Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I znowu wg zasady...muszę, inaczej się uduszę.

Nic na to nie poradzę, że jak coś mi się chce,

to teraz, natychmiast, dzisiaj, już  :D

 

Dałam co miałam w zamrażarce.

Do wyboru miałam kasze - wybrałam tym razem jęczmienną.

Pierwszy i ostatni raz. Kaszanka dobra ale wolę gryczaną.

 

850 g dudki

350 g skórki

470 g wątróbka drobiowa krojona w kosteczkę

740 g podgardle 

  1 kg kasza jęczmienna średnia

 2,2 l rosół do ugotowania kaszy

150 g hemoglobina + 1l wody

 

sól 18g/kg

pieprz 2g/kg

majeranek 2g/kg

ziele 0,5 g/kg

cebula 3 szt do całości

 

49654053_426284717907907_251170975960268

 

49742656_2221523761431867_57443699291932

 

 

Podpatrzyłam gdzieś, nie pamiętam czy tutaj na forum,czy na fb

sposób skręcania pętek w takie sprytne wiązki.

Jelita zawiązane tylko na początku i na końcu,

reszta odkręcana i zawijana w taki pęczek.

49723944_2170738552938841_45356782785428

 

50094203_404695590270814_799832684295828

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do wyboru miałam kasze - wybrałam tym razem jęczmienną. Pierwszy i ostatni raz. Kaszanka dobra ale wolę gryczaną.

 

No widzisz  a u mnie gryczana "gryzie" w zęby wszystkich :laugh:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620176
Udostępnij na innych stronach

 

 

No widzisz  a u mnie gryczana "gryzie" w zęby wszystkich

 

Olgo bo może paloną dawałaś.

Gryczana, nie palona (oczywiście moim zdaniem)

mniej ''gryzie'' niż jęczmienna  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620177
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie dawałam białą  -niepaloną  , palona to w ogóle nie "wchodzi" w grę  .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620178
Udostępnij na innych stronach

Smaki są jak widać różne, i dobrze. W mojej rodzince mamy podobnie, sama jęczmienna totalnie niezjadliwa, jeżeli już, to co najwyżej pół na pół z gryczaną, ale najlepiej tylko sama gryczana, zarówno niepalona jak i palona oraz mieszana, ponieważ palona daje ten specyficzny wspaniały smaczek o który chodzi :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620180
Udostępnij na innych stronach

Słonko nie obraź się ,ale moim zdaniem zrobiłaś produkt kaszankopodobny.Brak mi w Twoim wyrobie podstawowego składnika czyli mięsa z głów wp.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620186
Udostępnij na innych stronach

Słonko

 

produkt kaszankopodobny.Brak mi w Twoim wyrobie podstawowego składnika czyli mięsa z głów wp.

 

I tu się z Panem Redaktorem zgadzam .

 

Kasze proponuję mieszać "fifty fifty " czyli pół na pół , a nawet z jaglaną .

 

Ps. A co wchodziło w skład tych dudów - mam nadzieję że płucka , a nie pożal się Boże pRezydent i ten od  sOlidarności ? 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620192
Udostępnij na innych stronach

wchodziło w skład tych dudów

Heniu . Miech piszczałki i przystojny Szkot :D w spódnicy  :devil: . Tak że dla facetów ta wersja  nie bardzo

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620193
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, A ja mam pytanie zeby zrobic taka a'la kaszanke to jak bym dala golonke zamiast glowizny , bo zazwyczaj jak mam jedno to nie mam drugiego , o plucach nawet nie mam co myslec ..chyba ze kupie w zoologicznym :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620204
Udostępnij na innych stronach

Electro, możesz dać co zechcesz, ale tu chodzi o smaczek, to tak jak by robić salceson bez świńskiego łba, można ? No można, bo receptur są tysiące, tylko jak ktoś jest fanem prawdziwego "cwaniaka", to niestety, bez łba to już nie ten smak :D , ale wszystko zależy od tego co komu smakuje, to tak samo jak z kaszą której będziesz używać  :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620205
Udostępnij na innych stronach

Sverige , ja jakos kaszankowa nie jestem ale chcialam tacie zrobic ..tylko ze on ma dziwny gust i kaszanke lubi tylko i wylacznie gryczana i na zimno :D​ 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620206
Udostępnij na innych stronach

Electro u mnie też głównie gryczana, o czym pisałem wcześniej, poparz na poprzednie posty, a dobór mięska, ze skwarkami i cebulką, czy bez, z krwią, czy "biała", to już wszystko kwestia waszego indywidualnego smaku, co kto lubi :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620207
Udostępnij na innych stronach

Golonkę możesz dodać,ale czy zastąpi głowy to wątpię  Bez płuc to kiepska kaszanka będzie.Płuca nadają kaszance soczystości .Mogą być wołowe,cielęce,z renifera,łosia ,dzika, sarny,jelenia

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620208
Udostępnij na innych stronach

http://akunadaga.com/article/vad-r-kaszanka

 

Electro, musisz zrobić zakup tam gdzie wcześniej pisałaś, tylko sobie "dudki" namoczysz i masz gotowe :D .

20568-contentimage-2.jpeg

Lunga. Torkad lunga blir läckert hundgodis, luftiga bitar nästan som marshmallows. Lyckade skott sitter ofta i lungtrakten, så det är inte så ofta lungorna är så hela att de går att ta tillvara på. Men om ­lungorna är oskadade blir de perfekt hundmat.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620210
Udostępnij na innych stronach

http://akunadaga.com/article/vad-r-kaszanka

 

https://vetzoo.se/bengtssons-delikatesser-notlunga

 

Electro, musisz zrobić zakup tam gdzie wcześniej pisałaś, tylko sobie "dudki" namoczysz i masz gotowe :D .

