Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pozostawiłem na mięsie (przed zapakowaniem w pęcherze) pieprz i chili - nie usunąłem - to chyba błąd. Po rozpakowaniu przez jeden dzień mięcho miało intensywny (nie do końca przyjemny) zapach jakby stęchłego pieprzu

 

Degustowałam wiele wyrobów dojrzewających @StefanaS z pozostawionymi na powierzchni przyprawami. Nigdy nie stwierdziłam ich negatywnego wpływu.

Jest faktem, że mocnym komponentem zapachu jest element wspólny dla wszystkich dojrzewających, raczej pochodna powierzchniowej pleśni, ale to nie ma związku z przyprawami.

 

Polędwica - cóż ja wolę łososiową, wędzoną. Ta nasza dojrzewająca jest bez wyrazu.

 

 

Dlatego proponuję wykonanie polędwicy z którymś zestawem przypraw zaproponowanych 

Międzykontynentalne

Gwarantuję, że każda polędwica będzie inna.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632425
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 208
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

EAnno, to chyba TEN link. Jest on z pewnością inspirujący. Jednak to już wyższa szkoła jazdy. Co do przypraw, ostatnio dodałem niewielką ilość czosnku, jednak będzie trzeba jeszcze poczekać z miesiąc na pierwszą kontrolę. 

 

Następnym razem dodam z pewnością tymianku, może majeranku. Mam jednak pewne opory przed śliwkami, pomarańczą itp. Prawdopodobnie opory są bezpodstawne, jednak będę się jeszcze jakiś czas wzbraniał przed ich zastosowaniem  :cry:

 

To jeszcze fotka szynek pokrytych sugną po utracie ok. 35% wagi.

post-62378-0-26263100-1559370504_thumb.jpg

 

Mimo spadku wagi, wciąż są całkiem duże. Tu lepiej to widać w porównaniu z przekrojoną i zapakowaną polędwicą i karczkiem.

 

post-62378-0-67766200-1559370529_thumb.jpg

 

A tutaj druga generacja ze świnki, która kupiliśmy w całości :).

 

post-62378-0-96304400-1559370551_thumb.jpg

 

Są tam

 

3 kawałki polędwicy z pozostawioną  słoniną o warze od 1,5 do 1,8 kg

3 boczki w różnych wersjach (arrotolata, stesa i steccata - ściśnięta między dwoma dębowymi deskami) każdy o wadze ok. 1,7 kg

Jedna szynka mała (2,5 kg) i jedna większa (3,5 kg)

Jedna karkówka o wadze 3 kg.

 

 

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632426
Udostępnij na innych stronach

Wiek świni chyba też ma niestety znaczenie.

Bardzo ładne. :thumbsup::clap: .Wyroby dojrzewające są lepsze ze starszych sztuk o marmurkowatym przekroju mięsa

 

Co do przypraw, ostatnio dodałem niewielką ilość czosnku,

Mam nadzieję ,że granulowanego :)

 

Następnym razem dodam z pewnością tymianku, może majeranku.

Do coppy majeranek to :thumbsup: jest to.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632427
Udostępnij na innych stronach

Spoko, granulowany. Dodam, że za wyjątkiem boczków, to druga generacja na powyższych fotkach, zapakowana jest w zorganizowanych przez ciebie Arku pęcherzach. Było dużo łatwiej tym razem, chociaż całkiem inaczej trzeba było podchodzic do roboty. Suszone pęcherze są mniej elastyczne ale były dużo większe. 

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632428
Udostępnij na innych stronach

 

 

EAnno, to chyba TEN link.

Już poprawiłam.

Dziękuję 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632429
Udostępnij na innych stronach

Rany, Twonk, osobiscie nie wiedzialem, ze takie cuda Ci wychodza! Gratuluje.

Osobiscie dalej czytam forum, probuje uczyc sie zrozumiec jak najwiecej. Twoj watek bez wahania dodaje do inspiracji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632532
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Mamona ale proponuję prześledzić wątki Redzeda, Arkadiusza, Stefana i innych weteranów w produkcji wędlin dojrzewających. Ja dopiero raczkuję więc z pewnością nie uniknę błędów a w tego typu wędlinach o błędach człowiek się dowiaduje po kilku miesiącach. Z tego też powodu radzę robić notatki w czasie produkcji. Łatwiej jest odkryć co i z jakiego powodu coś poszło nie tak...

