withereggie Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 15 Grudnia 2014 W dużym uproszczeniu na forum schab bez kości to polędwica. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 15 Grudnia 2014 w związku z tym iż będę peklował wszystko razem karkówkę, boczki, szynki i schab to chcę wiedzieć czy schab nie wyjdzie mi za słony wg. mnie wyjdzie, ale to tylko moje zdanie polędwice i boczki pekluję zawsze oddzielnie w solance o mniejszym stężeniu,pekluj oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miquel Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) WITHEREGGIE dzięki za wyjaśnienie czyli domyślałem się dobrze . OSID bardzo dziękuję za radę i w związku z tym że już wszystko pekluje się razem to biorę drugi gar robię mniejsze stężenie solanki i odzielam schab i boczki od reszty!Mam jeszcze jedną alternatywę poprostu mój schabik i boczki zostawię z resztą mięs z tym że będę musiał dobrze je wymoczyć przed ociekaniem co szanowna brać na to? Następnym razem oddzielę schab, polędwicę i boczki od reszty mięsek . Edytowane 15 Grudnia 2014 przez miquel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Może nie dobrze wymoczyć, ale trochę odsolić można .... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miquel Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Mogę prosić trochę jaśniej kolego PIS67? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 15 Grudnia 2014 ...znając enigmatyczność PIS , domyślam się że prawdopodobnie sugeruje zmniejszenie stężenia solanki -ale jest poniedziałek , wieje Alexandra - więc nie do końca można wiedzieć , co poeta miał na myśli... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miquel Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dzięki kol. JUMBO za próbę rozwikłania co kol. PIS67 mógł mieć na myśli lecz gdy zmniejszymy stężenie solanki co wtedy z szyneczkami i karkóweczką? czy aby nie będą za mało słone? Przyponę iż wszystko ok 16 kg jest w jednym garze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 15 Grudnia 2014 polędwice i boczki pekluję zawsze oddzielnie A ja zawsze razem i są dobre. Polędwice bez nastrzyku.Peklowanie 11-14 dni, temp.4-6 *C , stężnie 8-8,3 % Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 15 Grudnia 2014 @DZIADEK, dziękuję Ci za kolejną wskazówkę, już mam wydrukowaną i wpiętą do segregatora Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miquel Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 15 Grudnia 2014 DZIADKU dziękuję! Moczenie wykonam i musi być ok . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Mogę prosić trochę jaśniej kolego PIS67? co poeta miał na myśli... Jak śledzie za słone moczymy, jak mięso za słone, odsalamy - najprościej moczymy, z tym że w moich podręcznikach zaleca się zimną wodę.... Dziadek, zapewne z racji wieku woli cieplejszą.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Tak apro-po peklowania. Jaki jest sens peklować szynkę dłużej niż 5-6 dni? Właśnie spożywam sobotnie wędzenie, które peklowało się 14 dni i nie czuję żadnej różnicy z szynką poprzedniej produkcji - 5-dniową. Wszystko wg tabeli, kawałki szyneczki takie prawie takie same, przyprawy również. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 16 Grudnia 2014 nie czuję żadnej różnicy .... kawałki szyneczki takie prawie takie same, przyprawy również. jak masz czuć różnicę jak zabiłeś smak przyprawami???jeśli do tego jesteś palaczem to będzie cudny komplecik cóż... niektórzy czują inni nie... są osoby które potrafią wyczuć czym karmione było zwierzę (w uogólnieniu)bardzo długie peklowanie to jednak również wynik przyzwyczajeń - dawniej peklowało się z użyciem saletry, a ta na sam start procesu potrzebowała około 3 dni.... Jest teza która mówi że aromat peklowniczy najwydatniejszy jest od siódmego dnia.... ja osobiście staram się peklować ok10 dni Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Jasne - alkoholikiem i narkomanem A przyprawy bardziej symboliczne niż wyraziste - 2-3 świeże listki laurowe, kilka ziarenek ziela, 3 małe ząbki czosnku w całości i łyżeczka gorczycy - z tego odwar. W zalewie ledwo wyczuwalne, więc z