TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1626 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) w całości na sucho w pojemniku zamiast w woreczkach. Robimy szynkę z kościąTu jest parę opisów większych sztuk mięsa robię metodą EL GREGOR'a a co to takiego? Edytowane 8 Lutego 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1627 Opublikowano 8 Lutego 2020 @halusia@, dnia 08 Lut 2020 - 19:35, napisał: robię metodą EL GREGOR'a a co to takiego? Tzn , spodobała mi się metoda Grzesia , peklowanie na sucho z przyprawami, gdyż wcześniej nigdy nie próbowałam. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1628 Opublikowano 10 Lutego 2020 Sorki że odzywam się tak późno, ale w weekendy remontuję teściową a ona nie ma wi-fi Wróbel, według mnie peklowanie na sucho w pojemnikach jest najprostszą metodą peklowania, jedyne co trzeba zapewnić to temperaturę +4 do +6, ciasno układać i codziennie przekładać wsad, a jak raz zapomnisz przełożyć to nic się nie stanie, także pekluj na sucho i będzie OK. I właśnie o takie podstawy mi chodziło (już to doczytałem) bo nie miałem zielonego pojęcia jak się pekluje na sucho bez woreczków.Jeśli chodzi o wędzonki to peklowałem tylko na mokro ( z różnym rezultatem niestety ) później zrażony niepowodzeniami dłuuugo robiłem same kiełbasy i ew. drób, a kiedy powróciła myśl o peklowaniu całych mięśni, to rozpoczął się temat ZLeP-a (worki) i ta metoda sprawdza się u mnie do dzisiaj .Zmianę na peklowanie bez worków chciałem wprowadzić tylko z powodu, że wydawało mi się szybsze niż pakowanie każdego kawałka osobno (lub czasem po kilka szt. w jedno) no i zapewne tańsze (koszt worków). Przygoda - z peklowaniem polędwiczek - Polędwiczki pekluję na sucho 17g/kg w wacum.(zwykle od 5-14 dni) Ostatnie 4-5 zapeklowałem tydzień przed Świetami (lodówka 4 st), by po Świetach uwędzić - los chciał inaczej. Po 4,5 tygodnia przyjaciel zabrał do wędzenia - niestety nadawały się tylko do utylizacji. Równolegle zapeklowałem 2 małe szynki po ok kilograma na mokro 7,5% z nastrzykiem, w tej samej lodówce . Po 4,5 tyg szynki dobrze zapeklowane bez jakiegokolwiek zapachu. Wyszły prima. Ot taka mała przygoda...……..opinię pozostawiam bez komentarza..... Widzisz Muski, a ja mogę powiedzieć to samo tylko odwrotnie, u mnie w workach nic się nie zepsuło choć leżało coś koło miesiąca za to w peklowaniu na mokro "parę kilo" mięsa wyrzuciłem.Ale zapewne była też tam i moja wina a nie metody ( a może przede wszystkim moja ) na dno dobrze wsadzić kratkę ociekową Toshiba a po co ta kratka jeśli peklosól miesza się z wyciekającymi sokami tworząc "peklosolankę" i następnie tam sobie "zasysa" ile jej potrzebuje? Nie pozbawiasz mięsa w ten sposób jakiejś części peklosoli? Kurcze tak zachwalacie tą metodę na mokro, że pewnie gdy już skończę wymieniony remont, to jeszcze raz poczytam o tej metodzie i wypróbuję na spokojnie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1629 Opublikowano 10 Lutego 2020 a ja mogę powiedzieć to samo tylko odwrotnie, Z pewnoscią gdybym dał dawke 22-25g/kg było by ok -ale dla nas za słone Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1630 Opublikowano 10 Lutego 2020 Ja w worku daję 18g/Kg. Mamy niski próg słoności, zresztą obdarowani znajomi też nic nie mówili że mało słone. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1631 Opublikowano 10 Lutego 2020 Toshiba a po co ta kratka Chce wiedzieć ile wody (tej dodanej) jest w mięsie.Jeżeli minimalny wyciek, czyli woda własna mięsa to OK wraca do mięsa podczas wyrabiania, jak więcej to dostawca mięsa idzie do odstrzału A słoność testuje podczas mielenia, Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert4you Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1632 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) Ja do peklowania używam jednego dużego worka z Ikei na kilka wyrobów jak na zdjęciu poniżej. Daje 18 g peklosoli na kilogram mięsa i nigdy nic się nie zepsuło.Na podanym przykładzie 6 kg szynek na raz. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Lutego 2020 przez robert4you Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-656639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek GB Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1633 Opublikowano 20 Lutego 2020 Witam - pytanie ile nitrytu powinna miec peklosol poniewaz jestem w Stanach in tu wszystko jest jakieś inne kupiłem jedna i 3 proby coś nadal nie tak probowalem mieso z 3 roznych zrodel dalej nie za bardzo zamowilem teraz coś co tu sie nazywa curing salt -sklad 92,75 sol 6,25 nitryt i teraz nie wiem czy bedzie odpowiednia do tabeli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1634 Opublikowano 20 Lutego 2020 Bedzie ok jesli 100 g tej Cure#1 wymieszasz z 900 g soli ( np. Table salt, lub Sea salt). Otrzymasz 1 kg polskiej “ peklosoli”. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek GB Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1635 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) Bedzie ok jesli 100 g tej Cure#1 wymieszasz z 900 g soli ( np. Table salt, lub Sea salt). Otrzymasz 1 kg polskiej “ peklosoli”.