jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Jak dla mmie dyskusja w temacie co i jak wyrobów autorskich jest? no właśnie czym? . Ponoć panuje u nas zasada że o gustach nie dyskutujemy. Rozumiałbym gdyby przepis był niebezpieczny dla konsumenta czy naśladowców. Ale że ktoś robi w swojej kuchni swoją kiełbasę i według swojego przepisu i go publikuje, dzieli się z nami. A w zamian dostaje połajankę. To tak trochę słabo.Napiszę tylko, że jestem tym zniesmaczony.Jestem tak samo bardzo zniesmaczony ale to nie pierwszy raz . A ja mam to głęboko w jelicie grubym Nie przejmuję się bo wiem co robię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Masz sluszna racje popieram to Bardzo Cie popieram i robie tak samo jak mi smakuje i mojej rodzinie Wlasnie o to chodzi ważne aby smakowalo iwszyscy byli zadowoleni! Popieram Cie pozdrawiam Jestem tak samo bardzo zniesmaczony ale to nie pierwszy raz . @Henryk Kasprzak,Również jestem zniesmaczona Twoimi wyłącznie klakierskimi postami.Tylko na tyle Cię stać?Proszę o wpisy merytoryczne bo dobra produkcja obroni się sama a Twoje "zniesmaczenie i to nie pierwszy raz " robi tylko kwasy na forum.Pokaż swoje piękne, słoneczne produkty aby coś nowego pokazać innym.[Dodano: 01 gru 2018 - 23:56] A ja mam to głęboko w jelicie grubym Nie przejmuję się bo wiem co robię.Jacku,nie aż tak proszę Pokazujesz produkty wykonane w innym standardzie i wykazujesz, że są O.K.Poza tym są ciekawie skomponowane i pięknie uwędzone.Również osadzam farsz kiełbasiany "w masie" bo ma to pewne zalety.Natomiast diabeł tkwi w szczegółach. Gdybyś te warkocze schabowe potraktował szarpakiem maszynką 32, a nie ósemką to poczułbyś różnicę.Może Ty nie, ale Twoja LP lub dziecko na pewno tak.Ta trójka warkoczowa jest specyficzna i czasami jej też używam do kiełbasy po zmieleniu (wilkiem) przez sitko 8 lub nieco mniejsze.Jako klej wydaje mi się słaba ze względu na budowę białek. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez EAnna lit. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Oszywiście zgadzam się z twoja wypowiedzią w 100 procentach gdybym miał 32 maszynkę napewno bym tego nie leciał na szarpaku.I tu mój błąd powinienem napisać na jakiej maszynce ja robiłem .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kasprzak Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Masz sluszna racje popieram to Bardzo Cie popieram i robie tak samo jak mi smakuje i mojej rodzinie Wlasnie o to chodzi ważne aby smakowalo iwszyscy byli zadowoleni! Popieram Cie pozdrawiam Jestem tak samo bardzo zniesmaczony ale to nie pierwszy raz . @Henryk Kasprzak,Również jestem zniesmaczona Twoimi wyłącznie klakierskimi postami.Tylko na tyle Cię stać?Proszę o wpisy merytoryczne bo dobra produkcja obroni się sama a Twoje "zniesmaczenie i to nie pierwszy raz " robi tylko kwasy na forum.Pokaż swoje piękne, słoneczne produkty aby coś nowego pokazać innym.[Dodano: 01 gru 2018 - 23:56] A ja mam to głęboko w jelicie grubym Nie przejmuję się bo wiem co robię.Jacku,nie aż tak proszę Pokazujesz produkty wykonane w innym standardzie i wykazujesz, że są O.K.Poza tym są ciekawie skomponowane i pięknie uwędzone.Również osadzam farsz kiełbasiany "w masie" bo ma to pewne zalety.Natomiast diabeł tkwi w szczegółach. Gdybyś te warkocze schabowe potraktował szarpakiem maszynką 32, a nie ósemką to poczułbyś różnicę.Może Ty nie, ale Twoja LP lub dziecko na pewno tak.Ta trójka warkoczowa jest specyficzna i czasami ją też używam do kiełbasy po zmieleniu (wilkiem) przez sitko 8 lub nieco mniejsze.Jako klej wydaje mi się słaba ze względu na budowę białek. Nie czepiaj się mnie ale ja niestety ze się nie pokazuje tu ale jestem w tej branzy od 2008 roku niestety i tu mamy dużo roznych problemow Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Grudnia 2018 I tu jest ogromna różnica jacku[Dodano: 02 gru 2018 - 00:49]Oszywiście zgadzam się z twoja wypowiedzią w 100 procentach gdybym miał 32 maszynkę napewno bym tego nie leciał na szarpaku.I tu mój błąd powinienem napisać na jakiej maszynce ja robiłem .Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Kasprzak Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Grudnia 2018 I tu jest ogromna różnica jacku[Dodano: 02 gru 2018 - 00:49]Oszywiście zgadzam się z twoja wypowiedzią w 100 procentach gdybym miał 32 maszynkę napewno bym tego nie leciał na szarpaku.I tu mój błąd powinienem napisać na jakiej maszynce ja robiłem .Pozdrawiam. I oco tobie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Domyśl się.Jacek będzie wiedział.???? Edytowane 2 Grudnia 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) I tu jest ogromna różnica jacku[Dodano: 02 gru 2018 - 00:49] Domyśl się.Jacek będzie wiedział. Miro to ja wiem gdzie jest różnica i to napisałem że w 32 bym tego nie zrobił a w 8 to zrobiłem i jest gitara więc mój błąd jest tylko tu że nie podałem w jakiej maszynce robione jest ale rzadko się widuje aby ktoś pisał w jakiej maszynce jest to robione chyba że wszyscy maja 32 i tak się przyjęło że się nie pisze .Tylko ja biedny żuczek na zabawkach robięOszywiście zgadzam się z twoja wypowiedzią w 100 procentach gdybym miał 32 maszynkę napewno bym tego nie leciał na szarpaku.I tu mój błąd powinienem napisać na jakiej maszynce ja robiłem .Pozdrawiam Edytowane 2 Grudnia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Nie czepiaj się mnie ale ja niestety ze się nie pokazuje tu ale jestem w tej branzy od 2008 roku niestety i tu mamy dużo roznych problemowWręcz przeciwnie Doceniam to, że mimo późnej pory wyedytowałeś swój post na bardziej neutralny - pierwszą wersję przeczytałam jednak Jak chcesz, to założę Ci temat, w którym będziesz mógł nam opowiedzieć o swoich doświadczeniach i problemach też.Na forum jest miejsce dla wielu masarskich "szkół" tym bardziej, że w różnych regionach Polski, nie mówiąc już o Ameryce, robi się nieco inaczej.I to jest ciekawe oraz edukujące i inspirujące. Zapraszam Edytowane 2 Grudnia 2018 przez EAnna uzup. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Żeby była jasność - nigdy nie negowałem przepisów autorskich Co do ilości przypraw - każdy ma swoje smaki i robi z czym lubi z tym się nie dyskutuje Chciałem jedynie zrozumieć dlaczego kolega Jacek zrobił swą kiełbasę tak a nie inaczej , bo kiełbasa mi się podoba i być może ją powielę. To co było podstawą mojego zastanawiania ująłem jak najbardziej "obrazowo" tutaj: Chodzi mi o to , że : Podałeś przepis na fajną kiełbasę. Twój przepis czyta ktoś , kto ma blade pojęcie o zrobieniu kiełbasy. Idzie do sklepu i kupuje mięso , bo chce zrobić taką samą . W sklepie pod tytułem "szynka" może dostać , albo ładny mięsień albo "nieładny" mięsień z błonami i ścięgnami. To samo z karkówką itd,itd. Ten ów jegomość wraca ze sklepu i : kroi w kostkę ścięgna z szynki , rwie na szarpaku poprzerastaną karkówke i robi kiełbasę. Po wędzeniu degustacjia i niezadowolenie , bo w kiełbasie ma kupę "żujek" ze ścięgien. Co ci wówczas powie? - ano to : H.... wy nie przepis , bo tego nie da się pogryźć. Teraz inny jegomość kupi piękny mięsień bez błon i ścięgien , piękniusią karkówkę , zrobi kiełbasę i po spróbowaniu powie Ci - Ale zajebiaszczy przepis.Jaką mamy pewność , że następnym razem też mu taka wyjdzie? Klasyfikując mamy pewność , że każde wykonanie będzie powtarzalne. To był mój argument - wątpliwość co do powtarzalności takiej kiełbasy.Jako kontrargumenty otrzymałem - Uogólniając :-Że się czepiam , że można mieć w nosie te wszystkie zasady , że każdy lubi jak mu smakuje i wtórowanie "też tak robię" itd