Wirus Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Tak, dokładnie , zapomniałem "pogrubić" Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) A to ciekawe - chętnie zobaczę jakieś opracowanie na ten temat najlepiej naukowe, a nie jakaś beletrystyka z Biowinu. wklejając wypowiedź, poprzedziłem stwierdzeniem, że nie wiem dlaczego przestano stosowania saletry potasowej, zwłaszcza po przeczytaniu tekstu z Biowinu arkadiusz, stwierdzając, że jeden i drugi związek jest szkodliwy. utwierdził mnie w przekonaniu, że problem chyba tkwi gdzie indziej. Naprawdę nie znam i chyba jak każdy klient, znać nie muszę naukowych podstaw tego, czy to co tam zostało napisane jest w 100% prawdziwe, czy nie. Skoro produkt został dopuszczony do obrotu to zapewne posiada odpowiednie atesty. Czy tankując paliwo do zbiornika, zastanawiasz się na pochodzeniem ropy naftowej, procesu jej wydobycia, a następnie procesu technologicznego przetworzenia tej mazistej substancji w benzynę, jak również do czego służył tetraetyloołów, stosowany w etylinie, co to są owe oktany, czy liczba cetanowa w ON. Ja nie. Aczkolwiek kilka zdań, bez przytaczania tomów uzasadnień mógłbym przytoczyć. Czy piszący to wie w co przekształca się saletra w procesie peklowania ? a powinienem ?Nie muszę tego wiedzieć, podobnie jak nie muszę wiedzieć w jaki sposób zbudowany jest komputer, a wiem, żeby z niego korzystać. Miliony osób nie wiedzą i żyją szczęśliwe korzystając codziennie.Ale dla Ciebie poszukałem i się dowiedziałem :" W pierwszym etapie peklowania zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny). W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach." Uczciwie przyznaje, że mi to nic nie mówi i nadal niczego nie wyjaśnia. A ty wiesz jakie działanie ma wytwarzany przez niektóre szczepy Streptomyces specyfik?"Mechanizm działania polega na hamowaniu biosyntezy białka przez wiązanie z podjednostką 30 S rybosomu i procesów fosforylacyjnych w komórkach bakteryjnych. Działa na bakterie Gram-dodatnie (m.in. Propionibacterium acnes), Gram-ujemne, Chlamydia spp., Rickettsia spp, mikoplazmy, krętki, niektóre pierwotniaki. Nie działa na Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp., Serratia spp. Selekcja szczepów opornych najczęściej dotyczy Enterobacteriaceae, gronkowców, paciorkowców, Bacteroides spp.unieczynnia bakteryjne lipazy, powodując zmniejszenie zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w skórze o ok. 50%, oraz działa przeciwzapalnie, hamując aktywność granulocytów wielojądrzastych. Wchłanianie z przewodu pokarmowego po podaniu na czczo wynosi 70–80%. Maks. stężenie we krwi osiąga po ok. 1–3 h. Pokarm, zwłaszcza mleko i jego przetwory, znacznie zmniejszają wchłanianie. t1/2 we krwi wynosi ok. 8 h. W ok. 65% wiąże się z białkami osocza. Łatwo przenika do płynów ustrojowych i tkanek, m.in. do skóry i gruczołów łojowych, wywierając działanie przeciwbakteryjne wobec Propionibacterium acnes. Przenika przez barierę łożyskową do płodu i jest wydzielana do pokarmu kobiecego. Wydala się głównie z moczem w postaci niezmienionej oraz częściowo z kałem." Ten specyfik to popularny antybiotyk -Tetracyklina.Lekarz ją przepisuje, a ja jako pacjent po prostu ją łykam w kreślonych przez lekarza czasie. Czy muszę mieć dyplom lekarza i przy okazji tytuł mgr farmacji żeby to połknąć ? Temat już nieaktualny, znalazłem odpowiedzi, która mnie satysfakcjonuje : "Peklosoli nie przedawkujesz, tzn. jak przedawkujesz to poznasz bo będzie baaardzo przesolone Używanie peklosoli jest po prostu bezpieczniejsze" "Nie róbmy zamieszania. Kto chce stosować saletrę, niech ją stosuje. Jest dostępna w większości sklepów spozywczych na terenie Polski, co oznacza, iż nie zostało zabronione jej uzywanie. Była używana przez wieki i przy dawkach dopuszczalnych jest tak samo szkodliwa jak azotyn w peklosoli. Saletra (azotan) i tak przekształca się podczas peklowania w azotyn (nitryt), dlatego stosowanie nitrytu znacznie przyspiesza peklowanie. Poza tym, nitryt zawarty w mieszance z solą (peklosól) dobrany jest w dawce bezpiecznej, a nośnik (sól) nie pozwala na przekroczenie ilości, gdyz wyrób będzie niezjadliwy.Co do nastrzyków, to nie obniżamy ilości całej peklosoli o połowę, tylko zastępujemy połowę peklosoli solą warzonką." jak napisałem wcześniej, z lenistwa stosują peklosól i zmieniać nie mam zamiaru, jak również doktoryzować się na procesami biochemicznymi zachodzącymi w trakcie peklowania., podobnie jak otwierając buletczynę "Rioj-y" nie zastanawiam się z jakiego szczepu winorośli ją zrobiono i dlaczego w procesie winifikacji używa się SO2, by zamordować naturalne drożdże oraz ...........................po prostu wlewam do kieliszków i wypijam. Smacznego Edytowane 17 Grudnia 2018 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Grudnia 2018 a powinienem ? Nie muszę tego wiedzieć Nie chodziło mi o Ciebie tylko o tych specjalistów z Biowinu, bo to oni tą "prawdę objawioną" umieścili w "ogromnych czeluściach internetu", a wielu sprzedawców saletry to kopiuje.Od dawna piszę, że do internetowych "rewelacji" należy podchodzić z "dużą dozą nieufności". Uczciwie przyznaje, że mi to nic nie mówi i nadal niczego nie wyjaśnia. A jest tam wyraźnie napisane : pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów ( Czyli najprościej (bez wchodzenia w biochemię) z saletry "tworzy się" azotyn - czyli składnik peklosoli.Ot i cała tajemnica - ale to już wiesz.Pozdrawiam serdecznie i bez urazy, bo nie chodziło mi o spór "ad personam", a o wyjaśnienie twierdzenia, że Peklowanie saletrą ......... jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Grudnia 2018 A Spoko, znalazłem temat z przed 10-ciu lat i wypowiedź powyżej zacytowaną przez Maxella I tak bym nie stosował saletry, bo peklosól jest łatwiej. A mam jej chyb z 2 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Nikt Ci nie zabroni stosowania saletry nawet teraz, kiedy w 99% (ten jeden procent to produkcja wędlin dojrzewających i dodatek saletry do mieszanek peklujących razem z nitrytem) stosuje się azotyn w peklosoli. Chodzi o to, że w przypadku peklowania peklosolą, o czym tutaj już pisano, nitrytu nie przedawkujesz, to w przypadku samodzielnego sporządzania mieszanek soli z saletrą, jest to całkiem możliwe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Pora to jakoś powoli kończyć, gdyż stron zaczyna przybywać, a my dalej wiemy tyle ile na poczatku tematu. Nikt do tej pory nie wspomniał o głównym powodzie, dla którego przemysł zrezygnował z saletry jako składnika mieszanek peklujących.Mamy już:- długi czas osiągania efektu peklowniczego,- zagrożenie przedawkowaniem,- słabe działanie bakteriostatyczne, szczególnie w pierwszej fazie przekształcania w azotyn .oraz kilka innych, drobniejszych przyczyn.Proszę o podanie tego najważniejszego, który spowodował prawie całkowite zastąpienie saletry azotynem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Grudnia 2018 -płuco pracownika silosu ?-robienie materiałów wybuchowych ? Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Nie. Najważniejszy powód dotyczący wszystkich konsumentów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Czas to pieniądz, ale to już Maxell napisał.Poza tym muszą rozwinąć się bakterie denifitrykacyjne, a azotyn działa od razu, ale to też już Maxell napisał.To po co ja to piszę ???????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Najważniejszy powód Działanie rakotwórcze Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Muski, rozwiń myśl. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 17 Grudnia 2018 po leniuchu za Wiki.Azotan potasu działa bezpośrednio utleniająco na hemoglobinę, powodując powstanie methemoglobiny i nitrozohemoglobiny[5]. Działa drażniąco na skórę, oczy, drogi oddechowe i przewód pokarmowy.Przeliczeniowa doustna dawka śmiertelna dla osoby dorosłej wynosi około 4 g/kg[4].Substancja rozkłada się i jest przyswajalna w środowisku naturalnym (dlatego też jest stosowana jako nawóz sztuczny), jednak duże ilości mogą być zagrożeniem dla organizmów wodnych i lądowych. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Na forum wszystko jest, tylko trzeba troszkę poszukać. Tak Muski, choć może bardziej ściśle - azotany, po redukcji do azotynów, mogą brać udział w tworzeniu nitrozoamin Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 18 Grudnia 2018 No to teraz już wiem wszystko o tym dlaczego zaprzestano stosowania, jak również o zagrożeniach przy nieumiejętnym stosowaniu tejże substancji. Któregoś dnia zapytam o ten 1% jak przyjdzie mi ochota na zrobienie dojrzewającej szynki, czy czegoś innego. Na razie stosuje peklosól do wszystkiego, w tym do polędwicy suszonej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 18 Grudnia 2018 No to teraz już wiem wszystko o tym dlaczego zaprzestano stosowania....................Któregoś dnia zapytam o ten 1% jak przyjdzie mi ochota na zrobienie dojrzewającej szynki, Proszę zwrócić uwagę na to: Poza tym muszą