MistrzMasarski Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2051 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Ja tam ba roztworach się nie znam. Ale skoro znajomy tak się zna na peklowaniu,jak osuszaniu,to się dzieje źle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2052 Opublikowano 4 Stycznia 2017 w czwartek mija tydzień i je wyciągam do osuszenia w piątek wędzenieW czwartek wyjmiesz do ociekania na noc, osuszał będziesz w piątek w wędzarni. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2053 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Jeśli solanka była ( jest) zbyt słaba i nie zrobiłeś nastrzyku w środek geometryczny szynki to żadne pieczenie nie pomoże - synka może być niedopeklowana i zacząć się szybciej psuć. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki13 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2054 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Ja tam ba roztworach się nie znam. Ale skoro znajomy tak się zna na peklowaniu,jak osuszaniu,to się dzieje źle.małe sprostowanie od peklowania była inna osoba bo jak już wcześniej napisałem wędziłem tylko kiełbasę a jej się chyba nie pekluje co do osuszania kiełbasy to poradził mi inny kolega i wyszło jak wyszło[Dodano: 04 sty 2017 - 23:09] w czwartek mija tydzień i je wyciągam do osuszenia w piątek wędzenieW czwartek wyjmiesz do ociekania na noc, osuszał będziesz w piątek w wędzarni. tak dokładnie miałem na myśli ,,osuszanie'' (ociekanie) osuszał będę według wskazówek z forum czyli w wędzarni [Dodano: 04 sty 2017 - 23:11]Jeśli solanka była ( jest) zbyt słaba i nie zrobiłeś nastrzyku w środek geometryczny szynki to żadne pieczenie nie pomoże - synka może być niedopeklowana i zacząć się szybciej psuć.i właśnie tego też się boję bo nic nie wstrzykiwałem po prostu zrobiłem w niej nakłucia kijkiem do szaszłyka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2055 Opublikowano 4 Stycznia 2017 małe sprostowanie od peklowania była inna osoba No to ilość wariantów porażki wzrasta ale może dobrze było zapeklowane wędziłem tylko kiełbasę a jej się chyba nie pekluje Kiełbasy rzeczywiście się nie pekluje ale mięso użyte do wyrobu kiełbasy i owszem . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2056 Opublikowano 4 Stycznia 2017 wędziłem tylko kiełbasę a jej się chyba nie pekluje Pekluje się mięso do kiełbasy na sucho[Dodano: 04 sty 2017 - 23:13]O, widzę, że @chudziak mnie ubiegła Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2057 Opublikowano 4 Stycznia 2017 A ja przed zrobieniem pierwszej kiełbasy, polecam przestudiować forum. Ja to robię już kilka dni. Wszystkiego nie dam rady. Ale już dowiedziałem się kilku cennych rzeczy. Wpadłem też na przepis na metke cebulową. Jej nie trzeba wędzić. Więc będę jej próbował. Chociaż kusi mnie ta Szczepana. No ale za oknem śnieg. A moja beczka wymaga pewnych zmian. Więc czytam, czytam,czytam.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2058 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Szyneczke do wrzadku 80C az wsrodku bedzie 68C ostudzic i gotowe ???? Niezapomnij kupic sloika musztardy albo cwikly Poczytaj sobie podstawy ze strony pierwszej, znajdz sobie tabele peklowania, zobacz ile i jakie przyprawy chcesz w danym produkcie i wtedy zaczynasz bez kolegow Powodzenia i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2059 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Jarecki13 proces peklowania jest bardzo ważny i nie ma tu miejsca na błędy.Groźba straty mięsa lub problemy ze zdrowiem.Nie napisałeś też nic o temperaturze w jakiej peklowane było mięso.Pamiętasz może w jakiej temperaturze peklowałeś?Jak jest zbyt niska to proces peklowania ustaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki13 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2060 Opublikowano 5 Stycznia 2017 temperatura około 10-12 stopni , wszystko leży w piwnicy dam znać co i jak ,jak już uwędzę , co do kiełbasy jak na pierwszy raz była naprawdę dobra a lekki posmak goryczki był wyczuwalny nie na całości kiełbasy tylko głównie przy końcówce ,drugi błąd jaki był to mięso było za bardzo zmielone, kurcze już się boję jutrzejszego dnia i do tego jeszcze tyle śniegu napadało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2061 Opublikowano 5 Stycznia 2017 temperatura około 10-12 stopni , wszystko leży w piwnicyTemperatura peklowania to 4-8 stopni!!! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki13 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2062 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Szyneczke do wrzadku 80C az wsrodku bedzie 68C ostudzic i gotowe Niezapomnij kupic sloika musztardy albo cwikly Poczytaj sobie podstawy ze strony pierwszej, znajdz sobie tabele peklowania, zobacz ile i jakie przyprawy chcesz w danym produkcie i wtedy zaczynasz bez kolegowPowodzenia i pozdrowieniacoś mi się właśnie wydaję ,że bez parzenia się nie obejdzie , do następnego wędzenia przygotuje się bardziej a dzisiaj pakowanko w siatki na haki i do obciekania mam nadzieję ,że wyjdzie małe sprostowanie od peklowania była inna osoba No to ilość wariantów porażki wzrasta ale może dobrze było zapeklowane wędziłem tylko kiełbasę a jej się chyba nie pekluje Kiełbasy rzeczywiście się nie pekluje ale mięso użyte do wyrobu kiełbasy i owszem . ale wy tu jesteście szczegółowi wędziłem tylko kiełbasę a jej się chyba nie peklujePekluje się mięso do kiełbasy na sucho[Dodano: 04 sty 2017 - 23:13]O, widzę, że @chudziak mnie ubiegła powtórzę jeszcze raz jesteście naprawdę szczegółowi, oczywiście bez obrazy , u mnie mięso do kiełbasy się doprawia i nikt tu nie mówi o peklowaniu na sucho ,ale wiadomo każdy mieszka w innym rejonie polski i używa różnego nazewnictwa tej samej czynności[Dodano: 05 sty 2017 - 09:28] temperatura około 10-12 stopni , wszystko leży w piwnicyTemperatura peklowania to 4-8 stopni!!! no to może taka jest, jak pojadę po nie to sprawdzę na termometrze bo leży to w piwnicy przy drzwiach ,a grzejnika tam nie ma dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2063 Opublikowano 5 Stycznia 2017 wiadomo każdy mieszka w innym rejonie polski i używa różnego nazewnictwa tej samej czynnościTeoretycznie masz rację ale skoro tu trafiłeś i szukasz pomocy, to powinieneś przyjąć nazewnictwo "ogólnopolskie", fachowe, jakiego tu staramy się używać. Solą solimy a peklosolą peklujemy mięso przed produkcją. Przypraw używamy podczas produkcji.