Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

w związku z tym iż będę peklował wszystko razem karkówkę, boczki, szynki i schab to chcę wiedzieć czy schab nie wyjdzie mi za słony

wg. mnie wyjdzie, ale to tylko moje zdanie :) polędwice i boczki pekluję zawsze oddzielnie w solance o mniejszym stężeniu,

pekluj oddzielnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390452
Udostępnij na innych stronach

WITHEREGGIE dzięki za wyjaśnienie czyli domyślałem się dobrze :) . OSID bardzo dziękuję za radę i w związku z tym że już wszystko pekluje się razem :(  to biorę drugi gar robię mniejsze stężenie solanki i odzielam schab i boczki od reszty!

Mam jeszcze jedną alternatywę poprostu mój schabik i boczki zostawię z resztą mięs z tym że będę musiał dobrze je wymoczyć przed ociekaniem :) co szanowna brać na to? Następnym razem oddzielę schab, polędwicę i boczki od reszty mięsek :D .

Edytowane przez miquel
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390456
Udostępnij na innych stronach

...znając enigmatyczność PIS , domyślam się że prawdopodobnie sugeruje zmniejszenie stężenia solanki -

ale jest poniedziałek , wieje Alexandra - więc nie do końca można wiedzieć , co poeta miał na myśli...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390508
Udostępnij na innych stronach

Dzięki kol. JUMBO za próbę rozwikłania co kol. PIS67 mógł mieć na myśli  :)  lecz gdy zmniejszymy stężenie solanki co wtedy z szyneczkami i karkóweczką? czy aby nie będą za mało słone? Przyponę iż wszystko ok 16 kg jest w jednym garze :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390510
Udostępnij na innych stronach

 

 

polędwice i boczki pekluję zawsze oddzielnie

 

A ja zawsze razem i są dobre. Polędwice bez nastrzyku.Peklowanie 11-14 dni, temp.4-6 *C , stężnie 8-8,3 %

 

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390514
Udostępnij na innych stronach

@DZIADEK, dziękuję Ci za kolejną wskazówkę, już mam wydrukowaną i wpiętą do segregatora  :) 

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390523
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mogę prosić trochę jaśniej kolego PIS67?

 

co poeta miał na myśli...

 

Jak śledzie za słone moczymy, jak mięso za słone, odsalamy - najprościej moczymy, z tym że w moich podręcznikach zaleca się zimną wodę....  Dziadek, zapewne z racji wieku woli cieplejszą.... :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390563
Udostępnij na innych stronach

Tak apro-po peklowania. Jaki jest sens peklować szynkę dłużej niż 5-6 dni? Właśnie spożywam sobotnie wędzenie, które peklowało się 14 dni i nie czuję żadnej różnicy z szynką poprzedniej produkcji - 5-dniową. Wszystko wg tabeli, kawałki szyneczki takie prawie takie same, przyprawy również. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390698
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie czuję żadnej różnicy .... kawałki szyneczki takie prawie takie same, przyprawy również.
jak masz czuć różnicę jak zabiłeś smak przyprawami???

jeśli do tego jesteś palaczem to będzie cudny komplecik

 

cóż... niektórzy czują inni nie... są osoby które potrafią wyczuć czym karmione było zwierzę (w uogólnieniu)

bardzo długie peklowanie to jednak również wynik przyzwyczajeń - dawniej peklowało się z użyciem saletry, a ta na sam start procesu potrzebowała około 3 dni....

 

Jest teza która mówi że aromat peklowniczy najwydatniejszy jest od siódmego dnia....

 

ja osobiście staram się peklować ok10 dni

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390709
Udostępnij na innych stronach

Jasne - alkoholikiem i narkomanem :)

A przyprawy bardziej symboliczne niż wyraziste - 2-3 świeże listki laurowe, kilka ziarenek ziela, 3 małe ząbki czosnku w całości i łyżeczka gorczycy - z tego odwar. W zalewie ledwo wyczuwalne, więc z zabitych to tylko świnka przed rozbiorem tam była - nie smak :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390716
Udostępnij na innych stronach

Twój sarkazm jest zupełnie nie na miejscu....

