IRON666 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1151 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam. Mam pytanko odnośnie peklowania. Mój ojciec i większość magikow na wsi pekluja w następujący sposob: odważaja ilość peklosoli i nacieraja nią mięso i trzymają ok 24 godz w naczyniu. Po tym czasie zalewają woda z wywarem. Moim zdaniem to jest nieprawidłowe bo sól wyciąga wszystkie soki z mięsa. Może ktoś się spotkał z czyms takim.? Prosił bym o wyjaśnienie bo prowadzę bój z ojcem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-531154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1152 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Solenie mieszane (peklowanie mieszane) Peklowanie mieszane stanowi połączenie dwóch metod: mokrej i suchej. Przy tym rodzaju peklowania mięso może być najpierw nastrzyknięte solanką (metoda mokra), a następnie natarte mieszaniną peklującą (metoda sucha). Lub też naprzód naciera się powierzchnię mięsa mieszanką peklującą, a następnie układa w basenach i zalewa solanką.Jest to najrzadziej stosowana metoda peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-531155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1153 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Mój ojciec i większość magikow na wsi pekluja w następujący sposob: odważaja ilość peklosoli i nacieraja nią mięso i trzymają ok 24 godz w naczyniu. Po tym czasie zalewają woda z wywarem. Moim zdaniem to jest nieprawidłowe bo sól wyciąga wszystkie soki z mięsa. Jest to stara metoda peklowania mięsa tak, jak napisał kolega powyżej.Kiedyś chodziło o to, żeby mięso zapeklowane przed Wielkanocą wytrzymało do żniw.Te szynki suszyło się więc wyciągniecie soków/wody z mięsa było jednym z celów całego procesu a równocześnie sprzyjało konserwacji mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-531156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRON666 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1154 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Witam. Będę wiedzil serki pilos I mam pytanie. Jaka sól użyć. Coś czytałem że do moczenia serów użyć soli nie jodowanej? Czy można jodowana.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-533521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1155 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Mozna.Ja najczesciej takiej uzywam do serkow. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-533528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studi78 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1156 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Witam wszystkich początkujących i doświadczonych braci.Rozpoczynam przygode z wedzeniem. Potrzebuje konkretnej odpowiedzi co do peklowania miesa. Mam 20 litrowa beczkę 12 kg mięsa i peklosol. Moje pytanie jakie proporcje na taką ilość mięsa czas peklowania 12-14 dni bez nastrzykiwania. 10 litrów wody i 1,1kg peklosoli będzie dobrze.Wiem że trzeba wodę kontrolować w trakcie pekłowienia ale czy koniecznie trzeba ją zmieniać po tygodnu (gdzieś tak wyczytalem).Dziekuje za pilna odp.mięso to 3 schaby,2 szynki i 2 kartkówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1157 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Witaj studi78 Peklując na mokro też stosuję dwutygodniowy proces, wtedy mięsko jest najlepsze Solanki nie powinno się wymieniać, chyba, że jakaś awaria nastąpi, co u mnie się nigdy nie zdarzyło. Oczywiście należy przestrzegać pewnych reguł. Przede wszystkim higiena, czyli nie pchamy łap do peklowanego mięsiwa, to chyba oczywiste Po kilku dniach mięsko w solance należy poobracać, żeby równomiernie się zapeklowało. Temperatura też jest bardzo ważnym czynnikiem. Najlepiej utrzymywać ok. 4-8o C, czyli lodówa Zalecane proporcje: 1 kg mięsa, 0,4 l wody, 40 g peklosoli. Na Twoje 12 kg mięsa, należy przygotować 4,8 l wody, do której powinno się dodać 480 gramów peklosoli, co da solankę o stężeniu ok. 10%. Proste prawda? Mięso powinno być całkowicie zanurzone w solance, w razie czego można posiłkować się wypełnieniem "pustych" przestrzeni np. słoikiem z wodą. Dla mnie proponowana w tabeli ilość soli jest zbyt duża, nie jestem aż tak słonolubny jak nasi pradziadkowie Stosuję solankę o stężeniu ok. 7,5-8%, czyli do tej samej ilości wody wsypuję 360-384 g peklosoli. Większe kawałki mięsa nastrzykuję, jednak przy dwutygodniowym okresie peklowania nie jest to konieczne W razie wątpliwości, pytaj Życzę powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1158 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Tu masz pomocną tabelę: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Edytowane 15 Stycznia 2017 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1159 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Na kilogram mięsa 0,4-0,5 litra peklosolanki o stężeniu 8-9%. to na 12 kg mięsa 5 litrów wody i 0,45 kg peklosoli.Temperatura 4 stopni +/- 2 stopnie. Zalewy nie zmieniamy Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1160 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Większe kawałki mięsa nastrzykuję, jednak przy dwutygodniowym okresie peklowania nie jest to konieczne Nastrzyk moim zdaniem nie jest uwarunkowany tylko długością peklowania.Przy nastrzyku chodzi też o to by solanka jak najszybciej dostała się do środka co zapewni szybkie zabezpieczenie mięsa bakteriologicznie.Z tego też powodu ja robię nastrzyk na początku bez względu na długość peklowania i wtedy mam pewność, że mięso jest od środka zawsze dopeklowane. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1161 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Ja zawsze dodaje 1 kg( pekosol + sol) na 10 l wody tak zeby mieso bylo zawsze przykryte solanka do tego dodaje lisc laurowy , ziele angielskie ,pieprz w ziarnach , czosnek ,bulion (magi) wszytko przyprawy daje na oko . pekluje 7-14 dni w temperaturze 2-6 stopni (jak do tej pory nigdy nie mialem problemu z miesem szynki boczki schaby sa po uwedzeniu bardzo smaczne ) miesa nie nie nastrzykuje bo dosyc przejdzie przyprawami wędzę i parze w wodzie albo wędzę i parze na parze . i jak do tej pory kazdy kto proboje moje wytwory mowi ze jest git Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studi78 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1162 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Dziękuję za podpowiedz zalewa zrobiona mięsko się pekluje. 10 litrów wody i 900 g peklosoli.teraz czekamy. Dziś mięso stoi na balkonie ale jutro przenoszę do garażu bo zapowiadają po -10 w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1163 Opublikowano 15 Stycznia 2017 My tutaj zorro propagujemy trochę inne sposoby peklowania, ale jeśli wszystkim, a przede wszystkim Tobie smakuje, to działaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1164 Opublikowano 15 Stycznia 2017 to czy to peklowanie jest zle bo nie wiem co jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1165 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) co jest nie tak to daje na oko .jeżeli dodajesz to powinieneś przegotować je ( za wyjątkiem czosnku) i raczej odmierzać bylo zawsze przykryte solankatak ale ile tej solanki na kg mięsa, magii raczej nie dajemy . bulion (magi) ale jak Ci smakuje to jak Maxell napisał o gustach nie dyskutujemy Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1166 Opublikowano 15 Stycznia 2017 powiem tak moj dziadek ,.ojciec nie liczyli ziaren pieprzu ziela lisci itp i ja tak samo od 20 lat robie. jesli chodzi o solanke to w piatek zapeklowalem 20 szynek (około 30 kg) + 8 boczków.zalalem zalewą 1.5 kg soli + 15 litrów wody. następnym razem policze ziarno pieprzu itp pozdr p.s nie jestem zadnym fachowcem w tej dziedzinie chociaz 20 lat temu chcialem byc zeznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1167 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zorro robisz około 9% solankę czyli jest w miarę ok ... pytanie brzmi ile jest tej solanki na kg mięsa i ile czasu peklujesz oraz jaki jest udział % peklosoli z solą jak powiesz wtedy da się coś więcej powiedzieć o prawidłowości procesu Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1168 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) następnym razem policze ziarno pieprzulepiej wydać parę złotych np na taką https://seltrade.pl/kieszonkowa-waga-elektroniczna?gclid=CjwKEAiA2OzDBRCdqIyIqYaaqQoSJABeJZdigIioOhAAjaNMDFJ01x_2T43ruvX_n8eM8HjKYe-oxhoCeWHw_wcB chyba że masz na tyle praktyki że "trafiasz" zawsze z ilością w swój smak Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1169 Opublikowano 15 Stycznia 2017 wage mam warze tylko towar na kielbache daje ok 80 peklo 20 soli czas od 7 do czternastu dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1170 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Czyli względnie ... da się żyć Pytanie ile solanki na kg mięsa Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1171 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Mięsa nie ważę,mam do peklowania jeden pojemnik przeznaczony do tych celów.Pakuję mięso,zalewam solanką ,aby mięso było przykryte.Orientacyjnie na oko wychodzi mi pietnaście kilo mięsa na dziesięć litrów solanki.Teraz ja zadam pytanie ?Kolega Maciekzbrzegu twierdzi że nie powinno się dodawać magi(bulion)do solanki do peklowania.Proszę o odp.ja nawet dodaje majranek cebulę ziarno jałowca .Ale to są moje przyprawy które kłade do peklowania miesa.Proszę odpowiedzieć czemu nie maga? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1172 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) zbyt duży (dla każdego indywidualny) dodatek przypraw "tłumi" smak mięsa.(suszone przyprawy, zioła to nośnik grzybów, bakterii dlatego dobrze je zagotować w minimalnej ilości wody wystudzić i dodać to na marginesie) Maggi nie do końca "wiesz" co w niej jest bo pewnie kupujesz gotowe. mięsa, magii raczej nie dajemyale jak Ci smakuje to jak Maxell napisał o gustach nie dyskutujemy Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1173 Opublikowano 15 Stycznia 2017 chemia jest w kazdym produktach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzik Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1174 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Witam )) jestem takim małym laikiem jeżeli chodzi o peklowanie ;/ czytam już jakiś czas forum, kopalnia wiedzy!!! znalazłem tabele Dziadka odnośnie czasu peklowania oraz stężenia. Do solanki oprócz pektosoli dodaje się inne przyprawy? nie mogłem znaleść niestety takiej informacji, pozdrrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1175 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Tabela Dziadka jest dla słonolubnych.Proponuję solankę do szynek , boczków, karkówki ok.10% a do polędwic i polędwiczek ok.8%.Na tym forum większość stosuje czystą solankę bez przypraw ponieważ stosowanie solanki z przyprawami zabija smak mięsa.Wtedy wszystko smakuje jednakowo czyli przyprawami, ale zakazu nie ma.Jak ktoś tak lubi to jego sprawa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/47/#findComment-536195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.