Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanko odnośnie peklowania. Mój ojciec i większość magikow na wsi pekluja w następujący sposob: odważaja ilość peklosoli i nacieraja nią mięso i trzymają ok 24 godz w naczyniu. Po tym czasie zalewają woda z wywarem. Moim zdaniem to jest nieprawidłowe bo sól wyciąga wszystkie soki z mięsa. Może ktoś się spotkał z czyms takim.? Prosił bym o wyjaśnienie bo prowadzę bój z ojcem :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-531154
Udostępnij na innych stronach

 Solenie mieszane (peklowanie mieszane)


 


Peklowanie mieszane stanowi połączenie dwóch metod: mokrej i suchej. Przy tym rodzaju peklowania mięso może być najpierw nastrzyknięte solanką (metoda mokra), a następnie natarte mie­szaniną peklującą (metoda sucha). Lub też naprzód naciera się powierzchnię mięsa mieszanką peklującą, a następnie układa w basenach i zalewa solanką.


Jest to najrzadziej stosowana metoda peklowania.


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-531155
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój ojciec i większość magikow na wsi pekluja w następujący sposob: odważaja ilość peklosoli i nacieraja nią mięso i trzymają ok 24 godz w naczyniu. Po tym czasie zalewają woda z wywarem. Moim zdaniem to jest nieprawidłowe bo sól wyciąga wszystkie soki z mięsa.

Jest to stara metoda peklowania mięsa tak, jak napisał kolega powyżej.

Kiedyś chodziło o to, żeby mięso zapeklowane przed Wielkanocą wytrzymało do żniw.

Te szynki suszyło się więc wyciągniecie soków/wody z mięsa było jednym z celów całego procesu a równocześnie sprzyjało konserwacji mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-531156
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Witam wszystkich początkujących i doświadczonych braci.Rozpoczynam przygode z wedzeniem. Potrzebuje konkretnej odpowiedzi co do peklowania miesa. Mam 20 litrowa beczkę 12 kg mięsa i peklosol. Moje pytanie jakie proporcje na taką ilość mięsa czas peklowania 12-14 dni bez nastrzykiwania. 10 litrów wody i 1,1kg peklosoli będzie dobrze.Wiem że trzeba wodę kontrolować w trakcie pekłowienia ale czy koniecznie trzeba ją zmieniać po tygodnu (gdzieś tak wyczytalem).Dziekuje za pilna odp.mięso to 3 schaby,2 szynki i 2 kartkówki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536112
Udostępnij na innych stronach

Witaj studi78 :) 

Peklując na mokro też stosuję dwutygodniowy proces, wtedy mięsko jest najlepsze :) Solanki nie powinno się wymieniać, chyba, że jakaś awaria nastąpi, co u mnie się nigdy nie zdarzyło. Oczywiście należy przestrzegać pewnych reguł. Przede wszystkim higiena, czyli nie pchamy łap do peklowanego mięsiwa, to chyba oczywiste :) Po kilku dniach mięsko w solance należy poobracać, żeby równomiernie się zapeklowało. Temperatura też jest bardzo ważnym czynnikiem. Najlepiej utrzymywać ok. 4-8o C, czyli lodówa :) Zalecane proporcje: 1 kg mięsa, 0,4 l wody, 40 g peklosoli. Na Twoje 12 kg mięsa, należy przygotować 4,8 l wody, do której powinno się dodać 480 gramów peklosoli, co da solankę o stężeniu ok. 10%. Proste prawda? :) Mięso powinno być całkowicie zanurzone w solance, w razie czego można posiłkować się wypełnieniem "pustych" przestrzeni np. słoikiem z wodą. Dla mnie proponowana w tabeli ilość soli jest zbyt duża, nie jestem aż tak słonolubny jak nasi pradziadkowie :) Stosuję solankę o stężeniu ok. 7,5-8%, czyli do tej samej ilości wody wsypuję 360-384 g peklosoli. Większe kawałki mięsa nastrzykuję, jednak przy dwutygodniowym okresie peklowania nie jest to konieczne :) W razie wątpliwości, pytaj :) 

Życzę powodzenia i pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536116
Udostępnij na innych stronach

Tu masz pomocną tabelę:

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536117
Udostępnij na innych stronach

Na kilogram mięsa 0,4-0,5 litra peklosolanki o stężeniu 8-9%. to na 12 kg mięsa 5 litrów wody i 0,45 kg peklosoli.Temperatura 4 stopni +/- 2 stopnie. Zalewy nie zmieniamy
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536119
Udostępnij na innych stronach

Większe kawałki mięsa nastrzykuję, jednak przy dwutygodniowym okresie peklowania nie jest to konieczne

 

