziano że z czosnkiem może zakisnąć. to kiśnięcie bardziej chyba tyczy cebuli . Ja w okresie jesiennym tak robię i nigdy niespodzianek nie miałem , a w kiełbasie zawsze był czosnek . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/8/#findComment-315056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.