[Dodano: 05 sty 2017 - 09:37]no to może taka jest, jak pojadę po nie to sprawdzę na termometrze bo leży to w piwnicy przy drzwiach ,a grzejnika tam nie ma dzięki za podpowiedźTo powinieneś na przyszłość wiedzieć na pewno, wtedy nie ma szarości, zieloności itd. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki13 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2064 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Postaram sie ogarnąć te nazewnictwo ,co do kiełbasy kolor był oki ,lekko było czuć goryczką ,ale to już wiem w czym błąd do tego za bardzo zmieliłem mięso i podgardle i kiełbasa była trochę za bardzo zbita , teraz będę się starał zrobić tak jak mój dziadek robił tylko nie wiem jak zrobić aby kiełbaska miała lekką galaretkę i była bardziej krucha taka nie do krojenia tylko do ręki , za pomoc dziękuję i postaram się przystosować do specjalistycznego nazewnictwa , jutro wędzenie to w niedzielę postaram się opisać cały proces wędzenia i jaki był efekt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2065 Opublikowano 5 Stycznia 2017 jutro wędzenie to w niedzielę postaram się opisać cały proces wędzenia i jaki był efekt Przygotuj aparat. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2066 Opublikowano 5 Stycznia 2017 robił tylko nie wiem jak zrobić aby kiełbaska miała lekką galaretkę i była bardziej krucha taka nie do krojenia tylko do ręki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2067 Opublikowano 5 Stycznia 2017 co do kiełbasy kolor był oki ,lekko było czuć goryczką Zapewne kwas octowy zrobił się na kiełbasie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2068 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zapewne kwas octowy ??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2069 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zapewne kwas octowy??? ??? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki13 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2070 Opublikowano 5 Stycznia 2017 jutro wędzenie to w niedzielę postaram się opisać cały proces wędzenia i jaki był efekt Przygotuj aparat. wezmę wezmę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzMasarski Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2071 Opublikowano 5 Stycznia 2017 A co może się stać, prócz zbyt słonego smaku, przy peklowaniu na sucho np. takiej metki cebulowej?[Dodano: 05 sty 2017 - 19:07]Chodzi o zbyt duży dodatek soli peklującej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2072 Opublikowano 5 Stycznia 2017 W robocie to nie wiem bo takiego jeszcze nie posiadam ale w automacie do chleba to odradzam..Przynajmniej u mnie w maszynce z dwoma mieszadlami, farsz a wlasciwie kawalki tluszczu i miesa oblepialy i obwijaly mieszadla co uniemozliwialo wyrabianie..Wiecej mycia i wycierania niz wszystko warte..[Dodano: 05 sty 2017 - 19:29]Hehh.?? Przeca ktos tutaj pytal o mieszanie farszu w automacie...?! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-534914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki13 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2073 Opublikowano 7 Stycznia 2017 No i po wędzeniu ,w skrócie powiem tylko tyle palce lizać , po pierwsze chciał bym podziękować za pomoc którą otrzymałem i wyczytałem na tym forum po drugie teraz już wiem ,że muszę lekko przebudować wędzarnie bo w różnych miejscach była inna temperatura i trzeba było przekładać wszystko z miejsca na miejsce , po trzecie musiałem zaparzyć szyneczkę bo w samum środku nie zrobiła się tak jak chciałem boczek i reszta była oki, co do czasu wędzenia to trwało to dość długo 1,20 h osuszanie 5,30 h wędzenie i 1,30-1,40 h podniosłem temperaturę aby wyroby podpiec wszystko wyszło prawie tak jak chciałem prócz szyneczki którą zaparzyłem , ale też jest pyszna co do smaku goryczy to nie ma i to mnie cieszy najbardziej , a co do temperatury to powiem tylko tyle ,że zrezygnowałem z termometru i starałem się robić to na rękę bo temperatura którą pokazywały termometry nie była adekwatna do tego co jest w wędzarni (przy 90 stopniach śmiało można by było trzymać rękę przez kilka godzin ) . Chciał bym wkleić zdjęcia ,ale nie za bardzo wiem jak to zrobić - czy aby nie trzeba je wrzucić na jakiś np. imageshack czy coś w tym stylu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-535050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2074 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Kliknij na dole wiecej opcji i zobaczysz sam jak zdjecie dodac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-535051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki13 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2075 Opublikowano 7 Stycznia 2017 chyba spróbuje innym razem bo coś mi długo wysyła zdjęcie , słaby internet ;( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/83/#findComment-535052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.