zabitych to tylko świnka przed rozbiorem tam była - nie smak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Twój sarkazm jest zupełnie nie na miejscu.... A przyprawy.... i wystarczy - chyba że miałeś basen solanki Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Twój sarkazm jest zupełnie nie na miejscu.... Sory, ale to Ty mi tu wyjechałeś z papierosami a źle trafiłeś bo od urodzenia nie palę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Sory, ale to Ty mi tu wyjechałeś z papierosami z niczym Ci kolego nie "wyjeżdżałem", tylko zasugerowałem potencjalny problem/przyczynę - palacze mają upośledzone odczuwanie smaków i zapachów...skoro nie palisz to tylko możesz się z tego cieszyć "pełną piersią"..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Ok, zatem reasumując - można przyjąć, że długie peklowanie jest raczej reliktem i przyzwyczajeniem najstarszych zadymiarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Ty to sobie możesz przyjąć co chcesz i nic Nam do tego ....Ja tam czuje różnice w smaku mimo zabicia wielu moich kubków smakowych przez nikotynę. Aha od lat nie uzywam żadnych przypraw do solanki bo włąsnie to moim zdaniem nic nie wnosi do smaku gotowego wyrobu po obróbce a zwiększa znacznie ryzyko zakażenia solanki i mięsa ale to moje zdanie z którym wcale nie musisz się zgadzać i nie bedzie to "GRZECH" ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) można przyjąć, że długie peklowanie jest raczej reliktem i przyzwyczajeniem najstarszych zadymiarzy? Ja sobie wypraszam żeby nazywać mnie starym zadymiarzem .A co do peklowania to polecam lekturę ze strony głównej na ten temat. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 16 Grudnia 2014 zatem reasumując - można przyjąć, że długie peklowanie jest raczej reliktem i przyzwyczajeniem najstarszych zadymiarzy? to chyba za daleko idący wniosek - ja w poście wcześniejszym (tam gdzie skupiłeś się na paleniu) wskazałem czym się różni peklowanie dawniejsze (na saletrze) od obecnego, opartego na peklosoliNie wiem czy jadałeś wyroby z tzw solanek dojrzewających - peklowanie kilkutygodniowe... są to wyroby o zupełnie innym charakterzeJa sobie wypraszam.... prezes spokojnie co do peklowania to polecam lekturę ze strony głównej na ten temat.tylko dane właśnie sa oparte o dawne sposoby i ktoś kto przeoczy zapis o szybkości działania środków peklujących może wysnuć złe wnioski a niestety jak pokazuje życie nie czyta się uważnie ...... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 16 Grudnia 2014 A przyprawy bardziej symboliczne niż wyraziste - 2-3 świeże listki laurowe, kilka ziarenek ziela, 3 małe ząbki czosnku w całości i łyżeczka gorczycy - z tego odwar. Grzegorz25 a robiles kiedys ez przypraw? W zalewie ledwo wyczuwalne, JAk dla mnie ilosc 2-3 listkow laurowych daje bardzo duzo intensywnego zapachu i w smaku gorycz. Ale to sa wlasnie personalne odczucia. Polecam , jak pisza koledzy , zaniehcac ,chociaz na probe, przypraw do peklowania i bedziesz znal smak wedliny a nie przypraw. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczmar110 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 17 Grudnia 2014 WitamPotrzebuje pomocy odnośnie peklowania. W środę 10.12 włożyłem mięso i wczoraj zaprawa zrobiła mi się biała, nie jest śmierdząca lecz mięso zrobiło się obślizgłe. Do zaprawy użyłem peksoli, czosnek, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i trochę dodałem cukru oczywiście w proporcjach. Peklsoli użyłem tyle co na ogórki kiszone więc nie powiem jakie jest to stężenie procentowe ale od kilku razu mięso wychodzi po uwędzeniu w sam raz nie za słonie i nie dosolone. Proszę o pomoc czy wymienić zaprawę na nową może bez dodatków albo nie przejmować się i czy ktoś z was miał już takie doświadczenie z zaprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 17 Grudnia 2014 ....umyj dokładnie mięso , zrób nową 7 -8% zalewę BEZ dodatków - powinno być okZalewa to 7 - 8 deka peklosoli na litr wody... OGÓRKI KISZONE NA PEKLOSOLI - Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/34/#findComment-390893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.