romanb Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Witam!Mam pytanie dotyczące peklowania na sucho. W tabeli składu jest np. taka proporcja: 1,9 dkg soli i 1 gram saletry (czyli 95% soli i 5% saletry).Skład peklosoli jest podawany (sól + 0,5 - 0,6 % salerty), czyli 10 razy mniej saletry, a stosowanie peklosoli jest podawane jako zamienne. Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten ewenement?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten ewenement?drogi Romanie(?).... jest to tak skomplikowane zagadnienie że nawet kultura Majów pewnie tego nie rozwikła :tongue: :lol: po naszemu bez flaszki nie rozbieriosz.... :grin: no dobra..... już teraz poważnie :wink: W tabeli składu jest np. taka proporcja: 1,9 dkg soli i 1 gram saletry (czyli 95% soli i 5% saletry). Skład peklosoli jest podawany (sól + 0,5 - 0,6 % salertytu drogi nasz przyjacielu mimo dość długiego stażu na forum nie zwróciłeś uwagi (a wystarczyło odrobinkę poczytać), że saletra+sól to nie tożsamo co peklosól.... zatem zakonotuj sobie dobrze tę informację....: mieszanka peklująca o nazwie "PEKLOSÓL" to mieszanka soli i związku zwanego nitrytem.... nitryt i saletra to są dwie zupełnie inne substancje - ta pierwsza jest jakby wynikiem chemicznego rozkładu tej drugiej..... a ponieważ jest zdecydowanie silniejsza to jej dawka musi być dużo mniejsza.... ot i cała zagwozdka... proponuje pobrać wiadomości na temat : "azotany i azotyny" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Skład peklosoli jest podawany (sól + 0,5 - 0,6 % salerty), czyli 10 razy mniej saletry, a stosowanie peklosoli jest podawane jako zamienne. Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten ewenement? Źle to rozumujesz. Saletra jest azotanem . Na bazie jej robione były mieszanki peklujące,zawierające 2-5 % saletry . Nitryt jest azotynem . Na bazie jego robione są mieszanki peklujące zawierające w swym składzie 0,5 - 0,6 % azotynu . Myślę że z tego wyciągniesz wnioski . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Widzę że abratek ma dziś niezłe poczucie humoru. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanb Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Dziękuję wszystkim za szybkie i precyzyjne odpowiedzi. Teraz już wiem że to są inne substancje chemiczne. Lepiej stosować peklosól, czy mieszać saletrę z solą? Czy są jakieś różnice smakowe lub inna toksyczność?Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki. Roman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Widzę że abratek ma dziś niezłe poczucie humoru.przyjedź choć raz na zlot to się dowiesz czemu "starszy stateczny pan" ( :tongue: ) w postaci abratka ma po zlocie taki a nie inny humor :grin: Lepiej stosować peklosól, czy mieszać saletrę z solą? Czy są jakieś różnice smakowe lub inna toksyczność?peklosól działa jakby od razu po zaaplikowaniu... saletra potrzebuje po pierwsze czasu a po drugie bakterii denitryfikujących (może się zdażyć że w bardzo czystych warunkach nie dojdzie do rozpoczęcia peklowania) generalnie różnicy nie widać to po co się męczyć saletrę teoretycznie powinno się używać do wyrobów dojrzewających.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Starszy ...... :grin:to był "ironiczny" cytat z jednego ze zlotów :tongue: ale wiesz Miro.... na następny zlot to nie ma zmiłuj masz być i tyle Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Lepiej stosować peklosól, czy mieszać saletrę z solą? Czy są jakieś różnice smakowe lub inna toksyczność? A jak sądzisz?.Lepiej mniej trucizny czy więcej.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanb Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 arkadiusz, jestem początkujący, ale nie tępy. Substancje chemiczne mają bardzo różną toksyczność i mniej nie zawsze oznacza lepiej. Moje pytanie miało sens.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 A czy ja napisałem ,że nie miało :rolleyes: .Dałem Ci wybór.Większość stosuje peklosól. Cyt: nitryt i saletra to są dwie zupełnie inne substancje - ta pierwsza jest jakby wynikiem chemicznego rozkładu tej drugiej..... a ponieważ jest zdecydowanie silniejsza to jej dawka musi być dużo mniejsza.... Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Arkadiusz, nie do końca tak jest. Nitryt czyli azotyn sadu jest silną trucizną i stosowanie tego chemikalia np. przemyśle jest pod sciślą kontrolą Sanepidu. Nie kupisz, nie mając odpowiednich zezwoleń, czystego (czy też technicznego) azotynu sodu. "Dostępny" jest w tylko w mieszaninach i tylko w odpowiednich proporcjach (w zależności od krajowych przepisów). Jest też substabcją nitrwałą i higroskopijną. Saletra czyli azotan sodu (lub też potasu) dostępna jest ogólnie na rynku bez odpowiednich zezwoleń. W przemyśle chemicznym, na azotyn sodu musiałem mieć odpowiedni, osobny, magazyn, zużycie musiało być po ścisłym rozrachunkiem no i te kontrole "trucizn" Sanepidu minimum raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Arkadiusz, nie do końca tak jest. Nitryt czyli azotyn sadu jest silną trucizną i stosowanie tego chemikalia np. przemyśle jest pod sciślą kontrolą Sanepidu. Nie kupisz, nie mając odpowiednich zezwoleń, czystego (czy też technicznego) azotynu sodu.Polskie przepisy są tak po.. że kupisz. Pytanie tylko po co kupować czysty nitryt, jeżeli i tak nie jesteśmy w stanie wykorzystać go do produkcji peklosoli .... oczywiście w warunkach domowych. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Arkadiusz, nie do końca tak jest A co jest nie do końca tak :shock: bo nie bardzo kumam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Arkadiusz a to, że azotan sodu (saletra) nie rozkłada się do azotybu sodu (nitryt).W wysokich tempreraturach rozkłada się na tlenki azotu NO, NO2. Jest substancją dość stabilną.Natomiast azotyn sodu jest substancją, bardzo higroskopijną i niestabilną i rozkład (de facto: hydroliza) i może wystąpić w normalnych warunkach.Co do "siły" ... to azotyn daję bardziej barwę (chociaż też ma własności konserwujące), natomiast azotan bardziej konserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Cyt: nitryt i saletra to są dwie zupełnie inne substancje . Pogadaj z Abratkiem to Ci wytłumaczy o co chodzi.To nie mój cytat.Zresztą początek wyraźnie pokazuje intencje autora co widać powyżej.I jeszcze jeden cytat Maxela cyt: Azotan jest surowcem wyjściowym do produkcji azotynu. i pewnie o to autorowi chodziło. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Sorry Arek ale pisałeś:. ".., nitryt i saletra to są dwie zupełnie inne substancje - ta pierwsza jest jakby wynikiem chemicznego rozkładu tej drugiej..... a ponieważ jest zdecydowanie silniejsza to jej dawka musi być dużo mniejsza......." Póżnjej piszesz, że "...azotan jest surowcem wyjściowym do produkcji azotynu..". tu i prawda i fałsz (chodzi mi czy teoretycznie czy praktycznie). I tu się straciłem,... bo w skali przemysłowej azotyn uzyskuje się m.in. np podczas redukcji stopionych azotanów z metalicznym ołowiem, np. NaNO3 + Pb → NaNO2 + PbO lub niektóre azotany redukują się do azotynów w wyniku podgrzania, np. 2KNO3 → 2KNO2 + O2 - tak samo z kationami sodowymi (czyli z azotanem sodu). Ale jest to reakcja w podwyższonych temperaturach (a wręcz dość silnego i długotrwałego podgrzewania). No powiedzmy, że do tego miejsca jest nasza "kość niezgody" Jednakże w czasie peklowani ( tu: mieszanina soli z azotanem sodu lub potasu) szybkość procesu peklowania zależy w dużej mierze od udziału bakterii denitryfikujących. Są one dopowiedzialne za denitryfikację (redukcję) azotanów do azotynów. Źródłem energii dlatego typu drobnoustrojów są cukry zawarte w mieszaninie peklującej (dodawane). Ale nie jest to metoda do otrzymywania azotynów tj. mnie chodziło o "dużą chemię" a prawdopodobnie Tobie o ten proces. Są dostępne na rynku mieszanki peklujące z zawartością i azotanów i azotynów. Skład chemiczny takich mieszanek uzależniony jest od przewidywanego tempa procesu peklowania. Odpowiednia kompozycja receptury mieszaniny jest gwarancją powtarzalności produkcji. Gdzieś to "słyszałem" że azotyn odpowiedzialny jest za kolor a azotan za smak. Puenta! Niby piszemy o tym samym ale rozumiemy inaczej. Stąd później dąsy, obrazy etc. Stąd prośba - piszmy po prostu po "chłopsku" bez jakiś tam naukowych wywodów, bo jak trafi swój na swego to na forum WB będziemy mieć rozprawy doktorskie. Pytania, z reguły padają proste - więc i prostolininie odpowiadajmy :idea: :!: :grin: :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Jacek G, widzisz Jacku.... rozmieniłeś się "na drobne" a przecież od początku było "po chłopsku"..... bo my nie chcemy otrzymywać czystej substancji tylko odnosimy się do procesów zachodzących w czasie np peklowania.