L.Przemek Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 27 Maja 2012 U Arkadiusza są dobre przepisyale przyprawy podobne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 27 Maja 2012 mięso na kiełbasę peklujemy peklosolą na sucho 19g/kg Abo tak, albo nie :rolleyes: Wszystko zależy od naszych tzw. "kubków smakowych" - to raz a po po dwa staramy się używać jak najmniej peklosoli :wink: Ale o czym ja piszę to musisz poczytać :wink: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 27 Maja 2012 staramy się używać jak najmniej peklosolioczywiście może to być 50/50, 40/60, 30/70 itd...myślę, że waldi1 jako początkujący poczytał najpierw trochę o wyrobie kiełbasy i takie informacje przyswoił sobie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 27 Maja 2012 Teraz poczytałem o soli i peklosoli zrobię 50/50,mam jeszcze pytanie w zasadzie nie w tym temacie ale dotyczy tego wątku wędzić jak w przepisie Kiełbasa wielkanocna z dziczyzny a może w zimnym dymie jak w przepisie Kiełbasa Świąteczna Chefa ? Co radzicie początkującemu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 27 Maja 2012 Moim zdaniem najpierw uwędz to na gorąco. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 27 Maja 2012 wszystko zależy do tego jaką masz wędzarnie może jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 27 Maja 2012 wszystko zależy do tego jaką masz wędzarnie? Czy aby na pewno :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 27 Maja 2012 Nie jest to rewelacja a prowizorka ale przymiarki robię do zrobienia dymogeneratora stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 27 Maja 2012 Widzę zima Ciebie zastała :grin: BTW a ten dymogenerator to do czego?Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 27 Maja 2012 Zmieniłem miejsce zamieszkania i ciasno teraz trochę miejsca mało na taka bekę i piecyk więc pomyślałem może by tak dymogenerator? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 27 Maja 2012 wędzić jak w przepisie Kiełbasa wielkanocnaw tym przepisie jest wędzenie gorące następnie zimne Czy aby na pewnonie w każdej wędzarni da się wędzić zimnym dymem Nie jest to rewelacja a prowizorkadasz radę uwędzić i na zimno i na gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Aż mi głupio ,że co chwilę o coś pytam :blush: . Jak robiłem ostatnio pierwsze wędzonki to peklowałem według tabeli dziadka na okres 7 dniowy i sprawa była jasna bo był 1 nastrzyk 60ml/kg . Teraz chcę zrobić wersję przyspieszoną 3 dniową i mam nastrzyk 3 krotny . Pytanie mam takie : Czy ten nastrzyk mam zrobić 3 razy po 60ml/kg w ciągu tych trzech dni ( kiedy ostatni ) ??? Czy jakoś inaczej . Druga sprawa zawsze odlewam sobie potrzebną ilość do nastrzyku i sprawa czysta bo nie mam czego przechowywać . A jak jest w tym przypadku ??? Czy nadmiar przechować w lodówce czy może następne nastrzyki robić z zalewy w której się moczy mięsko . Przepraszam za może dziwne pytania ale takie rozterki ma początkujący zadymiarz :blush: [ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 22:58 ]Dobra chyba byłem w błędzie na str.3 wyczytałem cytat z wypowiedzi DZIADKA : Nastrzyk 2- 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 15 -20 %dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciuCzyli rozumiem , że 3 strzykawki po 60ml/kg nastrzyknąć na początku reszta dni już bez nastrzku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-224380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Przeczytałem w pierwszym poście punkt nr 10 i poszedłem sprawdzić stopień upeklowania mojego mięsa które jutro ma być wędzone . Wybrałem najgrubszą sztukę schabu , wykroiłem ze środka kawałek- paluszek mięsny z całego przekroju . Delikatnie zacząłem go smakować i wyszło na to , że wszamałem go ze smakiem na surowo . Na razie jest dobrze chociaż wydaje mi się , że mięsko mogło by być odrobinę bardziej słone . Żebym tylko jutro nie spaprał wędzenia . Jutro mój dziewiczy dymny rejs i to w nowo zbudowanej wędzarce . Kilka razy już ją przepaliłem mam nadzieję , że to wystarczy . :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Na razie jest dobrze chociaż wydaje mi się , że mięsko mogło by być odrobinę bardziej słone .Po obróbce termicznej wędzonki są bardziej "wyraziste", zapamiętaj jakim stężeniem zalewy teraz peklowałeś i będziesz miał punkt wyjsciowy przy następnym razie Pozrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 29 Czerwca 2012 WOBLER-W1, Jeśli wyrób będziesz podpiekał, lub nie będziesz parzył, to nie masz się czym martwić, słoność wzrośnie... natomiast jeśli po wędzeniu masz zamiar parzyć, a nie podpiekać, to posól wodę, w której będziesz parzył .... tak jak Artur wspomniał, w miarę wędzenia, smak się wzmacnia... