Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie dotyczące peklowania na sucho.

W tabeli składu jest np. taka proporcja: 1,9 dkg soli i 1 gram saletry (czyli 95% soli i 5% saletry).

Skład peklosoli jest podawany (sól + 0,5 - 0,6 % salerty), czyli 10 razy mniej saletry, a stosowanie peklosoli jest podawane jako zamienne. Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten ewenement?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234067
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten ewenement?

drogi Romanie(?)....

jest to tak skomplikowane zagadnienie że nawet kultura Majów pewnie tego nie rozwikła :tongue: :lol:

po naszemu bez flaszki nie rozbieriosz.... :grin:

 

no dobra..... już teraz poważnie :wink:

W tabeli składu jest np. taka proporcja: 1,9 dkg soli i 1 gram saletry (czyli 95% soli i 5% saletry).

Skład peklosoli jest podawany (sól + 0,5 - 0,6 % salerty

tu drogi nasz przyjacielu mimo dość długiego stażu na forum nie zwróciłeś uwagi (a wystarczyło odrobinkę poczytać), że saletra+sól to nie tożsamo co peklosól....

zatem zakonotuj sobie dobrze tę informację....:

mieszanka peklująca o nazwie "PEKLOSÓL" to mieszanka soli i związku zwanego nitrytem....

nitryt i saletra to są dwie zupełnie inne substancje - ta pierwsza jest jakby wynikiem chemicznego rozkładu tej drugiej.....

a ponieważ jest zdecydowanie silniejsza to jej dawka musi być dużo mniejsza....

ot i cała zagwozdka...

 

proponuje pobrać wiadomości na temat : "azotany i azotyny"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234069
Udostępnij na innych stronach

Skład peklosoli jest podawany (sól + 0,5 - 0,6 % salerty), czyli 10 razy mniej saletry, a stosowanie peklosoli jest podawane jako zamienne. Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten ewenement?

Źle to rozumujesz.

Saletra jest azotanem . Na bazie jej robione były mieszanki peklujące,zawierające 2-5 % saletry .

Nitryt jest azotynem . Na bazie jego robione są mieszanki peklujące zawierające w swym składzie 0,5 - 0,6 % azotynu . Myślę że z tego wyciągniesz wnioski .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234070
Udostępnij na innych stronach

Widzę że abratek ma dziś niezłe poczucie humoru.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234071
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za szybkie i precyzyjne odpowiedzi. Teraz już wiem że to są inne substancje chemiczne. Lepiej stosować peklosól, czy mieszać saletrę z solą? Czy są jakieś różnice smakowe lub inna toksyczność?

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki. Roman

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234072
Udostępnij na innych stronach

Widzę że abratek ma dziś niezłe poczucie humoru.

przyjedź choć raz na zlot to się dowiesz czemu "starszy stateczny pan" ( :tongue: ) w postaci abratka ma po zlocie taki a nie inny humor :grin:

 

Lepiej stosować peklosól, czy mieszać saletrę z solą? Czy są jakieś różnice smakowe lub inna toksyczność?

peklosól działa jakby od razu po zaaplikowaniu... saletra potrzebuje po pierwsze czasu a po drugie bakterii denitryfikujących (może się zdażyć że w bardzo czystych warunkach nie dojdzie do rozpoczęcia peklowania)

generalnie różnicy nie widać to po co się męczyć :cool:

saletrę teoretycznie powinno się używać do wyrobów dojrzewających....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234076
Udostępnij na innych stronach

Starszy ...... :grin:

to był "ironiczny" cytat z jednego ze zlotów :tongue:

ale wiesz Miro.... na następny zlot to nie ma zmiłuj masz być i tyle

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234080
Udostępnij na innych stronach

Lepiej stosować peklosól, czy mieszać saletrę z solą? Czy są jakieś różnice smakowe lub inna toksyczność?

A jak sądzisz?.Lepiej mniej trucizny czy więcej.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234101
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, jestem początkujący, ale nie tępy. Substancje chemiczne mają bardzo różną toksyczność i mniej nie zawsze oznacza lepiej. Moje pytanie miało sens.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234128
Udostępnij na innych stronach

A czy ja napisałem ,że nie miało :rolleyes: .Dałem Ci wybór.Większość stosuje peklosól.

 

Cyt:

 

nitryt i saletra to są dwie zupełnie inne substancje - ta pierwsza jest jakby wynikiem chemicznego rozkładu tej drugiej..... a ponieważ jest zdecydowanie silniejsza to jej dawka musi być dużo mniejsza....

