miro Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Przy schłodzonym mięsie i zalewie w ilości 40% i nawet o temperaturze 20C nic złego stać się mu nie może.Może skoczy powierzchniowo temperatura mięsa do 12-15 C, ale i tak nie ma to znaczenia, jedynie w zewnętrznej warstwie nastąpi przyśpieszone peklowanie. Mętną solanka to rzecz względna.Bez zdjęcia zalewy możemy jedynie gdybać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-298174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wester Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zmienilem solanke i umylem mieso. Faktycznie nie ma dramaturgii. Pojutrze wedze dam znac co wyszlo. Mieso wyglada ladnie jest rozowe i .... zobaczymy. Dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-298175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 ponieważ włożenie butelki z wodą do lodówki dzień wcześniej nie jest zbyt trudne, to ja jednak pozostanę zwolennikiem zalewania mięsa zimną solanką ... tak na wszelki wypadek Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-298193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 20 Października 2013 Prośba.Kochani czy może ktoś tego używał jako zamiennika soli peklowej? skład:NaCL 89.75% Sodium Nitrite NaNO2 6.25% POtassium Nitrate KNO3 4% Anti-agent Food coluring.Pozdrawiam i proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-307823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) czy może ktoś tego używał jako zamiennika soli peklowej?tak... - koledzy zza Wielkiej Wody tego "muszą" używać - a w zasadzie najczęściej wersji n#1jak widzisz w składzie jest ponad dziesięciokrotnie większa dawka nitrytu niz normy w polskiej peklosoli...do tego zawiera dodatek saletryo ile mi wiadomo ta mieszanka służy szczególnie do wyrobów dojrzewających (stąd dodatek saletry) uważam że aby bezpiecznie korzystać należy mieszać co najmniej 1:12 z solą....zapewne koledzy doprecyzują moją wypowiedź Edytowane 20 Października 2013 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-307825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedź przynajmniej wiem na czym stoję .Użyję zgodnie z zaleceniem kolegi Abratka o ile nie uda mi się załatwić naszej polskiej. Ewentualnie spróbuję użyć " 1" też oczywiście 1:12 Edytowane 20 Października 2013 przez wies Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-307826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 20 Października 2013 PSniektórzy propagują zmniejszanie ilości peklosoli w wyrobach na rzecz soli... - oczywiście trwa tu prawie "święta wojna"....wg powyższego tą mieszankę można byłoby dawkować nawet 1:20 i więcej- dlatego to bedzie Twój wybór Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-307829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 20 Października 2013 Dzięki ,osobiście również dążę do amniejszania ilości peklosoli na rzecz soli.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-307837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniwah Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 31 Października 2013 witam jestem nowa , powoli zapoznaje sie z postami, i musze powiedzić ze bardzo mi odpowiada to co tu czytam. mam trzech dorastajacych chłopców , i ciezko pracujacego męża i nie chce juz karmić pseudowędlinami, dziekuje ze dzielicie się swoimi, doświadczeniami w tej dziedzinie, ciesze sie ze znalazam miejsce , w którym moge szukać rady, prosze o wyrozumiałość jesli moje pytania wydadza sie zbyt głupie, pozdrawiam wszystkich serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-309908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 8 Listopada 2013 Witam,Z racji tego iż jestem nowym użytkownikiem bardzo proszę o wyrozumiałość. Zanim zapytałem starałem się najpierw doczytać lecz niestety bezskutecznie.Do rzeczy z racji tego że mieszkam za granicą nie mam dostępu do mięsa z ubojni zazwyczaj mięso które mogę kupić jest hermetycznie pakowane i na przykład golonka ma w składzie sól 1,5% plus konserwant E250 jeśli dobrze rozumiem jest to mięso już zapeklowane i tu nasuwa się moje pytanie czy takie mięso w procesie przygotowania peklować czy pominąć ten etap uznając że jest ono już peklowane.Pozdrawiam Marcin_ Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-311638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Pominąć oczywiście. W Szwecji też jest sprzedawana golonka peklowana i pakowana próżniowo. To popularna w Skandynawii forma sprzedaży golonki. Kupuję taką czasam, i jest bardzo dobra zarówno smakowo, jak i gatunkowo. Edytowane 8 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-311640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 8 Listopada 2013 Bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości własnie jutro się wybieram do Szwecji na większe zakupy i będę tworzył pierwsze wyroby. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-311642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 8 Listopada 2013 ja tez kupuje czasem taka ,niestety nie potrafie odroznic przedniej od tylnej swinskie ozory tez kupuje peklowane ,znaczy kupowalam bo wczesniej nie mialam pojecia ze tak wpadne w to domowe" masarstwo" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-311649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Electro, W Lidlu jest też gotowy peklowany boczek w dobrej cenie i dobrej jakości. Kupuję go też dosyć często i po wyjęciu z opakowania, wytarciu i osuszeniu wedruje prosto do wedzarni. Jest super. Stosuję go też nieraz do przygotowania farszu na kielbasę i też jest OK. Nazywa się on "Stekfläsk rimmat" i sprzedaj go w takich fajnych podłużnych porcjach gdzieś ok. 600-800g. akurat do zawieszania na haku w wędzarni. Ostatnio płaciłem po 34,90 skr. za kg.na promocji. Edytowane 8 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-311657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 8 Listopada 2013 @sverige2,w Lidl zadko kupuje mieso ,no i jeszcze nie mam wedzarni,wczoraj kupilam boczek w city gross cos kolo 45 sek za kg to uwazam ze cena dobra ladny prawie bez tluszczu z tym ze nie peklowany ale juz go zapeklowam i bedzie rolada boczkowa z szynkowara. