Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A co ta siekiera tam robi?

Z siekierą na jagniątko  :facepalm:

Dotychczas wykorzystywałam jagnięcinę wyłącznie w kuchni i dwa razy robiłam kiełbasę.

Gdybyś zdecydował się na mrożenie, to odetnij golonki z udźca i łopatki.

Zapewniam Cię, że nie potrzeba do tego siekiery.

Elementy będą mniejsze a z golonek zrobisz gulasz lub przyrządzisz samodzielnie.

Mięsień brzuchaty pozostaw przy golonkach.

Mam nadzieję, że wyciąłeś łojówki z pachwin i odpowiednio obrobiłeś podgardle.

Chyba, że lubisz baranie zapaszki  :cool:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640151
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 208
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

EAnno, dzięki za uwagi.

 

Na szczęście siekiera znalazła się tam tylko na wszelki wypadek  :angel:. Brak doświadczenia próbowałem przykryć ciężkim sprzętem.

Wydaje mi się że łojówki wyciąłem prawidłowo a podgardle tez odpowiednio (co nie zmienia faktu, że przyznaję ze wstydem, lubię te zapaszki  :facepalm: )

 

Mięso jagnięce w kuchni robiłem już wielokrotnie bo mnie i rodzince bardzo smakuje jednak nigdy nie przeznaczałem na wędlinę, a że ostatnio na tapecie dojrzewające to taki pomysł mnie naszedł.

 

No nic, zobaczymy. Dzisiaj przygotuję do peklowania w woreczku ligawę wołową na bresaolę (kupiłem taki kawałek lekko ponad 2 kg) to przy okazji zdecyduję co dalej z tą jagnięciną.

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640174
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałem z niewielkim dodatkiem płatków papryki pepperoni (delikatnie ostra) i rozmarynu. Peklosoli dałem 35g/kg.

 

Zastanawiam się, czy po peklowaniu a przed dojrzewaniem, nie podwędzić tego lekko w zimnym dymie.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640211
Udostępnij na innych stronach

Rozkroiłem pancette steccatą, o tą:

 

post-62378-0-21951500-1568631400_thumb.jpg

 

tak to wygląda (fotka jak zwykle w moim wydaniu słaba):

 

post-62378-0-92725800-1568631442_thumb.jpg

 

Zauważcie, że po lewej stronie tłuszcz jest lekko żółtawy - bałem się, że będzie zjełczały. W smaku nic takiego żaden z testerów nie wyczuwa - a wiem jak to jest bo parę lat temu słonina mi zjełczała  - była niejadalna.

 

Podejrzewam, że ten kolor może pochodzić z deski - akurat w tym miejscu nie było już skóry. Następnym razem muszę kupić większy płat boczku i spróbować jakoś na zakładkę zszyć go tak by deska miała kontakt wyłącznie ze skórą.

 

Konsystencja bardzo fajna - po odpowiednio cienkim pokrojeniu, rozpływa się w ustach. Smak - to pierwszy boczek, którego smak nie ustępuje coppie. Żona, która niekoniecznie lubi tłuste wędliny opierdzieliła mnie za to że zrobiliśmy tylko ten jeden kawałek.

 

Chyba poszukam na OLX kolejnej witryny...

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640724
Udostępnij na innych stronach

:clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640738
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podejrzewam, że ten kolor może pochodzić z deski - akurat w tym miejscu nie było już skóry.

Od deski albo powietrza.

Generalnie tłuszcz ma wzorcowy, biały kolor  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640754
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, EAnna, Muski, dzięki. Stwierdzam, że taki sposób robienia boczku jest całkiem fajny. W zapachu jest lekko wyczuwalny aromat dębu (mogło być więcej). Jadłem kiedyś taki ser podobny do camamberta ale na obwodzie zawinięty był w pasek drewna (może to była kora?). Ser miał bardzo mocny aromat dębu - całkiem przyjemny.

 

Z tej samej świnki zrobiłem w sumie trzy rodzaje boczku - (1) rolowany (pancetta arrotolata), (2) sprasowany między deskami (steccata) no i po prostu (3) niczym nie zabezpieczony (tesa).  

 

Na oko (jeszcze nie rozkroiłem) to ten trzeci będzie chyba najgorszy z tego względu, że za szybko stracił na wadze. Nie mogło być inaczej skoro nie był niczym zabezpieczony. Dodatkowo pleśń rozwinęła się bezpośrednio na mięsie - tego akurat się spodziewałem, ale raczej nie będzie to neutralne dla smaku.

 

Na razie pleśń wyszczotkowałem a boczek zapakowałem próżniowo, żeby wilgotność i smaki się trochę wyrównały -  zobaczymy.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640788
Udostępnij na innych stronach

Jak pisałem kilka postów temu, 9 września zapeklowałem próżniowo szynkę (3,3 kg) i łopatkę (2,72 kg) jagnięce - obje z kością -  z myślą o dojrzewaniu.

 

Szynka

 

post-62378-0-29844700-1569067423_thumb.jpg

 

Łopatka

 

post-62378-0-51804300-1569067452_thumb.jpg

 

Jak myślicie, jak długo to peklować w woreczku?

 

Po peklowaniu a przed dojrzewaniem, będę chciał je lekko podwędzić na zimno.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641020
Udostępnij na innych stronach

Ja bym peklowal tyle co wp.Kwestia jeszcze jaką dawką.? Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641026
Udostępnij na innych stronach

Sądzę, że dwa tygodnie będzie dobrze.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641032
Udostępnij na innych stronach

Poszło peperoncino, peperone, trochę mielonego kopru włoskiego i to właściwie tyle. Ilości? Raczej homeopatyczne. Nie chcę zagłuszać smaku mięsa.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641144
Udostępnij na innych stronach

Skroiliśmy dzisiaj trochę dojrzewających wędlin, bo Arkadiusz smaku narobił.

 

Pancetta steccata

post-62378-0-13884700-1569176662_thumb.jpeg

 

Polędwica

post-62378-0-77614200-1569176687_thumb.jpeg

 

Pancetta arrotolata

post-62378-0-52105200-1569176774_thumb.jpeg

 

Filetto lardato

post-62378-0-24086200-1569176816_thumb.jpeg

 

Takie tam prosciutto

post-62378-0-94223500-1569176871_thumb.jpeg

 

Salami

post-62378-0-83001900-1569176913_thumb.jpeg

 

No i najlepsze na koniec, bresaola - nie miałem przekonania do dojrzewającej wołowiny, więc cieszę się, że mnie pozytywnie rozczarowała.

post-62378-0-65095800-1569176941_thumb.jpeg 

 

Z głodu przez jakiś rok nie padniemy a w drodze jeszcze parę wędlin jest :)

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641151
Udostępnij na innych stronach

Poszło peperoncino, peperone, trochę mielonego kopru włoskiego i to właściwie tyle.

 

 

Sebarod - wprowadziłem cię w błąd - do szynki i łopatki jagnięcej dałem peperoncino, peperone i rozmaryn a nie koper włoski - przepraszam za dezinformację...

 

Pomieszałem, bo kopru włoskiego użyłem do ostatniej szynki wieprzowej - coś ostatnio fascynuje mnie ta przyprawa.

 

Dwa tygodnie peklowania mijają dzisiaj - niestety z powodu nawału roboty, muszę z dalszymi pracami nad jagnięciną wstrzymać się do piątku.

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641389
Udostępnij na innych stronach

 

 

bresaola - nie miałem przekonania do dojrzewającej wołowiny, więc cieszę się, że mnie pozytywnie rozczarowała.

Dl mnie dojrzewająca wołowina jest number one !

Efekt dojrzewania - wydelikacenie struktury mięsa - jest o wiele bardziej spektakularny niż dla wieprzowiny.

A o aromatach nawet nie wspomnę.

Myślę, że wynika to ze sposobu żywienia, dłuższego życia zwierzęcia co wpływa na i większą aktywność enzymów. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641418
Udostępnij na innych stronach

Masz chyba całkowitą rację. Z tego samego powodu wieprzowe wędliny dojrzewające robione z kilkuletnich zwierząt i nie karmionych wyłącznie paszami też są o wiele lepsze.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641455
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skroiliśmy dzisiaj trochę dojrzewających wędlin,
 

Twonk, piękne z wyglądu i napewno również smaczne wędliny.  :thumbsup:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641462
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

 

Dodam przy okazji jedną uwagę dla potomności. 

 

Pierwsze salami zrobiliśmy 14 marca (peklowanie od 14, 16 nabijanie, fermentacja do 18 i od 18 marca dojrzewało).

 

27 kwietnia zostało rozkrojone pierwszy raz. Jak pisałem smak i konsystencja były dla mnie i innych degustatorów bardzo pozytywne. Była jednak jedna rzecz, której od razu nie zauważyłem. Mianowicie po pokrojeniu, po jakimś czasie (kilka dni) w lodówce, zamknięte w pojemniku lub przykryte folią spożywczą, plasterki zaczęły ciemnieć i lekko brązowieć. No tak, pomyślałem, askorbinianu nie dajesz, wyrób domowy bez niepotrzebnych dodatków, to i efekty takie są. Smak był ciągle OK, więc specjalnie się tym nie przejmowałem - ot takie wyniki kontaktu z powietrzem, utlenianie. Zaznaczam, że całomięśniowe wędliny tak się nie zachowywały.

 

To salami powyżej to ta sama wędlina. Jakiś czas temu (niestety nie zapisałem daty, myślę, że w okolicach maja) po tym jak strata na wadze dochodziła do 35%, zdjąłem z batonów osłonki, zapakowałem próżniowo i trzymałem najpierw jeszcze parę miesięcy w dojrzewalni a następnie w lodówce.

 

No i niespodzianka - po trzech dniach od pokrojenia, salami ciągle zachowuje kolor. Jakiś uboczny efekt dłuższego dojrzewania czy też działania enzymów? Nie mam niestety pojęcia...

 

Z tych początkowych 10 batonów po 0,5 kg (przed dojrzewaniem) zostały już tylko 2 - reszta albo po pokrojeniu od razu była konsumowana albo poszła do znajomych, więc materiału do obserwacji / eksperymentowania wiele nie zostało :)

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641476
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.