itd. A skąd wiesz że moje zasady są złe ? Ja je wymyśliłem i są ok .Tak jak ktoś wymyślił te inne zasady co Ty ich używasz i mówisz są ok. (merytoryka słaba) Pytanie było konkretne : Jaką mamy pewność , że kiełbasa z mięsa nieklasyfikowanego za każdym razem wyjdzie taka sama? Dopiero teraz kolego wytłumaczyłeś , że jakbyś mielił 32ką to byś inaczej wykrawał lub mielił drobniej. - Ty sobie radę dasz bo masz doświadczenie i widzisz "co w mięsie siedzi" - jak Ci nie pasuje to oderżniesz to czy tamto. Takiej wiedzy nie maja ludzie , którzy świnie widzą w TV i zapragną zrobić trochę kiełbasy ten "pierwszy raz" Jesteś jak widzę negatywnie nastawiony do wszystkiego innego czego nie mam napisane w twojej biblii Jacku mam otwarty umysł i tylko "krowa nie zmienia poglądów" tylko lubię dyskusje w których pojawiają się argumenty. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Żeby była jasność - nigdy nie negowałem przepisów autorskich Co do ilości przypraw - każdy ma swoje smaki i robi z czym lubi z tym się nie dyskutuje Chciałem jedynie zrozumieć dlaczego kolega Jacek zrobił swą kiełbasę tak a nie inaczej , bo kiełbasa mi się podoba i być może ją powielę. To co było podstawą mojego zastanawiania ująłem jak najbardziej "obrazowo" tutaj: Chodzi mi o to , że : Podałeś przepis na fajną kiełbasę. Twój przepis czyta ktoś , kto ma blade pojęcie o zrobieniu kiełbasy. Idzie do sklepu i kupuje mięso , bo chce zrobić taką samą . W sklepie pod tytułem "szynka" może dostać , albo ładny mięsień albo "nieładny" mięsień z błonami i ścięgnami. To samo z karkówką itd,itd. Ten ów jegomość wraca ze sklepu i : kroi w kostkę ścięgna z szynki , rwie na szarpaku poprzerastaną karkówke i robi kiełbasę. Po wędzeniu degustacjia i niezadowolenie , bo w kiełbasie ma kupę "żujek" ze ścięgien. Co ci wówczas powie? - ano to : H.... wy nie przepis , bo tego nie da się pogryźć. Teraz inny jegomość kupi piękny mięsień bez błon i ścięgien , piękniusią karkówkę , zrobi kiełbasę i po spróbowaniu powie Ci - Ale zajebiaszczy przepis.Jaką mamy pewność , że następnym razem też mu taka wyjdzie? Klasyfikując mamy pewność , że każde wykonanie będzie powtarzalne. To był mój argument - wątpliwość co do powtarzalności takiej kiełbasy.Jako kontrargumenty otrzymałem - Uogólniając :-Że się czepiam , że można mieć w nosie te wszystkie zasady , że każdy lubi jak mu smakuje i wtórowanie "też tak robię" itd itd. A skąd wiesz że moje zasady są złe ? Ja je wymyśliłem i są ok .Tak jak ktoś wymyślił te inne zasady co Ty ich używasz i mówisz są ok. (merytoryka słaba) Pytanie było konkretne : Jaką mamy pewność , że kiełbasa z mięsa nieklasyfikowanego za każdym razem wyjdzie taka sama? Dopiero teraz kolego wytłumaczyłeś , że jakbyś mielił 32ką to byś inaczej wykrawał lub mielił drobniej. - Ty sobie radę dasz bo masz doświadczenie i widzisz "co w mięsie siedzi" - jak Ci nie pasuje to oderżniesz to czy tamto. Takiej wiedzy nie maja ludzie , którzy świnie widzą w TV i zapragną zrobić trochę kiełbasy ten "pierwszy raz" Jesteś jak widzę negatywnie nastawiony do wszystkiego innego czego nie mam napisane w twojej biblii Jacku mam otwarty umysł i tylko "krowa nie zmienia poglądów" tylko lubię dyskusje w których pojawiają się argumenty.Owszem może tak być że osoba kótra nie wie jak ugryźdż temat może sobie nie poradzić i zrobić nie do końca jak trzeba jak będzie miała bardzo zły towar.Mam wykony z rozpisaniem też na klasy mięsa ale i do tego było więcej pytań bo ludzie nie rozumieją i nie znają się na tych klasach i jak je uzyskać.Ale czasami tłumaczę to inaczej tym co się pytają że np.klasa 1 to np.piękna szyneczka bez żyłek,błon lub ładna łopatka .I wtedy zaczynają kumaćMoże tak trzeba pisać wtedy wszyscy będą szczęśliwi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Owszem