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-311660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) W City Grossie zawsze jest super jakość i umiarkowane ceny. Ja sobie u nich też nieraz zamawiam taki odpowiedni do rolady dosyć cienki, aby się ładnie zawijał, bo roladę robię ale sznurowaną i po natarciu czosnkiem i majerankiem, piekę na rumiano w folii aluminiowej w piekarniku. Najpierw 1,5 godz. zawinięty, a po tym czasie odwijam folię i jeszcze pół godzinki bez, aby się pieknie zrumienił. Później studzenie przez noc w lodówce, i rano do śniadania paluchy lizać. Edytowane 8 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-311663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 8 Listopada 2013 Taka rolade tez pieke:-) ja wiekszosc miesa kupuje wlasnie w city gross,zanim powstal kupowalam u rzeznika bo bracowalam zaraz obok ,w latach 80 byl taki fajny sklep masarski kolo Slakthuset ( jak znasz Sztokholm)mozna bylo u nich kupic mieso i sami rozbierali i na zyczenie tez peklowali ,niestety sklep nie wytrzymal chociaz powstal jakos w latach 20i musieli zamknac,mozna bylo wtedy u nich kupic krakusa ogorki i kapuste kiszona to byl rarytas nie to co dzis wszysko mozna kupic nawet w szwedzkich sklepach. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-311668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek_d Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Witam Koleżanki i Kolegów na piątek 15-go mam zaplanowane wędzenie kiełbas a dzisiaj trafił mi się super boczek (niestety ostatnie 2kg)czy warto ryzykować peklowanie na "dziko" to niecałe 48 godz?co radzicie? Edytowane 13 Listopada 2013 przez Romek_d Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-312842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 13 Listopada 2013 co radzicie? Miszczu na pewno poradzi, ale może ja : 2 kilo boczku + 50 g peklosoli wetrzeć w mięso, wymasować i do lodówki - w piątek wędzić. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-312845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek_d Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 13 Listopada 2013 dzięki biorę się do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-312848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uras Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Drodzy zadymiacze, Chciałbym przygotować dla rodziców na święta szynkę parzoną. Niestety wędzarni jeszcze się nie dorobiłem, także chciałbym ograniczyć się do peklowania i późniejszego parzenia. Przeanalizowałem informacje zawarte na forum i w "Akademii Dziadka" na stronie głównej, dotyczące peklowania oraz późniejszego gotowania/parzenia. Poniżej przepis wg. którego chciałbym przygotować parzoną szynkę. Pekolowania na morko (szynka parzona): Dni peklowania: 6 w temperaturze 4-8oC 1,2 kg szynki bez kości (orzech) Zalewa (0,6 l): - 0,2 l wywar z ziól (pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, owoc jałowca)- 0,4 l wody przegotowanej zimnej + 40 g peklosoli i 30 g soli niejodowanej do przetworów- 1 nastrztyk 60 ml - solanka o takim samym stężeniu (0,06 l wody i 7g peklosoli) lub o 60 ml zalewy. Po peklowaniu zostawiam szynkę na jedną dobę w lodówce bez zalewy, do ocieknięcia. Płuczę w zimnej wodzie. Owijam sznurkiem zgodnie ze wskazówkami i zostawiam na godzinkę do ocieknięcia. Szynkę wrzucam na wrzątek na 10 minut (w celu scięcia wierzchniej warstwy), a nastepnie temperaturę obniżam do 80 stopni i parzę tak do osiągnięcia w środku orzecha temperatury 70-75 stopni. Zapewne około 1 godziny. Szynkę zawieszam na sznurku do ocieknięcia i wystygnięcia, a następnie wkładam do lodówki do wystygnięcia. Czy Waszm zdaniem szynka przygotowana w ten sposób będzie miała rację bytu? Czy w przypadku samego parzenia (bez uprzedniego wędzenia) stosujecie inne proporcje przy peklowaniu? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki / sugestie / uwagi. Cytuj Uras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-320024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 12 Grudnia 2013 jak na pierwszy raz nie jest źle na pewno będzie jadalna i rodzice będą zadowoleni. Jak wrzucisz do wrzątku to od razu zmniejsz dopływ energji do minimum tylko zastosuj duży garnek. Nie wyliczam Twojej proporcji peklosoli ,soli i wody.Daję na jeden kg. mięsa 48g peklosoli i 400g wody. Zrobisz i zdobędziesz doświadczenie Powodzenia. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-320066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Witam wszystkich -jest to mój pierwszy post.Zapeklowałem mięso na wędzonki według przepisu Szczepana dla peklowania 6 dniowego.Zrobiłem to w środę 11 grudnia o 21:00.Planuję po 6 dniach we wtorek 17 grudnia o 21:00 wyjąć mięso abyociekło. Nastepnego dnia osiatkuję mieso i powieszę na kijach aby schło.W związku z tym że wędzenie ma być w czwartek 19 grudnia obawiam się czy mięso nie będzie za słone.Co w tej sytuacji mogę zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-320362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ala Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Chciałam się zapytać odnośnie koloru mojej solanki. Solanka zrobiona w sobotę 7.12., zgodnie z tabelą Dziadka (peklowania 11-14 dniowe, wariant bardziej słony, mięso schłodzone, opłukane, woda z przyprawami gotowana odzielnie, dlana do solanki schłodzona już bez przypraw. Wszystko trzymam w piwnicy, temp. solanki 10st Solanka nie śmierdzi, nie jest gęsta, mięsko ładne różowe bez żadnych wybarwień, nic się nie klei, tylko solanka ma kolor różowy (nie mleczny). Czy ona mi wytrzyma do 19 grudnia, czy powinnam ją wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-320394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 13 Grudnia 2013 To jest normalny kolor dobrej solanki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/21/#findComment-320396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.