Nastrzyk moim zdaniem nie jest uwarunkowany tylko długością peklowania.Przy nastrzyku chodzi też o to by solanka jak najszybciej dostała się do środka co zapewni szybkie zabezpieczenie mięsa bakteriologicznie.Z tego też powodu ja robię nastrzyk na początku bez względu na długość peklowania i wtedy mam pewność, że mięso jest od środka zawsze dopeklowane.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536120
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze dodaje 1 kg( pekosol + sol) na 10 l wody tak zeby mieso bylo zawsze przykryte solanka do tego dodaje lisc laurowy , ziele angielskie ,pieprz w ziarnach , czosnek ,bulion (magi) wszytko przyprawy daje na oko . pekluje 7-14 dni w temperaturze 2-6 stopni (jak do tej pory nigdy nie mialem problemu z miesem szynki boczki schaby sa po uwedzeniu bardzo smaczne ) miesa nie nie nastrzykuje bo dosyc przejdzie przyprawami wędzę i parze w wodzie albo wędzę i parze na parze . i jak do tej pory kazdy kto proboje moje wytwory mowi ze jest git :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536142
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedz zalewa zrobiona mięsko się pekluje. 10 litrów wody i 900 g peklosoli.teraz czekamy. Dziś mięso stoi na balkonie ale jutro przenoszę do garażu bo zapowiadają po -10 w nocy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536147
Udostępnij na innych stronach

My tutaj zorro propagujemy trochę inne sposoby peklowania, ale jeśli wszystkim, a przede wszystkim Tobie smakuje, to działaj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536148
Udostępnij na innych stronach

co jest nie tak :(

to

 

daje na oko .

jeżeli dodajesz  to powinieneś  przegotować je ( za wyjątkiem czosnku) i raczej odmierzać

bylo zawsze przykryte solanka

tak ale ile tej solanki na kg mięsa, magii raczej nie dajemy .

bulion (magi)

  ale jak Ci smakuje to jak Maxell napisał o gustach nie dyskutujemy

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536158
Udostępnij na innych stronach

powiem tak  moj  dziadek ,.ojciec  nie liczyli  ziaren pieprzu ziela  lisci itp i ja tak samo od 20 lat robie. jesli chodzi o solanke to w piatek zapeklowalem 20 szynek (około 30 kg) + 8 boczków.zalalem zalewą 1.5 kg soli + 15 litrów wody. następnym razem policze ziarno pieprzu itp pozdr p.s nie jestem zadnym fachowcem w tej dziedzinie chociaz 20 lat temu chcialem byc zeznikiem  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536162
Udostępnij na innych stronach

Zorro robisz około 9% solankę czyli jest w miarę ok ... pytanie brzmi ile jest tej solanki na kg mięsa i ile czasu peklujesz oraz jaki jest udział % peklosoli z solą jak powiesz wtedy da się coś więcej powiedzieć o prawidłowości procesu ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536163
Udostępnij na innych stronach

następnym razem policze ziarno pieprzu

lepiej wydać parę złotych np na taką https://seltrade.pl/kieszonkowa-waga-elektroniczna?gclid=CjwKEAiA2OzDBRCdqIyIqYaaqQoSJABeJZdigIioOhAAjaNMDFJ01x_2T43ruvX_n8eM8HjKYe-oxhoCeWHw_wcB

 

chyba że masz na tyle praktyki że "trafiasz" zawsze z ilością w swój smak

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536166
Udostępnij na innych stronach

Czyli względnie ... da się żyć ;)

Pytanie ile solanki na kg mięsa ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536171
Udostępnij na innych stronach

Mięsa nie ważę,mam do peklowania jeden pojemnik przeznaczony do tych celów.Pakuję mięso,zalewam solanką ,aby mięso było przykryte.Orientacyjnie na oko wychodzi mi pietnaście kilo mięsa na dziesięć litrów solanki.

Teraz ja zadam pytanie ?Kolega Maciekzbrzegu twierdzi że nie powinno się dodawać magi(bulion)do solanki do peklowania.Proszę o odp.ja nawet dodaje majranek cebulę ziarno jałowca .Ale to są moje przyprawy które kłade do peklowania miesa.Proszę odpowiedzieć czemu nie maga? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536183
Udostępnij na innych stronach

zbyt duży (dla każdego indywidualny)  dodatek przypraw "tłumi" smak mięsa.(suszone przyprawy, zioła to nośnik grzybów, bakterii dlatego dobrze je zagotować w minimalnej ilości wody wystudzić i dodać to na marginesie)  Maggi nie do końca "wiesz" co w niej jest bo pewnie kupujesz gotowe.

 

mięsa, magii raczej nie dajemy

ale

jak Ci smakuje to jak Maxell napisał o gustach nie dyskutujemy
Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536192
Udostępnij na innych stronach

Witam ;))) jestem takim małym laikiem jeżeli chodzi o peklowanie ;/ czytam już jakiś czas forum, kopalnia wiedzy!!! znalazłem tabele Dziadka odnośnie czasu peklowania oraz stężenia. Do solanki oprócz pektosoli dodaje się inne przyprawy? nie mogłem znaleść niestety takiej informacji, pozdrrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536194
Udostępnij na innych stronach

Tabela Dziadka jest dla słonolubnych.Proponuję solankę do szynek , boczków, karkówki ok.10% a do polędwic i polędwiczek ok.8%.Na tym forum większość stosuje czystą solankę bez przypraw ponieważ stosowanie solanki z przyprawami zabija smak mięsa.Wtedy wszystko smakuje jednakowo czyli przyprawami, ale zakazu nie ma.Jak ktoś tak lubi to jego sprawa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536195
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.