EAnna Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 9 Września 2019 (edytowane) A co ta siekiera tam robi?Z siekierą na jagniątko Dotychczas wykorzystywałam jagnięcinę wyłącznie w kuchni i dwa razy robiłam kiełbasę.Gdybyś zdecydował się na mrożenie, to odetnij golonki z udźca i łopatki.Zapewniam Cię, że nie potrzeba do tego siekiery.Elementy będą mniejsze a z golonek zrobisz gulasz lub przyrządzisz samodzielnie.Mięsień brzuchaty pozostaw przy golonkach.Mam nadzieję, że wyciąłeś łojówki z pachwin i odpowiednio obrobiłeś podgardle.Chyba, że lubisz baranie zapaszki Edytowane 9 Września 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 9 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 9 Września 2019 (edytowane) EAnno, dzięki za uwagi. Na szczęście siekiera znalazła się tam tylko na wszelki wypadek . Brak doświadczenia próbowałem przykryć ciężkim sprzętem.Wydaje mi się że łojówki wyciąłem prawidłowo a podgardle tez odpowiednio (co nie zmienia faktu, że przyznaję ze wstydem, lubię te zapaszki ) Mięso jagnięce w kuchni robiłem już wielokrotnie bo mnie i rodzince bardzo smakuje jednak nigdy nie przeznaczałem na wędlinę, a że ostatnio na tapecie dojrzewające to taki pomysł mnie naszedł. No nic, zobaczymy. Dzisiaj przygotuję do peklowania w woreczku ligawę wołową na bresaolę (kupiłem taki kawałek lekko ponad 2 kg) to przy okazji zdecyduję co dalej z tą jagnięciną. Edytowane 9 Września 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 9 Września 2019 co myślicie o dojrzewaniu udźca jagnięcego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 9 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 9 Września 2019 Sebarod, sam robiłeś? zdradzisz coś więcej? Jak smakuje tak jak wygląda to chyba się skuszę Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 9 Września 2019 Oczywiście że sam . Powiem tak dobre ,ale 4 liter nie urywa , jeśli masz "towar " napewno warto zrobić choćby dlatego aby mieć taki wyrób w swoim cv Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 10 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 10 Września 2019 Zapeklowałem z niewielkim dodatkiem płatków papryki pepperoni (delikatnie ostra) i rozmarynu. Peklosoli dałem 35g/kg. Zastanawiam się, czy po peklowaniu a przed dojrzewaniem, nie podwędzić tego lekko w zimnym dymie. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 16 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 16 Września 2019 (edytowane) Rozkroiłem pancette steccatą, o tą: tak to wygląda (fotka jak zwykle w moim wydaniu słaba): Zauważcie, że po lewej stronie tłuszcz jest lekko żółtawy - bałem się, że będzie zjełczały. W smaku nic takiego żaden z testerów nie wyczuwa - a wiem jak to jest bo parę lat temu słonina mi zjełczała - była niejadalna. Podejrzewam, że ten kolor może pochodzić z deski - akurat w tym miejscu nie było już skóry. Następnym razem muszę kupić większy płat boczku i spróbować jakoś na zakładkę zszyć go tak by deska miała kontakt wyłącznie ze skórą. Konsystencja bardzo fajna - po odpowiednio cienkim pokrojeniu, rozpływa się w ustach. Smak - to pierwszy boczek, którego smak nie ustępuje coppie. Żona, która niekoniecznie lubi tłuste wędliny opierdzieliła mnie za to że zrobiliśmy tylko ten jeden kawałek. Chyba poszukam na OLX kolejnej witryny... Edytowane 16 Września 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 16 Września 2019 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 16 Września 2019 Podejrzewam, że ten kolor może pochodzić z deski - akurat w tym miejscu nie było już skóry. Od deski albo powietrza.Generalnie tłuszcz ma wzorcowy, biały kolor Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 16 Września 2019 tak to wygląda No pięknie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 17 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 17 Września 2019 Arkadiusz, EAnna, Muski, dzięki. Stwierdzam, że taki sposób robienia boczku jest całkiem fajny. W zapachu jest lekko wyczuwalny aromat dębu (mogło być więcej). Jadłem kiedyś taki ser podobny do camamberta ale na obwodzie zawinięty był w pasek drewna (może to była kora?). Ser miał bardzo mocny aromat dębu - całkiem przyjemny. Z tej samej świnki zrobiłem w sumie trzy rodzaje boczku - (1) rolowany (pancetta arrotolata), (2) sprasowany między deskami (steccata) no i po prostu (3) niczym nie zabezpieczony (tesa). Na oko (jeszcze nie rozkroiłem) to ten trzeci będzie chyba najgorszy z tego względu, że za szybko stracił na wadze. Nie mogło być inaczej skoro nie był niczym zabezpieczony. Dodatkowo pleśń rozwinęła się bezpośrednio na mięsie - tego akurat się spodziewałem, ale raczej nie będzie to neutralne dla smaku. Na razie pleśń wyszczotkowałem a boczek zapakowałem próżniowo, żeby wilgotność i smaki się trochę wyrównały - zobaczymy. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-640788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 21 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 21 Września 2019 Jak pisałem kilka postów temu, 9 września zapeklowałem próżniowo szynkę (3,3 kg) i łopatkę (2,72 kg) jagnięce - obje z kością - z myślą o dojrzewaniu. Szynka Łopatka Jak myślicie, jak długo to peklować w woreczku? Po peklowaniu a przed dojrzewaniem, będę chciał je lekko podwędzić na zimno. