Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie jestem po lekturze wątkuhttps://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1141&Itemid=4

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ze mając kilka wędzonek po ok 1kg wędzi się tylko ok 2.5h? Cały czas miałem w głowie ze proces ten trwać będzie ok 10h. Zamierzam wędzić szynkę wieprzową, łopatkę wieprzową, kiełbasę i boczek. To mój debiut wielkie dzięki za wszelkie rady co i jak -) czy zalewę peklową zastosować z ostrzykiem wg. tabelki "dziadka"?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

czy zalewę peklową zastosować z ostrzykiem wg. tabelki "dziadka"?

 

Zrób 10%- tową solankę z peklosoli  i pekluj przez 8-10 dni w temp. 4-6ºC.Nastrzyk z tej solanki na początku peklowania wielkości ok.5 % wagi mięsa.Użyj 0,4l solanki /kg mięsa.Mięso na kiełbasę pekluje się peklosolą  na sucho a nie na mokro dawką 18-20g/kg przez 48-72 h w temp 4-6ºC

 

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ze mając kilka wędzonek po ok 1kg wędzi się tylko ok 2.5h?

 

Wędzimy do uzyskania odpowiedniego koloru a nie na czas.W jednej wędzarni może to trwać 3 h w innej 6h w zależności od wielu czynników.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627828
Udostępnij na innych stronach

Dzięki a jak stwierdzić że to już czas odpowiedni do wyjęcia? I ile średnio czasu z praktyki w moim przypadku potrzeba? Musze przetrawić podane wielkości przez Ciebie na spokojnie-) wędzarnia marketowa z allegrogo mam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627831
Udostępnij na innych stronach

Dzięki a jak stwierdzić że to już czas odpowiedni do wyjęcia?

 

 

Do koloru nie na czas.Jak osiągniesz takie kolory to możesz wyciągać

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8739-w%C4%99dzonki/

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627835
Udostępnij na innych stronach

:) jak chcesz, żeby szybciej łapało kolor to wstaw do piekarnika- termoobieg, 50*C, 60 min, uchylone drzwiczki na 1cm... i już masz 1. godz z głowy :thumbsup::D

Sugeruj się kolorem np piwa/herbaty/bursztynu... szczególnie z piwem powinno być gładko... :yes:

Pamiętaj, że po odparzeniu zwędzonki Ci ściemnieją, przynajmniej o 1 ton...

Pekluj z ostrzykiem/nastrzykiem, będzie spokojniej...

Mięcho w zalewie trzymaj 2-6*C, 8-10 dni, min 7...

Trzymamy kciuki... :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627837
Udostępnij na innych stronach

Dzięki chłopaki za wsparcie moje pierwsze wędzenie będzie. Duże obciążenie nq karku bo dałem rodzinie deklarację że na święta będą wędzonki także wszystkie rqdy mile widziane. Może coś jeszcze z mięsa dorzucić ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627860
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może coś jeszcze z mięsa dorzucić ?

 

Ja bym dorzucił polędwicę czyli schab bez kości, ale dla niego trzeba robić słabszą solankę (8%) i parzyć do 60º C w środku.Reszta jak wyżej. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627861
Udostępnij na innych stronach

Ufff  - to w przypadku niepowodzenia choć po tylu radach powinno sie udać :D  to jeszcze spokojnie możesz powtórzyć.

PS Dla mnie solanka 10% jest za mocna - ja stosuję 8-8,5% solankę ale poczucie słoności jest subiektywne więc musisz sam przetestować :thumbsup:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627862
Udostępnij na innych stronach

To twój pierwszy raz więc bardziej tym kiedy zakończyć wędzenie martwiłbym się kiedy rozpocząć. Pamiętaj o wysuszeniu wędzonek i nie puszczaj dymu dopóki są wilgotne lub zimne bo ryzykujesz wpis w TYM wątku.

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627871
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz schab kupiony tak jak zalecił dwie sztuki po 1.4kg. Co oznacza cyt. "Parzyć do 60 st. w środku"?

Czy w tej samej zalewie wszysto ma leżeć? Musi w lodówce? Czyli najpierw osuszanie np noc wisi w garażu potem z 1h w rozgrzane wędzarni do ok 40 st. A potem 55-60 st juz wędzenie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627889
Udostępnij na innych stronach

 

 

Musi w lodówce?

 

Musi

 

 

 

"Parzyć do 60 st. w środku"?

 

Po wędzeniu będziesz parzył ,albo piekł bo inaczej wędzonki będą surowe.