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632544
Udostępnij na innych stronach

Mam małe pytanko. Temat  - salami. Jako, że pierwsze nam bardzo smakuje, planujemy następne. Do pierwszego użyłem jelit wołowych prostych (45/50 czy jakoś tak). Po dojrzewaniu mocno się obkurczyły, co mnie cieszy ale następne salami chciałbym o większym fi. Kątnica wołowa wydaje mi się trochę przesadzona, więc czytając opracowanie Stefana nt. salami, pomyślałem o osłonkach kolagenowych. No i tu mały zonk. W sklepach internetowych gdzie zwykle się zaopatruję, osłonki kolagenowe występują w kalibrach nadających się raczej na kabanosy. Występują jednak osłonki białkowe gdzie w opisie czasami pojawia się info, że zrobione są z włókien kolagenowych (ale z przeznaczeniem do wędzenia i parzenia.

Używałem tych białkowych do krakowskiej suchej i były OK (ale po uwędzeniu podpiekałem w temp. ok. 85 st.

 

Ktoś jest w stanie podpowiedzieć czy takie osłonki białkowe się nadają do salami dojrzewającego?

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632605
Udostępnij na innych stronach

 

 

pomyślałem o osłonkach kolagenowych. No i tu mały zonk. W sklepach internetowych gdzie zwykle się zaopatruję, osłonki kolagenowe występują w kalibrach nadających się raczej na kabanosy. Występują jednak osłonki białkowe gdzie w opisie czasami pojawia się info, że zrobione są z włókien kolagenowych

Kolagen to główne białko tkanki łącznej i można domniemywać, że wszystkie osłonki białkowe są z niego zrobione.

Nie wiem dlaczego  rozróżnia się w handlu te dwa rodzaje.

Może Miro nam to przybliży.

Dlaczego napisałam "należy domniemywać?

Ponieważ ze śledztwa, przeprowadzonego w tej sprawie przez StefanaS wynika, że istnieje wiele odmian tych osłonek, z przeznaczeniem głównie dla przemysłu.

O ile wiem na podstawie produkcji salami Ligawy i salami Wojtka, osłonki te wywierają niekorzystny wpływ na produkt i konkluzja była taka, żeby do salami używać osłonek naturalnych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632608
Udostępnij na innych stronach

Zadzwoń tam gdzie Ci podałem telefon i poproś żeby przysłał Ci małe kątnice wołowe. Niedawno u niego takie kupowałem. Staraj się raczej nie używać osłonek białkowych ewentualnie możesz rozejrzeć się za osłonkami specjalnie do salami, ale ja tak jak Ania polecam osłonki naturalne

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632609
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Arkadiuszu, tak zrobię. 

 

Tymczasem pochwalę się porażką. Arkadiusz pisał, że na bresaolę to ligawa albo polędwica. A ja akurat miałem, wydawało się fajny aczkolwiek niewielki kawałek antrykotu. Pech. Zapeklowałem go a potem dojrzewałem  ok. 2 miesiące. Na wadze stracił 37%.

 

tak wyglądał:

 

post-62378-0-08841200-1559656962_thumb.jpg

 

Niestety po rozkrojeniu wygląda tak:

 

 post-62378-0-75627400-1559656978_thumb.jpg

 

Posiada wielki przerost tłuszczu którego z zewnątrz nie było widać. W sumie mogłem się tego spodziewać.

 

W smaku samo mięso jest bardzo ok, inny niż smak wieprzowiny, z pewnością wymagający dalszego dojrzewania. Ten tłuszcz jest jednak bardzo kruchy; w trakcie krojenia maszynką nawet na 0,5 mm jest jeszcze zwarty. W smaku też nie jest źle jednak konsystencja tego tłuszczu nie bardzo mi odpowiada. Rozpada się w ustach i jest jakby suchy.

 

Zapakuję próżniowo i zapomnę na dwa miesiące - zobaczymy co się stanie.

 

Taka nauczka dla mnie, że antrykot to na steki trzeba zostawiać.

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632627
Udostępnij na innych stronach

Zapakuję próżniowo i zapomnę na dwa miesiące - zobaczymy co się stanie.

