Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

w całości na sucho w pojemniku zamiast w woreczkach.

 

Robimy szynkę z kością

Tu jest parę opisów większych sztuk mięsa 

 

 

 

robię metodą EL GREGOR'a
 

a co to takiego?

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656422
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 08 Lut 2020 - 19:35, napisał: robię metodą EL GREGOR'a a co to takiego?

 

Tzn , spodobała mi się metoda Grzesia , peklowanie na sucho z przyprawami, gdyż wcześniej nigdy nie próbowałam. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656425
Udostępnij na innych stronach

Sorki że odzywam się tak późno, ale w weekendy remontuję teściową a ona nie ma wi-fi :facepalm::D

 

 

Wróbel, według mnie peklowanie na sucho w pojemnikach jest najprostszą metodą peklowania, jedyne co trzeba zapewnić to temperaturę +4 do +6, ciasno układać i codziennie przekładać wsad, a jak raz zapomnisz przełożyć to nic się nie stanie, także pekluj na sucho i będzie OK.

I właśnie o takie podstawy mi chodziło (już to doczytałem) bo nie miałem zielonego pojęcia jak się pekluje na sucho bez woreczków.

Jeśli chodzi o wędzonki to peklowałem tylko na mokro ( z różnym rezultatem niestety :facepalm: ) później zrażony niepowodzeniami dłuuugo robiłem same kiełbasy i ew. drób, a kiedy powróciła myśl o peklowaniu całych mięśni, to rozpoczął się temat ZLeP-a (worki) i ta metoda sprawdza się u mnie do dzisiaj  :thumbsup: .

Zmianę na peklowanie bez worków chciałem wprowadzić tylko z powodu, że wydawało mi się szybsze niż pakowanie każdego kawałka osobno (lub czasem po kilka szt. w jedno) no i zapewne tańsze (koszt worków).

 

 

 

Przygoda - z peklowaniem polędwiczek - Polędwiczki pekluję na sucho 17g/kg w wacum.(zwykle od 5-14 dni) Ostatnie 4-5 zapeklowałem tydzień przed Świetami (lodówka 4 st), by po Świetach uwędzić - los chciał inaczej. Po 4,5 tygodnia przyjaciel zabrał do wędzenia - niestety nadawały się tylko do utylizacji. Równolegle zapeklowałem 2 małe szynki po ok kilograma na mokro 7,5% z nastrzykiem, w tej samej lodówce . Po 4,5 tyg szynki dobrze zapeklowane bez jakiegokolwiek zapachu. Wyszły prima. Ot taka mała przygoda...……..opinię pozostawiam bez komentarza.....

Widzisz Muski, a ja mogę powiedzieć to samo tylko odwrotnie, u mnie w workach nic się nie zepsuło choć leżało coś koło miesiąca za to w peklowaniu na mokro "parę kilo" mięsa wyrzuciłem.

Ale zapewne była też tam i moja wina a nie metody ( a może przede wszystkim moja  :facepalm: )

 

 

na dno dobrze wsadzić kratkę ociekową

Toshiba a po co ta kratka jeśli peklosól miesza się z wyciekającymi sokami tworząc "peklosolankę" i następnie tam sobie "zasysa" :D  ile jej potrzebuje? Nie pozbawiasz mięsa w ten sposób jakiejś części peklosoli?

 

Kurcze tak zachwalacie tą metodę na mokro, że pewnie gdy już skończę wymieniony remont, to jeszcze raz poczytam o tej metodzie i wypróbuję na spokojnie.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656596
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja mogę powiedzieć to samo tylko odwrotnie,
Z pewnoscią gdybym dał dawke 22-25g/kg było by ok -ale dla nas za słone

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656600
Udostępnij na innych stronach

Ja w worku daję 18g/Kg. Mamy niski próg słoności, zresztą obdarowani znajomi też nic nie mówili że mało słone.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656604
Udostępnij na innych stronach

 

 

Toshiba a po co ta kratka
 

Chce wiedzieć ile wody (tej dodanej) jest w mięsie.

Jeżeli minimalny wyciek, czyli woda własna mięsa to OK wraca do mięsa podczas wyrabiania, jak więcej to dostawca mięsa idzie do odstrzału  :)  

A słoność testuje podczas mielenia,

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656627
Udostępnij na innych stronach

Ja do peklowania używam jednego dużego worka z Ikei na kilka wyrobów jak na zdjęciu poniżej. Daje 18 g peklosoli na kilogram mięsa i nigdy nic się nie zepsuło.

Na podanym przykładzie 6 kg szynek na raz.a1f5a1a6a247cef267714b46bbedd7c2.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez robert4you
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656639
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam - pytanie ile nitrytu powinna miec peklosol poniewaz jestem w Stanach in tu wszystko jest jakieś inne kupiłem jedna i 3 proby coś nadal nie tak probowalem mieso z 3 roznych zrodel dalej nie za bardzo zamowilem teraz coś co tu sie nazywa curing salt -sklad 92,75 sol 6,25 nitryt i teraz nie wiem czy bedzie odpowiednia do tabeli
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657595
Udostępnij na innych stronach

Bedzie ok jesli 100 g tej Cure#1 wymieszasz z 900 g soli ( np. Table salt, lub Sea salt). Otrzymasz 1 kg polskiej “ peklosoli”.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657648
Udostępnij na innych stronach

Bedzie ok jesli 100 g tej Cure#1 wymieszasz z 900 g soli ( np. Table salt, lub Sea salt). Otrzymasz 1 kg polskiej “ peklosoli”.

