Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mięso na kiełbasę peklujemy peklosolą na sucho 19g/kg

Abo tak, albo nie :rolleyes: Wszystko zależy od naszych tzw. "kubków smakowych" - to raz a po po dwa staramy się używać jak najmniej peklosoli :wink: Ale o czym ja piszę to musisz poczytać :wink:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219944
Udostępnij na innych stronach

staramy się używać jak najmniej peklosoli

oczywiście może to być 50/50, 40/60, 30/70 itd...myślę, że waldi1 jako początkujący poczytał najpierw trochę o wyrobie kiełbasy i takie informacje przyswoił sobie :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219945
Udostępnij na innych stronach

Teraz poczytałem o soli i peklosoli zrobię 50/50,mam jeszcze pytanie w zasadzie nie w tym temacie ale dotyczy tego wątku wędzić jak w przepisie Kiełbasa wielkanocna z dziczyzny a może w zimnym dymie jak w przepisie Kiełbasa Świąteczna Chefa ? Co radzicie początkującemu?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219952
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem najpierw uwędz to na gorąco.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219954
Udostępnij na innych stronach

Widzę zima Ciebie zastała :grin: BTW a ten dymogenerator to do czego?Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219970
Udostępnij na innych stronach

wędzić jak w przepisie Kiełbasa wielkanocna

w tym przepisie jest wędzenie gorące następnie zimne

Czy aby na pewno

nie w każdej wędzarni da się wędzić zimnym dymem

Nie jest to rewelacja a prowizorka

dasz radę uwędzić i na zimno i na gorąco
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-219980
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Aż mi głupio ,że co chwilę o coś pytam :blush: . Jak robiłem ostatnio pierwsze wędzonki to peklowałem według tabeli dziadka na okres 7 dniowy i sprawa była jasna bo był 1 nastrzyk 60ml/kg . Teraz chcę zrobić wersję przyspieszoną 3 dniową i mam nastrzyk 3 krotny . Pytanie mam takie :

 

Czy ten nastrzyk mam zrobić 3 razy po 60ml/kg w ciągu tych trzech dni ( kiedy ostatni ) ??? Czy jakoś inaczej . Druga sprawa zawsze odlewam sobie potrzebną ilość do nastrzyku i sprawa czysta bo nie mam czego przechowywać . A jak jest w tym przypadku ??? Czy nadmiar przechować w lodówce czy może następne nastrzyki robić z zalewy w której się moczy mięsko . Przepraszam za może dziwne pytania ale takie rozterki ma początkujący zadymiarz :blush:

 

[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 22:58 ]

Dobra chyba byłem w błędzie na str.3 wyczytałem cytat z wypowiedzi DZIADKA :

 

Nastrzyk 2- 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 15 -20 %

dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu

Czyli rozumiem , że 3 strzykawki po 60ml/kg nastrzyknąć na początku reszta dni już bez nastrzku .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-224380
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem w pierwszym poście punkt nr 10 i poszedłem sprawdzić stopień upeklowania mojego mięsa które jutro ma być wędzone . Wybrałem najgrubszą sztukę schabu , wykroiłem ze środka kawałek- paluszek mięsny z całego przekroju . Delikatnie zacząłem go smakować i wyszło na to , że wszamałem go ze smakiem na surowo . Na razie jest dobrze chociaż wydaje mi się , że mięsko mogło by być odrobinę bardziej słone . Żebym tylko jutro nie spaprał wędzenia . Jutro mój dziewiczy dymny rejs i to w nowo zbudowanej wędzarce . Kilka razy już ją przepaliłem mam nadzieję , że to wystarczy . :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225417
Udostępnij na innych stronach

Na razie jest dobrze chociaż wydaje mi się , że mięsko mogło by być odrobinę bardziej słone .

Po obróbce termicznej wędzonki są bardziej "wyraziste", zapamiętaj jakim stężeniem zalewy teraz peklowałeś i będziesz miał punkt wyjsciowy przy następnym razie :) Pozrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225420
Udostępnij na innych stronach

WOBLER-W1, Jeśli wyrób będziesz podpiekał, lub nie będziesz parzył, to nie masz się czym martwić, słoność wzrośnie... natomiast jeśli po wędzeniu masz zamiar parzyć, a nie podpiekać, to posól wodę, w której będziesz parzył .... tak jak Artur wspomniał, w miarę wędzenia, smak się wzmacnia... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225421
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję , że nie będę musiał parzyć bo chciałbym tego uniknąć . Wszystko uzależnione jest od tego czy nie spaprzę wędzenia . W sieci wyczytałem aby najpierw obsuszać przez 40 minut w temp.30-40 , potem oko 90 minut w temp. 50-60 i 15 do 20 minut podpiekania w 85 stopni . Termometr w drzwiczkach wędzarki mam , zatem postaram się utrzymać temperaturę . Będę wędził schab , karkówkę , szynkę i boczek . Kupiłem po trochu na próbę , razem około 7,5 kg . W niedzielę mamy z żoneczką 23 rocznicę ślubu , zatem przydało by się troszkę dobrego żarełka :wink: .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225426
Udostępnij na innych stronach

A termometr by zmierzyć temperaturę w środku wyrobu masz ?

