Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mój kurczak ważył 2,7 kg, to zrobiłem 1,4 l solanki. Tym się nawet nie da zalać kurczaka do połowy jak to w praktyce ma działać?
Jeśli ma to być solanka np do pieczenia kurczaka  to 4% solanką zalewam całego na dobę.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-823724
Udostępnij na innych stronach

4% solanką czyli 40g soli na 1 l wody? Połowa stężenia tego który idzie do peklowania pozostałych mięs typu szynka Boczek itd

 

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-825339
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

10. Po zakończonym czasie peklowania, możemy sprawdzić stopień upeklowania oraz słoność, poprzez wycięcie małego kawałka mięsa z jego najgrubszego miejsca. 11. W razie konieczności powinniśmy zbyt słone mięso wymoczyć przez okres od 0,5 do 2 godzin pod bieżąca wodą.

 

Stopień upeklowania ok, kolor, struktura itd.

 

Ale słoność?

Co Wy to liżecie, czy co?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-839969
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co Wy to liżecie, czy co?

Po prostu zjadamy taki kawałek i smakujemy  :tongue:

Surowe, peklowane mięso jest pyszne, zdrowe i lekkostrawne. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-839972
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale słoność? Co Wy to liżecie, czy co?

Dorośniesz, zrozumiesz ;):D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-839976
Udostępnij na innych stronach

 

Co Wy to liżecie, czy co?

Po prostu zjadamy taki kawałek i smakujemy  :tongue:

Surowe, peklowane mięso jest pyszne, zdrowe i lekkostrawne. 

 

Dzięki za info. Nie wiedziałem, że można takie mięso próbować na surowo.

Ale czy peklowane nie jest bardziej słone, niż wyrób gotowy (parzenie itd.) - więc powinno być trochę bardziej słone?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-839981
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Ale czy peklowane nie jest bardziej słone, niż wyrób gotowy (parzenie itd.) - więc powinno być trochę bardziej słone?

Możesz kawałek przesmażać na patelni ;) Tylko nie spal na węgiel  :D 

Proponuję zacząć tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-839991
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Mam pytanie do bardziej doświadczonych zadymiaczy :)

Dlaczego zazwyczaj w poradnikach i kalkulatorach podawana jest ilość solanki/ kg mięsa?

Jeśli przypuścmy, chciałbym peklować mięsa do wędzenia w solance 8% (która jest zalecana jako optymalna na forum, 10% za słone, ale to kwestia gustu), to mogę zrobić sobie litra, dwa itd. solanki 8% (920 ml wody + 80 g soli/peklosoli) i zrobić dokładnie taką ilość tej solanki, która pokryje mięsa do peklowania w całości.

Edytowane przez smoky91
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976526
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, smoky91 napisał(a):

Mam pytanie do bardziej doświadczonych zadymiaczy :)

Dlaczego zazwyczaj w poradnikach i kalkulatorach podawana jest ilość solanki/ kg mięsa?

Jeśli przypuścmy, chciałbym peklować mięsa do wędzenia w solance 8% (która jest zalecana jako optymalna na forum, 10% za słone, ale to kwestia gustu), to mogę zrobić sobie litra, dwa itd. solanki 8% (920 ml wody + 80 g soli/peklosoli) i zrobić dokładnie taką ilość tej solanki, która pokryje mięsa do peklowania w całości.

 

Ale dodając do 920 ml wody 80 g soli będziesz mieć 8,7 % stężenie 

Edytowane przez Henry82
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976530
Udostępnij na innych stronach

 
Ale dodając do 920 ml wody 80 g soli będziesz mieć 8,55 % stężenie 
Otrzymam 8% stężenie roztworu 1000 ml (1 litr). Masa wody 920 ml + masa substancji rozpuszczonej 80g= 1000 ml roztworu 8%

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976532
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie , sprawdziłem w kalkulatorze https://www.liczebnik.pl/stezenie-procentowe.php i tak jest to wczoraj jakiejś pomroczności jasnej dostałem jak robiłem zalewę bo zamiast 88 gram dałem 80 gram peklosoli 🙈

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976536
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, smoky91 napisał(a):

Mam pytanie do bardziej doświadczonych zadymiaczy :)

Dlaczego zazwyczaj w poradnikach i kalkulatorach podawana jest ilość solanki/ kg mięsa?

Jeśli przypuścmy, chciałbym peklować mięsa do wędzenia w solance 8% (która jest zalecana jako optymalna na forum, 10% za słone, ale to kwestia gustu), to mogę zrobić sobie litra, dwa itd. solanki 8% (920 ml wody + 80 g soli/peklosoli) i zrobić dokładnie taką ilość tej solanki, która pokryje mięsa do peklowania w całości.

 Nie możesz tak zrobić ,bo większa ilość solanki zawiera większą ilość

peklosoli na kg mięsa. Było nie raz o tym na forum

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976546
Udostępnij na innych stronach

 Nie możesz tak zrobić ,bo większa ilość solanki zawiera większą ilość
peklosoli na kg mięsa. Było nie raz o tym na forum
Ok, a jakiego naczynia używasz do peklowania że dana ilość solanki na kg mięsa pokrywa Ci idealnie to całe mięso?