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234132
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, nie do końca tak jest. Nitryt czyli azotyn sadu jest silną trucizną i stosowanie tego chemikalia np. przemyśle jest pod sciślą kontrolą Sanepidu. Nie kupisz, nie mając odpowiednich zezwoleń, czystego (czy też technicznego) azotynu sodu. "Dostępny" jest w tylko w mieszaninach i tylko w odpowiednich proporcjach (w zależności od krajowych przepisów). Jest też substabcją nitrwałą i higroskopijną.

Saletra czyli azotan sodu (lub też potasu) dostępna jest ogólnie na rynku bez odpowiednich zezwoleń.

W przemyśle chemicznym, na azotyn sodu musiałem mieć odpowiedni, osobny, magazyn, zużycie musiało być po ścisłym rozrachunkiem no i te kontrole "trucizn" Sanepidu minimum raz w roku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234138
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, nie do końca tak jest. Nitryt czyli azotyn sadu jest silną trucizną i stosowanie tego chemikalia np. przemyśle jest pod sciślą kontrolą Sanepidu. Nie kupisz, nie mając odpowiednich zezwoleń, czystego (czy też technicznego) azotynu sodu.

Polskie przepisy są tak po.. że kupisz.

Pytanie tylko po co kupować czysty nitryt, jeżeli i tak nie jesteśmy w stanie wykorzystać go do produkcji peklosoli .... oczywiście w warunkach domowych.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234144
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, nie do końca tak jest

A co jest nie do końca tak :shock: bo nie bardzo kumam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234273
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz a to, że azotan sodu (saletra) nie rozkłada się do azotybu sodu (nitryt).

W wysokich tempreraturach rozkłada się na tlenki azotu NO, NO2. Jest substancją dość stabilną.

Natomiast azotyn sodu jest substancją, bardzo higroskopijną i niestabilną i rozkład (de facto: hydroliza) i może wystąpić w normalnych warunkach.

Co do "siły" ... to azotyn daję bardziej barwę (chociaż też ma własności konserwujące), natomiast azotan bardziej konserwuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234278
Udostępnij na innych stronach

Cyt:

nitryt i saletra to są dwie zupełnie inne substancje

.

Pogadaj z Abratkiem to Ci wytłumaczy o co chodzi.To nie mój cytat.Zresztą początek wyraźnie pokazuje intencje autora co widać powyżej.I jeszcze jeden cytat Maxela cyt:

 

Azotan jest surowcem wyjściowym do produkcji azotynu.

 

i pewnie o to autorowi chodziło.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234300
Udostępnij na innych stronach

Sorry Arek ale pisałeś:.

".., nitryt i saletra to są dwie zupełnie inne substancje - ta pierwsza jest jakby wynikiem chemicznego rozkładu tej drugiej..... a ponieważ jest zdecydowanie silniejsza to jej dawka musi być dużo mniejsza......."

 

Póżnjej piszesz, że "...azotan jest surowcem wyjściowym do produkcji azotynu..". tu i prawda i fałsz (chodzi mi czy teoretycznie czy praktycznie).

 

I tu się straciłem,... bo w skali przemysłowej azotyn uzyskuje się m.in.

np podczas redukcji stopionych azotanów z metalicznym ołowiem, np.

NaNO3 + Pb → NaNO2 + PbO

lub niektóre azotany redukują się do azotynów w wyniku podgrzania, np.

2KNO3 → 2KNO2 + O2 - tak samo z kationami sodowymi (czyli z azotanem sodu). Ale jest to reakcja w podwyższonych temperaturach (a wręcz dość silnego i długotrwałego podgrzewania). No powiedzmy, że do tego miejsca jest nasza "kość niezgody"

 

Jednakże w czasie peklowani ( tu: mieszanina soli z azotanem sodu lub potasu) szybkość procesu peklowania zależy w dużej mierze od udziału bakterii denitryfikujących. Są one dopowiedzialne za denitryfikację (redukcję) azotanów do azotynów. Źródłem energii dlatego typu drobnoustrojów są cukry zawarte w mieszaninie peklującej (dodawane). Ale nie jest to metoda do otrzymywania azotynów tj. mnie chodziło o "dużą chemię" a prawdopodobnie Tobie o ten proces.

 

Są dostępne na rynku mieszanki peklujące z zawartością i azotanów i azotynów. Skład chemiczny takich mieszanek uzależniony jest od przewidywanego tempa procesu peklowania. Odpowiednia kompozycja receptury mieszaniny jest gwarancją powtarzalności produkcji. Gdzieś to "słyszałem" że azotyn odpowiedzialny jest za kolor a azotan za smak.

 

Puenta!

Niby piszemy o tym samym ale rozumiemy inaczej.

Stąd później dąsy, obrazy etc.