może tak być że osoba kótra nie wie jak ugryźdż temat może sobie nie poradzić i zrobić nie do końca jak trzeba jak będzie miała bardzo zły towar Tyle zachodu żeby zrozumieć o tym co było przedmiotem dyskusji,Ale cieszę się ,że wreszcie zrozumiałeś w czym rzecz.Pozdrawiam i życzę sukcesów. P.SJak chcesz poznać jak ja robię i mieć pełen obraz tego co robię i nie pisać nieprawdy to zajrzyj sobie i poczytaj i wtedy będziesz mógł obiektywnie ocenić jak to ja trzymam się przepisów branżowych.https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/92-arkadiusz/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Grudnia 2018 I rodzi się ciekawe pytanie.Dla jakiej maszynki do mielenia, podawać rozdrobnienie jeśli chodzi o szarpak? Szarpak z 8-ki, a szarpak z 32-ki, to dwa ogromnie różne rozdrobnienia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Fajnie się czyta . Miast napisać kolego sorry zagalopowałem się to tu jakieś kombinacje alpejskie jak tu udowodnić rację . Po przecież dopuścił się przestępstwa bo ktoś pójdzie do sklepu , bo wyczuje coś pod zębem bo .... ? No w końcu wina udowodniona nie napisał że "8" a powinien . No przeprosi pocałuje w pierścień to może wybaczymy , a może lepiej ukrzyżować . Gwoli ścisłości kolega w innych wpisach pisze że mieli na "8" Myślę że po tej pouczającej i jakże twórczej burzy mózgów Maxell znajdzie odpowiedź na pytanie dlaczego tak wielu na autobanie, a ja odkryję na nowo głębokie przesłanie którą swego czasu podał Tusiaczek (a wiemy że robi dużo i dobrze) jako odpowiedź na prośbę o padanie przepisu na autorską kiełbasę której zamieścił tylko zdjęcie . "Nauczony doświadczeniem i dyskusja przy poprzedniej autorskiej kiełbasie przepisu nie będzie " czy jakoś tak . P.SZ tematu wysiadam . A jak będę robił ten przepis to "se" poklasyfikuje .Po samym wpisie , prezentacji technologi , zdjęciach widać ze @jacekw21 to "zawodowiec" a nie "początkujący" jak stopień na forum Edytowane 2 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Grudnia 2018 I rodzi się ciekawe pytanie.Dla jakiej maszynki do mielenia, podawać rozdrobnienie jeśli chodzi o szarpak?Szarpak z 8-ki, a szarpak z 32-ki, to dwa ogromnie różne rozdrobnienia.Podawać na obie maszynki a zapewne za jakiś czas ktoś zrobi na innej niż 8 ,32 i np.kiełbaska będzie inna. I będzie o czym porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Myślę że po tej pouczającej i jakże twórczej burzy mózgów Maxell znajdzie odpowiedź na pytanie dlaczego tak wielu na autobanie To takie nowoczesne "autobany" działają tylko w jedną stronę. :D Ale do rzeczy. Proszę Państwa, piszę już to po raz któryś z kolei - na tym forum jest i będzie miejsce dla każdego. Proszę pamiętać, że technologia mięsa obejmuje podstawowe, żelazne zasady, których nikt nie pominie w swej produkcji. Czy to będzie "masarka" typowo wiejska, czy prowadzona wg wytycznych branżowych. Prosiłem i nadal proszę, aby nie forsować na siłę swoich poglądów. Możemy oczywiście podyskutować o sposobie wytwarzania danego produktu, przedstawionego na forum, ale ważne, aby ta dyskusja była konstruktywna i grzeczna. Nikomu niczego nie narzucajmy, gdyż osiągniemy odwrotny od zamierzonego skutek, a tak prowadzona dyskusja zakończy się zwyczajową zadymą.Warto czasem poczytać, tak dla "spokojności", dział na naszym forum poświęcony naszej historii, do czego szczerze zachęcam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Grudnia 2018 I rodzi się ciekawe pytanie. Dla jakiej maszynki do mielenia, podawać rozdrobnienie jeśli chodzi o szarpak? W zasadzie wszystkie przepisy oparte na branżowych odnoszą się do wilków i tak to było dotychczas na forum przyjęte.