Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wołu i daniela, jak się zorientowałeś na naszym terenie nie uświadczysz, ale "jeleni" trochę jest, trzeba będzie Twoją sugestie sprawdzić. Pozdrawiam. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-493733
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

witam.Pierwszy mój wpis w dziale wędliniarskim.Mam znajomą ,która do uboju oraz przerobu mięsa wynajmuje człowieka ,który się tym trudni.Podczas wyrobu wędzonek ,po zapeklowaniu ,uwędzeniu,ale przed parzeniem nastrzykuje uwędzone szynki płynem,w którym się peklowały.Czy jest to prawidłowa praktyka,co o tym myślicie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-507886
Udostępnij na innych stronach

 Dziwna technologia.Nastrzyk powinien być wykonany na początku peklowania i ma to swoje uzasadnienie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-507887
Udostępnij na innych stronach

Właśnie też się zdziwiłam ,ale szynka podobno jest przez to soczysta .zapytałam ,ponieważ sama nie mam zbyt dużego doświadczenia,ale z taką  praktyką to spotkałam się pierwszy raz,więc pomyślałam zapytam na forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-507888
Udostępnij na innych stronach

Masarz robi pod publikę, jak im to smakuje, napompowana solanka i w niej zawarty nitryr  to ich sprawa . Te praktyki stosowane są  w celu dopeklowania w czasie wędzenia przy bardzo krótkim czasie peklowania . Parzenie przerywa peklowanie

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-507896
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Chce pierwszy raz jutro robić. Jakieś rady specjalne? :D

 

 

Tak kup dobre wino ... zapal świece zrób kolację włącz nastrojową muzykę ... i dalej samo poleci ;)

 

http://img2.repostuj.pl/upload/2015/12/86846_4ad2490086542cc76da7b0807f36f0f2.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-508658
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam serdecznie,stawiam pierwsze kroki,i mam parę pytań.Zrobiłem zalewę wg.tego przepisu http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.htmlmiałem to cały czas w lodówce co 2 dni obracałem ,chciałem peklować 14 dni,ale w 10-ty dzień po otwarciu lodówki zalewa była mętna,nie było jakiegoś dziwnego zapachu a smak był słonawy,taki jak powinny.Wyciągnąłem mięso 6 schabów po 0,8kg i 4 boczki po 0,6kg bo bałem się że się zepsują.Wędziłem wszystko w tem. 70-80st.C,schaby 5 godz. a boczki 3,5 godz.Schabiki wyszły lekko twarde a boczunie trochę bardziej.Proszę o radę co należy zrobić aby wszystko było miększe i co było żle z tą zalewą.Czy parzenie jest dobre przed czy po wędzeniu a może coś innego !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511812
Udostępnij na innych stronach

Zalewa tak ma  czasami . Jak mięso nie było śliskie i nie miało zapachu jest o key (kwestia jak oceniamy mętna bo to pojęcie względne ) 

Jak dla mnie miałeś za długi czas dla schabu i za wysoką temperaturę .(osobna kwestia jak to mierzyłeś)   Ja schab/polędwicę wędzę na kolor i jem na surowo lub parzę,  pieczony średni  mi smakuje.

Boczek na kolor  i ewentualnie pieczenie w wędzarni  temp tak 80 stopni (ale robie  bardziej na wyczucie ) .

Wędzę w temp 50-60 stopni na czuja (mam różne termometry - początkowo ich używałem - a teraz na łapkę i gra - dobrze mieć aby sprawdzić od czasu do czasu łapkę  jak coś to nie kupuj termometru kotłowego do pomiaru temperatury w wędzarni )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511814
Udostępnij na innych stronach

Zalewa ma prawo lekko zmętnieć na skutek domieszki resztek krwi i białek z mięsa. Jeśli zapach i smak jest ok., a zalewa się nie "ciągnie", to wszystko w porządku.

Co do wędzenia polędwic (nie schabów) to jeśli chcesz uzyskać miękkie wyroby, wędź w temp. ok. 20-25 st.C przez ok. 5-8 godz. Wtedy najlepiej polędwic nie parzyć. Otrzymasz wyrób nazywany polędwicą łososiową. Moim zdaniem najlepszą.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511815
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędziłem wszystko w tem. 70-80st.C,schaby 5 godz. a boczki 3,5 godz.Schabiki wyszły lekko twarde a boczunie trochę bardziej.

 

Za wysoka temperatura wędzenia. Jeżeli chcesz mieć miękkie boczki to teraz je odparz z 1,5 h w 80-85*C. Polędwic już raczej nie uratujesz.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511816
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędziłem wszystko w tem. 70-80st.C,schaby 5 godz. a boczki 3,5 godz.

 

Ty nie wędziłeś a piekłeś.Temperatura wędzenia to 45-55 C.Później wędzonki poddajemy obróbce termicznej lub nie ( dotyczy polędwicy).Możesz parzyć, ale też możesz piec w wędzarni.Powinieneś uzyskać w środku wyrobu dla polędwicy 60C a dla boczku 75 C.Te twoje wyroby zostały upieczone i to mocno i to jest powodem ich twardości.

 

 

 

co było żle z tą zalewą.
 

