Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

zeby surowe nie bylo

Wędzenie to nie obróbka termiczna.

 W wyniku wędzenia otrzymasz wyłącznie surowe produkty.

Potem należy je sparzyć a niektóre, te mniejszych rozmiarów, można upiec w wędzarni (kiełbasy, boczki).

Wtedy temperaturę należy podnieść do 89-90 st.C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629439
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

I jeszcze jedno co mnie zaniepokoiło

Ze się utleniło  i nie jest groźne i się w wędzeniu wyrówna i że to normalne w pewnych warunkach

 

PS

 Poczytaj trochę materiałow na stronie .

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629471
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam sie ile jeszcze czasu jak wyczuc ze to juz dotykajac sa miekkie

[Dodano: 18 kwi 2019 - 17:08]

Zastanawiam sie ile jeszcze czasu jak wyczuc ze to juz dotykajac sa miekkie

[Dodano: 18 kwi 2019 - 17:17]

Po 4h tak to wygląda

post-45760-0-66712300-1555600555_thumb.jpg

post-45760-0-94391700-1555600590_thumb.jpg

post-45760-0-01099100-1555600612_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629503
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jeszcze wędził.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629505
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem.Wędź.Może jeszcze ze dwie godzinki może trzy godzinki.Taki kolor jak niżej będzie już odpowiedni.Twoje są moim zdaniem jeszcze za blade

 

post-41296-0-09679500-1555603326_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629510
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie są już uwędzone, nawet lekko okopcone.

Co rozumiesz przez:

 

 

jak wyczuc ze to juz dotykajac sa miekkie

Mięso w czasie wędzenia  nie mięknie (nie kruszeje) - osiąga się przydatność do bezpośredniej konsumpcji przez parzenie.

Ono cały czas ma konsystencję mięsa surowego, niemniej w wyniku podsuszenia w trakcie wędzenia staje się bardziej zwarte.

W trakcie gryzienia ma charakter "ciągutki".

Parzenie robimy w wodzie o temp. ok. 75-80 st.C aż do uzyskania w środku 68st.C.

Po takiej obróbce termicznej szynki powinny być soczyste i kruche.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629520
Udostępnij na innych stronach

Ok to wiem ale nie mam termometra wiec?

Odrazu powedzeniu parzymy czy ma poleżeć? Po parzeniu jeszcze jakas czynność?

Mam polędwice szynke łopatkę

[Dodano: 18 kwi 2019 - 19:40]

Tak do po wyjeciu wyglada

[Dodano: 18 kwi 2019 - 20:03]

Czy ten termometr do mierzenia wody i temperatury mięsa może być

post-45760-0-82251900-1555609191_thumb.jpg

post-45760-0-49432200-1555609244_thumb.jpg

post-45760-0-70218100-1555610605_thumb.jpg

Edytowane przez fantomek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629522
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy po parzeniu mogą wisiec w garażu noc

Mogą a nawet powinny - na powietrzu 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629540
Udostępnij na innych stronach

Tak to wygląda w,środku

Oczywiscie jeszcze nie wszystkie napoczynałem typu boczek czy polędwica -)

Ale te super na słoność pewnie jeszcze lepsze będą jak poleżą

post-45760-0-10044400-1555619542_thumb.jpg

post-45760-0-95304400-1555619563_thumb.jpg

post-45760-0-61556600-1555619590_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629541
Udostępnij na innych stronach

 

 

pewnie jeszcze lepsze będą jak poleżą

Zdecydowanie TAK!

Gratuluję determinacji wykazanej przy tej pierwszej produkcji i udanych wyrobów  :clap: 

Zapewne zauważyłeś przez dotyk, w jaki sposób zmieniła się konsystencja  elementów po parzeniu.

Miękkie, surowe  ciągutki przeszły w nieco twardsze ale kruche i miękkie w jedzeniu/gryzieniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629554
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak to wygląda w,środku

 

Całkiem nieźle tylko nie krój ciepłych wędzonek.Daj im odpocząć w lodówce do następnego dnia.


[Dodano: 19 kwi 2019 - 11:12]

 

 

A jak dla mnie Ok - przecież nie chodzi by jeść dym :facepalm:

 

Chodzi o to by jeść mięso przesycone dymem.Jeśli w wierzchu są blade to co powiedzieć o środku. :cool:


[Dodano: 19 kwi 2019 - 11:13]

 

 

Wg mnie są już uwędzone, nawet lekko okopcone.

 

Widać mamy inne okulary. ;) 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629557
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie drugi termometr taki jaki masz to nie sa wielkie piniądze a wygoda jest . Dobrze sie parzy na dwa jeden mierzy  temp wody drugi mięsa . Do mięsa wbijasz w najmniejszy  kawałek  lub np polędwicę  a później przekładasz do wiekszego

Fajnie że Ci "wyszło" i ze jesteś zadowolony . :thumbsup:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629578
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.