20568-contentimage-2.jpeg

Lunga. Torkad lunga blir läckert hundgodis, luftiga bitar nästan som marshmallows. Lyckade skott sitter ofta i lungtrakten, så det är inte så ofta lungorna är så hela att de går att ta tillvara på. Men om ­lungorna är oskadade blir de perfekt hundmat.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620214
Udostępnij na innych stronach

Słonko nie obraź się ,ale moim zdaniem zrobiłaś produkt kaszankopodobny.Brak mi w Twoim wyrobie podstawowego składnika czyli mięsa z głów wp.

 

Arkadiusz, nie obrażam się bo nie ma o co :D

Niech będzie a'la kaszanka, jak zwał tak zwał.

O głowiźnie nawet nie pomyślałam, oczywiście nie miałam,

chociaż przepis ze strony głównej znam https://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem

Zrobiłam z tego co ''ukopałam'' w zamrażarce  :)

[Dodano: 10 sty 2019 - 13:21]

Smaki są jak widać różne, i dobrze. W mojej rodzince mamy podobnie, sama jęczmienna totalnie niezjadliwa, jeżeli już, to co najwyżej pół na pół z gryczaną, ale najlepiej tylko sama gryczana, zarówno niepalona jak i palona oraz mieszana, ponieważ palona daje ten specyficzny wspaniały smaczek o który chodzi :D .

 

Zgadzam się z Tobą co do różnych smaków.

Nawet my sami odczuwamy smak każdego dnia inaczej.

Wczoraj, na ciepło, kaszanka nie powaliła mnie na kolana.

Dzisiaj, odsmażona na patelni, zachwyciła  :D

Nawet córka, nie jedząca do tej pory kaszanki ją zjadła i poprosiła o dokładkę.

Uważam to za swój sukces kulinarny.

 

Szczęśliwie wyczytałam, że kaszanka powinna być tłusta na tyle,

aby można ja odsmażyć na jej własnym tłuszczu. Ta taka właśnie jest :D

Potwierdziła się zasada, że tłuszcz jest nośnikiem smaku,

moje dziecię poczuło smak, nie wyczuło tłuszczu  :laugh:  :laugh:  :D  :D

 

Co do kaszy jęczmiennej to dzisiaj zmieniam zdanie, Jest super.

Następnym razem zrobię kolejną wersję, kasze pomieszam 

[Dodano: 10 sty 2019 - 13:25]

 

 

A co wchodziło w skład tych dudów - mam nadzieję że płucka
 

 

Heniu, dobrze kombinujesz, same płucka :D

U mnie na płucka  mówi się dudki, często też ''lekkie''

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620216
Udostępnij na innych stronach

Dudki to nazwa stara jak świat, są regiony gdzie inaczej nigdy się na płucka nie mówiło, to zawsze były "dudki" albo "dudy", i np. barszcz biały, czy żurek  na "dudkach", to jest, ech, rozmarzyłem się :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620217
Udostępnij na innych stronach

Z tymi dudkami to moze popytam gdzies u jakiegos Turka moze dostane wolowe lub jakies inne a jak nie to zapytam czy moze gdzies sprzedaja na hali albo sa do zamowienia trzeba bedzieposzukac ...a tych suszonych przeciez od pyska smakolykow psu  nie bede zabierac :tongue: ...chociaz ja dzis podzielilam si ewolowinka na tatara z nim :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620218
Udostępnij na innych stronach

 

 

możesz dać co zechcesz, ale tu chodzi o smaczek, to tak jak by robić salceson bez świńskiego łba,
 

 

No właśnie ten smaczek.

Nie pamiętam abym kiedykolwiek jadła kaszanę z głowizną.

Szła ona do salcesonu. Zawsze i wciąż.

Ojciec dwa razy w roku zabijał świnię lub wedle potrzeby

i zawsze do kaszanki szło to, co nie znalazło zastosowania gdzie indziej.


[Dodano: 10 sty 2019 - 13:39]

Dudki to nazwa stara jak świat, są regiony gdzie inaczej nigdy się na płucka nie mówiło, to zawsze były "dudki" albo "dudy", i np. barszcz biały, czy żurek  na "dudkach", to jest, ech, rozmarzyłem się :D .

 

A pierogi? Zapomniałeś jak smakują?

Toż to mistrzostwo świata :D

Kurcze, ślinotoku dostałam na samo wspomnienie :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620219
Udostępnij na innych stronach

Każdy robił tak jak uważał, kiedyś chodziło głownie o koszty Alinko, i tak jest zresztą do dziś, mnie głównie o smak chodzi :D.

https://gotujmy.pl/z-czego-jest-kaszanka,artykuly-kulinarne-abc-artykul,19717.html

 

Nie Alinko, takie pierogi na dudkach jak robiła moja mama śp. to są rzeczy których się nie zapomina :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620222
Udostępnij na innych stronach

Ojjj, co racja to racja, takich to mało na pewno nie :D .

 

http://cdn4.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_314046275.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620239
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Heniu, a w szkolnej stołówce królował każdego tygodnia,  ale np. ja zawsze lubiłem, i lubię do dziś ten rarytas w różnych postaciach i potrawach :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620284
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.