fantomek Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2019 Witam serdecznie jestem po lekturze wątkuhttps://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1141&Itemid=4Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ze mając kilka wędzonek po ok 1kg wędzi się tylko ok 2.5h? Cały czas miałem w głowie ze proces ten trwać będzie ok 10h. Zamierzam wędzić szynkę wieprzową, łopatkę wieprzową, kiełbasę i boczek. To mój debiut wielkie dzięki za wszelkie rady co i jak -) czy zalewę peklową zastosować z ostrzykiem wg. tabelki "dziadka"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) czy zalewę peklową zastosować z ostrzykiem wg. tabelki "dziadka"? Zrób 10%- tową solankę z peklosoli i pekluj przez 8-10 dni w temp. 4-6ºC.Nastrzyk z tej solanki na początku peklowania wielkości ok.5 % wagi mięsa.Użyj 0,4l solanki /kg mięsa.Mięso na kiełbasę pekluje się peklosolą na sucho a nie na mokro dawką 18-20g/kg przez 48-72 h w temp 4-6ºC Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ze mając kilka wędzonek po ok 1kg wędzi się tylko ok 2.5h? Wędzimy do uzyskania odpowiedniego koloru a nie na czas.W jednej wędzarni może to trwać 3 h w innej 6h w zależności od wielu czynników. Edytowane 29 Marca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2019 Dzięki a jak stwierdzić że to już czas odpowiedni do wyjęcia? I ile średnio czasu z praktyki w moim przypadku potrzeba? Musze przetrawić podane wielkości przez Ciebie na spokojnie-) wędzarnia marketowa z allegrogo mam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Dzięki a jak stwierdzić że to już czas odpowiedni do wyjęcia? Do koloru nie na czas.Jak osiągniesz takie kolory to możesz wyciągaćhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8739-w%C4%99dzonki/ Edytowane 29 Marca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Marca 2019 jak chcesz, żeby szybciej łapało kolor to wstaw do piekarnika- termoobieg, 50*C, 60 min, uchylone drzwiczki na 1cm... i już masz 1. godz z głowy Sugeruj się kolorem np piwa/herbaty/bursztynu... szczególnie z piwem powinno być gładko... Pamiętaj, że po odparzeniu zwędzonki Ci ściemnieją, przynajmniej o 1 ton...Pekluj z ostrzykiem/nastrzykiem, będzie spokojniej...Mięcho w zalewie trzymaj 2-6*C, 8-10 dni, min 7...Trzymamy kciuki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2019 Dzięki chłopaki za wsparcie moje pierwsze wędzenie będzie. Duże obciążenie nq karku bo dałem rodzinie deklarację że na święta będą wędzonki także wszystkie rqdy mile widziane. Może coś jeszcze z mięsa dorzucić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2019 Może coś jeszcze z mięsa dorzucić ? Ja bym dorzucił polędwicę czyli schab bez kości, ale dla niego trzeba robić słabszą solankę (8%) i parzyć do 60º C w środku.Reszta jak wyżej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Ufff - to w przypadku niepowodzenia choć po tylu radach powinno sie udać to jeszcze spokojnie możesz powtórzyć.PS Dla mnie solanka 10% jest za mocna - ja stosuję 8-8,5% solankę ale poczucie słoności jest subiektywne więc musisz sam przetestować Edytowane 29 Marca 2019 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Marca 2019 (edytowane) To twój pierwszy raz więc bardziej tym kiedy zakończyć wędzenie martwiłbym się kiedy rozpocząć. Pamiętaj o wysuszeniu wędzonek i nie puszczaj dymu dopóki są wilgotne lub zimne bo ryzykujesz wpis w TYM wątku. Edytowane 30 Marca 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2019 Arkadiusz schab kupiony tak jak zalecił dwie sztuki po 1.4kg. Co oznacza cyt. "Parzyć do 60 st. w środku"?Czy w tej samej zalewie wszysto ma leżeć? Musi w lodówce? Czyli najpierw osuszanie np noc wisi w garażu potem z 1h w rozgrzane wędzarni do ok 40 st. A potem 55-60 st juz wędzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2019 Musi w lodówce? Musi "Parzyć do 60 st. w środku"? Po wędzeniu będziesz parzył ,albo piekł bo inaczej wędzonki będą surowe. Czy w tej samej zalewie wszysto ma leżeć? Ten schab bez kości to nazywa się polędwica i ma leżeć w słabszej solance .Reszta w mocniejszej. Czyli najpierw osuszanie np noc wisi w garażu potem z 1h w rozgrzane wędzarni do ok 40 st. A potem 55-60 st juz