Dobry pomysł. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632630
Udostępnij na innych stronach

@EAnna,  czy te oslonki w USA nie sa pod nazwa UMAi Dry Age ?

ciekawi mnie czy one tez sa dostepne w PL 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632634
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten tłuszcz jest jednak bardzo kruchy; w trakcie krojenia maszynką nawet na 0,5 mm jest jeszcze zwarty. W smaku też nie jest źle jednak konsystencja tego tłuszczu nie bardzo mi odpowiada.

DZIADEK zawsze przestrzegał przed  tłuszczem wołowym w wędlinach.

W swoim składzie praktycznie nie ma składników nienasyconych i stąd ta kruchość.

Nie powinien jełczeć więc nie wpłynie na smak wyrobu. Najwyżej go okroisz i dasz do bigosu.

 

 

@EAnna,  czy te oslonki w USA nie sa pod nazwa UMAi Dry Age ?

To pytanie nie do mnie, raczej do @StefanaS 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632637
Udostępnij na innych stronach

Zważyłem drugą generację wędlin po 6 tygodniach dojrzewania. I tak: polędwice ze słoniną (filetto lardato) straciły 17-18% wagi; coppa 14%; szynki, mała: 24% a duża 20%; boczki: arrotolato: 20% steso: 23%. 

 

Dziwi mnie dosyć duży ubytek boczków, biorąc pod uwagę, że tłuszcz stanowi jednak duży procent tego elementu. Spodziewałbym się ubytku podobnego do polędwicy ze słoniną. Jednocześnie coppa straciła raptem 14%. Może tłusta jakaś się trafiła? To by mnie akurat nie zmartwiło bo wydaje mi się, że mięso jakie kupuję jest zwykle trochę za chude jak na wędliny dojrzewające.

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632812
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziwi mnie dosyć duży ubytek boczków,

Przelicz powierzchnię boczku do jego pierwotnej wagi i porównaj ten parametr z innymi elementami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632813
Udostępnij na innych stronach

EAnna - podejście mega naukowe i tak powinno być :). Jednak.  Elementy po 6 tygodniach mają różne kształty hehe. Polędwice ze słoniną są prawie sześcianami, boczek rolowany jak to rolowany ma kształt walca. Jeden boczek zostawiłem bez zmian - ma kształt trapezu. Pozostałe mają kształt wrzeciona.

 

Jestem humanistą...  :blush: trochę mi to zajmie :)

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632951
Udostępnij na innych stronach

 

 

boczek rolowany jak to rolowany ma kształt walca. Jeden boczek zostawiłem bez zmian - ma kształt trapezu

A jaki jest procentowy ubytek wagi dla każdego z tych boczków? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632963
Udostępnij na innych stronach

Rolowany (zapakowany w pęcherz) - 20%, Zwykły w płacie (po peklowaniu po prostu powieszony w dojrzewalni) - 23%.  To są ubytki po 6 tygodniach. Mając na uwadze, że elementy nie są duże, to taki ubytek dla np. szynek chyba byłby OK (tak by wynikało z wykresów Stefana). Jednak te boczki były bardzo tłuste a rolowany dodatkowo na zewnątrz ma praktycznie wyłącznie tłuszcz.

 

Jedyną zmianę jaką wprowadziłem to taka, że boczek rolowany przed zwinięciem rozciąłem, żeby się łatwiej i ściślej zrolował.

 

O tak (UWAGA FOTY NIE MOJE!!) :

 

post-62378-0-65698900-1560237529.jpg

 

post-62378-0-26700200-1560237546.jpg

 

post-62378-0-92654000-1560237563.jpg

 

Ale chyba nie powinno to mieć znaczenia?

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-632965
Udostępnij na innych stronach

Ostatnia coppa z pierwszego rzutu skrojona. Dodatkowo lonzino, pancetta arrotolata i jedno salami. 

 

Boczek dopiero teraz nabiera smaku

 

post-62378-0-10589900-1560611323_thumb.jpg

 

Żeby na przyszłość nie doprowadzić więcej do tak nieakceptowalnej sytuacji w jakiej się znaleźliśmy obecnie (minimalne zapasy gotowych wyrobów i perspektywa oczekiwania min. 3 miesięcy na nowe) postanowiliśmy przygotowywać mniej a częściej. 

 

Tu dzisiejsze 4 karczki na coppę, każdy po ok. 2,4 kg; zapeklowane i zapakowane w woreczki. Za dwa tygodnie powtórzymy.

