Alinka Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Stycznia 2019 I znowu wg zasady...muszę, inaczej się uduszę.Nic na to nie poradzę, że jak coś mi się chce,to teraz, natychmiast, dzisiaj, już Dałam co miałam w zamrażarce.Do wyboru miałam kasze - wybrałam tym razem jęczmienną.Pierwszy i ostatni raz. Kaszanka dobra ale wolę gryczaną. 850 g dudki350 g skórki470 g wątróbka drobiowa krojona w kosteczkę740 g podgardle 1 kg kasza jęczmienna średnia 2,2 l rosół do ugotowania kaszy150 g hemoglobina + 1l wody sól 18g/kgpieprz 2g/kgmajeranek 2g/kgziele 0,5 g/kgcebula 3 szt do całości Podpatrzyłam gdzieś, nie pamiętam czy tutaj na forum,czy na fbsposób skręcania pętek w takie sprytne wiązki.Jelita zawiązane tylko na początku i na końcu,reszta odkręcana i zawijana w taki pęczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Do wyboru miałam kasze - wybrałam tym razem jęczmienną. Pierwszy i ostatni raz. Kaszanka dobra ale wolę gryczaną. No widzisz a u mnie gryczana "gryzie" w zęby wszystkich Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2019 No widzisz a u mnie gryczana "gryzie" w zęby wszystkich Olgo bo może paloną dawałaś.Gryczana, nie palona (oczywiście moim zdaniem)mniej ''gryzie'' niż jęczmienna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Nie, nie dawałam białą -niepaloną , palona to w ogóle nie "wchodzi" w grę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Smaki są jak widać różne, i dobrze. W mojej rodzince mamy podobnie, sama jęczmienna totalnie niezjadliwa, jeżeli już, to co najwyżej pół na pół z gryczaną, ale najlepiej tylko sama gryczana, zarówno niepalona jak i palona oraz mieszana, ponieważ palona daje ten specyficzny wspaniały smaczek o który chodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Słonko nie obraź się ,ale moim zdaniem zrobiłaś produkt kaszankopodobny.Brak mi w Twoim wyrobie podstawowego składnika czyli mięsa z głów wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Słonko produkt kaszankopodobny.Brak mi w Twoim wyrobie podstawowego składnika czyli mięsa z głów wp. I tu się z Panem Redaktorem zgadzam . Kasze proponuję mieszać "fifty fifty " czyli pół na pół , a nawet z jaglaną . Ps. A co wchodziło w skład tych dudów - mam nadzieję że płucka , a nie pożal się Boże pRezydent i ten od sOlidarności ? Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) wchodziło w skład tych dudówHeniu . Miech piszczałki i przystojny Szkot w spódnicy . Tak że dla facetów ta wersja nie bardzo Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Stycznia 2019 @arkadiusz, A ja mam pytanie zeby zrobic taka a'la kaszanke to jak bym dala golonke zamiast glowizny , bo zazwyczaj jak mam jedno to nie mam drugiego , o plucach nawet nie mam co myslec ..chyba ze kupie w zoologicznym Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Electro, możesz dać co zechcesz, ale tu chodzi o smaczek, to tak jak by robić salceson bez świńskiego łba, można ? No można, bo receptur są tysiące, tylko jak ktoś jest fanem prawdziwego "cwaniaka", to niestety, bez łba to już nie ten smak , ale wszystko zależy od tego co komu smakuje, to tak samo jak z kaszą której będziesz używać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Sverige , ja jakos kaszankowa nie jestem ale chcialam tacie zrobic ..tylko ze on ma dziwny gust i kaszanke lubi tylko i wylacznie gryczana i na zimno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Electro u mnie też głównie gryczana, o czym pisałem wcześniej, poparz na poprzednie posty, a dobór mięska, ze skwarkami i cebulką, czy bez, z krwią, czy "biała", to już wszystko kwestia waszego indywidualnego smaku, co kto lubi ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Golonkę możesz dodać,ale czy zastąpi głowy to wątpię Bez płuc to kiepska kaszanka będzie.Płuca nadają kaszance soczystości .Mogą być wołowe,cielęce,z renifera,łosia ,dzika, sarny,jelenia Edytowane 10 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) http://akunadaga.com/article/vad-r-kaszanka Electro, musisz zrobić zakup tam gdzie wcześniej pisałaś, tylko sobie "dudki" namoczysz i masz gotowe .Lunga. Torkad lunga blir läckert hundgodis, luftiga bitar nästan som marshmallows. Lyckade skott sitter ofta i lungtrakten, så det är inte så ofta lungorna är så hela att de går att ta tillvara på. Men om lungorna är oskadade blir de perfekt hundmat. Edytowane 10 Stycznia 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Stycznia 2019 http://akunadaga.com/article/vad-r-kaszanka https://vetzoo.se/bengtssons-delikatesser-notlunga Electro, musisz zrobić zakup tam gdzie wcześniej pisałaś, tylko sobie "dudki" namoczysz i masz gotowe .Lunga. Torkad lunga blir läckert