Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

w czwartek mija tydzień i je wyciągam do osuszenia w piątek wędzenie

W czwartek wyjmiesz do ociekania na noc, osuszał będziesz w piątek w wędzarni.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534777
Udostępnij na innych stronach

Jeśli solanka była ( jest) zbyt słaba i nie zrobiłeś nastrzyku w środek geometryczny szynki to żadne pieczenie nie pomoże - synka może być niedopeklowana i zacząć się szybciej psuć.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534778
Udostępnij na innych stronach

Ja tam ba roztworach się nie znam. Ale skoro znajomy tak się zna na peklowaniu,jak osuszaniu,to się dzieje źle.

małe sprostowanie od peklowania była inna osoba bo jak już wcześniej napisałem wędziłem tylko kiełbasę a jej się chyba nie pekluje ;) co do osuszania kiełbasy to poradził mi inny kolega i wyszło jak wyszło

[Dodano: 04 sty 2017 - 23:09]

 

w czwartek mija tydzień i je wyciągam do osuszenia w piątek wędzenie

W czwartek wyjmiesz do ociekania na noc, osuszał będziesz w piątek w wędzarni.  :)

 

tak dokładnie miałem na myśli ,,osuszanie'' (ociekanie)  osuszał będę według wskazówek z forum czyli w wędzarni ;)

[Dodano: 04 sty 2017 - 23:11]

Jeśli solanka była ( jest) zbyt słaba i nie zrobiłeś nastrzyku w środek geometryczny szynki to żadne pieczenie nie pomoże - synka może być niedopeklowana i zacząć się szybciej psuć.

i właśnie  tego też się boję bo nic nie wstrzykiwałem po prostu zrobiłem w niej nakłucia kijkiem do szaszłyka ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534781
Udostępnij na innych stronach

 

 

małe sprostowanie od peklowania była inna osoba

 

No to ilość wariantów porażki wzrasta :blush:  ale może dobrze było zapeklowane :rolleyes:

 

 

 

wędziłem tylko kiełbasę a jej się chyba nie pekluje

 

Kiełbasy rzeczywiście się nie pekluje ale mięso użyte do wyrobu kiełbasy  i owszem .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534783
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędziłem tylko kiełbasę a jej się chyba nie pekluje

Pekluje się mięso do kiełbasy na sucho


[Dodano: 04 sty 2017 - 23:13]

O, widzę, że @chudziak mnie ubiegła :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534784
Udostępnij na innych stronach

A ja przed zrobieniem pierwszej kiełbasy, polecam przestudiować forum. Ja to robię już kilka dni. Wszystkiego nie dam rady. Ale już dowiedziałem się kilku cennych rzeczy. Wpadłem też na przepis na metke cebulową. Jej nie trzeba wędzić. Więc będę jej próbował. Chociaż kusi mnie ta Szczepana. No ale za oknem śnieg. A moja beczka wymaga pewnych zmian. Więc czytam, czytam,czytam..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534787
Udostępnij na innych stronach

Szyneczke do wrzadku 80C az wsrodku bedzie 68C ostudzic i gotowe ???? Niezapomnij kupic sloika musztardy albo cwikly

 

Poczytaj sobie podstawy ze strony pierwszej, znajdz sobie tabele peklowania, zobacz ile i jakie przyprawy chcesz w danym produkcie i wtedy zaczynasz bez kolegow

Powodzenia i pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534788
Udostępnij na innych stronach

Jarecki13  proces peklowania jest bardzo ważny i nie ma tu miejsca na błędy.Groźba straty mięsa lub problemy ze zdrowiem.

Nie napisałeś też nic o temperaturze w jakiej peklowane było mięso.Pamiętasz może w jakiej temperaturze peklowałeś?

Jak jest zbyt niska to proces peklowania ustaje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534796
Udostępnij na innych stronach

temperatura około 10-12 stopni , wszystko leży w piwnicy dam znać co i jak ,jak już uwędzę  , co do kiełbasy jak na pierwszy raz była naprawdę dobra a lekki posmak goryczki był  wyczuwalny nie na całości kiełbasy tylko głównie przy końcówce ,drugi błąd jaki był to mięso było za bardzo zmielone, kurcze już się boję jutrzejszego dnia i do tego jeszcze tyle śniegu napadało ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534812
Udostępnij na innych stronach

temperatura około 10-12 stopni , wszystko leży w piwnicy

Temperatura peklowania to 4-8 stopni!!!

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534813
Udostępnij na innych stronach

Szyneczke do wrzadku 80C az wsrodku bedzie 68C ostudzic i gotowe Niezapomnij kupic sloika musztardy albo cwikly

 

Poczytaj sobie podstawy ze strony pierwszej, znajdz sobie tabele peklowania, zobacz ile i jakie przyprawy chcesz w danym produkcie i wtedy zaczynasz bez kolegow

Powodzenia i pozdrowienia

coś mi się właśnie wydaję ,że bez parzenia się nie obejdzie , do następnego wędzenia przygotuje się bardziej a dzisiaj pakowanko w siatki na haki i do obciekania mam nadzieję ,że wyjdzie

 

 

małe sprostowanie od peklowania była inna osoba

 

No to ilość wariantów porażki wzrasta :blush:  ale może dobrze było zapeklowane :rolleyes:

 

 

 

wędziłem tylko kiełbasę a jej się chyba nie pekluje

 

Kiełbasy rzeczywiście się nie pekluje ale mięso użyte do wyrobu kiełbasy  i owszem .