A co do czasu to zależy jeszcze jak duże ( grube) masz kawałki .

PS Ja generalnie szynki , balerony wolę parzone ale musisz sam wybrać co Ci bardziej pasuje .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225432
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję , że nie będę musiał parzyć bo chciałbym tego uniknąć

Jeśli jest to Twoje pierwsze wędzenie to proponuję sparzyć , tym bardziej że to na okazję... obyś obył się bez niespodzianek.. :wink:

WOBLER-W1 Życzę udanego wędzenia..

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225437
Udostępnij na innych stronach

Niestety termometru do mierzenia temperatury w środku mięsa nie mam , nawet nie wiem jak wygląda , ale to chyba nie rozmowa w tym temacie . Mięsko podzieliłem na sztuki powiedzmy około kilogramowe , żeby mi się lepiej szybciej zapeklowało . Wyroby będę próbował , więc albo przedłużę wędzenie albo w ostateczności sparzę . Obym tylko nie poległ , bo mnie moja ukochana oskubie :lol: :lol: .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225442
Udostępnij na innych stronach

WOBLER-W1, bez tej rzeczy nie obejść się. Ogromny asortyment, rekomenduję:

http://www.biowin.pl/bioterm/termometry-do-potraw

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225448
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję , że nie będę musiał parzyć bo chciałbym tego uniknąć . Wszystko uzależnione jest od tego czy nie spaprzę wędzenia . W sieci wyczytałem aby najpierw obsuszać przez 40 minut w temp.30-40 , potem oko 90 minut w temp. 50-60 i 15 do 20 minut podpiekania w 85 stopni . Termometr w drzwiczkach wędzarki mam , zatem postaram się utrzymać temperaturę . Będę wędził schab , karkówkę , szynkę i boczek . Kupiłem po trochu na próbę , razem około 7,5 kg . W niedzielę mamy z żoneczką 23 rocznicę ślubu , zatem przydało by się troszkę dobrego żarełka :wink: .

Bez termometru możesz niedoparzyć, albo przeparzyć.

 

Ja bym zrobił tak:

 

- wszystko 90 minut w 50-60C

- potem wszystko podpiecz 20 minut w 85 stopni

- wyciągnij schab (zwany poprawnie polędwicą) i odwieś do stygnięcia - wyjdzie łososiowa

- resztę potrzymaj jeszcze 20 minut w 85C

- wyciągnij wszystko, boczku nie parz, odwieś do schłodzenia, będziesz miał wędzonkę do zup, bigosu, lecza i fasolki

-szynkę i karkówką wrzuć do wrzącej wody, wyłącz gaz, poczekaj 10 minut, potem utrzymuj circa 90C (mały gaz) i parz przez ok 1h na każdy kilogram mięsa w garze.

 

Powinno się udac bez termometru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225449
Udostępnij na innych stronach

Feederman, do jutra już nie zdążę zakupić takiego termometru ale w przyszłości na pewno się w niego zaopatrzę .

TeBe, Pokombinuję z Twoją pomocą .

Dziękuję Wszystkim udzielającym mi rad i serdecznie pozdrawiam , Paweł B .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225455
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie przejmuj.

Jeśli nawet nie dowędzisz "na gotowo" i okaże się że wędlina jest w pół surowa, zawsze możesz później ją sparzyć.

Nie masz termometru, ale i bez niego dasz radę.

Woda w garnku musi ledwo co bulgotać, byleby się nie gotowała !

Przy parzeniu przyjmuję 1h na kg mięsa.

 

Powodzenia życzę. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225458
Udostępnij na innych stronach

Woda w garnku musi ledwo co bulgotać,

Bardzo wysoko parzycie.

Ja to robię w temp. 75-80st.C. I o bulgotaniu nie może być mowy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225466
Udostępnij na innych stronach

a to robię w temp. 75-80st.C. I o bulgotaniu nie może być mowy.

_________________

Ja również utrzymuję taką temp podczas parzenia.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/9/#findComment-225467
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.