rademar Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1651 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Na dziś po południu mam zaplanowane wędzenie. Wczesnym rankiem rozwiesiłem mięso do ociekania ale otworzyłem lodówkę w której od 12-tu dni w dwóch wiaderkach pekluje się mięso i uderzył mnie nietypowy jakis taki slodko-kwasny zapach. Solanka też jakaś dziwna - mocno mętna, różowa. Mięso nie śmierdzi zepsuciem, wygląda dobrze ale pierwszy raz widze tak mętną i różową solankę i z takim zapachem. Mieso kupione tam gdzie zwykla, peklosól ta sama co zwykle, wszystko po staremu. O co kaman ? Wędzić czy do wyrzucenia ?Co się, kuźwa dzieje ???!!!! Kolejne peklowanie i znowu solanka na koniec peklowania mętna, mocno rózowa i z tym słodko-kwaśnym zapachem ! Od kilku lat stosuje te same procedury, materiały, naczynia, ta sama peklosól i mięso z tego samego źródła. Łot de fak ?! Zrobiło się tak w grudniu, teraz ale nigdy wczesniej. Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez rademar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-662131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1652 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 ta sama peklosól i mięso z tego samego źródła. Kup nową peklosól, powinna być biała. Przed użyciem dobrze przemieszaj, ponieważ nitryt (informacja od Miro) migruje na spód torebki lub pojemnika. Mięso masz za każdym razem inne mimo, że z tego samego "źródła".Nawet u hodowcy potrafi się wiele zmienić nie mówiąc o sklepie mięsnym.Teraz swoje mięso opłucz dobrze i daj do nowej solanki.Jak długie peklowanie zaplanowałeś i jakie stężenie solanki stosujesz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-662142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1653 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Sosuje forumowy kalkulator peklowania i robię ciut słabszą bo zona zawsze narzeka że za słone. Fakt, że peklosól mam ze starych zapasów ale termin przydatności do marca 2020. Więc tym bardziej w grudniu powinna być ok. A co do mięsa - w grudniu kupowałem razem z kolegą mięso i on nie miał takich przygód przy peklowaniu, a ja tak. WIęc to raczej nie z mięsem problem. Inna sprawa - zastanawiałem się czy peklosól może się w ogóle przeterminować ? Bo mam jeszcze dwie torebki z terminem przydatności 2018 Ale teraz specjalnie użyłem tej do 03.2020. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez rademar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-662167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1654 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Do peklosoli dodają teraz antyzbrylacz., to też może mieć wpływ na jakość solanki, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-662170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1655 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Nie wiem gdzie piszę tutaj.Potrzebuję szybkiej pomocy.Kupiłem dziś kaczkę w całości niby ważna do 23. Dojechałem do domu i cosik już lekko zalatuje. Chciałem ja piec jutro. Może wrzucę ją w solankę i porządnie wymyję?Jeśli w solankę ile procent? Solanka na około 24h. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1656 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 9-10% Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1657 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 9-10%Jak do pieczenia to chyba trochę za dużo zawsze robię 4-5% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1658 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Ale chodzi mi o solankę do wymoczenia wstępnego. Dodałbym do niej jeszcze trochę octu.Sól z octem pięknie czyści mięso z resztek krwi i wszelkiego świństwa. Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1659 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Solanka na około 24h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1660 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Solanka do moczenia wstępnego obmycia? Jak długo?Nie śmierdzi jakoś super ale ja już tego nie akceptuje. Teściowa twierdzi że jest okej Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1661 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zostaw w solance z octem na 3-4 godziny. Opłucz wodą dokładnie umyj i wsadź do solanki docelowej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1662 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Nie wiem, być może jest to gdzieś opisane ale nie mogę znaleźć.Czy w lodówkach/chłodziarkach z No Frost można peklować na mokro?A jeżeli tak, to trzeba jakoś szczególnie szczelnie zamykać pojemniki? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1663 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Mam lodówkę z systemem Total no frost. Naczynie z mięsem w zalewie, wystarczy przykryć pokrywką. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1664 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Dzięki Maxell.Pytam bo ostatnio kupiłem sobie dużą chłodziarkę. I gdy przyjechałem po jedną, to Pan polecił mi inną z No Frost. Była ciut większa i zdecydowałem się na nią. Z reguły pekluję w workach więc będzie wszystko ok, ale nie ukrywam że chcę się nauczyć/spróbować też innych sposobów i zacząłem się zastanawiać czy nie popełniłem błędu przy zakupie. Pojemniki w których będę próbował peklowania na mokro mają pokrywki ale nie są to jakieś super szczelne tylko od tak nakładane.Bałem się że ta wilgoć z wody sprawi że np. chłodziarka będzie cały czas "chodziła" itpDzięki że mnie uspokoiłeś Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1665 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Te chłodziarki pięknie podsuszają kiełbaski. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1666 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 No i już mi się podoba, tylko kontrolować wilgotność i konsumować Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-664376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1667 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Temat pewnie przerabiany jednak nie moge znaleźć.Czy do solenia piersi z drobiu użyć peklosolì, czy soli i dlaczego w przepisach jest sól warzonka a nie kamienna?Mogę użyć kamiennej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-665372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1668 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Czy do solenia piersi z drobiu użyć peklosolì do wędzenia tak dlaczego w przepisach jest sól warzonka a nie kamienna kamienna jest bardziej zanieczyszczona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-665375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1669 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 dlaczego w przepisach jest sól warzonka a nie kamienna? Sól warzona ma więcej soli w soli, niż kamienna. Aby przepisy (w przemyśle) były jednoznaczne, podaje się sól warzoną.Sól kamienna zawiera różne resztkowe związki, między inn. azotany, które lekko utrwalają kolor mięsa.Na szybkie spożycie piersi drobiu możesz użyć samej soli, niemniej efekt bakteriostatyczny uzyskasz stosując peklosól. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-665414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1670 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Sól kamienna zawiera różne resztkowe związki, między inn. azotany, które lekko utrwalają kolor mięsa.Uzupełniając wypowiedź Koleżanki EAnny dodam, że zawiera także związki magnezu, które mają wpływ i to duży, na gorzki posmak mięsa. Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-665417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1671 Opublikowano 1 Maja 2020 Uzupełniając wypowiedź Koleżanki EAnny dodam, że zawiera także związki magnezu, które mają wpływ i to duży, na gorzki posmak mięsa. Jak już piszemy o soli kamiennej i negatywnych jej składnikach to przy okazji spytam się jak np. ten gorzki posmak ma wpływ na ogórki kiszone gdzie stosujemy sól kamienną? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-665476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1672 Opublikowano 1 Maja 2020 dlaczego w przepisach jest sól warzonka a nie kamienna? Na szybkie spożycie piersi drobiu możesz użyć samej soli, niemniej efekt bakteriostatyczny uzyskasz stosując peklosól.Czy analogicznie robić w przypadku ryb np. Łososia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-665480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1673 Opublikowano 1 Maja 2020 jak np. ten gorzki posmak ma wpływ na ogórki kiszone gdzie stosujemy sól kamienną? Mięso skłąda się z "nieco" innych związków, niż ogórki i ten pierwiastek może na niego nie mieć jakiegokolwiek wpływu. Proponuję jednak rzucić okiem na tę pozycję: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11916-rok-1950-kiszenie-og%C3%B3rk%C3%B3w/Niebawem wkleję na forum dosyć rozbudowany materiał dotyczący solenia i peklowania. Wiele bardzo ciekawych informacji. Dodam, pomijając stopień kwasowości soli, że zawarte w niej chlorki magnezu oraz wapnia znacząco opóźniają szybkość jej przenikania w głąb tkanki mięśniowej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-665504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1674 Opublikowano 1 Maja 2020 Dzięki za odpowiedź, wiedzy nigdy nie za dużo. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-665521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbartek90 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1675 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Potrzebuję pomocy... moja Kochana żona zalała wczoraj mięsa gotową zalewą z tym, że była ona jeszcze ciepła myślę że około 40 - 50 stopni. Co teraz zrobić ? Wylać tamtą i zrobić nową i zalać zimną czy zostawić i poczekać co się zadzieje ? Dzięki za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/67/#findComment-668622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.