wędzenie? https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Marca 2019 Będę informował na bieżąco -)ciekawe czy na święta będą się śmiać ze mnie czy podziwiać jak podam-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Marca 2019 Będę informował na bieżąco -)ciekawe czy na święta będą się śmiać ze mnie czy podziwiać jak podam-) To praca zbiorowa to może nie będzie tak źle .Tylko sam nic nie kombinuj i pytaj , ale przed a nie po robocie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Marca 2019 Dodam tylko żeby nie przesadzać z ilością dymu.Dużo nie oznacza szybszego wędzenia, a wręcz przeciwnie.Ma być go tyle, że po otwarciu wędzarni wędliny powinno być widać jak za lekką mgłą.Dokładne osuszenie wędlin, swobodny przepływ dymu i rozszczelnienie wędzarni przyspieszy koloryzowane mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Marca 2019 Ok Towarzysze będę melodia postępy a potem wspólnie możemy spróbować-)Założenie na święta ma być. Zatem w przyszłym tygodniu na 10 dni przygotowuje pekle i pekluję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-627905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zapytam jeszcze o sprawdzony przepis przy okazji w/w działań, składniki i kolejne etapy do przygotowania kiełbasy. Nadziewarka, jelita juz czekają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-628179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kiełbasa-chłopska/ Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-628187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Witam ponownie kolegów i koleżanki. Nadszedl kolejny krok i coraz wiekszy stres przed debiutem. Mięsko leżało w zalewie 11 dni. Dziś wyjęte opłukane pod zimną wodą i wyłożone na kartce w lodówce do ociekania. Plan jest taki aby jutro 6 rano na haki dać wywiesić na 2h w garażu z uchyloną bramą. W tym czasie rozgrzać wędzarnię i suszyć przy otwartych drzwiach temp 30-40 stopni przez 1h, nastepnie zamykamy dajemy drewna do temp. 50-60 stopni i wędzimy. Czy plan dobry ? Coś dodać zmienić? Drewno przygotowane olcha. Spróbuje dodać zaraz zdjecia z ociekania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 w jakiś sposób "podciepl" mięso, będzie łatwiej...Dawaj te fotki z ociekania , ociekanie osobiście pomijam "ociekam" ręcznikiem frotte...Jesteś skrupulatny, na 100% się powiedzie... choć czasem wystarczy tylko 40...% ... 3mam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Plan jest taki aby jutro 6 rano na haki dać wywiesić na 2h w garażu z uchyloną bramą Lepiej wywieś je w kuchni, żeby się ociepliło.Osuszanie w wędzarni zrób w temp. wędzenia, bez dymu i z większym przewiewem.To osuszanie ma na celu usuwanie skraplającej się na chłodnych wędzonkach wody z powietrza. Dlatego musi być przewiew i ogrzewanie do temp. wędzenia.Jeżeli puścisz dym i ograniczysz przewiew to sprawdzaj, czy nie tworzą się skropliny. Jeżeli wystąpią to zwiększaj wentylację. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Ociekanie dwie ostatnie fotki pokazują. Poprostu na ruszcie piekarnika rozłożone a pod spodem folia na skropliny. Eanna a w jaki sposób osiągnąć "bez dymy i z większym przewiewem" a jak "puścić dym" i ile czasu myslicie jutro przy tym wkładzie nalezy wędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 w jaki sposób osiągnąć "bez dymy i z większym przewiewem" Nie wiem jaką masz wędzarnie. Żar w palenisku daje temperaturę bez dymu.Przewiew osiągasz otwierając np. dach, boczne lufciki na max.Po osuszaniu wkładasz kawałek drewna i częściowo przymykasz odpływy - zmniejszasz przewiew. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Wszystko jasne teraz dzięki. A jak z czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Wędziska Nie na czas !!!wędzisz do Koloru jaki Ci odpowiada u mnie jasny u innych ciemniejszy [Dodano: 17 kwi 2019 - 22:31] Dzisiaj np Osuszałem w wędzarni wędzonki 2 godziny zanim sie osuszyły Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 A po czym stwierdzic ze już suche i można zacząć wedzić co do czasu chodzi mi o orientacyjny zeby surowe nie bylo.Wiadomo ze potem będzie parzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/#findComment-629436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.