 

 

 

A przyprawy....
i wystarczy - chyba że miałeś basen solanki
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390720
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sory, ale to Ty mi tu wyjechałeś z papierosami
z niczym Ci kolego nie "wyjeżdżałem", tylko zasugerowałem potencjalny problem/przyczynę - palacze mają upośledzone odczuwanie smaków i zapachów...

skoro nie palisz to tylko możesz się z tego cieszyć "pełną piersią".....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390722
Udostępnij na innych stronach

Ty to sobie możesz przyjąć co chcesz i nic Nam do tego ....

Ja tam czuje różnice w smaku mimo zabicia wielu moich kubków smakowych przez nikotynę. Aha od lat nie uzywam żadnych przypraw do solanki bo włąsnie to moim zdaniem nic nie wnosi do smaku gotowego wyrobu po obróbce a zwiększa znacznie ryzyko zakażenia solanki i mięsa ale to moje zdanie z którym wcale nie musisz się zgadzać i nie bedzie to "GRZECH" ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390724
Udostępnij na innych stronach

można przyjąć, że długie peklowanie jest raczej reliktem i przyzwyczajeniem najstarszych zadymiarzy?

 

 

Ja sobie wypraszam żeby nazywać mnie starym zadymiarzem  :devil: .A co do peklowania to polecam lekturę ze strony głównej na ten temat.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390725
Udostępnij na innych stronach

 

 

zatem reasumując - można przyjąć, że długie peklowanie jest raczej reliktem i przyzwyczajeniem najstarszych zadymiarzy?
to chyba za daleko idący wniosek - ja w poście wcześniejszym (tam gdzie skupiłeś się na paleniu) wskazałem czym się różni peklowanie dawniejsze (na saletrze) od obecnego, opartego na peklosoli

Nie wiem czy jadałeś wyroby z tzw solanek dojrzewających - peklowanie kilkutygodniowe... są to wyroby o zupełnie innym charakterze


Ja sobie wypraszam.... 

prezes spokojnie  :laugh::tongue:

 

co do peklowania to polecam lekturę ze strony głównej na ten temat.

tylko dane właśnie sa oparte o dawne sposoby i ktoś kto przeoczy zapis o szybkości działania środków peklujących może wysnuć złe wnioski a niestety jak pokazuje życie nie czyta się uważnie ......

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390729
Udostępnij na innych stronach

 

 

A przyprawy bardziej symboliczne niż wyraziste - 2-3 świeże listki laurowe, kilka ziarenek ziela, 3 małe ząbki czosnku w całości i łyżeczka gorczycy - z tego odwar.

Grzegorz25 a robiles kiedys  ez przypraw?

 

 

W zalewie ledwo wyczuwalne,
 

 JAk dla mnie ilosc 2-3 listkow laurowych  daje bardzo duzo intensywnego zapachu i w smaku gorycz. Ale to sa wlasnie personalne odczucia.

 

 Polecam , jak pisza koledzy , zaniehcac ,chociaz na probe, przypraw do peklowania i bedziesz znal smak wedliny a nie przypraw.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390807
Udostępnij na innych stronach

Witam

Potrzebuje pomocy odnośnie peklowania. W środę 10.12 włożyłem mięso i wczoraj zaprawa zrobiła mi się biała, nie jest śmierdząca lecz mięso zrobiło się obślizgłe. Do zaprawy użyłem peksoli, czosnek, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i trochę dodałem cukru oczywiście w proporcjach. Peklsoli użyłem tyle co na ogórki kiszone więc nie powiem jakie jest to stężenie procentowe ale od kilku razu mięso wychodzi po uwędzeniu w sam raz nie za słonie i nie dosolone. Proszę o pomoc czy wymienić zaprawę na nową może bez dodatków albo nie przejmować się i czy ktoś z was miał już takie doświadczenie z zaprawą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390892
Udostępnij na innych stronach

....umyj dokładnie mięso , zrób nową 7 -8% zalewę BEZ dodatków - powinno być ok

Zalewa to 7 - 8 deka peklosoli na litr wody...

 

:thumbsup: OGÓRKI KISZONE NA PEKLOSOLI - :clap:  :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390893
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.