hundgodis, luftiga bitar nästan som marshmallows. Lyckade skott sitter ofta i lungtrakten, så det är inte så ofta lungorna är så hela att de går att ta tillvara på. Men om lungorna är oskadade blir de perfekt hundmat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Słonko nie obraź się ,ale moim zdaniem zrobiłaś produkt kaszankopodobny.Brak mi w Twoim wyrobie podstawowego składnika czyli mięsa z głów wp. Arkadiusz, nie obrażam się bo nie ma o co Niech będzie a'la kaszanka, jak zwał tak zwał.O głowiźnie nawet nie pomyślałam, oczywiście nie miałam,chociaż przepis ze strony głównej znam https://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniemZrobiłam z tego co ''ukopałam'' w zamrażarce [Dodano: 10 sty 2019 - 13:21]Smaki są jak widać różne, i dobrze. W mojej rodzince mamy podobnie, sama jęczmienna totalnie niezjadliwa, jeżeli już, to co najwyżej pół na pół z gryczaną, ale najlepiej tylko sama gryczana, zarówno niepalona jak i palona oraz mieszana, ponieważ palona daje ten specyficzny wspaniały smaczek o który chodzi . Zgadzam się z Tobą co do różnych smaków.Nawet my sami odczuwamy smak każdego dnia inaczej.Wczoraj, na ciepło, kaszanka nie powaliła mnie na kolana.Dzisiaj, odsmażona na patelni, zachwyciła Nawet córka, nie jedząca do tej pory kaszanki ją zjadła i poprosiła o dokładkę.Uważam to za swój sukces kulinarny. Szczęśliwie wyczytałam, że kaszanka powinna być tłusta na tyle,aby można ja odsmażyć na jej własnym tłuszczu. Ta taka właśnie jest Potwierdziła się zasada, że tłuszcz jest nośnikiem smaku,moje dziecię poczuło smak, nie wyczuło tłuszczu Co do kaszy jęczmiennej to dzisiaj zmieniam zdanie, Jest super.Następnym razem zrobię kolejną wersję, kasze pomieszam [Dodano: 10 sty 2019 - 13:25] A co wchodziło w skład tych dudów - mam nadzieję że płucka Heniu, dobrze kombinujesz, same płucka U mnie na płucka mówi się dudki, często też ''lekkie'' Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Dudki to nazwa stara jak świat, są regiony gdzie inaczej nigdy się na płucka nie mówiło, to zawsze były "dudki" albo "dudy", i np. barszcz biały, czy żurek na "dudkach", to jest, ech, rozmarzyłem się . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Z tymi dudkami to moze popytam gdzies u jakiegos Turka moze dostane wolowe lub jakies inne a jak nie to zapytam czy moze gdzies sprzedaja na hali albo sa do zamowienia trzeba bedzieposzukac ...a tych suszonych przeciez od pyska smakolykow psu nie bede zabierac ...chociaz ja dzis podzielilam si ewolowinka na tatara z nim Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Stycznia 2019 możesz dać co zechcesz, ale tu chodzi o smaczek, to tak jak by robić salceson bez świńskiego łba, No właśnie ten smaczek.Nie pamiętam abym kiedykolwiek jadła kaszanę z głowizną.Szła ona do salcesonu. Zawsze i wciąż.Ojciec dwa razy w roku zabijał świnię lub wedle potrzebyi zawsze do kaszanki szło to, co nie znalazło zastosowania gdzie indziej.[Dodano: 10 sty 2019 - 13:39]Dudki to nazwa stara jak świat, są regiony gdzie inaczej nigdy się na płucka nie mówiło, to zawsze były "dudki" albo "dudy", i np. barszcz biały, czy żurek na "dudkach", to jest, ech, rozmarzyłem się . A pierogi? Zapomniałeś jak smakują?Toż to mistrzostwo świata Kurcze, ślinotoku dostałam na samo wspomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Każdy robił tak jak uważał, kiedyś chodziło głownie o koszty Alinko, i tak jest zresztą do dziś, mnie głównie o smak chodzi .https://gotujmy.pl/z-czego-jest-kaszanka,artykuly-kulinarne-abc-artykul,19717.html Nie Alinko, takie pierogi na dudkach jak robiła moja mama śp. to są rzeczy których się nie zapomina . Edytowane 10 Stycznia 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Stycznia 2019 A pierogi? Zapomniałeś jak smakują? O to to. Pierogi z płuckami, pyszota. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Stycznia 2019 O to to I z cebulką i skwarkami i dpa rośnie jak na drożdżach - bo takich to raczej mało się nie zje Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Ojjj, co racja to racja, takich to mało na pewno nie . http://cdn4.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_314046275.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Jak już o potrawach z płucek to ''gulasz" na ciepło . Kiedyś za małolata fuj , obecnie jak dojrzałem rarytas . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Masz rację Heniu, a w szkolnej stołówce królował każdego tygodnia, ale np. ja zawsze lubiłem, i lubię do dziś ten rarytas w różnych postaciach i potrawach . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15820-kaszank%C4%99-zrobi%C5%82am/#findComment-620284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.