(założenia - dobra rzecz )Nie od dziś było na forum pisane, że maszynki domowe, wysokoobrotowe wymagają korekty sitek.To żadna nowość Miro.Kolega podał przepis z zastosowaniem od razu maszynki domowej wysokoobrotowej i stąd lekka dezorientacja. Myślę że po tej pouczającej i jakże twórczej burzy mózgów @Maciekzbrzegu,niepotrzebny sarkazm i niepotrzebne emocje.Wielkie słowa o "ukrzyżowaniu" nie znajdują tutaj IMO uzasadnienia.Forum funkcjonuje od lutego 2005 roku (a wcześniej była Oliwka) wg pewnych zasad na ogół znanych użytkownikom.Pojawienie się niezrozumiałych odstępstw może rodzić pytania i nie należy ich interpretować jako ataki personalne, tylko spokojnie odpowiedzieć.Przyznam, że trochę dziwi mnie Twoja konfrontacyjna postawa tym bardziej, że jako osoba inteligentna powinieneś prawidłowo odczytać spokojny, ugodowy wpis @binia.Osobiście nieraz zadaję forowiczom kontrowersyjne pytania (mimo, że znam odpowiedzi ) i robię to specjalnie, aby wyjaśnić ew. wątpliwości i niuanse technologiczne.Życzliwa rozmowa i dystans do własnej osoby czynią cuda a dążenie do jednoznaczności przekazu werbalnego nie wydaje mi się nadmiernym wymaganiem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Miejsce jest dla wszystkich, pytanie tylko czy mamy stawiać na podstawy technologii czy widzimisię. Po ostatnich miesiącach różnych zawirowań na forum i grupie mam wrażenie, że odchodzimy od technologii a jak ktoś robi wg 16 to dziwak i głupek. Więc „autobany” nie są niczym dziwnym, oczywiście jest też druga grupa autobanów, myśląca że po jednej kiełbasie zjadła wszystkie rozumy i nie przyjmująca nauk i uwag. Przy okazji zapytam, jak często na fb podawane są linki do pierwszych wyrobów, tabel, dla początkujących i zapraszanie ludzi na forum? Dla mnie teraz to lans moderatorów tylko i wyłącznie. Wygląda to jak u Tebe. Założenia były inne ale widać się zmieniły. [Dodano: 02 gru 2018 - 13:00] Ktoś już proponował, ale może najlepiej jakby powstał dział „eksperymenty” i tam mogłyby trafiać nowinki technologiczne, oczywiście decedowałay administracja, najlepiej skutecznie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Kolego Paweljack, uważam ze trochę przesadzasz.Wykonywanie wyrobów w domu zgodnie z 16tka i tylko i wyłącznie zgodnie, jest bez dużej inwestycji finansowej niemożliwe.Poza tym doprowadziło by to tylko do "kserokopii" czegoś i całkowicie zablokowało by naturalny twórczy rozwój człowieka, nie wspominając o rożnych gustach człowieka.Tworzenie oddzielnego działo dla "odszczepieńców 16tkowych czy odwrotnie) to zwykły podział ludzi na lepszych i lepszejszych Szczerze mówiąc widzę mało "ataków" na zwolenników 16 tki, za to sporo w druga stronę.Nigdzie za to nie znalazłem określenia głupko-podobnych o czym Ty piszesz a jak ktoś robi wg 16 to dziwak i głupekJest stara zasada, --- żyj i daj żyć innym To ze ktos robi z technologicznych, finansowych, lokalowych, smakowych czy innych powodów coś inaczej, to co? wsadzić go do "getta eksperymentalnego"? Ktoś już proponował, ale może najlepiej jakby powstał dział „eksperymenty” i tam mogłyby trafiać nowinki technologiczne A kto wg Ciebie ma określić granice od której następuje podział?A czy Ty, wykonujesz absolutnie wszystko wg 16tki?Może sam tam trafisz, jak dodasz do kiełbasy zamiast przykładowo 1g pieprzu np 1,1g poza tym dlaczego uważasz ze tylko 16tka to "biblia" i poza tym nic nie istnieje? To pytanie zadaje po to aby Ci przypomnieć nazwę forum, nie widzę tam odniesienia do 16 jako jedynej prawdy absolutnej, również w regulaminie forum nic takiego nie znalazłem. Od razu uprzedzam kontratak, NIE MAM NIC przeciwko 16ce, ale nie jest dla mnie jedyna droga życiową, naprawdę warto ja znać, ale mam tez prawo, jak każdy na tym forum podejmować własne decyzje Edytowane 2 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Tyle pisania. 