badylarz Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1026 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Wołu i daniela, jak się zorientowałeś na naszym terenie nie uświadczysz, ale "jeleni" trochę jest, trzeba będzie Twoją sugestie sprawdzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-493733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1027 Opublikowano 24 Lipca 2016 witam.Pierwszy mój wpis w dziale wędliniarskim.Mam znajomą ,która do uboju oraz przerobu mięsa wynajmuje człowieka ,który się tym trudni.Podczas wyrobu wędzonek ,po zapeklowaniu ,uwędzeniu,ale przed parzeniem nastrzykuje uwędzone szynki płynem,w którym się peklowały.Czy jest to prawidłowa praktyka,co o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-507886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1028 Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Dziwna technologia.Nastrzyk powinien być wykonany na początku peklowania i ma to swoje uzasadnienie. Edytowane 24 Lipca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-507887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1029 Opublikowano 24 Lipca 2016 Właśnie też się zdziwiłam ,ale szynka podobno jest przez to soczysta .zapytałam ,ponieważ sama nie mam zbyt dużego doświadczenia,ale z taką praktyką to spotkałam się pierwszy raz,więc pomyślałam zapytam na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-507888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1030 Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Masarz robi pod publikę, jak im to smakuje, napompowana solanka i w niej zawarty nitryr to ich sprawa . Te praktyki stosowane są w celu dopeklowania w czasie wędzenia przy bardzo krótkim czasie peklowania . Parzenie przerywa peklowanie Edytowane 24 Lipca 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-507896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosomłot Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1031 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Chce pierwszy raz jutro robić. Jakieś rady specjalne? Cytuj http://kasy-fiskalne-dla-ksiegowych.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-508657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1032 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Chce pierwszy raz jutro robić. Jakieś rady specjalne? Tak kup dobre wino ... zapal świece zrób kolację włącz nastrojową muzykę ... i dalej samo poleci http://img2.repostuj.pl/upload/2015/12/86846_4ad2490086542cc76da7b0807f36f0f2.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-508658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich25 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1033 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Witam serdecznie,stawiam pierwsze kroki,i mam parę pytań.Zrobiłem zalewę wg.tego przepisu http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.htmlmiałem to cały czas w lodówce co 2 dni obracałem ,chciałem peklować 14 dni,ale w 10-ty dzień po otwarciu lodówki zalewa była mętna,nie było jakiegoś dziwnego zapachu a smak był słonawy,taki jak powinny.Wyciągnąłem mięso 6 schabów po 0,8kg i 4 boczki po 0,6kg bo bałem się że się zepsują.Wędziłem wszystko w tem. 70-80st.C,schaby 5 godz. a boczki 3,5 godz.Schabiki wyszły lekko twarde a boczunie trochę bardziej.Proszę o radę co należy zrobić aby wszystko było miększe i co było żle z tą zalewą.Czy parzenie jest dobre przed czy po wędzeniu a może coś innego !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1034 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Zalewa tak ma czasami . Jak mięso nie było śliskie i nie miało zapachu jest o key (kwestia jak oceniamy mętna bo to pojęcie względne ) Jak dla mnie miałeś za długi czas dla schabu i za wysoką temperaturę .(osobna kwestia jak to mierzyłeś) Ja schab/polędwicę wędzę na kolor i jem na surowo lub parzę, pieczony średni mi smakuje.Boczek na kolor i ewentualnie pieczenie w wędzarni temp tak 80 stopni (ale robie bardziej na wyczucie ) .Wędzę w temp 50-60 stopni na czuja (mam różne termometry - początkowo ich używałem - a teraz na łapkę i gra - dobrze mieć aby sprawdzić od czasu do czasu łapkę jak coś to nie kupuj termometru kotłowego do pomiaru temperatury w wędzarni ) Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1035 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Zalewa ma prawo lekko zmętnieć na skutek domieszki resztek krwi i białek z mięsa. Jeśli zapach i smak jest ok., a zalewa się nie "ciągnie", to wszystko w porządku.Co do wędzenia polędwic (nie schabów) to jeśli chcesz uzyskać miękkie wyroby, wędź w temp. ok. 20-25 st.C przez ok. 5-8 godz. Wtedy najlepiej polędwic nie parzyć. Otrzymasz wyrób nazywany polędwicą łososiową. Moim zdaniem najlepszą. Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1036 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Wędziłem wszystko w tem. 70-80st.C,schaby 5 godz. a boczki 3,5 godz.Schabiki wyszły lekko twarde a boczunie trochę bardziej. Za wysoka temperatura wędzenia. Jeżeli chcesz mieć miękkie boczki to teraz je odparz z 1,5 h w 80-85*C. Polędwic już raczej nie uratujesz. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1037 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Wędziłem wszystko w tem. 70-80st.C,schaby 5 godz. a boczki 3,5 godz. Ty nie wędziłeś a piekłeś.Temperatura wędzenia to 45-55 C.Później wędzonki poddajemy obróbce termicznej lub nie ( dotyczy polędwicy).Możesz parzyć, ale też możesz piec w wędzarni.Powinieneś uzyskać w środku wyrobu dla polędwicy 60C a dla boczku 75 C.Te twoje wyroby zostały upieczone i to mocno i to jest powodem ich twardości. co było żle z tą zalewą. Z zalewą pewnie nic nie było bo nie była glutowata, ani brzydko nie pachniała.Polecam peklować 10 dni. w temp. 4-6 C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich25 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1038 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Dzięki za rady,boczki parzyłem przez 45 min w tem.80 st.C i zmiękły,a schaby cienko pokrojone smakują jak szynka szwardzwaldzka (w środku nie są wysuszone) ale na przyszłość będę uważał na temperaturę.Ale czy mogę trzymać mięso w mętnej zalewie,oczywiście jak nie będzie zepsuta,i jak długo,bo mi brakowało jeszcze około 2-4 dni peklowania,bo moja zalewa na 10 dzień była mętna,mleczna ale nie była ciągnąca i nie miała brzydkiego zapachu.Z taką fachową pomocą i doradztwem wiem że będzie OK. !