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Mam nadzieję , że nie będę musiał parzyć bo chciałbym tego uniknąć . Wszystko uzależnione jest od tego czy nie spaprzę wędzenia . W sieci wyczytałem aby najpierw obsuszać przez 40 minut w temp.30-40 , potem oko 90 minut w temp. 50-60 i 15 do 20 minut podpiekania w 85 stopni . Termometr w drzwiczkach wędzarki mam , zatem postaram się utrzymać temperaturę . Będę wędził schab , karkówkę , szynkę i boczek . Kupiłem po trochu na próbę , razem około 7,5 kg . W niedzielę mamy z żoneczką 23 rocznicę ślubu , zatem przydało by się troszkę dobrego żarełka :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 29 Czerwca 2012 A termometr by zmierzyć temperaturę w środku wyrobu masz ?A co do czasu to zależy jeszcze jak duże ( grube) masz kawałki .PS Ja generalnie szynki , balerony wolę parzone ale musisz sam wybrać co Ci bardziej pasuje . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Mam nadzieję , że nie będę musiał parzyć bo chciałbym tego uniknąćJeśli jest to Twoje pierwsze wędzenie to proponuję sparzyć , tym bardziej że to na okazję... obyś obył się bez niespodzianek.. :wink: WOBLER-W1 Życzę udanego wędzenia.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Niestety termometru do mierzenia temperatury w środku mięsa nie mam , nawet nie wiem jak wygląda , ale to chyba nie rozmowa w tym temacie . Mięsko podzieliłem na sztuki powiedzmy około kilogramowe , żeby mi się lepiej szybciej zapeklowało . Wyroby będę próbował , więc albo przedłużę wędzenie albo w ostateczności sparzę . Obym tylko nie poległ , bo mnie moja ukochana oskubie :lol: :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 29 Czerwca 2012 WOBLER-W1, bez tej rzeczy nie obejść się. Ogromny asortyment, rekomenduję: http://www.biowin.pl/bioterm/termometry-do-potraw Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Mam nadzieję , że nie będę musiał parzyć bo chciałbym tego uniknąć . Wszystko uzależnione jest od tego czy nie spaprzę wędzenia . W sieci wyczytałem aby najpierw obsuszać przez 40 minut w temp.30-40 , potem oko 90 minut w temp. 50-60 i 15 do 20 minut podpiekania w 85 stopni . Termometr w drzwiczkach wędzarki mam , zatem postaram się utrzymać temperaturę . Będę wędził schab , karkówkę , szynkę i boczek . Kupiłem po trochu na próbę , razem około 7,5 kg . W niedzielę mamy z żoneczką 23 rocznicę ślubu , zatem przydało by się troszkę dobrego żarełka :wink: . Bez termometru możesz niedoparzyć, albo przeparzyć. Ja bym zrobił tak: - wszystko 90 minut w 50-60C - potem wszystko podpiecz 20 minut w 85 stopni - wyciągnij schab (zwany poprawnie polędwicą) i odwieś do stygnięcia - wyjdzie łososiowa - resztę potrzymaj jeszcze 20 minut w 85C - wyciągnij wszystko, boczku nie parz, odwieś do schłodzenia, będziesz miał wędzonkę do zup, bigosu, lecza i fasolki -szynkę i karkówką wrzuć do wrzącej wody, wyłącz gaz, poczekaj 10 minut, potem utrzymuj circa 90C (mały gaz) i parz przez ok 1h na każdy kilogram mięsa w garze. Powinno się udac bez termometru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Feederman, do jutra już nie zdążę zakupić takiego termometru ale w przyszłości na pewno się w niego zaopatrzę . TeBe, Pokombinuję z Twoją pomocą . Dziękuję Wszystkim udzielającym mi rad i serdecznie pozdrawiam , Paweł B . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Nic się nie przejmuj.Jeśli nawet nie dowędzisz "na gotowo" i okaże się że wędlina jest w pół surowa, zawsze możesz później ją sparzyć.Nie masz termometru, ale i bez niego dasz radę.Woda w garnku musi ledwo co bulgotać, byleby się nie gotowała !Przy parzeniu przyjmuję 1h na kg mięsa. Powodzenia życzę. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Woda w garnku musi ledwo co bulgotać,Bardzo wysoko parzycie. Ja to robię w temp. 75-80st.C. I o bulgotaniu nie może być mowy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 29 Czerwca 2012 a to robię w temp. 75-80st.C. I o bulgotaniu nie może być mowy. _________________Ja również utrzymuję taką temp podczas parzenia.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.