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976548
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, smoky91 napisał(a):

Ok, a jakiego naczynia używasz do peklowania że dana ilość solanki na kg mięsa pokrywa Ci idealnie to całe mięso?
 

Ja używam pojemników GN 1/2,GN1/3 o wysokościach 150mm oraz 200mm w wolne przestrzenie jeśli są wkładam woreczek z wodą a dociskam dedykowanym do pojemników ociekaczem. Czasami używam też worków i zamykarki próżniowej...

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976552
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, smoky91 napisał(a):

Ok, a jakiego naczynia używasz do peklowania że dana ilość solanki na kg mięsa pokrywa Ci idealnie to całe mięso?

Możesz i 100L byle byś pozostałą powierzchnię wypełnił powietrzem.

 

A poważnie, to dobierasz sobie naczynie i jak jest za duże to możesz użyć np. butelek z powietrzem które uzupełnią przestrzeń.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976553
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, smoky91 napisał(a):

Dlaczego zazwyczaj w poradnikach i kalkulatorach podawana jest ilość solanki/ kg mięsa?

Napiszę obrazowo.

Peklosól zawarta w solance przechodzi do mięsa i obniża stężenie solanki.

Większa ilość solanki na kg mięsa to większa ilość soli i wolniejszy spadek stężenia solanki.

Są to zatem zmienione warunki peklowania dla których czasy peklowania z tabeli nie mogą obowiązywać.  

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976570
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, smoky91 napisał(a):

to mogę zrobić sobie litra, dwa itd. solanki 8% (920 ml wody + 80 g soli/peklosoli) i zrobić dokładnie taką ilość tej solanki, która pokryje mięsa do peklowania w całości.

Tak dla uproszczenia.

0,4 litr solanki 8% = ok.32 g peklosoli

1 litr solanki 8% = ok.80g peklosoli.

Jak widać nie możesz bo przesolisz.W tym wypadku nie liczy się stężenie tylko wagowa w gramach  zawartość peklosoli w solance.

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976586
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

Tak dla uproszczenia.

0,4 litr solanki 8% = ok.32 g peklosoli

1 litr solanki 8% = ok.80g peklosoli.

Jak widać nie możesz bo przesolisz.W tym wypadku nie liczy się stężenie tylko wagowa w gramach  zawartość peklosoli w solance. :thumbsup:

 

Było to wielokrotnie wyjaśniane niemniej pociągnę wywód Arkadiusza dalej:

  1. 32g peklosoli na 1kg mięsa + 0,4l wody = 22,85g/kg
  2. 80g peklosoli na 1kg miesa + 1l wody = 40g/kg

Po odpowiednio długim czasie dochodzi do wyrównania stężeń soli w mięsie i solance.

Każdy, szanujący się kalkulator musi być dostosowany do stałej ilości solanki.

Większa ilość solanki jest może wygodniejsza ale proszę nie zapominać o wyługowaniu białek z solankowanego mięsa.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976608
Udostępnij na innych stronach

Ok. Już rozumiem.

Natomiast czy ma to również zastosowanie do drobiu tzn. (ilość solanki na kg mięsa)?

Pozwoliłem sobie przytoczyć przepis opublikowany na forum pod tym linkiem, nie ma w nim nic na temat ilości solanki / kg mięsa kurczaka.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976700
Udostępnij na innych stronach

Do ćwiartek stosuję solankę 10%

Zalewam nią nogi aż będą wszystkie pod solanką (u mnie często swobodnie pływają, choć staram się aby były pod solanką). Nie stosuję żadnego przelicznika w ilości solanki.

Czas takiej kąpieli 8-10h

Po solance parzenie i w dym

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976704
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, wróbel75 napisał(a):

Nie stosuję żadnego przelicznika w ilości solanki.

Ok, ale w kwestii wieprzowiny już stosujesz powyższy przelicznik stosunku solanki do kg mięsa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976719
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, smoky91 napisał(a):

Ok, ale w kwestii wieprzowiny już stosujesz powyższy przelicznik stosunku solanki do kg mięsa?

Ja akurat pekluję sposobem Szczepana

 

W sumie za bardzo nie skupiam się na ilości peklosolanki, upycham ciasno nastrzyknięte kawałki mięsa i zalewam peklosolanką aby je przykryły (peklowanie 6 dniowe). Nigdy nie miałem nic za słone i odpukać nic mi się nie popsuło.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976728
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, wróbel75 napisał(a):

W sumie za bardzo nie skupiam się na ilości peklosolanki, upycham ciasno nastrzyknięte kawałki mięsa i zalewam peklosolanką aby je przykryły (peklowanie 6 dniowe). Nigdy nie miałem nic za słone i odpukać nic mi się nie popsuło.

No i elegancko wszystko zostało wyjaśnione👌 :) Dzięki👌

Edytowane przez smoky91
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976738
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.