[Dodano: 21 lut 2020 - 00:41]

Ta która dostałem to jest różowa czy musze wymieszać z himalajska , czy to nie ma najmniejszego znaczenia?A może postaram sie znaleźć nasza polska bo po kilku nieudanych próbach pomału sie odniechciewa całych wyrobów☹️

 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657711
Udostępnij na innych stronach

może postaram sie znaleźć nasza polska

to zalezy w ktorych rejonach Stanow jestes - polska peklosol moze kosztowac krocie.

Ta która dostałem to jest różowa

i taka powinna byc, dlatego czesto mowi sie o tej amerykanskiej "peklosoli" - pink salt (potocznie). 

czy musze wymieszać z himalajska , czy to nie ma najmniejszego znaczenia?

z kazda ktora jest nie jodowana - himalajska odpusc sobie. Ja uzywam do tego celu Sea Salt (sol morska). I jedna wazna uwaga - Nie uzywaj soli oznaczonej "Cure #2" (zawiera dodatek azotanow (nitrates) i jest przeznaczona tylko do peklowania wedlin dlugo dojrzewajacych).

po kilku nieudanych próbach pomału sie odniechciewa całych wyrobów

niewatpliwie diabel tkwi w szczegolach - i do pomocy i zrozumienia Twoich niepowodzen potrzeba nam nieco wiecej szczegolow. Tez mieszkam w Stanach i tez robie wedliny i tez pekluje i cos tam wychodzi (moze nie wszystko i nie zawsze -  jak zaznacza jeden z naszych "specow"). 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657750
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym zapytać fachowców (bo wyszukiwarka znowu nic mi nie znalazła), jaką trwałość ma peklosól? Czy mogę użyć taką sprzed roku, której została mi prawie połowa opakowania (przechowana w szczelnie zamkniętym słoju)?

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657793
Udostępnij na innych stronach

Mirek chyba niedawno pisał, ze ok. roku, ale w kilku opracowaniach znalazłem informację o trzech miesiącach. Zapekluj kawałek mięsa i zobacz co się dzieje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657794
Udostępnij na innych stronach

O.K. - dzięki. Moje mięso na razie biega po lesie  ;) , więc moje pytanie było nieco wyprzedzające  :D

Gdy nadarzy się okazja, to profilaktycznie odżałuję nieco "kasy" na zakup świeżej, a starą peklosól wyrzucę. 

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657797
Udostępnij na innych stronach

Puknij je peklosolą, a będą będą dwie pieczenie - mięsko i w dodatku zapeklowane. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657798
Udostępnij na innych stronach

Puknij je peklosolą, a będą będą dwie pieczenie - mięsko i w dodatku zapeklowane. :D

:D

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657800
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

Mogę zakręcić beczkę podczas peklowania i zostawić w lodówce?. Zawsze zostawiłem otwartą. Mam problem ponieważ zapasów troszkę narobiłem i nie chce zostawiac otwartej beczki z powodu na zapach peklowanego mięs.

Może głupie pytanie ale nie wiem czy mięso się nie popsuje jezeli zakręcie beczkę.

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tomek101082
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-659320
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wiem czy mięso się nie popsuje jezeli zakręcie beczkę
 

Nigdy bym nie wstawił naczynia nie zamkniętego do lodówki.

ZAWSZE zamykam i to szczelnie.

A mięso w beczce jest dodatkowo w specjalnym worku, który tez jest zamknięty, tak aby nie było w nim powietrza, czyli naciskam na worek tak długo aż wyplunie solanka i zamykam, tak samo jak pekluje na sucho tez bez dostępu powietrza z naturalize

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-659337
Udostępnij na innych stronach

 

nie wiem czy mięso się nie popsuje jezeli zakręcie beczkę

Nigdy bym nie wstawił naczynia nie zamkniętego do lodówki.

ZAWSZE zamykam i to szczelnie.

A mięso w beczce jest dodatkowo w specjalnym worku, który tez jest zamknięz\ty, tak aby nie było w nim powietrza, czyli naciskam na worek tak długo aż wyplunie solanka i zamykam, tak samo jak pekluje na sucho tez bez dostępu powietrza z naturalize

Dobry spoosób Toshiba. Ja zawsze wkładam do beczki i przykrywam większym talerzem, na to stawiam słoik z wodą albo dwa i wkładam do lodówki. Te worki to na allegro kupiłeś?.

 

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-659355
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te worki to na allegro kupiłeś
 

Tak

Maja atest do kiszenia i peklowania.

Ale jak mi zbraknie to czasami na Amazon

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-659365
Udostępnij na innych stronach

 

 

jesli 100 g tej Cure#1 wymieszasz z 900 g soli ( np. Table salt, lub Sea salt). Otrzymasz 1 kg polskiej “ peklosoli”.
 

Dzięki Stefan;  już drugi raz na tej amerykańskiej mieszaninie 1 do 10 i wszystko ładne i co najważniejsze -smaczne

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-659385
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nic, ale nie będziesz czuł prawdziwego, mięsnego smaku wędzonek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-660567
Udostępnij na innych stronach

Trzymam w takim razie kciuki. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-660923
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.