Stąd prośba - piszmy po prostu po "chłopsku" bez jakiś tam naukowych wywodów, bo jak trafi swój na swego to na forum WB będziemy mieć rozprawy doktorskie.

Pytania, z reguły padają proste - więc i prostolininie odpowiadajmy :idea: :!: :grin: :???:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234358
Udostępnij na innych stronach

Jacek G, widzisz Jacku.... rozmieniłeś się "na drobne" a przecież od początku było "po chłopsku".....

bo my nie chcemy otrzymywać czystej substancji tylko odnosimy się do procesów zachodzących w czasie np peklowania.... :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234393
Udostępnij na innych stronach

Niby piszemy o tym samym ale rozumiemy inaczej.

Stąd później dąsy, obrazy etc

Bo ja z chemii to orzeł nie jestem :sad: ,ale procesy zachodzące podczas peklowania wykułem na blachę, żeby potem tym peklowanym mięskiem psa nie karmić bo szkoda.

Co do dąsów i obrazy to ja jestem daleki od takich uczuć :grin:.Rzeczywiście pisaliśmy o tym samym tylko Ty bardziej naukowo a ja bardziej praktycznie. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234517
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz sorki :rolleyes:

to prawie jak w pewnym polskim filmie - padło oto takie powiedzenie:

"...teoria do praktyki ma się tak samo jak onanizm do miłości..." :wink: :idea:

 

Jak mówią małolaty: wielki szacun

 

Pozdrawiam

Jacek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-234529
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mogę uzyskać odpowiedź na krótkie pytania?

 

Jeżeli pekluję mięso na kiełbasy w peklosoli na sucho. Czy przed mieleniem mięso wypłukać po peklowaniu z tej soli czy też mięso z peklosolą zmielić w maszynce ?

 

Czy mięso na kiełbasy należy wogóle peklować czy mielić świeżo zaraz po rozbieraniu a przyprawy i peklosól dodawać w czasie mieszania (wyrabiania) . Może dodać soli kuchennej białej zamiast peklosoli.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-235909
Udostępnij na innych stronach

1. Mieso na kiełbasy pekluje się z zasady 2-3 dni. Absolutnie niczego nie płuczesz! Do peklowania używasz odważonej ilości peklosoli (na kilogram mięsa), a że głównym nośnikiem (ok.98-99% zawartości peklosoli) jest sól, masz juz wystarczająco słone mięso.

2. Można peklować (czerwony kolor po obróbce termicznej) lub solić (szary kolor po obróbce termicznej.

Jako przelicznik przyjmuje sie 1 kg peklosoli = 1 kg soli.

Są kiełbasy, gdzie peklosól dodaje sie podczas mieszania farszu przed nabiciem w osłonki. Jednak wiekszość kiełbas wymaga peklowania mięsa kilkudniowego. Jesli tylko solisz mięso, możesz sól dodac podczas mieszania farszu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-235911
Udostępnij na innych stronach

Witam się ponownie :)

 

Wczoraj kupiłam 6 kilo łopatki wieprzowej. 2 kilo przeznaczyłam do zmielenia a 4 zostawiłam do zapeklowania i uwędzenia. Wędzarka jeszcze nie przygotowana, ale jest czas na to. Powstanie w trakcie peklowania się mięska...

 

To trochę eksperymentalne peklowanie, bo z nadzwyczajnymi przyprawami.

Solanka według tabeli, a przyprawy z głowy.

A oto one:

ziele angielskie

pieprz

owoce jałowca

listki laurowe

majeranek

kilka ząbków czosnku

a teraz najlepsze:

mieszanka do wina grzanego! a w niej:

 

suszone żurawiny, suszone plasterki pomarańczy, i goździki :) odrobina kardamonu i cynamonu... zapach solanki nieziemski totalnie. Nawet pokusiłam się o spróbowanie. Rewelacja. Nie mogę doczekać się wędzenia i parzenia wędlin. Do tego dobę przed wędzeniem przygotuję ze dwa kurczaki. Czekam z utęsknieniem do tego dnia rozpusty :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-236049
Udostępnij na innych stronach

suszone żurawiny, suszone plasterki pomarańczy, i goździki :) odrobina kardamonu i cynamonu...

Obyś tylko nie "przeperfumowała" tej kiełbasy :) oczywiście smaki to rzecz gustu , ale przy wiejskich kiełbasach pieprz i czosnek dają radę , ewentualnie dodatkowo majeranek, kolendra czy gorczyca. Osobiście nie ryzykowałbym z mieszankami do grzańców ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-236051
Udostępnij na innych stronach

przyprawy z głowy.

Spróbuj kiedyś bez przypraw a zobaczysz różnicę i to dużą na +

Spróbujesz jak smakuje mięso. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/11/#findComment-236052
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.