 

ale wy tu jesteście szczegółowi

 

 

wędziłem tylko kiełbasę a jej się chyba nie pekluje

Pekluje się mięso do kiełbasy na sucho

[Dodano: 04 sty 2017 - 23:13]

O, widzę, że @chudziak mnie ubiegła :D

 

powtórzę jeszcze raz jesteście naprawdę szczegółowi, oczywiście bez obrazy , u mnie mięso do kiełbasy się doprawia i nikt tu nie mówi o peklowaniu na sucho ,ale wiadomo każdy mieszka w innym rejonie polski i używa różnego nazewnictwa tej samej czynności

[Dodano: 05 sty 2017 - 09:28]

 

temperatura około 10-12 stopni , wszystko leży w piwnicy

Temperatura peklowania to 4-8 stopni!!!

 

no to może taka jest, jak pojadę po nie to sprawdzę na termometrze bo leży to w piwnicy przy drzwiach ,a grzejnika tam nie ma ;) dzięki za podpowiedź

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534815
Udostępnij na innych stronach

 wiadomo każdy mieszka w innym rejonie polski i używa różnego nazewnictwa tej samej czynności

Teoretycznie masz rację ale skoro tu trafiłeś i szukasz pomocy, to powinieneś przyjąć nazewnictwo "ogólnopolskie", fachowe, jakiego tu staramy się używać. Solą solimy a peklosolą peklujemy mięso przed produkcją. Przypraw używamy podczas produkcji.

[Dodano: 05 sty 2017 - 09:37]

no to może taka jest, jak pojadę po nie to sprawdzę na termometrze bo leży to w piwnicy przy drzwiach ,a grzejnika tam nie ma ;) dzięki za podpowiedź

To powinieneś na przyszłość wiedzieć na pewno, wtedy nie ma szarości, zieloności itd.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534817
Udostępnij na innych stronach

Postaram sie ogarnąć te nazewnictwo ;) ,co do kiełbasy kolor był oki ,lekko było czuć goryczką ,ale to już wiem w czym błąd do tego za bardzo zmieliłem mięso i  podgardle i kiełbasa była trochę za bardzo zbita , teraz będę się starał zrobić tak jak mój dziadek robił tylko nie wiem jak zrobić aby kiełbaska miała lekką galaretkę i była bardziej krucha taka nie do krojenia tylko do ręki ;)  , za pomoc dziękuję i postaram się przystosować do specjalistycznego nazewnictwa , jutro wędzenie to w niedzielę postaram się opisać cały proces wędzenia i jaki był efekt ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534835
Udostępnij na innych stronach

jutro wędzenie to w niedzielę postaram się opisać cały proces wędzenia i jaki był efekt ;)

Przygotuj aparat.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534838
Udostępnij na innych stronach

 

 

robił tylko nie wiem jak zrobić aby kiełbaska miała lekką galaretkę i była bardziej krucha taka nie do krojenia tylko do ręki
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534841
Udostępnij na innych stronach

 

 

co do kiełbasy kolor był oki ,lekko było czuć goryczką

Zapewne kwas octowy zrobił  się na kiełbasie. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534853
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapewne kwas octowy

???

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534855
Udostępnij na innych stronach

 

Zapewne kwas octowy

???

 

???

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534861
Udostępnij na innych stronach

A co może się stać, prócz zbyt słonego smaku, przy peklowaniu na sucho np. takiej metki cebulowej?


[Dodano: 05 sty 2017 - 19:07]

Chodzi o zbyt duży dodatek soli peklującej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534911
Udostępnij na innych stronach

W robocie to nie wiem bo takiego jeszcze nie posiadam ale w automacie do chleba to odradzam..

Przynajmniej u mnie w maszynce z dwoma mieszadlami, farsz a wlasciwie kawalki tluszczu i miesa oblepialy i obwijaly mieszadla co uniemozliwialo wyrabianie..

Wiecej mycia i wycierania niz wszystko warte..

[Dodano: 05 sty 2017 - 19:29]

Hehh.??

 

Przeca ktos tutaj pytal o mieszanie farszu w automacie...?!

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534914
Udostępnij na innych stronach

No i po wędzeniu ,w skrócie powiem tylko tyle palce lizać , po pierwsze chciał bym podziękować za pomoc którą otrzymałem i wyczytałem na tym forum  ;)  po drugie teraz już wiem ,że muszę lekko przebudować wędzarnie bo w różnych miejscach była inna temperatura i trzeba było przekładać wszystko z miejsca na miejsce , po trzecie musiałem zaparzyć szyneczkę bo w samum środku nie zrobiła się tak jak chciałem boczek i reszta była oki,  co do czasu wędzenia to trwało to dość długo      1,20 h osuszanie 5,30 h wędzenie i 1,30-1,40 h  podniosłem temperaturę aby wyroby podpiec wszystko wyszło prawie tak jak chciałem prócz szyneczki którą zaparzyłem , ale też jest pyszna ;)  co do smaku goryczy to nie ma i to mnie cieszy najbardziej , a  co do temperatury to powiem tylko tyle ,że zrezygnowałem z termometru i starałem się robić to na rękę bo temperatura którą pokazywały termometry nie była adekwatna do tego co jest w wędzarni (przy 90 stopniach śmiało można by było trzymać rękę przez kilka godzin ) . Chciał bym wkleić zdjęcia ,ale nie za bardzo wiem jak to zrobić - czy aby nie trzeba je wrzucić na jakiś np. imageshack czy coś w tym stylu ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-535050
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.