16 to tylko przykład robiena zgodnie z technologią. Wpisów i ataków nie widzisz, bo były usuwane a wklejenie jakiegoś aby Ci udowodnić skutkowałoby banem, zgodnie z regulaminem więc tego nie uczynię. [Dodano: 02 gru 2018 - 14:03] Poza tym 16 to nie tylko receptury. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) jako osoba inteligentnaCałkowicie się zgadzam z Twoją oceną . Dziękuje . Co do pozostałej treści nie podzielam Twojego stanowiska jak równieża jak ktoś robi wg 16 to dziwak i głupek bardziej skłaniamnie forsować na siłę swoich poglądów. PS Chyba czas , jak dla mnie, oczyścić wątek kolegi z wpisów. Wiec prośba niech Moderator weźmie pod rozwagę czy nie przeniesie wpisy do osobnego wątek lub wręcz do kosza Edytowane 2 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Poza tym 16 to nie tylko receptury. Moj pest nie byl edytowany przez zadnego Moderatora.Pokarz mi gdzie pisałem ze 16tka to tylko przepisy,poza moim przykładem z pieprzem. Ale to był 1 przykład nie mający nic wspolnego z jakimkolwiek przepisem, nawet nie było tam słowa "przepis", trudno odnieś się do całej 16tki dlatego podaje się przykład jako odstępstwo od czegoś w stopniu minimalnymCzepiasz się trochę, ale sam nie wiesz do czego się przyczepić bo trudno znaleźć poparcie dla Twych słów.Daj zyc innym po swojemu, a sam rób jak chcesz, masz wiele możliwości, np nie czytać takich tematów lub/i wrzucić je do ignorowanych lub/i założyć własny 16tkowy I proszę Cie, nie rób z siebie "policjanta 16tki" bo inne myślenie innych ludzi i chęć robienia czegoś inaczej, nie oznacza ze chcą coś złego zrobić 16tce, oni po prostu maja inne poglądy lub gusta smakowe Edytowane 2 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 2 Grudnia 2018 16 to tylko przykład robiena zgodnie z technologią. No to zakup mięso z polskiej białej zwisłouchej , lub złotnickiej pstrej hodowanej na parowanych ziemniakach z dodatkiem śruty zbożowej i zieleniny typu pokrzywa ,bez wspomagaczy . Mięso nie pekluj ale użyj saletry co jak wiadomo przedłuża proces i zmienia smak . Podobnie jak byś chciał zrobić rosół z brojlera czterotygodniowego o smaku kogutka co to miał czerwone pióra i biegał po podwórku do jesieni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Więc „autobany” nie są niczym dziwnym, oczywiście jest też druga grupa autobanów, myśląca że po jednej kiełbasie zjadła wszystkie rozumy i nie przyjmująca nauk i uwag. Przy okazji zapytam, jak często na fb podawane są linki do pierwszych wyrobów, tabel, dla początkujących i zapraszanie ludzi na forum? Dla mnie teraz to lans moderatorów tylko i wyłącznie. Wygląda to jak u Tebe. Założenia były inne ale widać się zmieniły. To już ostatni wpis odbiegający od tematu, ale muszę na niego odpowiedzieć.Masz Kolego mylne pojęcie o autobanie. Każdy honorowy człek, nakładając na siebie autobana, rezygnuje zarówno z uczestnictwa w życiu forum (wpisy, przepisy, udział w dyskusjach itp.), jak i wchodzenia na forum lub stronę. Jak autoban, to autoban. Takie zachowania, jakie obserwuję u niektórych osób, uważających, że nałożyły na siebie autobany, to raczej zachowanie rozkapryszonego dziecka w piaskownicy, które nie mogąc wprowadzić w tejże piaskownicy swoich zasad, zabiera zabawki i idzie do domu. To tak dla wyjaśnienia. Bardzo proszę o powrót do tematu i przeniesienie ewentualnych dysput na prywatne rubieże.Nie został tutaj usunięty, czy zmoderowany ani jeden post, lecz teraz, w przypadku wpisów odbiegających od tematu, proszę liczyć się z pełnymi, moderatorskimi konsekwencjami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Typowy przykład tego o czym pisałem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15638-kie%C5%82basa-czosnkowa/page/2/#findComment-615138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi