bogdanop Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Pseudo wędzarnia zakupiona. Oraz wypróbowana .Faktycznie - upierdliwa w obsłudze, ale ....... efekt zadowalający . Jak na pierwszy raz .Ci co próbowali - zachwyceni . A ja już myślę o modyfikacjach . Dziękuję za inspirujące rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagas Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) Witam, szukam małej przenośnej wędzarenki. W oko wpadło mi takie coś http://allegro.pl/18v-wedzarnia-wedzarka-przenosna-stolowa-stal-i4415903901.html. Wędził ktoś w tym, Chcę mieć małą wędzarnię na ryby, czasem udka z kurczaka. Przeszukałem forum ale nie widziałem takiego czegoś. Edytowane 21 Lipca 2014 przez jagas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Lipca 2014 U nas takie sprzedaja w sklepie ze zprzetem kampingowym, jako wedzarki na ryby. Znajomy sie polasil i twierdzi, ze kurczak troche suchy z niej wychodzi, ryba ok. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagas Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Lipca 2014 Ciekawe, głównie chcę wędzić rybki na balkonie. Czy to mocno dymi? Na coś trzeba zwrócić uwagę kupując tą wędzarnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Lipca 2014 Tego nie wiem, jak bardzo dymi. Jak pisalam znam tylko z opowiesci. Zadzwonie pozniej do posiadacza i sie zapytam. wiem tez, ze sa one rowniez stosowane w restauracjach na szybkie wedzenie ryb. Rowniez nie wiem, jaki jest efektwedzenia. Podejrzewam ze jest to wedzenio-pieczenie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Lipca 2014 Dymi nie bardzo mocno, ponieważ jest dosyć szczelnie zamknięta. W tym urządzeniu które można śmiało nazywać dymo-parownikiem, ryby raczej się kiszą w dymie i parzą się leżąc na ruszcie we własnej parze (ze względu na szczelne zamknięcie właśnie) nazywać taki proces wędzeniem, to całkowite nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Lipca 2014 Nie ma sensu kupować coś takiego.Taki sam efekt wędzenio-pieczenia uzyskasz na grillu z pokrywą .Na pierwszym zdjęciu pstrągi przygotowane w ten sposób.Na węglu parę szczapek namoczonego drewna i efekt wedzenia jest.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-sledzie/page-33?do=findComment&comment=352817 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-sledzie/page-20?do=findComment&comment=291936 Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Co do jakości "wędzenia" pełna zgoda z poprzednikami.Urządzenie sprzedawane głownie dla wędkarzy, na wyjazdy nad wodę. Rybka złowiona prosto do tego czegoś i po chwili gotowa do zjedzenia.Znajomi stosują jako wędzarnię, ale sami podkreślają, że ryba, owszem zjeść się da, mięsa słabe. Po zjedzeniu ryby u mnie, stwierdzili, że tylko jako "zabawkę" będą stawiali na stół.Różnice- mam 2 podobne w ofercie, w różnych cenach, droższe niż na linku. Różnice polegają na jakości wykonania, na grubości materiału, jego sztywności. Tańsza jest zdecydowanie cieńsza, lżejsza, mniej trwała. Siatki bardziej się uginają, zrębki muszą dotykać do rybki leżącej na dolnej półce.Takich podstawowych wad nie ma produkt droższy, jest sztywniejszy, materiał jakby grubszy. Ps klient widząc różnice między nimi, kupuje droższą, prawie 200 zł. Tańszej nie sprzedałem ani jednej. Edytowane 22 Lipca 2014 przez DZIADEK MACIEK Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagas Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Lipca 2014 Widziałem taką z firmy Biowin - ponad 110 zł, ale ma tackę na tłuszcz. Tego nie mają inne tańsze wędzarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semik Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Witam. Jetem nowy na forum. Zamierzam kupić wędzarkę elektryczną.zastanawiam się nad THERMOWIND THW1310 i BORNIAK UW-70.Ceny podobne, thermowind troche większa i mocniejsza grzałkaNie wiem jak się sprawuje generator dymu w thermo i borniaku.O borniaku troche na forum poczytałem, na temat THERMOWIND THW1310nie wiem nic.Czy ktoś moż coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 WitamW zeszłym tygodniu w czwartek zakupiłem u DZIADKA MAĆKA małego Borniaka. Gdyby wszyscy sprzedawcy byli tacy, to świat byłby z pewnością dużo lepszy. W piątek technologiczne wypalanie – dymi świetnie, pusta komora bardzo szybko uzyskała zadaną temperaturę 80 stopni i utrzymywała ją na równym poziomie.Sobota to praca 24 godziny, więc jak wróciłem dziś rano (niedziela) do domu, to pierwsze co zrobiłem, to parzenie udek kurczaka, które wczoraj włożyła żona do zalewy peklującej. Zaraz potem suszenie i lecę zobaczyć jak to będzie z tym wędzeniem.Po chwili widzę, że na samej grzałce z DG temperatura wewnątrz komory przekracza 60 stopni i dalej się podnosi.Kombinuję co jest grane i jak temu zapobiec. No i chyba mam – komora wędzarnicza wypełniona minimalnie (pierwsze w życiu wędzenie, to tylko kilka udek, bo jak by się zepsuły to nie będzie szkoda), do tego wędzarnia stoi w słońcu – to i się grzeje.Szybka zmiana na przystawkę do zimnego wędzenia i w końcu idę się przespać.Po czterech godzinach wracam – koniec wędzenia. Udka wyglądają dobrze. Czyszczę i składam do pudła całą aparaturę i ledwie co wyrabiam się na ostatnie dwa udka, żeby zrobić im zdjęcie. Jeszcze w tym tygodniu będą pstrągi, bo mięsko leży i się pekluje, więc trzeba czekać…Wiem, że jeszcze za wcześnie na opinie o tej wędzarni, zresztą te są od dawna ta tym forum. Mi ona odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worek_cementu Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Marca 2015 Witam, jest to mój pierwszy wpis i od razu prośba o pomoc. Chcę zacząć wędzić, ale nie mam swojej działki a jedynie użyczone miejsce na czyjejś działce. Co myślicie o takiej konstrukcji:http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-gratisy-i5117067329.html Nie chcę bawić się w jakieś beczki. Do drewna mam większe zaufanie, a dodatkowo wygląda estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Marca 2015 No było już z 200-razy, ale co tam.Do du..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Marca 2015 No było już z 200-razy, ale co tam.Do du.....51 osób kupiło u tego sprzedawcy, więc zaczekaj na resztę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worek_cementu Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Marca 2015 No było już z 200-razy, ale co tam.Do du.....jest możliwość uzyskania głębszej odpowiedzi? P.S. Jeszcze nie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Marca 2015 Popatrz na inne tematy w dziale, w którym napisałeś. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Marca 2015 jest możliwość uzyskania głębszej odpowiedzi? Owszem jest.Wystarczy użyć opcji ..... szukaj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worek_cementu Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Marca 2015 Owszem jest.Wystarczy użyć opcji ..... szukaj. Przeglądałem forum, ale 99% linków do allego wygasła, więc nie wiem o czym była mowa. W takim razie nie przeszkadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Zacznij od tego: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Edytowane 28 Marca 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Marca 2015 Cóż jeśli chcesz postawić przenośną wędzarnię na cudzym terenie to oczywiście najlepszy będzie Borniak ale niestety ma swoja cenę a potem pojawiają się rożne substytuty tańsze i i oczywiście gorsze. Pomimo powyższej krytyki mój brat kupił to cudo, jako czasowe rozwiązanie, (to dłuższa historia), ale o dziwo to coś działa i póki co sprawia mu przyjemność. A wcześniej korzystał z profesjonalnych urządzeń. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Marca 2015 Pioro; pytaniem tez jet, czy na dzialce jest prad dla borniaka? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Ten film z wędzenia ,to jedna wielka porażka , bez komentarza . Edytowane 28 Marca 2015 przez bogdan b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Marca 2015 A ja bym ten komentarz chetnie poczytal. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Marca 2015 Witam, jest to mój pierwszy wpis i od razu prośba o pomoc. Chcę zacząć wędzić, ale nie mam swojej działki a jedynie użyczone miejsce na czyjejś działce. Co myślicie o takiej konstrukcji:http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-gratisy-i5117067329.html Nie chcę bawić się w jakieś beczki. Do drewna mam większe zaufanie, a dodatkowo wygląda estetycznie. Nie wiem nie znam się nie orientuję się ale ja bym tego nie kupił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) ten film jest wspaniałym filmem instruktażowym dla wszystkich początkujących zadymiaczy którzy chcą sie nauczyć sztuki wędzenia wręcz idealnie pokazuje jak NIE powinno sie wędzić. facet chciał chyba pobić rekord temperatury albo sprawdza możliwości termometru doszedł do 140*C ognisko te mogło by ogrzać dom piętrowy na cały tydzień Dobry zadymiacz uwędzi w tej wędzarni niezłe wyroby komora w sumie nie jest zła palenisko musi być większe bo nie dasz rady z temperaturą tak jak to pokazane jest na filmie. facet sprzedaje też same paleniska więc chyba produkuje wszystko sam, skontaktuj sie z gościem jak zrobi Ci palenisko 2x wyższe i2x szersze w tej cenie to można pomyśleć nad zakupem takiej wędzarni nie jest to najlepsza konstrukcja ale w Twoim przypadku jak nie masz własnego miejsca to na początek może być. najlepiej gdybyś pogadał z właścicielem działki i przekonał go do postawienia wędzarni na wzór kibelka bo nie zajmuje dużo miejsca a wędzonki będą pyszne Edytowane 28 Marca 2015 przez gosman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.