rozwinąć się bakterie denifitrykacyjne Peklowanie zawsze odbywa się przy pomocy azotynów, czyli nitrytu.Saletra nie pekluje!Saletra przekształca się w azotyn=nitryt na skutek działania bakterii denitryfikujących.Te bakterie muszą po pierwsze być (!) , po drugie - mieć warunki do rozwoju.Jeżeli z jakichkolwiek powodów nie wykonają swojej roboty to w mięsie pozostaną nam azotany.Dlatego: jest to w chwili obecnej uzywane tylko w wyjatkowych przypadkach (np. wedliny bardzo dlugo dojrzewajace) i to przez osoby majace duzo wiedze i doswiadczenie. W dawnych, dużych peklowniach, w czasach, gdy peklowano na saletrze, zawsze mieszano starą solankę z nową. Zapewniano w ten sposób uderzeniową dawkę bakterii od pierwszych chwil peklowania.We współczesnych domach, gdzie królują domestosy i inne odkażacze namnażanie się jakichkolwiek bakterii jest utrudnione.Poza tym, nieumiejętne dobranie szczepionki do wędliny dojrzewającej może zbyt szybko unieczynnić bakterie denitryfikujace i wtedy proces peklowania nie zostanie zakończony prawidłowo.O tym właśnie pisali zacytowani wyżej forowicze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Czy morska sól peklującej jest mniej używana ze względu na cenę czy są inne powody ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 18 Grudnia 2018 jest mniej używana ze względu na cenę czy są inne powody ? przyślij kartę katalogową - tam powinien być skład Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Nie ma innych powodów Kilogram kosztuje 7-8 zł a peklosól 2 zł / kg.Poza tym dawka nitrytu jest w tej soli dużo większa.Gdzieś chyba wstawiałem kartę produktu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Na stronie sprzedawcy jest taki opis :Azotynowa sól peklująca (peklosól) jest niezastąpionym środkiem pomocniczym w produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich, stosowanym w ponad 90% przypadków. Peklo sól nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Skład wyrobu: Chlorek sodu (NaCl), azotyn sodu (zawartość azotynu sodu NaNO2 0,5-0,6%), substancje antyzbrylające (E536). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) To jest sól używana głównie do wyrobów dojrzewających .Do kiełbas czy do solanki wystarczy peklosól[Dodano: 18 gru 2018 - 14:09]sól morska.pdf Edytowane 18 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Nie ma innych powodówNo i ma po raz kolejny rację - dawka azotynu sodu - jest taka sama jak w peklosoli - ale zawsze to peklowane nie peklosolą tylko solą morską do peklowania . Mniej więcej tak - Nie jadę samochodem osobowym tylko lymuzynom Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 18 Grudnia 2018 To jest sól używana głównie do wyrobów dojrzewających A z czego to wnioskujesz Arku? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 18 Grudnia 2018 A z czego to wnioskujesz Arku? Aniu chętnie bym Ci odpowiedział ,ale w związku z poniższym [quote name=Maxell' timestamp='1545148799' post='617896] W związku z tym, że osoby te od dłuższego czasu nic nie wnoszą na forum, a jedynie próbują działać na jego szkodę, niezależnie w jakim temacie będą się teraz wypowiadać, jeśli ich wpisy nie będą dotyczyły wyłącznie swoich przepisów, wylatują z hukiem. Koniec dziadostwa na forum! ...........nie mogę.Nie będę działał na szkodę forum. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 18 Grudnia 2018 nie mogę.Nie będę działał na szkodę forum. Oj tam to akurat na korzyść Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-617921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Dzięki [Dodano: 11 sie 2019 - 09:27]Nie wiem czy to właściwe miejsce ...Macie jakieś preferencje co do peklosoli ?Czy wszystko jedno jaką sypiecie ?Miałem z kilku źródeł , z każdego po trochu i już się kończy ... teraz chcę kupić większą ilość i mieć spokój , ALE... Jakiś czas temu dzwoniłem do Biowina ... teraz Browina w sprawie solomierza . Miła Pani odpowiedziała mi na pytania i zaproponowała zakup -jeśli dobrze pamiętam - składników do zrobienia mieszanki do peklowania...nie ważne jakie padły słowa . Zapytałem ... po co ?... skoro można kupić gotową mieszankę , na co Pani odpowiedziała , że gotowa mieszanka im dłużej leży , tym więcej wydziela związków trujących ... czy jakoś tak . Że bezpieczniej jest robić samemu wg potrzeb ... Możecie się do tego odnieść ?Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15712-peklos%C3%B3l-sk%C5%82ad/page/3/#findComment-637497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.