 

post-62378-0-08109600-1560611372_thumb.jpg

 

Myślę też żeby spróbować podojrzewać parę małych szynek, tak po 2kg (kulki). Tylko, że one są przeważnie bardzo chude.

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-633191
Udostępnij na innych stronach

Kulki.Kiepsko to widzę .To twardy mięsień.Ja bym tego nie robił  .Zauważ ,że w culatello kulkę się wycina .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-633196
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj w celach poznawczych rozkroiliśmy pierwsze a la culatello, które z wagi 4,5 kg spadło do 2,8 kg i zostało zabezpieczone sugną już jakiś czas temu.

 

Miesiąc peklowania i 3,5 miesiące dojrzewania - zdecydowanie za mało.

 

post-62378-0-37230500-1561446220_thumb.jpg

 

Tragedii nie ma, ale mogło być lepiej. Jak pisałem wcześniej, szynka była składana. Prawdopodobnie powinienem był ją zasznurować bardziej ściśle - w środku widać pustą przestrzeń jakby pęknięcie. Zapach i wygląd OK, więc raczej niepożądane bakterie się tam nie dostały. Pleśni też tam nie ma. Te ciemne plamy w miejscu pęknięcia to cień od lampy błyskowej. W smaku (odkroiliśmy po 1 plasterku) też OK - wiadomo, to dopiero początek ale byliśmy bardzo ciekawi czy w środku nie rozpoczęły się jakieś niepożądane procesy (gnilne).

 

Z jednej strony mięso jest bardziej wysuszone - to tam gdzie warstwa mięsa jest cieńsza a po niej jest warstwa tłuszczu - widać ciemną obwódkę. 

 

post-62378-0-98141000-1561446507_thumb.jpg

 

Może powinienem był to zapakować próżniowo, ale miałem pod ręką sugnę więc posmarowałem te dwie połówki i wrzuciłem ponownie do dojrzewalni.

 

Cóż - pierwsze koty za płoty.

 

Na przyszłość takie przemyślenia:

 

1. trzeba się będzie postarać o lepiej wycięte elementy

2. przed zabezpieczeniem sugną odczekać do utraty wagi 40%

3. sznurować bardziej ściśle

4. zachować spokój i dać temu z 8 - 9 miesięcy :)

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-633830
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny wyrób. :clap:

 

 

1. trzeba się będzie postarać o lepiej wycięte elementy

To właśnie moim zdaniem jest powód tej dziury w środku.

 

 

2. przed zabezpieczeniem sugną odczekać do utraty wagi 40%

A może 35-38 %.?

 

 

3. sznurować bardziej ściśle

Nie zaszkodzi, ale z wyczuciem.

 

 

zachować spokój i dać temu z 8 - 9 miesięcy :)

Jak Ty dobrze wiesz co trzeba poprawić. :D:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-633832
Udostępnij na innych stronach

Arku, dzięki. Na razie coppa wychodzi najlepiej. Przy tym a la culatello mam do siebie trochę krytycznych uwag. Myślę, że 38% byłoby tez wystarczające. Sznurować z wyczuciem - no tego na pewno mi brakuje, zwłaszcza, że to sznurowanie działa na początku. Później jak się szynka obkurcza to praktycznie (u mnie) sznurek się luzuje. No i cierpliwość - tu niestety ale wtopa.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-633898
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiaj pakowaliśmy następne cztery coppy w pęcherze. Peklowały się trzy tygodnie w peklosoli (40g/kg) i włoskim peperoncino w płatkach z niewielkim dodatkiem granulowanego czosnku.

 

Przy okazji rozkroiliśmy jedno filetto lardato (polędwica z pozostawioną słoniną) dojrzewające od marca.

 

Tak to wygląda:

 

post-62378-0-11894900-1563740265_thumb.jpg

 

przekrój:

 

post-62378-0-47121200-1563740293_thumb.jpg

 

A tak, pokrojone na plastry o grubości poniżej milimetra:

 

post-62378-0-39100700-1563740414_thumb.jpg

 

Smak bardzo nam odpowiada. Pomimo użycia peklosoli w ilości 38 gr/kg, mogłoby być bardziej słone. Bardzo fajnie wyczuwalny smak peperoncino, choć ostrość minimalna. Słonina wręcz smarowna.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15863-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-twonka/page/6/#findComment-635567
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.