[Dodano: 21 lut 2020 - 00:41]Ta która dostałem to jest różowa czy musze wymieszać z himalajska , czy to nie ma najmniejszego znaczenia?A może postaram sie znaleźć nasza polska bo po kilku nieudanych próbach pomału sie odniechciewa całych wyrobów☹️ Edytowane 22 Lutego 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1636 Opublikowano 21 Lutego 2020 może postaram sie znaleźć nasza polskato zalezy w ktorych rejonach Stanow jestes - polska peklosol moze kosztowac krocie.Ta która dostałem to jest różowai taka powinna byc, dlatego czesto mowi sie o tej amerykanskiej "peklosoli" - pink salt (potocznie). czy musze wymieszać z himalajska , czy to nie ma najmniejszego znaczenia?z kazda ktora jest nie jodowana - himalajska odpusc sobie. Ja uzywam do tego celu Sea Salt (sol morska). I jedna wazna uwaga - Nie uzywaj soli oznaczonej "Cure #2" (zawiera dodatek azotanow (nitrates) i jest przeznaczona tylko do peklowania wedlin dlugo dojrzewajacych).po kilku nieudanych próbach pomału sie odniechciewa całych wyrobówniewatpliwie diabel tkwi w szczegolach - i do pomocy i zrozumienia Twoich niepowodzen potrzeba nam nieco wiecej szczegolow. Tez mieszkam w Stanach i tez robie wedliny i tez pekluje i cos tam wychodzi (moze nie wszystko i nie zawsze - jak zaznacza jeden z naszych "specow"). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1637 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) Chciałbym zapytać fachowców (bo wyszukiwarka znowu nic mi nie znalazła), jaką trwałość ma peklosól? Czy mogę użyć taką sprzed roku, której została mi prawie połowa opakowania (przechowana w szczelnie zamkniętym słoju)? Edytowane 21 Lutego 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1638 Opublikowano 21 Lutego 2020 Mirek chyba niedawno pisał, ze ok. roku, ale w kilku opracowaniach znalazłem informację o trzech miesiącach. Zapekluj kawałek mięsa i zobacz co się dzieje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1639 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) O.K. - dzięki. Moje mięso na razie biega po lesie , więc moje pytanie było nieco wyprzedzające Gdy nadarzy się okazja, to profilaktycznie odżałuję nieco "kasy" na zakup świeżej, a starą peklosól wyrzucę. Edytowane 21 Lutego 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1640 Opublikowano 21 Lutego 2020 Puknij je peklosolą, a będą będą dwie pieczenie - mięsko i w dodatku zapeklowane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1641 Opublikowano 21 Lutego 2020 Puknij je peklosolą, a będą będą dwie pieczenie - mięsko i w dodatku zapeklowane. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-657800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1642 Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) Witam. Mogę zakręcić beczkę podczas peklowania i zostawić w lodówce?. Zawsze zostawiłem otwartą. Mam problem ponieważ zapasów troszkę narobiłem i nie chce zostawiac otwartej beczki z powodu na zapach peklowanego mięs.Może głupie pytanie ale nie wiem czy mięso się nie popsuje jezeli zakręcie beczkę. Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Marca 2020 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-659320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1643 Opublikowano 7 Marca 2020 nie wiem czy mięso się nie popsuje jezeli zakręcie beczkę Nigdy bym nie wstawił naczynia nie zamkniętego do lodówki.ZAWSZE zamykam i to szczelnie.A mięso w beczce jest dodatkowo w specjalnym worku, który tez jest zamknięty, tak aby nie było w nim powietrza, czyli naciskam na worek tak długo aż wyplunie solanka i zamykam, tak samo jak pekluje na sucho tez bez dostępu powietrza z naturalize Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-659337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1644 Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) nie wiem czy mięso się nie popsuje jezeli zakręcie beczkęNigdy bym nie wstawił naczynia nie zamkniętego do lodówki.ZAWSZE zamykam i to szczelnie.A mięso w beczce jest dodatkowo w specjalnym worku, który tez jest zamknięz\ty, tak aby nie było w nim powietrza, czyli naciskam na worek tak długo aż wyplunie solanka i zamykam, tak samo jak pekluje na sucho tez bez dostępu powietrza z naturalizeDobry spoosób Toshiba. Ja zawsze wkładam do beczki i przykrywam większym talerzem, na to stawiam słoik z wodą albo dwa i wkładam do lodówki. Te worki to na allegro kupiłeś?. Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Marca 2020 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-659355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1645 Opublikowano 7 Marca 2020 Te worki to na allegro kupiłeś TakMaja atest do kiszenia i peklowania.Ale jak mi zbraknie to czasami na Amazon Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-659365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek GB Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1646 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) jesli 100 g tej Cure#1 wymieszasz z 900 g soli ( np. Table salt, lub Sea salt). Otrzymasz 1 kg polskiej “ peklosoli”. Dzięki Stefan; już drugi raz na tej amerykańskiej mieszaninie 1 do 10 i wszystko ładne i co najważniejsze -smaczne Edytowane 8 Marca 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-659385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1kanar1 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1647 Opublikowano 20 Marca 2020 Co się stanie, jak zalewę gotowałam razem z ziołami?Wystudziłem i zalałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-660566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1648 Opublikowano 20 Marca 2020 Nic, ale nie będziesz czuł prawdziwego, mięsnego smaku wędzonek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-660567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1kanar1 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1649 Opublikowano 23 Marca 2020 Maxel, zaczynam dopiero przygodę z wędzeniem dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-660916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1650 Opublikowano 23 Marca 2020 Trzymam w takim razie kciuki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/66/#findComment-660923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.