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1039 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Koszt zalewy nie jest duży i w okresie letnim, jeśli widać jakiekolwiek niepokojące zmiany, lepiej ją wymienić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1040 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Ale czy mogę trzymać mięso w mętnej zalewie,oczywiście jak nie będzie zepsuta, Możesz,tylko wymaga to częstszego kontrolowania aby w miarę sytuacji podbramkowej zareagować. Kontrolowania, to mam na myśli kontrolowanie wzrokowo-zapachowe i nie pchaj następnym razem "pazurków" do zalewy . Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1041 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 i nie pchaj następnym razem "pazurków" do zalewy O to to .Im mniej mieszasz tym będzie mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia zalewy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-511871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torgen Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1042 Opublikowano 3 Września 2016 Witam Poprosze o porade.Dzisiaj zapeklowalem 5 kilo miesa i zrobilem nastepujaca zalewe:-zalalem najpierw mieso woda tak zeby przykrylo-nastepnie wyjalem mieso z wody a wode zlalem zeby zobaczyc ile jest tej wody- wyszlo 3,5 litra- rozrobilem 280 g peksoli w 3,5 litrze wody czyli 80 g na litr- nastrzyknalem mieso- i zalalem to wszystko zrobiona solanka- ma to stac ok 5dni Czy cos zle zrobilem czy cos poprawic bo mam czas jeszcze .Poprosze o porade.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-514002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1043 Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Powinny być 2 litry wody. Stężenie solanki 12.5-13%. Musisz dobrać lepsze naczynie, a nie rozrabiać więcej solanki. Peklowanie 4-8C. To na 5 dni. Plus nastrzyki. Edytowane 3 Września 2016 przez szaja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-514005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torgen Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1044 Opublikowano 3 Września 2016 Ok poprawilem: 2litry wody i 170 g peksoli 2x85g ( chcialbym mniej slona)- moze tak byc? Chociaz zastanawia mnie dlaczego nie moze byc wiecej wody a stezenie soli takie samo zeby sie przewracac miesa tylko zeby bylo zanurzone w calosci?. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-514007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1045 Opublikowano 3 Września 2016 Witam Poprosze o porade.Dzisiaj zapeklowalem 5 kilo miesa i zrobilem nastepujaca zalewe: -zalalem najpierw mieso woda tak zeby przykrylo -nastepnie wyjalem mieso z wody a wode zlalem zeby zobaczyc ile jest tej wody - wyszlo 3,5 litra - rozrobilem 280 g peksoli w 3,5 litrze wody czyli 80 g na litr - nastrzyknalem mieso - i zalalem to wszystko zrobiona solanka - ma to stac ok 5dni Czy cos zle zrobilem czy cos poprawic bo mam czas jeszcze .Poprosze o porade.Pozdro Ja tak robię i dla nas jest OK. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-514011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1046 Opublikowano 3 Września 2016 (edytowane) Ja tak robię i dla nas jest OK Dla nas przy tak krótkim peklowaniu było by za mało słone. ale są różne progi słoności.Zależy jeszcze jakie to elementy, ale i tak dla polędwicy daję taką samą solankę tylko pekluję min.8 dni. Chociaz zastanawia mnie dlaczego nie moze byc wiecej wody a stezenie soli takie samo zeby sie przewracac miesa tylko zeby bylo zanurzone w calosci? Bo np. w 1 l wody masz rozpuszczone 80g peklosoli i tym zalejesz mięso.Jeśli użyjesz 2 l wody to już masz 160 g peklosoli w tym roztworze.Stężenie jest takie samo tylko solanki dwa razy więcej to i soli też.Nie zagłębiając się w proces peklowania mięso w czasie peklowania chłonie sól i jak dasz jej więcej to wchłonie jej więcej.Chyba już jasne czemu używamy 0,4-0,5 l solanki na kg mięsa.Jeśli masz problem z ilością solanki zastosuj metodę Szczepana.Przy tej metodzie potrzebny jest dwukrotny nastrzyk w ilości po 10% wagi mięsa. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/ Edytowane 3 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-514013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krupnioczek Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1047 Opublikowano 3 Listopada 2016 Przy dokładnie wyliczonym stężeniu mam problem z zalaniem mięsa w całości. Dodałem już butelkę z wodą i dalej wystaje. można dostać szału. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-525023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1048 Opublikowano 3 Listopada 2016 można dostać szału. Lepiej poszukać , pożyczyć odpowiedniej wielkości naczynie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-525029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krupnioczek Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1049 Opublikowano 3 Listopada 2016 szczerze mówiąc to jest to na ciasno ułożone. jak to mówią złośliwość rzeczy martwych ( to świnia) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-525030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1050 Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Lepiej się sprawdzają wysokie a wąskie (bez przesady ) garki Dasz radę wierzymy w Ciebie . Edytowane 3 Listopada 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/42/#findComment-525032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.