 

Z zalewą pewnie nic nie było bo nie była glutowata, ani brzydko nie pachniała.Polecam peklować 10 dni. w temp. 4-6 C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511817
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady,boczki parzyłem przez 45 min w tem.80 st.C i zmiękły,a schaby cienko pokrojone smakują jak szynka szwardzwaldzka (w środku nie są wysuszone) ale na przyszłość będę uważał na temperaturę.Ale czy mogę trzymać mięso w mętnej zalewie,oczywiście jak nie będzie zepsuta,i jak długo,bo mi brakowało jeszcze około 2-4 dni peklowania,bo moja zalewa na 10 dzień była mętna,mleczna ale nie była ciągnąca i nie miała brzydkiego zapachu.Z taką fachową pomocą i doradztwem wiem że będzie OK. !!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511859
Udostępnij na innych stronach

Koszt zalewy nie jest duży i w okresie letnim, jeśli widać jakiekolwiek niepokojące zmiany, lepiej ją wymienić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511861
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale czy mogę trzymać mięso w mętnej zalewie,oczywiście jak nie będzie zepsuta,

 

Możesz,tylko wymaga to częstszego kontrolowania aby w miarę sytuacji podbramkowej zareagować. Kontrolowania, to mam na myśli kontrolowanie wzrokowo-zapachowe ;) i nie pchaj następnym razem "pazurków" do zalewy ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511864
Udostępnij na innych stronach

 

 

i nie pchaj następnym razem "pazurków" do zalewy

 

O to to :) .Im mniej mieszasz tym będzie mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia zalewy. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511871
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Poprosze o porade.Dzisiaj zapeklowalem 5 kilo miesa i zrobilem nastepujaca zalewe:

-zalalem najpierw mieso woda tak zeby przykrylo

-nastepnie wyjalem mieso z wody a wode zlalem zeby zobaczyc ile jest tej wody

- wyszlo 3,5 litra

- rozrobilem 280 g peksoli w 3,5 litrze wody czyli 80 g na litr

- nastrzyknalem mieso

- i zalalem to wszystko zrobiona solanka

- ma to stac ok 5dni

Czy cos zle zrobilem czy cos poprawic bo mam czas jeszcze .Poprosze o porade.Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-514002
Udostępnij na innych stronach

Powinny być 2 litry wody. Stężenie solanki 12.5-13%. Musisz dobrać lepsze naczynie, a nie rozrabiać więcej solanki. Peklowanie 4-8C. To na 5 dni.  Plus nastrzyki. ;)

Edytowane przez szaja
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-514005
Udostępnij na innych stronach

Ok poprawilem: 2litry wody i 170 g peksoli 2x85g ( chcialbym mniej slona)- moze tak byc? Chociaz zastanawia mnie dlaczego nie moze byc wiecej wody a stezenie soli takie samo zeby sie przewracac miesa tylko zeby bylo zanurzone w calosci?. Pozdro.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-514007
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam Poprosze o porade.Dzisiaj zapeklowalem 5 kilo miesa i zrobilem nastepujaca zalewe: -zalalem najpierw mieso woda tak zeby przykrylo -nastepnie wyjalem mieso z wody a wode zlalem zeby zobaczyc ile jest tej wody - wyszlo 3,5 litra - rozrobilem 280 g peksoli w 3,5 litrze wody czyli 80 g na litr - nastrzyknalem mieso - i zalalem to wszystko zrobiona solanka - ma to stac ok 5dni Czy cos zle zrobilem czy cos poprawic bo mam czas jeszcze .Poprosze o porade.Pozdro

 

Ja tak robię i dla nas jest OK. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-514011
Udostępnij na innych stronach

Ja tak robię i dla nas jest OK

 

Dla nas przy tak krótkim peklowaniu było by za mało słone. ale są różne progi słoności.Zależy jeszcze jakie to elementy, ale i tak dla polędwicy daję taką samą solankę tylko pekluję min.8 dni. 

 

 

Chociaz zastanawia mnie dlaczego nie moze byc wiecej wody a stezenie soli takie samo zeby sie przewracac miesa tylko zeby bylo zanurzone w calosci?

 

Bo np. w 1 l wody masz rozpuszczone 80g peklosoli i tym zalejesz mięso.Jeśli użyjesz 2 l wody to już masz 160 g peklosoli w tym roztworze.Stężenie jest takie samo tylko solanki dwa razy więcej to i soli też.Nie zagłębiając się w proces peklowania mięso w czasie peklowania chłonie sól i jak dasz jej więcej to wchłonie jej więcej.Chyba już jasne czemu używamy 0,4-0,5 l solanki na kg mięsa.

Jeśli masz problem z ilością solanki zastosuj metodę Szczepana.Przy tej metodzie potrzebny jest dwukrotny nastrzyk w ilości po 10% wagi mięsa.

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-514013
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

można dostać szału.

Lepiej poszukać , pożyczyć odpowiedniej wielkości  naczynie :laugh:

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-525029
Udostępnij na innych stronach

Lepiej się sprawdzają wysokie a wąskie (bez przesady ) garki  :thumbsup: Dasz radę wierzymy w Ciebie .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-525032
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.