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Niby piszemy o tym samym ale rozumiemy inaczej. Stąd później dąsy, obrazy etc Bo ja z chemii to orzeł nie jestem :sad: ,ale procesy zachodzące podczas peklowania wykułem na blachę, żeby potem tym peklowanym mięskiem psa nie karmić bo szkoda. Co do dąsów i obrazy to ja jestem daleki od takich uczuć :grin:.Rzeczywiście pisaliśmy o tym samym tylko Ty bardziej naukowo a ja bardziej praktycznie. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 arkadiusz sorki :rolleyes: to prawie jak w pewnym polskim filmie - padło oto takie powiedzenie: "...teoria do praktyki ma się tak samo jak onanizm do miłości..." :wink: :idea: Jak mówią małolaty: wielki szacun Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doniak Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 6 Września 2012 Mogę uzyskać odpowiedź na krótkie pytania? Jeżeli pekluję mięso na kiełbasy w peklosoli na sucho. Czy przed mieleniem mięso wypłukać po peklowaniu z tej soli czy też mięso z peklosolą zmielić w maszynce ? Czy mięso na kiełbasy należy wogóle peklować czy mielić świeżo zaraz po rozbieraniu a przyprawy i peklosól dodawać w czasie mieszania (wyrabiania) . Może dodać soli kuchennej białej zamiast peklosoli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-235909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 6 Września 2012 1. Mieso na kiełbasy pekluje się z zasady 2-3 dni. Absolutnie niczego nie płuczesz! Do peklowania używasz odważonej ilości peklosoli (na kilogram mięsa), a że głównym nośnikiem (ok.98-99% zawartości peklosoli) jest sól, masz juz wystarczająco słone mięso.2. Można peklować (czerwony kolor po obróbce termicznej) lub solić (szary kolor po obróbce termicznej.Jako przelicznik przyjmuje sie 1 kg peklosoli = 1 kg soli.Są kiełbasy, gdzie peklosól dodaje sie podczas mieszania farszu przed nabiciem w osłonki. Jednak wiekszość kiełbas wymaga peklowania mięsa kilkudniowego. Jesli tylko solisz mięso, możesz sól dodac podczas mieszania farszu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-235911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doniak Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 6 Września 2012 Ok. ! Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-235920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 7 Września 2012 Witam się ponownie Wczoraj kupiłam 6 kilo łopatki wieprzowej. 2 kilo przeznaczyłam do zmielenia a 4 zostawiłam do zapeklowania i uwędzenia. Wędzarka jeszcze nie przygotowana, ale jest czas na to. Powstanie w trakcie peklowania się mięska... To trochę eksperymentalne peklowanie, bo z nadzwyczajnymi przyprawami. Solanka według tabeli, a przyprawy z głowy. A oto one:ziele angielskiepieprzowoce jałowcalistki laurowemajeranekkilka ząbków czosnku a teraz najlepsze:mieszanka do wina grzanego! a w niej: suszone żurawiny, suszone plasterki pomarańczy, i goździki odrobina kardamonu i cynamonu... zapach solanki nieziemski totalnie. Nawet pokusiłam się o spróbowanie. Rewelacja. Nie mogę doczekać się wędzenia i parzenia wędlin. Do tego dobę przed wędzeniem przygotuję ze dwa kurczaki. Czekam z utęsknieniem do tego dnia rozpusty :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-236049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 7 Września 2012 suszone żurawiny, suszone plasterki pomarańczy, i goździki odrobina kardamonu i cynamonu... Obyś tylko nie "przeperfumowała" tej kiełbasy oczywiście smaki to rzecz gustu , ale przy wiejskich kiełbasach pieprz i czosnek dają radę , ewentualnie dodatkowo majeranek, kolendra czy gorczyca. Osobiście nie ryzykowałbym z mieszankami do grzańców Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-236051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 7 Września 2012 przyprawy z głowy.Spróbuj kiedyś bez przypraw a zobaczysz różnicę i to dużą na + Spróbujesz jak smakuje mięso. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-236052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.