 

 

 

Czy w tej samej zalewie wszysto ma leżeć?

 

Ten schab bez kości to nazywa się polędwica i ma leżeć w słabszej solance .Reszta w mocniejszej. 

 

 

 

Czyli najpierw osuszanie np noc wisi w garażu potem z 1h w rozgrzane wędzarni do ok 40 st. A potem 55-60 st juz wędzenie?

 

 https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627893
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będę informował na bieżąco -)ciekawe czy na święta będą się śmiać ze mnie czy podziwiać jak podam-)

 

To praca zbiorowa to może nie będzie tak źle :D .Tylko sam nic nie kombinuj i pytaj , ale przed a nie po robocie. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627898
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko żeby nie przesadzać z ilością dymu.

Dużo nie oznacza szybszego wędzenia, a wręcz przeciwnie.

Ma być go tyle, że po otwarciu wędzarni wędliny powinno być widać jak za lekką mgłą.

Dokładne osuszenie wędlin, swobodny przepływ dymu i rozszczelnienie wędzarni przyspieszy koloryzowane mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627900
Udostępnij na innych stronach

Ok Towarzysze będę melodia postępy a potem wspólnie możemy spróbować-)

Założenie na święta ma być. Zatem w przyszłym tygodniu na 10 dni przygotowuje pekle i pekluję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627905
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-628187
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam ponownie kolegów i koleżanki. Nadszedl kolejny krok i coraz wiekszy stres przed debiutem. Mięsko leżało w zalewie 11 dni. Dziś wyjęte opłukane pod zimną wodą i wyłożone na kartce w lodówce do ociekania. Plan jest taki aby jutro 6 rano na haki dać wywiesić na 2h w garażu z uchyloną bramą. W tym czasie rozgrzać wędzarnię i suszyć przy otwartych drzwiach temp 30-40 stopni przez 1h, nastepnie zamykamy dajemy drewna do temp. 50-60 stopni i wędzimy. Czy plan dobry ? Coś dodać zmienić? Drewno przygotowane olcha. Spróbuje dodać zaraz zdjecia z ociekania.

post-45760-0-71097500-1555529167_thumb.jpg

post-45760-0-43280700-1555529199_thumb.jpg

post-45760-0-35106900-1555529223_thumb.jpg

post-45760-0-11454300-1555529248_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629419
Udostępnij na innych stronach

:)w jakiś sposób "podciepl" mięso, będzie łatwiej...

Dawaj te fotki z ociekania :thumbsup:, ociekanie osobiście pomijam "ociekam" ręcznikiem frotte...

Jesteś skrupulatny, na 100% się powiedzie... choć czasem wystarczy tylko 40...% ... :thumbsup:

3mam kciuki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629422
Udostępnij na innych stronach

 

 

Plan jest taki aby jutro 6 rano na haki dać wywiesić na 2h w garażu z uchyloną bramą

Lepiej wywieś je w kuchni, żeby się ociepliło.

Osuszanie w wędzarni zrób w temp. wędzenia, bez dymu i z większym przewiewem.

To osuszanie ma na celu usuwanie skraplającej się na chłodnych wędzonkach wody z powietrza. Dlatego musi być przewiew i ogrzewanie do temp. wędzenia.

Jeżeli puścisz dym i ograniczysz przewiew to sprawdzaj, czy nie tworzą się skropliny. Jeżeli wystąpią to zwiększaj wentylację.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629426
Udostępnij na innych stronach

Ociekanie dwie ostatnie fotki pokazują. Poprostu na ruszcie piekarnika rozłożone a pod spodem folia na skropliny. Eanna a w jaki sposób osiągnąć "bez dymy i z większym przewiewem" a jak "puścić dym" i ile czasu myslicie jutro przy tym wkładzie nalezy wędzić?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629429
Udostępnij na innych stronach

 

 

w jaki sposób osiągnąć "bez dymy i z większym przewiewem"

Nie wiem jaką masz wędzarnie.

 Żar w palenisku daje temperaturę bez dymu.

Przewiew osiągasz otwierając np. dach, boczne lufciki na max.

Po osuszaniu wkładasz kawałek drewna i częściowo przymykasz odpływy - zmniejszasz przewiew.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629431
Udostępnij na innych stronach

Wędziska Nie na czas !!!wędzisz do Koloru jaki Ci odpowiada u mnie jasny u innych ciemniejszy

[Dodano: 17 kwi 2019 - 22:31]

Dzisiaj np Osuszałem w wędzarni wędzonki 2 godziny zanim sie osuszyły

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629434
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.