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) Ja bym peklowal tyle co wp.Kwestia jeszcze jaką dawką.? Edytowane 21 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 21 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 21 Września 2019 Dałem 36g/kg peklosoli. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) Sądzę, że dwa tygodnie będzie dobrze. Edytowane 21 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 22 Września 2019 że dwa tygodnie będzie dobrze. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 22 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) OK panowie - tak zrobię - dzięki! Edytowane 22 Września 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 22 Września 2019 Dałem 36g/kg peklosoli. Przyprawy jakieś tam poszły ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 22 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 22 Września 2019 Poszło peperoncino, peperone, trochę mielonego kopru włoskiego i to właściwie tyle. Ilości? Raczej homeopatyczne. Nie chcę zagłuszać smaku mięsa. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 22 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) Skroiliśmy dzisiaj trochę dojrzewających wędlin, bo Arkadiusz smaku narobił. Pancetta steccata Polędwica Pancetta arrotolata Filetto lardato Takie tam prosciutto Salami No i najlepsze na koniec, bresaola - nie miałem przekonania do dojrzewającej wołowiny, więc cieszę się, że mnie pozytywnie rozczarowała. Z głodu przez jakiś rok nie padniemy a w drodze jeszcze parę wędlin jest Edytowane 22 Września 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 24 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) Poszło peperoncino, peperone, trochę mielonego kopru włoskiego i to właściwie tyle. Sebarod - wprowadziłem cię w błąd - do szynki i łopatki jagnięcej dałem peperoncino, peperone i rozmaryn a nie koper włoski - przepraszam za dezinformację... Pomieszałem, bo kopru włoskiego użyłem do ostatniej szynki wieprzowej - coś ostatnio fascynuje mnie ta przyprawa. Dwa tygodnie peklowania mijają dzisiaj - niestety z powodu nawału roboty, muszę z dalszymi pracami nad jagnięciną wstrzymać się do piątku. Edytowane 24 Września 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 24 Września 2019 bresaola - nie miałem przekonania do dojrzewającej wołowiny, więc cieszę się, że mnie pozytywnie rozczarowała. Dl mnie dojrzewająca wołowina jest number one !Efekt dojrzewania - wydelikacenie struktury mięsa - jest o wiele bardziej spektakularny niż dla wieprzowiny.A o aromatach nawet nie wspomnę.Myślę, że wynika to ze sposobu żywienia, dłuższego życia zwierzęcia co wpływa na i większą aktywność enzymów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 25 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 25 Września 2019 Masz chyba całkowitą rację. Z tego samego powodu wieprzowe wędliny dojrzewające robione z kilkuletnich zwierząt i nie karmionych wyłącznie paszami też są o wiele lepsze. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 25 Września 2019 Skroiliśmy dzisiaj trochę dojrzewających wędlin, Twonk, piękne z wyglądu i napewno również smaczne wędliny. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 25 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 25 Września 2019 Dzięki. Dodam przy okazji jedną uwagę dla potomności. Pierwsze salami zrobiliśmy 14 marca (peklowanie od 14, 16 nabijanie, fermentacja do 18 i od 18 marca dojrzewało). 27 kwietnia zostało rozkrojone pierwszy raz. Jak pisałem smak i konsystencja były dla mnie i innych degustatorów bardzo pozytywne. Była jednak jedna rzecz, której od razu nie zauważyłem. Mianowicie po pokrojeniu, po jakimś czasie (kilka dni) w lodówce, zamknięte w pojemniku lub przykryte folią spożywczą, plasterki zaczęły ciemnieć i lekko brązowieć. No tak, pomyślałem, askorbinianu nie dajesz, wyrób domowy bez niepotrzebnych dodatków, to i efekty takie są. Smak był ciągle OK, więc specjalnie się tym nie przejmowałem - ot takie wyniki kontaktu z powietrzem, utlenianie. Zaznaczam, że całomięśniowe wędliny tak się nie zachowywały. To salami powyżej to ta sama wędlina. Jakiś czas temu (niestety nie zapisałem daty, myślę, że w okolicach maja) po tym jak strata na wadze dochodziła do 35%, zdjąłem z batonów osłonki, zapakowałem próżniowo i trzymałem najpierw jeszcze parę miesięcy w dojrzewalni a następnie w lodówce. No i niespodzianka - po trzech dniach od pokrojenia, salami ciągle zachowuje kolor. Jakiś uboczny efekt dłuższego dojrzewania czy też działania enzymów? Nie mam niestety pojęcia... Z tych początkowych 10 batonów po 0,5 kg (przed dojrzewaniem) zostały już tylko 2 - reszta albo po pokrojeniu od razu była konsumowana albo poszła do znajomych, więc materiału do obserwacji / eksperymentowania wiele nie zostało Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/8/#findComment-641476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.