MariuszB Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1776 Opublikowano 27 Marca 2023 Dlatego ja pekluję na sucho, nie mam żadnych z niczym problemów. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-823722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1777 Opublikowano 27 Marca 2023 Mój kurczak ważył 2,7 kg, to zrobiłem 1,4 l solanki. Tym się nawet nie da zalać kurczaka do połowy jak to w praktyce ma działać? Jeśli ma to być solanka np do pieczenia kurczaka to 4% solanką zalewam całego na dobę. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-823724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diavoli1991 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1778 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 4% solanką czyli 40g soli na 1 l wody? Połowa stężenia tego który idzie do peklowania pozostałych mięs typu szynka Boczek itd Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-825339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1779 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Połowa stężenia tego który idzie do peklowania pozostałych mięs typu szynka Boczek itd Tak Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-825357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poison Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1780 Opublikowano 21 Czerwca 2023 10. Po zakończonym czasie peklowania, możemy sprawdzić stopień upeklowania oraz słoność, poprzez wycięcie małego kawałka mięsa z jego najgrubszego miejsca. 11. W razie konieczności powinniśmy zbyt słone mięso wymoczyć przez okres od 0,5 do 2 godzin pod bieżąca wodą. Stopień upeklowania ok, kolor, struktura itd. Ale słoność?Co Wy to liżecie, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-839969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1781 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Co Wy to liżecie, czy co? Po prostu zjadamy taki kawałek i smakujemy Surowe, peklowane mięso jest pyszne, zdrowe i lekkostrawne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-839972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1782 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Ale słoność? Co Wy to liżecie, czy co? Dorośniesz, zrozumiesz Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-839976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poison Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1783 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Co Wy to liżecie, czy co?Po prostu zjadamy taki kawałek i smakujemy Surowe, peklowane mięso jest pyszne, zdrowe i lekkostrawne. Dzięki za info. Nie wiedziałem, że można takie mięso próbować na surowo.Ale czy peklowane nie jest bardziej słone, niż wyrób gotowy (parzenie itd.) - więc powinno być trochę bardziej słone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-839981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1784 Opublikowano 21 Czerwca 2023 . Ale czy peklowane nie jest bardziej słone, niż wyrób gotowy (parzenie itd.) - więc powinno być trochę bardziej słone? Możesz kawałek przesmażać na patelni Tylko nie spal na węgiel Proponuję zacząć tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-839991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1785 Opublikowano 17 Grudnia 2024 (edytowane) Mam pytanie do bardziej doświadczonych zadymiaczy Dlaczego zazwyczaj w poradnikach i kalkulatorach podawana jest ilość solanki/ kg mięsa? Jeśli przypuścmy, chciałbym peklować mięsa do wędzenia w solance 8% (która jest zalecana jako optymalna na forum, 10% za słone, ale to kwestia gustu), to mogę zrobić sobie litra, dwa itd. solanki 8% (920 ml wody + 80 g soli/peklosoli) i zrobić dokładnie taką ilość tej solanki, która pokryje mięsa do peklowania w całości. Edytowane 17 Grudnia 2024 przez smoky91 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1786 Opublikowano 17 Grudnia 2024 (edytowane) 13 minut temu, smoky91 napisał(a): Mam pytanie do bardziej doświadczonych zadymiaczy Dlaczego zazwyczaj w poradnikach i kalkulatorach podawana jest ilość solanki/ kg mięsa? Jeśli przypuścmy, chciałbym peklować mięsa do wędzenia w solance 8% (która jest zalecana jako optymalna na forum, 10% za słone, ale to kwestia gustu), to mogę zrobić sobie litra, dwa itd. solanki 8% (920 ml wody + 80 g soli/peklosoli) i zrobić dokładnie taką ilość tej solanki, która pokryje mięsa do peklowania w całości. Ale dodając do 920 ml wody 80 g soli będziesz mieć 8,7 % stężenie Edytowane 17 Grudnia 2024 przez Henry82 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1787 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Ale dodając do 920 ml wody 80 g soli będziesz mieć 8,55 % stężenie Otrzymam 8% stężenie roztworu 1000 ml (1 litr). Masa wody 920 ml + masa substancji rozpuszczonej 80g= 1000 ml roztworu 8%Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1788 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Faktycznie , sprawdziłem w kalkulatorze https://www.liczebnik.pl/stezenie-procentowe.php i tak jest to wczoraj jakiejś pomroczności jasnej dostałem jak robiłem zalewę bo zamiast 88 gram dałem 80 gram peklosoli 🙈 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1789 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Godzinę temu, smoky91 napisał(a): Mam pytanie do bardziej doświadczonych zadymiaczy Dlaczego zazwyczaj w poradnikach i kalkulatorach podawana jest ilość solanki/ kg mięsa? Jeśli przypuścmy, chciałbym peklować mięsa do wędzenia w solance 8% (która jest zalecana jako optymalna na forum, 10% za słone, ale to kwestia gustu), to mogę zrobić sobie litra, dwa itd. solanki 8% (920 ml wody + 80 g soli/peklosoli) i zrobić dokładnie taką ilość tej solanki, która pokryje mięsa do peklowania w całości. Nie możesz tak zrobić ,bo większa ilość solanki zawiera większą ilość peklosoli na kg mięsa. Było nie raz o tym na forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1790 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Nie możesz tak zrobić ,bo większa ilość solanki zawiera większą ilość peklosoli na kg mięsa. Było nie raz o tym na forumOk, a jakiego naczynia używasz do peklowania że dana ilość solanki na kg mięsa pokrywa Ci idealnie to całe mięso? Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1791 Opublikowano 17 Grudnia 2024 9 minut temu, smoky91 napisał(a): Ok, a jakiego naczynia używasz do peklowania że dana ilość solanki na kg mięsa pokrywa Ci idealnie to całe mięso? Ja używam pojemników GN 1/2,GN1/3 o wysokościach 150mm oraz 200mm w wolne przestrzenie jeśli są wkładam woreczek z wodą a dociskam dedykowanym do pojemników ociekaczem. Czasami używam też worków i zamykarki próżniowej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1792 Opublikowano 17 Grudnia 2024 12 minut temu, smoky91 napisał(a): Ok, a jakiego naczynia używasz do peklowania że dana ilość solanki na kg mięsa pokrywa Ci idealnie to całe mięso? Możesz i 100L byle byś pozostałą powierzchnię wypełnił powietrzem. A poważnie, to dobierasz sobie naczynie i jak jest za duże to możesz użyć np. butelek z powietrzem które uzupełnią przestrzeń. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1793 Opublikowano 17 Grudnia 2024 2 godziny temu, smoky91 napisał(a): Dlaczego zazwyczaj w poradnikach i kalkulatorach podawana jest ilość solanki/ kg mięsa? Napiszę obrazowo. Peklosól zawarta w solance przechodzi do mięsa i obniża stężenie solanki. Większa ilość solanki na kg mięsa to większa ilość soli i wolniejszy spadek stężenia solanki. Są to zatem zmienione warunki peklowania dla których czasy peklowania z tabeli nie mogą obowiązywać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1794 Opublikowano 17 Grudnia 2024 (edytowane) 4 godziny temu, smoky91 napisał(a): to mogę zrobić sobie litra, dwa itd. solanki 8% (920 ml wody + 80 g soli/peklosoli) i zrobić dokładnie taką ilość tej solanki, która pokryje mięsa do peklowania w całości. Tak dla uproszczenia. 0,4 litr solanki 8% = ok.32 g peklosoli 1 litr solanki 8% = ok.80g peklosoli. Jak widać nie możesz bo przesolisz.W tym wypadku nie liczy się stężenie tylko wagowa w gramach zawartość peklosoli w solance. Edytowane 17 Grudnia 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1795 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Tak dla uproszczenia. 0,4 litr solanki 8% = ok.32 g peklosoli 1 litr solanki 8% = ok.80g peklosoli. Jak widać nie możesz bo przesolisz.W tym wypadku nie liczy się stężenie tylko wagowa w gramach zawartość peklosoli w solance. Było to wielokrotnie wyjaśniane niemniej pociągnę wywód Arkadiusza dalej: 32g peklosoli na 1kg mięsa + 0,4l wody = 22,85g/kg 80g peklosoli na 1kg miesa + 1l wody = 40g/kg Po odpowiednio długim czasie dochodzi do wyrównania stężeń soli w mięsie i solance. Każdy, szanujący się kalkulator musi być dostosowany do stałej ilości solanki. Większa ilość solanki jest może wygodniejsza ale proszę nie zapominać o wyługowaniu białek z solankowanego mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1796 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Ok. Już rozumiem. Natomiast czy ma to również zastosowanie do drobiu tzn. (ilość solanki na kg mięsa)? Pozwoliłem sobie przytoczyć przepis opublikowany na forum pod tym linkiem, nie ma w nim nic na temat ilości solanki / kg mięsa kurczaka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1797 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Do ćwiartek stosuję solankę 10% Zalewam nią nogi aż będą wszystkie pod solanką (u mnie często swobodnie pływają, choć staram się aby były pod solanką). Nie stosuję żadnego przelicznika w ilości solanki. Czas takiej kąpieli 8-10h Po solance parzenie i w dym Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1798 Opublikowano 18 Grudnia 2024 40 minut temu, wróbel75 napisał(a): Nie stosuję żadnego przelicznika w ilości solanki. Ok, ale w kwestii wieprzowiny już stosujesz powyższy przelicznik stosunku solanki do kg mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1799 Opublikowano 18 Grudnia 2024 28 minut temu, smoky91 napisał(a): Ok, ale w kwestii wieprzowiny już stosujesz powyższy przelicznik stosunku solanki do kg mięsa? Ja akurat pekluję sposobem Szczepana W sumie za bardzo nie skupiam się na ilości peklosolanki, upycham ciasno nastrzyknięte kawałki mięsa i zalewam peklosolanką aby je przykryły (peklowanie 6 dniowe). Nigdy nie miałem nic za słone i odpukać nic mi się nie popsuło. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1800 Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) 45 minut temu, wróbel75 napisał(a): W sumie za bardzo nie skupiam się na ilości peklosolanki, upycham ciasno nastrzyknięte kawałki mięsa i zalewam peklosolanką aby je przykryły (peklowanie 6 dniowe). Nigdy nie miałem nic za słone i odpukać nic mi się nie popsuło. No i elegancko wszystko zostało wyjaśnione👌 Dzięki👌 Edytowane 18 Grudnia 2024 przez smoky91 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/72/#findComment-976738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.