EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 zeby surowe nie bylo Wędzenie to nie obróbka termiczna. W wyniku wędzenia otrzymasz wyłącznie surowe produkty.Potem należy je sparzyć a niektóre, te mniejszych rozmiarów, można upiec w wędzarni (kiełbasy, boczki).Wtedy temperaturę należy podnieść do 89-90 st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Ok wybiegnę z pytaniem jak przeprowadzic ile czasu jaka temp. Etc parzenie tych moich wędzonek? I ile czasu potem mogą leżeć do spożycia?mrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 I jeszcze jedno co mnie zaniepokoiło co oznacza ze niektóre kawałki sa miejscami sinawe? [Dodano: 18 kwi 2019 - 07:40] Tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 I jeszcze jedno co mnie zaniepokoiło Ze się utleniło i nie jest groźne i się w wędzeniu wyrówna i że to normalne w pewnych warunkach PS Poczytaj trochę materiałow na stronie . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzięki Maciek, ok żebym teraz tylko czegoś nie schrzanił Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 A po czym stwierdzic ze już suche i można zacząć wedzić Suche w dotyku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Drodzy efekt na tę chwile prawie 3h w temp. 45-60 załaczam foto [Dodano: 18 kwi 2019 - 16:16] W,zal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zastanawiam sie ile jeszcze czasu jak wyczuc ze to juz dotykajac sa miekkie [Dodano: 18 kwi 2019 - 17:08] Zastanawiam sie ile jeszcze czasu jak wyczuc ze to juz dotykajac sa miekkie [Dodano: 18 kwi 2019 - 17:17] Po 4h tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Ja bym jeszcze wędził. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Ile czasu juz do jakiego efektu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie wiem.Wędź.Może jeszcze ze dwie godzinki może trzy godzinki.Taki kolor jak niżej będzie już odpowiedni.Twoje są moim zdaniem jeszcze za blade Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Ok jak zdejmę co dalej mam robic? w jakich warunkach i ile czasu? Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez fantomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) A jak dla mnie Ok - przecież nie chodzi by jeść dym Wybór należy do Ciebie Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Co dalej zatem? Z tym robic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Wg mnie są już uwędzone, nawet lekko okopcone.Co rozumiesz przez: jak wyczuc ze to juz dotykajac sa miekkie Mięso w czasie wędzenia nie mięknie (nie kruszeje) - osiąga się przydatność do bezpośredniej konsumpcji przez parzenie.Ono cały czas ma konsystencję mięsa surowego, niemniej w wyniku podsuszenia w trakcie wędzenia staje się bardziej zwarte.W trakcie gryzienia ma charakter "ciągutki".Parzenie robimy w wodzie o temp. ok. 75-80 st.C aż do uzyskania w środku 68st.C.Po takiej obróbce termicznej szynki powinny być soczyste i kruche. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Ok to wiem ale nie mam termometra wiec?Odrazu powedzeniu parzymy czy ma poleżeć? Po parzeniu jeszcze jakas czynność?Mam polędwice szynke łopatkę[Dodano: 18 kwi 2019 - 19:40]Tak do po wyjeciu wyglada[Dodano: 18 kwi 2019 - 20:03]Czy ten termometr do mierzenia wody i temperatury mięsa może być Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez fantomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 termometr moze byc.mozna parzyc od razu.Bardzo ładnie wygląda jak na pierwsze wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Dzieki stary. A czy po parzeniu mogą wisiec w garażu noc czy do lodówki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 czy po parzeniu mogą wisiec w garażu noc Mogą a nawet powinny - na powietrzu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Tak to wygląda w,środkuOczywiscie jeszcze nie wszystkie napoczynałem typu boczek czy polędwica -)Ale te super na słoność pewnie jeszcze lepsze będą jak poleżą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CPN Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Ważne,że jako jeden z nielicznych ,najpierw pytasz a potem robisz.Gratulacje.Teraz będziesz dążył do tego co Tobie odpowiada.Pozdrawiam. Cytuj Ed Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 pewnie jeszcze lepsze będą jak poleżą Zdecydowanie TAK!Gratuluję determinacji wykazanej przy tej pierwszej produkcji i udanych wyrobów Zapewne zauważyłeś przez dotyk, w jaki sposób zmieniła się konsystencja elementów po parzeniu.Miękkie, surowe ciągutki przeszły w nieco twardsze ale kruche i miękkie w jedzeniu/gryzieniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Tak to wygląda w,środku Całkiem nieźle tylko nie krój ciepłych wędzonek.Daj im odpocząć w lodówce do następnego dnia.[Dodano: 19 kwi 2019 - 11:12] A jak dla mnie Ok - przecież nie chodzi by jeść dym Chodzi o to by jeść mięso przesycone dymem.Jeśli w wierzchu są blade to co powiedzieć o środku. [Dodano: 19 kwi 2019 - 11:13] Wg mnie są już uwędzone, nawet lekko okopcone. Widać mamy inne okulary. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Wszystkim serdeczne dzieki za rady i pomoc bez nich nie wyszloby tak trzeba zorganizowac kiedys wspólne wedzenie braci przy buteleczce.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) Kup sobie drugi termometr taki jaki masz to nie sa wielkie piniądze a wygoda jest . Dobrze sie parzy na dwa jeden mierzy temp wody drugi mięsa . Do mięsa wbijasz w najmniejszy kawałek lub np polędwicę a później przekładasz do wiekszegoFajnie że Ci "wyszło" i ze jesteś zadowolony . Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16023-czas-w%C4%99dzenia-25h/page/2/#findComment-629578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.